Hamsteriharrastukset

Eve Immonen, julkaistu Poskipussissa 2/2015

Mitä hamsterin kanssa voi harrastaa?

Monelle voi tulla yllätyksenä, että näin pienen eläimen kanssa voi oikeastaan harrastaa melko monipuolisesti kaikenlaista.

_full-7
Olisiko sinun hamsteristasi näyttelytähdeksi?

Esimerkiksi agility lienee tutumpi termi koiraharrastajien parissa, mutta hamsteritkin oppivat kärsivällisellä opettamisella agilityn saloja. Agilityesteitä voit rakentaa hamsterille esimerkiksi kahdesta vessapaperirullasta, joista tulee niinsanotut tolpat. Tee tolppaan reiät sivuille, puomeina käy hyvin kevyet cocktailtikut tai värikynät. Hamsterin agilityrataan voi rakentaa myös kääpiöhamsterikokoisia putkiosioita liittämällä useampi vessapaperihylsy yhteen. Isompia syyrianhamstereille sopivia putkia voi käydä tiedustelemassa esimerkiksi kangaskaupoista. Eläinkaupoissa myydään jyrsijöiden keinulautoja jotka ovat myös mainioita agilityesteitä!

Rakentaessasi hamstereille agilityratoja täytyy muistaa esteiden ja muiden rataan kuuluvien osien turvallisuus. Esteet eivät saa olla esimerkiksi niin raskaita, että kaatuessaan hamsterin päälle ne voivat aiheuttaa tapaturman, eivätkä ne myöskään saa olla sellaisia, että niihin voi jäädä pahasti jumiin. Kannattaa tutustua erilaisiin esteisiin esimerkiksi Youtube-videoiden avulla, hakusanalla ”hamster agility” löytyy paljon erilaisia videoita, joista voi saada hyviä vinkkejä erilaisiin osiin radassa.

Myös hamsterinäyttelyt ovat hauska harrastus. On olemassa ulkomuotoluokat, joissa arvostellaan hamsterin rakennetta, väriä ja muita seikkoja, ne ovat siis ns. viralliset luokat. Sen lisäksi on olemassa kaikille hamsterilajeille avoimet lemmikkiluokat, jossa arvostellaan kuntoa, terveyttä ja luonnetta. Ne ovat mukava yhteinen harrastus kaikenlaisille hamstereille ja omistajille. Voit ilmoittaa hamsterisi näyttelyyn, kun se on vähintään kahden kuukauden ikäinen. Takaikärajaa ei ole, mutta tulee aina ottaa huomioon hamsterin kunto, kun lähdetään viemään vanhempaa hamsteria näyttelyihin. Ei haittaa, vaikka ei olisikaan ennen käynyt näyttelyissä, kannattaa lähteä kokeilemaan, sillä se on hyvin hauskaa puuhaa!

Vaikka hamsterin asumus on pääsääntöisesti sen koti, ei lisäliikunta tee pahaa. Hamsteria pystyy myös juoksuttamaan vapaana, mikäli siihen on sopiva tila. Tulee ottaa huomioon, ettei huoneessa, jossa hamsteria juoksutetaan ole yhtään pientäkään koloa, josta hamsteri voi päästä esimerkiksi seinän väliin. Myös hamsteria juoksuttaessa sitä olisi hyvä valvoa. Jos hamsteri juoksutetaan vapaana, tuolloin ei muita eläimiä saa olla samassa tilassa. Mutta jos sinulla ei ole mahdollista juoksuttaa hamsteriasi turvallisesti vapaana, on sopiva vaihtoehto juoksupallo, jossa hamsteri pääsee turvallisesti tutkimaan paikkoja. Juoksupallon käyttöä on aina valvottava ja varmistettava, ettei hamsteri pääse tippumaan pallon kanssa esimerkiksi portaita. Tärkeää juoksupallon käytössä on varmistaa, että se on hamsterille tarpeeksi suuri, kääpiöhamsterille käy pienempikin juoksupallo.

Voit rakennella hamsterille myös erilaisia puuhabokseja tai linnakkeita esimerkiksi pahvilaatikoista. Voit tehdä laatikkoon erilaisa tunneleita, seiniä ja läpikulkuaukkoja. Vain mielikuvitus on rajana, kun toteuttaa hamsterille puuhalaatikkoa. Jotta puuhalaatikko olisi vielä jännittävämpi hamsterin mielestä, kannattaa sinne piilotella herkkuja, mitä hamsteri voi etsiä.

Jos olet innokas valokuvaaja, on hamsteri siihen oikein erinomainen malli. Hamsteri voi olla välillä haastava kuvattava vilkkautensa vuoksi. Siksipä tähän on hyvä niksi: hamsterin lempiherkut! Niin hamsteri pysyy yleensä hyvin paikallaan. Voit lavastaa myös kuvauksiin erilaista kuvausrekvisiittaa ja valita taustaksi esimerkiksi erilaisia kankaita. Poskipussissa 4/14 annettiin vinkkejä hyvien hamsterikuvien ottamiseen.

Tärkeintä yhteisessä harrastuksessa hamsterin kanssa on se, että hamsteri tykkää siitä mitä se tekee. Paras aktivointiväline harrastusten parissa on hamsterin lempiherkut, ne motivoivat hyvin hamsterin liikkeelle tai vaihtoehtoisesti pysymään paikallaan. Jos yrität pakottaa hamsteria tekemään jotain, puuha ei ole hamsterille enää mieluisaa. Muuten yhteiset harrastukset on erinomainen tapa virikkeellistää hamsterin elämää entisestään. Ja onhan nämä puuhat omistajallekkin mieluisa tapa viettää aikaa lemmikkinsä kanssa. Toivotan hauskoja puuhahetkiä hamsterin kanssa!