Kun hamsterilla on ripuli

Kun hamsterilla on ripuli

Niina Toivonen, Poskipussi 2/97

Hamsterin ripuleista on kyselty paljon sekä puhelimitse, että kirjeitse. Tässä siis pieni tietopaketti aiheesta! Ohessa myös ohjeet, mitkä tiedot ovat tärkeä mainita hamsterin sairauskyselyissä: Jos eläimesi sairastuu tai havaitset siinä outoja oireita (ja haluat kysyä eläimestäsi vaikka Hamsteriyhdistyksen keskustelupalstalla), kerrothan aina seuraavat asiat: 1. Mikä hamsterisi on: laji, rotu? 2. Kumpaa sukupuolta se on? 3. Minkä ikäinen se on? 4. Syökö se hyvin, onko se laihtunut ”sairauden” aikana? Onko se syönyt jotain uutta? 5. Muut tekijät, outo käytös (sukutiedot…).

Kun hamsteritapauksissa puhutaan ripuleista, on ensimmäinen kysymys aina…

Uros vai naaras?

Monet ensimmäisen hamsterin omistajat hämmästyvät voimakkaita kiimoja (eli naaraan takapuoli kostuu pistävänhajuisesta vaaleasta eritteestä aina joka 4. päivä). Jos olet varma, että hamsterisi on ripulilla eikä tavallisella kiimalla, tarkista onko eläin vesiripulilla vai tavallisella! Useat eläinkauppiaat (anteeksi vaan) eivät edes tiedä, että naaraalla on olemassa em. kostea kiima, ja helpointa on aina veikata ripulia. En siis ensimmäisenä noudattaisi heidän ohjeitaan.

Tavallisella ripulilla hamsterin maha on ns. löysällä. Eläimen takaosa tuoksahtaa selvästi ripulilta. Eläin on suhteellisen pirteän näköinen ja normaali, vaikka takamus onkin tahriintunut. Ripuli aiheutuu useimmin runsaan/uuden/pilantuneen tuoreruoan syöttämisestä. Kun eläin ripuloi, poista kaikki tuoreruoat. Tavallinen ripuli loppuu yleensä 1-2 päivässä oikealla hoidolla.
Kts. hoito.

Vesiripulissa erite hamsterin takamuksessa on kirkasta, ja ruoka menee pikavauhdilla elimistön läpi. Eläin näyttää nuhjuiselta ja yleistila muuttuu jo parissa päivässä selvästi huonompaan suuntaan. Ruuan tullessa vauhdilla ulos, suolen nukkapeite kuluu sileäksi ja suolisto menettää kykyään ottaa ravinteita vastaan. Mitä kauemmin vesiripuli jatkuu, sitä vaikeampi on eläimen toipuminen. Hoito on aloitettava heti. Vesiripuleita sanotaan toisinaan myös suolistotulehduksiksi. Niihin tulisi aina suhtautua vakavasti. Soita eläinlääkärille!
Kts. hoito.

Eläimen ikä?

Ripuli ei ole hamsterilla jokapäiväistä. Monet hamsterit elävät koko elämänsä olematta koskaan ripulilla. Nuoret eläimet ripuloivat joskus ruokavalion muutoksista ja satunnaisesti voimakkaasta stressistä. Vanhoilla eläimillä (n. 1,5 v.) elimistön heikentyminen voi laukaista ripulin tutuistakin ruoka-aineista. Omilla eläimilläni on esiintynyt ripulia vanhuudessa keskimäärin noin yhdellä kymmenestä eläimestä. Vanhuuden ripuli ei johdu mistään erityisestä ruoasta. Olen myös todennut, että ripuli ei lopu, vaikka tuoreruoan jättäisi tyystin antamatta. Tärkeintä on antaa vanhalle hamsterille monipuolista tuttua ruokaa, uusia eksoottisia hedelmiä ja voimakkaita muita tuoreruokia kannattaa välttää.

Mitä eläimesi on syönyt?

Oletko antanut hamsterillesi mitään uutta ja outoa? Jos noudatat hamstereiden ruokintaohjeita, yllätyksiä tulee harvemmin. Sitrushedelmät ja sipulikasvit ovat hamsterille kauhistus, niitä en suosittele annettavan missään muodossa. Raaka kukkakaali, herne- ja palkokasvit, tuore kasvimainen kiinankaali/salaatit tulee antaa vain hyvin pieninä annoksina. Pääsääntönä sanoisin, että kaikkea mitä hamsterillesi tarjoat, mieti, haista ja maista sitä, ja anna vasta sitten. Raaka jauheliha mieluiten suoraan kaupan paketista. Pakastettua lihaa/kalaa/kanaa ei tulisi tarjota raakana. Pilaantunut, vanha ruoka aiheuttaa helposti hamsterillesi ripulin. Ethän anna hamsterillesi mitään, mitä et itse söisi…

Ripulin hoito

Poista häkistä kaikki tuoreruoka. Poimi siemensekoituksesta pois kaikki rasvaiset ja valkuaispitoiset herkut: pähkinät ja auringonkukan siemenet. Perusruokana hamsterille tulee tarjota vain ”laihaa” siemensekoitusta.

