Hamsterilajit esittelyssä
Suomen Hamsteriyhdistys 2015
Hamsterilajit
Hamsterien alaheimoon kuuluu luonnossa noin 18 lajia, joista viittä pidetään yleisesti lemmikkieläimenä. Nämä viisi ovat syyrianhamsteri eli kultahamsteri, talvikko, campbelli, roborovski ja kiinankääpiöhamsteri. Kultahamstereita on pidetty lemmikkeinä jo 1930-luvulta alkaen, kääpiöhamsterit päätyivät lemmikkikoteihin 1970-luvulla.
Näiden lajien lisäksi eläinkaupoissa myydään joskus campbellin ja talvikon risteytyksiä eli hybrideitä. Hybridit soveltuvat lemmikeiksi, mutta Suomen Hamsteriyhdistys ei hyväksy niiden tahallista kasvattamista tai rekisteröimistä eivätkä hybridit saa osallistua näyttelyiden ulkomuotoluokkaan.
Asumuksen minimikoot ovat Suomen Hamsteriyhdistys ry:n suosituksia.
Syyrianhamsteri
Tunnetaan myös nimillä kultahamsteri, ”syrkki”, ”syyris”, golden hamster, syrian hamster, mesocricetus auratus
Elinikä: 1,5 – 2,5 vuotta
Koko: Täysikokoinen hamsteri painaa noin 160-200 g
Ulkonäkö: Tanakka, ”nallemainen” hamsteri. Suuri valikoima erilaisia turkki-, kuvio- ja värimuunnoksia, esimerkiksi pitkäkarvainen, lyhytkarvainen ja kiharakarvainen eli ”rex”, laikukas, valkonauhainen, kilpikonnakuvioinen, creme, keltainen, musta, hopeanharmaa…
Elintavat: Erakko, asutettava aina yksin
Asumuksen minimikoko: 80 x 40 x 30 cm
Syyrianhamsteri on hamsterilajeista suosituin, ja niitä onkin saatavilla laajalti ympäri maatamme niin kasvattajilta kuin eläinkaupoistakin.
Ne ovat luonteeltaan uteliaita, puuhakkaita ja ystävällisiä. Ne ovat yleensä helppoja kesytettäviä ja jaloittelevat erittäin mielellään häkkinsä ulkopuolella turvallisessa ympäristössä. Monet yksilöt oppivat kiipeämään häkistä omistajan kädelle ja tulevat kiipeilemään häkin ovelle omistajan nähdessään. Perusteellisesti ihmiseen totutettu ja kesy ”syrkki” sopii lemmikiksi lapselle. Parhaat lähtökohdat kesyyntymiseen saadaan jo poikasena, mutta myös aikuinen yksilö kesyyntyy yleensä melko nopeasti.
Syyrianhamsterit ovat usein melko energisiä, ja saattavat mekkaloida asumuksessaan yöaikaan häiriten omistajiensa yöunta. Riittävän suuri asumus, juoksupyörä ja säännöllinen vapaana juoksutus auttavat purkamaan energiaa.
Venäjänkääpiöhamsteri talvikko
Tunnetaan myös nimillä talvikko, pikkuhamsteri, vinter vit, winter white, phodopus sungorus
Elinikä: 1,5 – 2,5 vuotta
Koko: Täysikasvuinen hamsteri on noin 8–12 cm pitkä ja painaa 40–70 g
Ulkonäkö: Tanakka, kuulamainen rakenne lyhyellä sileällä turkilla. Värimuunnoksia on kaksi, normaali ja safiiri, sekä yksi kuvio helmi. Ilmojen kylmetessä ja valon vähentyessä voivat vaihtaa ylleen valkoisen talviturkin.
Elintavat: Pääosin erakko, voi tulla toimeen myös lajitoverin kanssa poikasesta asti totutettuna.
Asumuksen minimikoko: 50 x 40 x 20 cm
Talvikko on kääpiöhamsterilajeista suosituin, ja niitä onkin saatavilla laajalti ympäri maatamme niin kasvattajilta kuin eläinkaupoistakin.
Talvikot ovat luonteeltaan rauhallisia ja ystävällisiä, jotkut jopa hieman laiskanpulskeita. Ne kesyyntyvät nopeasti etenkin, kun niitä käsitellään säännöllisesti poikasesta lähtien. Jotkin talvikkonaaraat saattavat olla reviiritietoisia ja pyrkiä suojelemaan reviiriään uhittelemalla omistajalleen. Reviiritietoinenkin talvikko on kuitenkin yleensä helppo ja ystävällinen käsiteltävä silloin, kun se on oman reviirinsä (häkkinsä) ulkopuolella.
Venäjänkääpiöhamsteri campbelli
Tunnetaan myös nimillä campbelli, ”kämpsy”, campbellinkääpiöhamsteri, campbell’s dwarf hamster, phodopus campbelli
Elinikä: 1,5 – 2,5 vuotta
Koko: Täysikasvuinen hamsteri on noin 8–12 cm pitkä ja painaa 40–70 g
Ulkonäkö: Tanakka, kuulamainen rakenne lyhyellä sileällä turkilla. Väri- ja kuviomuunnoksia on runsaasti. Myös turkkimuunnoksia on olemassa mutta ne ovat Suomessa hyvin harvinaisia.
Elintavat: Laumaeläin, tarvitsee vähintään yhden lajitoverin seurakseen. Tappeluita esiintyy silloin tällöin.
