Syyrianhamsterin standardi »

Syyrianhamsteri – lajimääritelmä

luonnonvalkoinen_syyrialainen

Pää

Pään täytyy olla leveä, kasvojen on oltava lyhyet ja kuonon pyöreä. Otsassa tulee olla erottuva otsapenger. Pään tulee olla kooltaan sopusuhtainen vartaloon nähden. Silmien täytyy olla kiiltävät, suuret (olematta ulkonevat), pyöreät ja kaukana toisistaan. Korvien täytyy olla sopusuhtaiset, ehjät ja kaukana toisistaan.

Tyyppi

Vartalon tulee olla tasaisen leveä, kiinteä ja sopusuhtaisen pituinen. Kaula, vyötärö tai lantio ei saa erottua – naaraalla sallitaan aavistuksen verran enemmän erottuva lantio kuin uroksella. Uros voi olla tyypiltään hieman naarasta pidempi.

Koko

Hamsterin tulee olla sopusuhtainen. Ihannekokoinen, täysikasvuinen hamsteri painaa noin 160–200 grammaa.

Väri

Väristandardin mukainen.

Turkki

Lyhytkarvainen
Turkin on oltava lyhyt ja erittäin tiheä. Sen täytyy olla jäntevä ja siinä on tunnuttava vastusta, kun hamsteria silitetään vastakarvaan. Turkki ei saa jakautua eikä siinä saa olla muuta turkkia pidempiä karvoja tai tupsuja.

Pitkäkarvainen (ll)

  • Uros: Turkin on oltava erittäin tiheä. Turkin on oltava mahdollisimman pitkä, pituuden on oltava tasainen. Laahus voi olla muuta turkkia pidempi.
  • Naaras: Turkin on oltava erittäin tiheä. Turkin on oltava mahdollisimman pitkä, pituuden on oltava tasainen. Naaraiden turkki on lyhyempi kuin uroksilla, niillä on kuitenkin oltava selkeästi pituudeltaan erottuvat tupsut takareisissä. Tupsut myös korvien takana ovat toivottavat.

Satiini (Sasa)
Turkin on oltava erittäin kiiltävä. Kiillon on oltava tasainen. Hamsterin väri tummuu satiinihamstereilla, paitsi cinnamonilla, jolla väri vaalenee. Muutoin hamsterin turkki vastaa joko pitkäkarvaisen tai lyhytkarvaisen standardia.

Rex (rxrx)
Turkin on oltava erittäin kihara ja se voi olla laadultaan hieman karhea. Kiharuuden on oltava tasainen. Myös viiksikarvojen on oltava voimakkaasti kihartuneet. Muutoin hamsterin turkki vastaa joko pitkäkarvaisen tai lyhytkarvaisen standardia.

Satiini-rex (Sasarxrx)
Turkin on oltava erittäin kiiltävä ja erittäin kihara. Kiillon ja kiharuuden on oltava tasaiset. Myös viiksikarvojen on oltava voimakkaasti kihartuneet. Muutoin hamsterin turkki vastaa joko pitkäkarvaisen tai lyhytkarvaisen standardia.

Kunto

Hamsterin tulee olla kokonaisuudessaan puhdas, terve ja pirteä. Sen on oltava käsikesy, se ei saa pelätä tai olla aggressiivinen.

Hamsterin vartalon tulee olla lihaksikas ja voimakas. Hamsterin tulee olla ketterä liikkeissään. Sillä ei saa olla merkittävää rasvakerrosta eikä se saa olla laiha.

Turkin tulee olla eloisa ja hyväkuntoinen. Karvattomia läiskiä, hilseilyä tai haavoja ei saa esiintyä, paljaat hajurauhaset ovat sallitut.

Hampaiden tulee olla sopivan mittaiset ja hyväkuntoiset. Kynsien tulee olla sopivan mittaiset.

Hännän ja selkärangan tulee olla rakenteiltaan normaalit, mutka tai muu selkeästi poikkeava rakenne hännässä tai selkärangassa ovat hylkääviä virheitä. Myös piikki rintalastassa on hylkäävä virhe.

Sukupuolileima

Hamsterin tulee näyttää selkeästi omaan sukupuoleensa kuuluvalta.

Näyttelyssä arvosanaa alentavia virheitä

Kaikki standardien vastaisuudet.

Näyttelyssä hylkäämiseen johtavat virheet

Jonkun ruumiinosan puuttuminen tai epämuodostuma. Suuret karvattomat läiskät, loiset ja sairaudet. Merkittävät virheet kunnossa. Naarashamsterilla ei saa olla alle 5-viikkoisia poikasia eikä se saa olla tiine.