Apteekista tulee hankkia pikaisesti eläinten reseptivapaata Nutrisal Plus -ravintosuolapulveria. Se on suurimmaksi osaksi glugoosia ja suoloja. Pulveri sekoitetaan juomaveteen ohjeen mukaan. Nutrisal sitoo nestettä ja ”jarruttaa” ravinnon läpikulkua suolistossa. Ripuli loppuu usein parin päivän hoidolla. Nutrisal on vaaratonta ja edullista (n. 19mk/50 g) ja se säilyy vuosia. Nutrisalia käytetään myös raskausmyrkytysten yhteydessä. Noudata hamsterin ripulin hoidossa seuraavaa kaavaa:

Ruokinta

1. ripulipäivä: Laiha siemensekoitus ja vesi (+ Nutrisal Plus). Lisäksi voit antaa teelusikallisen kaurahiutaleita ja pienen palan näkkileipää. Myös apteekin maitohappobakteereita (Lactophilus) voit ripotella pienen kurkkusiivun päälle. Ei muuta tuoreruokaa!

2. ripulipäivä: Laiha siemensekoitus ja vesi (+ Nutrisal Plus). Kaurahiutaleita ja näkkileipää vapaasti. Lactophilusta kurkunsiivulla. Lisänä vähän keitettyä riisiä.

3. ripulipäivä: Siemeniä ja vettä (+ Nutrisal Plus). Kaurahiutaleita, keitettyä riisiä ja raejuustoa. Jos hamsterisi maha toimii normaalisti, eikä eläin enää ripuloi, voit siirtyä varovasti ja hitaasti tavalliseen ruokavalioon.

Papanavelliä: Jos eläin on ollut ripulilla yli 2-3 päivää, sinun tulee valmistaa ”papanavelliä” suoliston bakteeritasapainon takaisinsaamiseksi. Kerää toiselta terveeltä eläimeltä tuoreita (kosteita) umpisuolipapanoita, joita liotat haaleassa vedessä. Umpisuolipapanoita kerätäksesi siivoa terveen hamsterin mökki ja odottele umpisuolipapanoita. Älä käytä tarkoitukseen kovia jouhevia, tavallisia papanoita. Anna velli hamsterille. Papanavelli vaihdetaan päivittäin uuteen, kunnes eläimen ripuli loppuu. Pitkissä ripuleissa (ja vesiripulissa) papanoiden keruu on usein ainoa tapa saada eläimen suolistoflora nopeasti toimimaan!

Vesiripuli ja antibioottihoito

Vesiripuleissa hamsterille voidaan määrätä n. viikon antibioottikuuri. Yleisimmin antibiootti on sulfaa, jota eläimelle annetaan kotona suun kautta pipetillä, pari tippaa kerrallaan. Antibiottikuurin ohella eläimelle tulee tarjota maitohappobakteereita ja luonnonjugurttia (auttavat suolen toimintaa). Nutrisal Plussaa lisätään veteen, ja ruiskutetaan pipetillä suuhun useasti päivässä, ellei eläin juo itse. Hamsterin niskanahkaa nostamalla voit tarkistaa, onko eläin nestehukkainen. Jos nahka jää yli 1 sekunniksi koholle, sinun tulee antaa eläimelle lisää nestettä!

Hamsterin häkki tulee pitää puhtaana, kuivana ja lämpimässä. Antibioottikuuri on hamsterille kova rasitus. Joskus jo kuuri sinällään saattaa nujertaa hamsterin bakteerit, niin hyvät kuin pahat, ellei ohessa tarjota keventävää luonnonjogurttia ja maitohappoja. Ruokinta on antibioottikuurin aikana vastaavaa kuin tavallisissa ripuleissa.

Altistavat perinnölliset tekijät

Ripulin syntyyn voivat vaikuttaa myös muut syyt, kuin yleisimmät: liian runsas tuoreruokinta, pilaantunut ruoka, stressi tai vanhuus. On enemmän kuin mahdollista, että hamsterit kantavat perimässään alttiutta vatsaongelmille, suolistotukoksille, kasvaimille, sydänvioille ym.

Jos hamsterisi kärsii pitkistä toistuvista ripuleista tai suolitukoksista, voisit kysellä hamsterisi kasvattajalta, löytyykö sen suvusta vastaavia tapauksia.

Muistakaa, että monipuolinen ruokinta pitää eläinlääkärin loitolla!