Asumuksen minimikoko: 50 x 40 x 20 cm
Campbellit ovat hiukan harvinaisempia kääpiöhamstereita. Niitä näkyy eläinkaupoissa silloin tällöin, mutta usein campbelleina myydyt hamsterit ovat oikeasti hybrideitä. Campbelleita löytää parhaiten kasvattajilta, mutta jotain tiettyä väri- tai kuviomuunnosta toivova ostaja saattaa joutua odottamaan ennen kuin löytää etsimänsä.
Luonteeltaan campbellit ovat melko vilkkaita ja touhukkaita, mutta kesyyntyvät yleensä melko helposti ja nopeasti. Niillä esiintyy jonkin verran reviiritietoisuutta näykkimisen muodossa, mutta reviiritietoinenkin campbelli yleensä rauhoittuu reviirinsä ulkopuolella. Campbellilauman touhuja asumuksessaan on hauskaa seurata.
Campbelleilla esiintyy jonkin verran perinnöllistä diabetesta eli sokeritautia, joka oirehtii runsaana juomisena ja virtsaamisena. Diabetesta voi pyrkiä välttämään perehtymällä myytävien campbellien sukutaulun terveyteen ennen hamsterien ostamista ja poistamalla ruokavaliosta kaikki sokeripitoiset ainekset kuten hedelmät ja melassia sisältävät jyväseokset.
Venäjänkääpiöhamsteri roborovski
Tunnetaan myös nimillä roborovski, ”robo”, roborovskinkääpiöhamsteri, roborovski dwarf hamster, roborovski dvärghamster, phodopus roborovskii
Elinikä: 1,5 – 3 vuotta
Koko: Täysikasvuinen hamsteri on noin 7–10 cm pitkä ja painaa 30–50 g
Ulkonäkö: Hamsterilajeista pienikokoisin, rakenteeltaan tanakka ja kuulamainen sileällä lyhyellä turkilla. Värityksen tunnusmerkkinä ”kulmakarvat”, pienet valkoiset täplät silmien yläpuolella. Värimuunnoksia on kaksi, normaali ja argente, joiden lisäksi on erilaisia kuviomuunnoksia kuten laikukas.
Elintavat: Laumaeläin, tarvitsee vähintään yhden lajitoverin seurakseen. Tappeluita esiintyy silloin tällöin.
Asumuksen minimikoko: 50 x 40 x 20 cm
Roborovskit ovat hiukan harvinaisempia kääpiöhamstereita. Niitä ei kovinkaan usein löydy eläinkaupoista, mutta yksityisiltä kasvattajilta niiden saatavuus on melko hyvä. Harvinaisempia väri- ja kuviomuunnoksia voi joutua hiukan etsimään.
Luonteeltaan roborovskit ovat melko vilkkaita, energisiä ja nopeita liikkeissään, ja niiden käsittely voi olla vaikeaa tottumattomalle käsittelijälle. Roborovskit ovatkin parhaimmillaan niinsanotusti ”katselulemmikkeinä”, joita ei muiden hamsterilajien tapaan tarvitse niin paljon sylitellä vaan omistaja voi seurailla niiden touhuja sivusta. Kärsivällisellä ja pitkällisellä kesytyksellä roborovskeistakin voi tulla melko kesyjä ja luottavaisia, mutta ne ovat aina vikkeliä liikkeissään. Roborovskeilla ei juurikaan esiinny reviiritietoisuutta tai puremista.
Kiinankääpiöhamsteri
Tunnetaan myös nimillä ”kiinari”, ”kinkki”, chinese hamster, kinesisk hamster, cricetulus griseus, cricetulus barabensis
Elinikä: 2 – 4 vuotta
Koko: Täysikasvuinen hamsteri on noin 10–12 cm pitkä ja painaa 30–60 g
Ulkonäkö: Solakka ja hiukan hiirimäinen rakenne pienellä 1-2 cm pituisella hännällä. Lyhyt sileä turkki. Uroksilla on melko silmäänpistävän kokoiset kivekset. Värimuunnoksia on kaksi, normaali ja mustasilmäinen valkoinen, sekä yksi kuviomuunnos laikukas. Näistä mustasilmäinen valkoinen on erittäin harvinainen.
Elintavat: Pääosin erakko, tulee toimeen vain poikasesta asti tuntemiensa sisarusten kanssa
Asumuksen minimikoko: 50 x 40 x 20 cm
Kiinankääpiöhamsterit kuuluvat harvinaisempiin hamstereihin. Niitä näkyy eläinkaupoissa melko harvoin, mutta suoraan kasvattajalta ostettuna normaaleita ja laikukkaita kiinankääpiöitä on säännöllisesti saatavilla.
Luonteeltaan kiinankääpiöhamsterit ovat melko rauhallisia ja helppoja käsitellä. Poikaset saattavat olla vilkkaita, mutta rauhoittuvat iän ja säännöllisen käsittelyn myötä. Kiinankääpiöhamsteri takertuu tassuillaan ja pienellä hännällään omistajansa käsiin ja voi istuskella esimerkiksi omistajansa olkapäällä asumuksen siivoamisen ajan. Asumuksessaan kiinankääpiöhamsterit ovat yleensä hiljaisia ja pitäytyvät omissa touhuissaan.
Kiinankääpiöhamstereilla esiintyy jonkin verran perinnöllistä diabetesta eli sokeritautia, joka oirehtii runsaana juomisena ja virtsaamisena. Diabetesta voi pyrkiä välttämään perehtymällä myytävien kiinankääpiöiden sukutaulun terveyteen ennen hamsterien ostamista ja poistamalla ruokavaliosta kaikki sokeripitoiset ainekset kuten hedelmät ja melassia sisältävät jyväseokset.