Näyttelyyn valmistautuminen

Kirjoittanut Mia Laine, päivitetty vastaamaan ajankohtaisia näyttelysääntöjä 1.4.2015. 

_full-5
Näyttelyhamsterin on oltava hyväkuntoinen ja tottunut käsittelyyn.

Näyttelyyn valmistautuminen alkaa jo paljon ennen näyttelyä tai sen viimeistä ilmoittautumispäivää. Kaiken A ja O on tietysti hyväkuntoinen, hyvin hoidettu hamsteri. Aloita siis arvioimalla hamsuasi. Onko se laiha, lihava, hyväturkkinen, kiltti, tottunut käsittelyyn jne. Jos hamsterisi on hoikka, tarjoile sille entistä monipuolisempaa ravintoa eli joka ilta esim. puuroa johon on sekoitettu lasten bona/piltti purkkiruokaa sekä vihanneksia tai hedelmiä. Siemensekoitusta ja raikasta vettä tulee tietenkin myös olla jatkuvasti tarjolla.

Liikuntaakaan ei saa unohtaa, sillä hamsterille olisi tarkoitus saada massaa mutta ei läskiä Jos hamsusi onkin liian lihava, vähennä hieman puurojen ja piltin/bonan osuutta, anna enemmän vihanneksia ja hedelmiä ja lisää liikuntaa. Mikäli käyttämäsi siemenseos on kovin pähki-nä/auringonkukansiemenpitoinen vaihda se kevyempään versioon. Jos hamsulla ei ole juoksupyörää voit hommata sille sellaisen, muista että syyrialaisen pyörän tulee olla riittävän suuri, vähintään reilu 20 senttinen halkaisijaltaan.

Kun päätät ilmoittaa hamsterisi näyttelyyn voit valita vietkö sen ulkomuotoluokkaan vai lemmikkiluokkaan tai molempiin. Joissain näyttelyissä järjestetään ainoastaan lemmikkiluokat. Ulkomuotoluokassa hamsteria verrataan viralliseen rotumääritelmään, standardiin. Ulkomuotoluokassa hamsterin on oltava rekisteröity ja ilmoitettava ennakkoon. Jälki-ilmoittautumisia näyttelypäivän aamuna otetaan ulkomuotoluokkiin vastaan sen mukaan paljonko hamstereita on ilmoitettu ennakkoon. Lemmikkiluokassa etsitään täydellistä lemmikkihamsteria eli eläimen tulee olla kesy, kiltti ja hyvin hoidettu. Toki ulkomuotoluokkaan osallistuvan eläimenkin pitää olla kaikkea tätä sen lisäksi että sen pitää olla mahdollisimman lähellä rotumääritelmän mukaista hamsteria niin tyyppinsä, värinsä kuin kokonsakin puolesta. Lemmikkiluokkaan voi ilmoittautua etukäteen tai näyttelypäivän aamuna näyttelypaikalla. Etukäteen ilmoittaminen on yleensä edullisempi vaihtoehto.

Hamsteri ilmoitetaan näyttelyyn netti-ilmoittautumiskaavakkeella. Ilmoittautumisen eräpäivä ja ilmoittautumiskaavakkeen osoite ilmoitetaan näyttelykutsussa. Etukäteen ilmoitettaessa näyttelymaksut tulee maksaa viimeistään viimeisenä ilmoittautumispäivänä ja maksukuitti tulee esittää näyttelypaikalla numerolappuja haettaessa. Myöhästyneitä ei hyväksytä joten älä jätä viimetippaan. Vahvistus näyttelypaikasta, näyttelyn aikataulu ja mahdollisesti kartta/ajo-ohjeet pyritään saamaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa Suomen Hamsteriyhdistyksen nettisivuille tapahtumakalenteriin sekä foorumiin. Yleensä ilmoittautumisten vastaanottaja lähettää näyttelyä edeltävällä viikolla vahvistuksen että ilmoittautumiset ovat menneet perille.

