Näyttely- ja tuontihygienia

Tartuntatautien ehkäisy näyttelyissä ja ulkomaantuonneissa

Suomen Hamsteriyhdistys ry 2015

Suomen Hamsteriyhdistys ry haluaa kannustaa ja muistuttaa jäseniään huolehtimaan tartuntatautien ehkäisystä näyttelyissä, jalostustoiminnassa ja ulkomaantuonneissa.

Tarvikkeiden ja asumusten desinfiointiin sopii esimerkiksi Virkon S -desinfiointiaine, jota on saatavilla apteekeissa ja maatalousliikkeissä.

Tartuntataudit ja loiset

Alla on joitakin esimerkkejä vakavista tarttuvista sairauksista hamstereilla. Vakavia tartuntatauteja esiintyy hamstereilla Suomessa harvoin, mutta kasvattajien ja hamsteriharrastajien on syytä olla niistä tietoisia.

  • HaPV eli papova: Tarttuva virussairaus jota esiintyy syyrianhamstereilla ja eurooppalaisilla peltohamstereilla. Aiheuttaa iho- ja imukudoskasvaimia sekä munuaistulehduksen, joka levittää sairautta virtsan (esim. likaiset purut tai pesemättömät kädet) välityksellä. Taudin itämisaika on 5–30 viikkoa. Papovaan ei ole hoitoa ja se johtaa kuolemaan. Tavattu Suomessa hyvin harvakseltaan, mutta ulkomaantuontien suhteen on syytä olla tarkkana ja noudattaa karanteenia.
  • Wet tail: Äkillinen, tarttuva suolistotulehdus, jonka puhkeamiseen voivat vaikuttaa stressi, huonokuntoisuus, tilanahtaus ja likaiset elinolot. Oireina väsymys, ruokahaluttomuus, huonokuntoinen turkki, sisään painuneet silmät, kyyry asento, kuivuminen ja vetinen, joskus verinen ripuli. Antibioottihoidosta huolimatta wet tail on erittäin tappava. Tavattu Suomessa hyvin harvakseltaan, mutta ulkomaantuontien suhteen on syytä olla tarkkana ja noudattaa karanteenia.
  • Tyzzerin tauti: Bacillus piliformis-bakteerista aiheutuva sairaus, joka aiheuttaa syömättömyyttä, unisuutta ja ripulia ja tarttuu hamsterista toiseen. Itämisaika 10 päivää. Tavataan myös gerbiileillä, joilla sairaus on ärhäkämpi.
  • CAR-bakteeri (cilia-associated respiratory bacillus): Hengitysteihin pesiytyvä bakteeri, joka voi tarttua hamstereihin, hiiriin, rottiin, marsuihin, gerbiileihin ja kaneihin. Tarttuu suorassa kontaktissa. Aiheuttaa rohisevaa ja vinkuvaa hengitystä, hengitysvaikeuksia, laihtumista, köyryselkäisyyttä, turkin huonokuntoisuutta,
  • Lintupunkki: Linnuissa elävä loinen, joka voi kulkeutua kotiin esim. ulkoa tuotujen oksien tai avoimien ikkunoiden kautta. Imee verta hamstereista, punkit voi nähdä hamsterin iholla ja asumuksessa pieniä punaisina pisteinä. Pesiytyy tarvikkeisiin ja häkkiin sekä asunnon koloihin ja nurkkiin. Leviää ärhäkästi ja voi tappaa etenkin vanhoja ja huonokuntoisia hamstereita. Voi purra myös ihmistä.
  • Kihomato (Syphacia): Suolistoloinen, jota on viime vuosina tavattu lisääntyvissä määrin hamstereilla. Ei tutkimusten mukaan ole tappava, mutta voi suurina määrinä esiintyessään vaikuttaa huonontavasti hamsterin terveyteen. Lajispesifi, ei tartu ihmiseen.

Ulkomailta tuotujen hamsterien karanteenaaminen

Ulkomailta tuoduille hamstereille Suomen Hamsteriyhdistys ry suosittelee sisä- ja ulkoloishäätökuuria sekä vähintään yhden kuukauden pituista täyskaranteenia. Tällöin hamsteri pidetään täysin eristyksissä talouden muista hamstereista, eikä sitä tuoda hamsterinäyttelyihin tai muihin tapahtumiin. Jos on syytä epäillä hamsterin lähtömaassa olevan jonkin pitkään itävän tartuntataudin (esim. HaPV) vaara, karanteeniajan on oltava pidempi.

Suosittelemme selvittämään ulkomailta ostettavien hamsterien taustat ja terveydentilan tarkoin. Älä osta eläintä, joka vaikuttaa huonokuntoiselta tai flegmaattiselta.

