Hamsterin ruokinta

Suomen Hamsteriyhdistys ry, 2016

_full-4Hamsterit ovat omnivoreja eli sekasyöjiä, mikä tarkoittaa sitä että ne tarvitsevat ravinnokseen sekä kasvi- että eläinkunnan tuotteita. Luonnossa hamsterien ruokavalio koostuu muun muassa jyvistä, pähkinöistä, kasvien osista sekä hyönteisistä. Hamsterit eivät syö heinää.

Hamsterin ruokavalioon eivät kuulu runsaasti maustetut, suolaiset, sokeriset tai väri- ja säilöntäaineilla kyllästetyt ruuat. Sopimattomat ruuat voivat heikentää hamsterin terveyttä ja lyhentää sen elinikää.

Hamsterin ruokavaliosta noin 2/3 koostuu laadukkaasta kuivaruuasta ja 1/3 vihanneksista, yrteistä, hedelmistä, marjoista sekä eläinperäisistä tuotteista.

Vesi

Vesi tarjoillaan juomapullosta, jossa on oltava aina saatavilla puhdasta vettä.

Täysravinto

Tasapainoisen ruokavalion perusta on kuivaruoka, joka useimmiten on täysravintojyväseos tai pellettiseos. Kuivaruokaa on oltava aina saatavilla, ja sitä voidaan lisätä kuppiin muutaman kerran viikossa.

Kuivaruokaa valitessa on tärkeää, että ruoka on suunniteltu nimenomaan hamstereille. Markkinoilta löytyy monenlaisia useille eri jyrsijöille tarkoitettuja ruokia, mutta ne eivät sovi hamstereille sillä ne on yritetty sovittaa monien eri lajien erilaisiin ravinnontarpeisiin. Vältä myös runsaasti väri- ja lisäaineita sisältäviä kuivaruokia.

Ihanteellisessa kuivaruuassa on noin 17-22 % proteiinia, 8-10 % kuitua ja 4-15 % rasvaa.

Tuoreruokinta

Tuoreruualla tarkoitetaan tuoreita kasviksia, hedelmiä, juureksia, lihaa, kananmunaa ynnä muuta. Täysravinnon lisäksi hamstereille tulisi tarjota iästä ja yleiskunnosta riippuen tuoreruokaa 1-7 kertaa viikossa. Tiineille ja imettäville naaraille poikasineen tuoreruokaa annetaan runsaasti, aikuiset hamsterit sen sijaan pärjäävät parilla tuoreruoka-annoksella viikossa.

Hyviä vihanneksia ovat esimerkiksi parsakaali, kukkakaali, porkkana, salaatti, kurkku, paprika, tomaatti, basilika, persilja, omena, banaani, päärynä ja kesäisin myös ulkoa puhtailta paikoilta kerätyt voikukanlehdet, ratamot tai muut kasvit.

Proteiinia voidaan tarjoilla esimerkiksi kananmunan, lihan, kalan, kissan tai koiran märkäruuan tai hyönteisten muodossa.

Herkkuja

Hamsteria voidaan hemmotella myös herkuilla silloin tällöin. Hyviä herkkuja ovat esimerkiksi kuivattu leipä, hirssintähkät, kuivatut hedelmät ja pähkinät sekä eläinkauppojen jyrsijänherkut. Vältä liikoja herkkuja, jottet lihota hamsteriasi liikaa!

Hamsterille sopimattomia ruokia

Suola, sokeri, mausteet, raaka peruna, sipulikasvit, avokado, sitrushedelmät, purjo, maitotuotteet, väriaineet, säilöntäaineet

Liian lihava tai laiha hamsteri?

Jotkut hamsterit lihovat hyvin herkästi. Jos hamsteri on liian lihava tai laiha, kiinnitä huomiota ruokintaan sekä liikunnan määrään ja tarvittaessa vaihda kuivaruokaa tai ruuan määrää. Monet hamsterinomistajat tekevät sen virheen, että yliruokkivat hamsteriaan, sillä täysikasvuinen terve hamsteri ei tarvitse proteiinipitoisia tuoreruokia useita kertoja viikossa.