Jos hamsterisi on venäjänkääpiöhamsteri laita sen terraarioon/häkkiin näyttelyn alusviikolla kylpyhiekka-astia 2-3 iltana, riippuen siitä kuinka rasvainen turkki sillä on. Voit ottaa hiekka-astian mukaan myös näyttelyyn ja antaa hamsun kylpeä vielä kertaalleen hyvissä ajoin ennen sen arvosteluvuoroa. Päivää-kahta ennen näyttelyä leikkaa hamsterisi kynnet mikäli ne ovat pitkät. Varsinkin lemmikkiluokassa tuomari katsoo kynnet tarkasti. Jos et itse osaa leikata kynsiä voit kysellä läheisistä eläinkaupoista leikkaisiko joku siellä ne tai ota yhteyttä lähimpään hamsterikasvattajaan. Jos hamsterisi on kovin vilkas ja sen kynsiä on hankala leikata, kannattaa urakka aloittaa hyvissä ajoin eli leikata vaikka pari-kolme kynttä/ilta. Paras hetki leikkaustouhulle on se kun hamsusi on vasta herännyt eikä ole vielä oikein päässyt vauhtiin. Hamsteri viedään näyttelypaikalle kuljetusterraariossa joka ei saa olla liian pieni, mutta ei mikään hehtosuurikaan sillä näyttelypaikoilla ei yleensä ole kovin runsaasti pöytätilaa bokseille.

Suosituskoot:

_full-6
Kirkkaat kovamuoviset laatikot irroitettavalla kannella ovat suositeltuja näyttelyboxeja (esim. Ferplast Geo tai Exo Terra Faunarium)

Eläimet tulee näyttelyttää eläintenkuljetukseen myytävissä ilmanvahdoltaan riittävissä kuljetuslaatikoissa tai muoviterraarioissa, jotka täyttävät vähintään seuraavat mitat: – Syyrialaiset: 30 * 20 * 20,3 cm (esim. Ferplastin Geo-malliston L-koko) – Kääpiöhamsterit: 23,2 * 15,3 * 16,6 cm (esim. Ferplastin Geo-malliston M-koko).
Jos näyttelyyn tuodaan laumasosiaalisia kääpiöhamsterilajeja useampi eläin samassa laatikossa, minimipohjapinta-ala per eläin on 177 cm2. Täten esim. M-koon Geo-boksissa saa esittää kaksi kääpiöhamsteria, pienessä Geo Flatissa neljän eläimen lauman ja isossa (kaksi-ikkunaisessa) maksimissaan 8 eläintä. Maksimipohjapinta-ala eläintä kohden on noin 900 cm2. Esim. Exo Terra Faunarium L-koko (37 * 22 * 24,5 cm) on siten sallittu. Roborovskit suositellaan esittämään näyttelyssä L-koon kuljetuslaatikoissa. Lisäksi suositellaan, että näyttelylaatikoissa olisi irroitettavat kannet (esim. Ferplast Geo ja Exo Terra Faunarium tai muu vastaava malli).

Häkissä hamsua ei saa näyttelyyn viedä. Laita kuljetusterraario valmiiksi jo näyttelyä edeltävänä iltana. Terraarioon kannattaa laittaa kohtuudella purua ja hieman vaikkapa talouspaperia. Evääksi esim: reilu pala näkkileipää ja hieman jyväsekoitusta. Aamulla kun lähdet näyttelyyn laita hamsulle evääksi ehdottomasti vielä tuoreruokaa isohkoina paloina josta se saa päivän aikana nestettä. Ota tuoreruokaa myös mukaan jos lemmikkisi sattuu syömään kaikki aamulla laitetut eväät. Hyvää tuore-evästä on esim: porkkana, parsakaali tai omena. Ota myös jyväsekoitusta mukaan näyttelyyn ja lisää sitä tarpeen mukaan. Kylmällä ilmalla suojaa hamsterin kuljetusterraario esim pyyheliinalla ettei hamsterisi vilustu. Kuumalla ilmalla täytyy puolestaan huolehtia että hamsteri saa riittävästi ilmaa ja että sillä on tuoreruokaa tai juomapullo saatavilla muuten uhkaa lämpöhalvaus.

Muistathan harrastaa näyttelyitä eläimen ehdoilla. Älä siis vie näyttelyyn kovin vanhaa, sairasta, toipilasta tai hamsteria jolla on vasta ollut poikaset. Ota näyttelyyn mukaan aimo annos reippautta ja iloista mieltä. Sinun hamsusi on ihan se sama rakas, paras mussukka vaikkei se aina näyttelyssä niittäisikään mainetta ja kunniaa.