Kun ulkomaantuonnit tuodaan kotiin, niiden käytössä matkalla olleet kuivikkeet heitetään pois ja kaikki kuljetuslaatikot desinfioidaan. Karanteenissa olevien hamsterien on asuttava toisessa huoneessa kuin talouden muut hamsterit — jos mahdollista, vielä parempi on viedä ne karanteenattavaksi esimerkiksi lemmikittömän ystävän luokse. Kädet on pestävä tai desinfioitava karanteenissa olevien hamstereiden ja talouden muiden hamstereiden käsittelyn välillä. Karanteenattavien eläinten asumukset ja tarvikkeet on desinfioitava, jos niitä otetaan käyttöön muille hamstereille.

Jos ulkomaantuonnit ovat heti tulonsa jälkeen samoissa tiloissa talouden muiden eläinten kanssa, on kaikkien talouden eläinten kanssa pysyteltävä poissa hamsterinäyttelyistä ja muista hamsteritapahtumista karanteenin ajan. Karanteenatessa on muistettava, että jotkin hamsterien sairaudet ja loiset voivat tarttua myös muihin eläimiin.

Tartuntatautien ehkäiseminen näyttelyissä

Jos hamsterilla (tai muulla saman talouden jyrsijällä, josta on olemassa tartuntariski hamsteriin) todetaan tai vahvasti epäillään mikrobi- tai loistartuntaa ei hamsteria tule tuoda Suomen Hamsteriyhdistyksen hamsterinäyttelyyn tai muuhun tapahtumaan. Täyskaranteenia suositellaan yhden kuukauden ajaksi viimeisestä esiintymisepäilystä alkaen. Sairautta tai loisia levittävän eläimen tuominen näyttelyyn aiheuttaa suuren riskin kaikille näytteillä oleville eläimille. Selkeästi sairas tai loisien tartuttama hamsteri voidaan näyttelysääntöjen pykälien 5 § ja 15 § nojalla hylätä arvostelusta.

Vaikkei epäilyksiä sairauksista olisi, Suomen Hamsteriyhdistys ry toivoo näytteilleasettajien ja näyttelyissäkävijöiden noudattavan ennaltaehkäiseviä käytäntöjä näyttelyissä:

  • Hamsterien kuljetuslaatikot pestään ennen näyttelyä ja näyttelyn jälkeen
  • Näyttelyyn tuleville hamstereille laitetaan puhtaat, käyttämättömät kuivikkeet eikä käytettyjä kuivikkeita sen asumuksesta
  • Näyttelyissä käytetyt kuivikkeet heitetään näyttelyn jälkeen pois
  • Muiden kuin omien hamstereiden käsittelyä näyttelyissä vältetään, ja kädet pestään tai desinfioidaan muiden hamstereiden käsittelemisen jälkeen
  • Tuomarit ja toimihenkilöt desinfioivat kädet eri hamstereiden käsittelyn välillä
  • Hamstereita ei päästetä jaloittelemaan arvostelu- tai kuljetuslaatikkopöydille tai toisten kuljetuslaatikoiden päälle
  • Kaikki näyttelyihin myyntiin tuotavat hamsterien tarvikkeet pestään huolellisesti ennen näyttelyä

Suomen Hamsteriyhdistyksen näyttelysääntöjen 9 § mukaisesti näyttelynjärjestäjä ei vastaa näyttelyissä tapahtuneista vahinkotapauksista kuten sairaustartunnat.

Kuolinsyyn toteaminen ruumiinavauksessa

Jos hamsteri kuolee oudosta syystä tai on syytä epäillä kyseessä olevan jokin vaarallinen tartuntatauti, kannattaa ruumis lähettää avattavaksi EVIRAan.

Laita kuollut eläin mahdollisimman nopeasti jääkaappiin (ei pakastimeen!) jotta se säilyy tutkittavassa kunnossa. Ruumiinavaukseen lähetettävä hamsteri pakataan kuivattavaan ja ilmavaan materiaaliin (esim. sanomalehtipaperi tai talouspaperi) ja suljetaan sen jälkeen kaksinkertaiseen muovipussiin ja pahvilaatikkoon. Eläimestä täytetään tutkimuslähete, jossa kuvaillaan kuolintapa, kuoleman olosuhteet ynnä muu.

Eläimen voi viedä henkilökohtaisesti tai postittaa EVIRAn toimipisteeseen. Tarkemmat ohjeet ruumiinavausnäytteen toimittamiseen löytyvät EVIRAn nettisivuilta osoitteesta http://www.evira.fi/portal/fi/elaimet/elainten+terveys+ja+elaintaudit/naytteenotto-+ja+lahetysohjeet/pakkaus-+ja+lahetysohjeet/

Patologin lausunto ja lasku ruumiinavauksesta tulevat postitse noin kahden kuukauden sisällä näytteen toimittamisesta.

Suomen Hamsteriyhdistys ry voi korvata ruumiinavauskuluja tapauskohtaisesti, jos kyseessä on vaarallisen epidemian uhka (esim. HaPV) tai muu Suomen hamsteripopulaatiolle merkityksellinen ongelma. Tapaukset käsittelee Suomen Hamsteriyhdistyksen hallitus.