Hamsterin lihavuus

Julkaistu Poskipussissa 4/2015

Hamsterini, sinusta on tullut pullukka!

“Hieman tuhti, varottava lihomista” tai “Kaipaa kuntokuuria”. Kuulostavatko tutuilta lauseilta hamsterisi näyttelyarvostelusta? Onko hamsteristasi tullut pullukka? Tässä hieman faktoja pöytään ylipainoisista hamstereista!

Tämä talvikko on päässyt liian pulleaksi.
Tämä talvikko on päässyt liian pulleaksi.

Lihavuus on melko yleinen vaiva etenkin syyrianhamstereilla ja venäjänkääpiöhamstereilla. Monet niistä lihovat hyvin helposti, ja niiden laihduttaminen voi olla haastavaa.

Tuomareilla ja kasvattajilla on jokaisella hieman erilaiset mielipiteet ihannepainoisesta hamsterista. Toiset tykkäävät hiukan tuhtimmasta ”matamista”, toiset taas toivovat sporttista, solakkaa ja hoikkaa hamsteria. Etenkin ulkomuotonäyttelyissä ”ennen wanhaan” saatettiin palkita hyvinkin liikalihavia hamstereita, mutta nykypäivänä tuomarit kiinnittävät enemmän huomiota terveempään tyyppiin sekä lihaksikkuuteen.

Hamstereilla on luonnollisestikin jonkin verran rasvaa ja pieni pulskuus on niille ominaista. Sopivan painoinen hamsteri tuntuu kädessä tiiviiltä, jäntevältä paketilta, eikä ole hernepussimainen leviävä lössykkä tai pelkkää luuta ja nahkaa. Painoa mittaamalla liikalihavuutta on vaikeaa tai jopa lähes mahdotonta mitata, sillä kunkin hamsterin sopiva paino riippuu hamsterin koosta. Syyrianhamsterit kuitenkin yleisimmin painavat 160-200 grammaa, talvikot 40-70 grammaa, campbellit 40-70 grammaa, roborovskit 20-40 grammaa ja kiinankääpiöhamsterit 30-60 grammaa. Painoa ei kannata kuitenkaan erityisen tarkkaan tuijottaa, vaan tärkeämpää on hamsterin ulkonäkö ja kropan rakenne käsin tunnustellessa.

Liikalihavuus voi olla haitaksi hamsterin terveydelle monin tavoin. Se voi altistaa lyhyemmälle eliniälle sekä sydan- ja verisuonitaudeille sekä alentuneelle hedelmällisyydelle. Diabetesalttiilla kääpiöhamstereilla kuten campbelli, talvikko ja kiinankääpiöhamsteri se voi lisätä 2-tyypin diabetekseen sairastumisen riskiä. Myös liika laihuus voi altistaa monenlaisille ongelmille.

Usein hamsterit pääsevät lihomaan vahingossa esimerkiksi silloin, kun emonaaras on päässyt herkuttelemaan turhankin paljon poikueensa herkkujen äärellä, tai nuoren hamsterin omistaja ei olekaan hoksannut vähentää energiapitoisen tuoreruokinnan määrää sitten kun hamsteri on jo kasvanut täysikokoiseksi. Jotkut hamsterit tuntuvat olevan ”ikuisuuspullukoita”, jotka ovat lihavia vaikka omistaja mitä yrittäisi, eivätkä laihdu millään.

Jos hamsteri on päässyt lihomaan liikaa, sitä tulisi pyrkiä laihduttamaan. Laihdutus on tehtävä hitaalla tahdilla, jottei hamsterin terveys vaarannu. Parhaat vinkit hamsterin laihdutukseen ovat herkkuruokien vähentäminen, jyväseoksen vaihtaminen vähäenergiaisempaan, tuoreruokinnan muuttaminen vähäenergiaisemmaksi (terve aikuinen hamsteri ei tarvitse proteiinipuuroja montaa kertaa viikossa) sekä liikunnan lisääminen esimerkiksi juoksupyörällä tai runsaammalla vapaana jaloittelulla. Näiden pitäisi yleensä toimia pikkuhiljaa.

Jos hamsterisi on hiukan liian pullea mutta ei laihdu millään, älä ota turhaa stressiä! Jotkut hamsterit ovat luonnostaan taipuvaisempia pulskuuteen kuin toiset, ja pienestä pyöreydestä ei ole suurta haittaa.