Kun hamsteri tulee kotiin

Kun hamsteri tulee kotiin

Vaikka hamsteri on pieni eläin, ei senkään kodinvaihto ole ihan helppoa. Uudet hajut, uusi asumus ja uudet ihmiset ovat suuri ihmetys. Tässä onkin ohjeita, joilla helpotetaan hamsterin muuttoa.

1. Pyytäkää kasvattajalta hamsterin mukaan hieman sen omia, tutunhajuisia kuivikkeita.

2. Sisustakaa terraario kokonaan valmiiksi ennen kuin laitatte hamsterin sinne. Tällä turvataan tutustumisrauha uuteen asumukseen ilman turhia säikähdyksiä

Sisustus sisältää:

  • Kuivikkeet: Laittakaa puhtaita kuivikkeita pohjalle n. 5–10 cm. Sen lisäksi ripotelkaa mukana tulleet likaiset kuivikkeet puhtaiden päälle helpottamaan hajumuutosta.
  • Kuivamuonakipon: Kuivamuonakippo voi olla esimerkiksi vanha margariinirasia tai jälkiruokakulho, ellei asumuksen mukana tullut muuta. Sekoittakaa mukana tullut jyväseos uuteen jyväseokseen suhteessa 50:50, mikäli teillä ei ole valmiiksi samaa jyväseosta käytettäväksi, mitä kasvattaja käyttää. Parhaita jyväseoksia ovat ne seokset, jotka on tarkoitettu nimenomaan hamstereille – joka jyrsijälle suunnatut jyväseokset eivät sovi oikeastaan yhdellekään jyrsijälle, sillä jokaisella jyrsijälajilla on omat ravintoainevaatimuksensa.
  • Juomapullon, josta vesi vaihdetaan raikkaaseen mieluiten päivittäin
  • Virikkeet: Vanhat wc-paperirullat, oksat, pahvilaatikot ja muut vastaavat ovat jyrsijälle melko lailla parasta virikettä.

3. Antakaa hamsterin tutustua rauhassa uuteen kotiin ainakin kaksi iltaa. Kolmantena iltana sitä voi jo käsitellä. Koska poikanen on aina poikanen ja sen vuoksi vilkkaampi kuin aikuinen, on parasta käsitellä pentua aluksi esimerkiksi sängyllä, josta se loikatessaan putoaa matalalle ja pehmeälle.

4. Poikaset tarvitsevat enemmän unta kuin aikuiset hamsterit. Sen vuoksi ainakin kahden kuukauden ikään saakka niiden tulisi saada nukkua häiriöttä tarvittava aika. Hamstereiden mökkiin toki voi tarvittaessa kurkkia, mutta muutoin antakaa hamstereiden herätä omia aikojaan. Myöhemmin voit alkaa herättelemään hamsteria aina pikkuisen aikaisemmin, jos sen heräämisaika on muutoin kovin myöhäinen. Muistathan, että hamsteri on hereillä luontaisesti hämärässä ja siksi ei tulisi olla kovin kirkasta valaistusta, kun hamsteri herätetään. Päiväeläimeksi hamsteria ei saa opettaa.