Menu

Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Näytä viestit Menu

Viestit - Walnut

#1
Asuminen ja tarvikkeet / Re: Virikkeet
07.06.10 - klo:19:14
Joskus tuolla talvikolla tuntuu riittävän, että dunassa on vessapaperirulla. Joskus taas mikään ei kelpaa..  :c8
#2
Asuminen ja tarvikkeet / Re: Juoksupallo
02.06.10 - klo:22:00
Lainaus käyttäjältä: "metsku"No ei se hamsteri kuule ymmärrä, että mikä tämä muoviloota jossa asun ja tämä onkin keinu jossa nyt kävelen ja tämä mitä syön on porkkanaa mutta se oppii kuitenkin tietämään, että kun menen tähän niin tapahtuu näin ja tämä on hyvää jne. Ei se siis ajattele pallon nähdessään tai sinne mennessään, että tämäpäs outoa vaan se rupeaa tutkimaan sitä ihan niinkuin kaikkea muutakin. Sinä tunnut automaattisesti olettavan, että hamsteri kokee juoksupallon epämiellyttäväksi mutta miksi se niin tekisi?
Huoh. Miksi väität näin, kun en ole sanonut mitään mikä voisi viitata tähän?
En ole missään välissä väittänyt, että hamsteri kokee juoksupallon automaattisesti epämiellyttäväksi. Se tapahtunee nimenomaan siinä vaiheessa, kun ulosmenotietä ei enää löydy ja alusta vain heiluu epäluotettavasti edestakaisin.

Lainaus käyttäjältä: "metsku"Uskon hamstereiden pitävän juoksupallosta niiden eleiden ja käytöksen perusteella. Mitään paniikkiin viittaavaa en ole koskaan huomannut.
Uskot niiden pitävän siitä? Kyllä mielestäni pitäisi olla täysin vakuuttunut, että juoksupallo todella on mieleinen, jos sitä kerran käyttää. Ja vakuuttunuthan ei voinut olla ilman tieteellistä todistusta, vai mitä?
#3
Asuminen ja tarvikkeet / Re: Juoksupallo
30.05.10 - klo:19:39
Lainaus käyttäjältä: "metsku"Ei hamsteri pidä juoksupalloa petoeläimenä jos sä sitä tarkoitit. Eikä kuvittele, että pallossa suljettuna ollessaan siellä on petoeläin. Jos se pelästyy ja haluaa turvaan niin se lähtee liikkeelle pallon kanssa ja sillä siisti. Itse olen huomannut, että hamsteri on pallossa oikein tyytyväinen ja kiinnostunut sen pyörimisestä. En mielelläni laita sinne kesyttämättömiä hamstereita koska sellainen tietenkin pelkää ja on paniikissa. Hamstereilla on tietenkin vaistot edelleen mutta ei ne enää toimi samalla tavalla vankeudessa kun luonnossa.

Se oli esimerkki. Hamsteri ei ehkä pidä palloa minään "petona", mutta se ei myöskään voi ymmärtää mikä se on tai mitä varten se on, hamsteri kun ei ole ihminen eikä näe asioita meidän näkökulmastamme. Mielestäni todellinen eläinihminen on sellainen, joka näkee - tai ainakin yrittää nähdä - asiat eläimen näkökulmasta eikä ajattele sokeasti että hamsteri näkee ja ymmärtää asiat samalla tavalla kuin ihminenkin.
Jos minä en mielestäsi tiedä, mitä hamsteri "ajattelee" juoksupallosta, niin miten sitten itse tiedät?
Hamsterit sitä paitsi ovat olleet lemmikkeinä niin vähän aikaa, että niiden vaistot tuskin ovat muuttuneet lukuunottamatta hyvin pieniä muutoksia. Tarkoitatko sitä, että hamsterit eivät esimerkiksi pelkää ihmisiä? Se on vain tottumiskysymys. Vaistot ovat ihan eri asia.
Sitä paitsi, minä en edelleenkään inhimillistä hamsteria, toisin kuin sinä tunnut tekevän kun sanot että "ei hamsteri ajattele että juoksupallossa on peto" - ei niin, hamsteri ei ajattele kuten ihmiset.
#4
Ensimmäinen kääpiöhamsteri, robo, tarttui mukaan näyttelyistä. Olin jo suunnitellut talvikon hankkimista, sopinut siitä vanhempien kanssa ja varannut tytön, mutta sitten pikkusiskoni, kaverini ja äitini menivät rakastumaan roboon ja sehän lähti kotiin. Talvikko tuli hieman myöhemmin Espoosta asti.
Siinä ei hirveästi suostutteluja tarvittu, kun kotona oli jo kaksi gerbiiliä. Minun piti vain vakuutella, että ei se haise ja hoidan kyllä senkin - ja se riitti. Nykyisin äiti tykkää talvikosta kovasti ja robo taas on isän lemppari (;
#5
Asuminen ja tarvikkeet / Re: Juoksupallo
26.05.10 - klo:20:12
Omasta mielestäni juoksupallo on vaarallinen ja täysin turha kapistus, josta on huvia vain omistajalle - ja niinhän ei pitäisi olla.
Juoksupallo on pieni, pyöreä muovinen pallo, kuten nimikin jo sanoo. Se on umpinainen lukuunottamatta luukkua sekä ilmareikiä.
Ensinnäkin pari sanaa luonnonmukaisuudesta. Luonnossa hamsteri saa juoksennella vapaana miten haluaa, eikä sen elintilaa rajoita mikään. Aina vaaran tullen hamsteri voi pinkaista piiloon esimerkiksi pesäkoloon tai muuhun suojaisaan paikkaan. Juoksupallo on muovia, mikä sen sijaan ei ole lähelläkään luonnonmukaista. Kyllä, onhan asumuskin usein muovia ja tarvikkeistakin löytyy aineita, joita ei luonnossa ole. Tämän muovisuuden lisäksi löytyy kuitenkin paljon muitakin haittoja, jotka mielestäni peittoavat mennen tullen juoksupallon "hyödyt", jos niitä nyt sitten edes on.

Juoksupallo on todella ahdas ja pieni paikka, mistä ei pääse karkuun. Jos hamsteri tuntee itsensä uhatuksi, sillä ei ole mitään mahdollisuutta piiloutua koloon tai pesään, joita  paljon tilavammasta (!) dunasta, terrasta, häkistä tms. löytyy.

Kun juoksupallo ensimmäistä kertaa laitetaan esimerkiksi lattialle avonaisena, hamsteri tietenkin menee samantien tutkimaan sitä. Miksi? Koska hamsteri on luonnostaan utelias eläin, joka kolon nähdessään menee tietenkin katsomaan, olisiko siitä pesäksi. Hamsu saattaa kiivetä palloon ja tutkii sitä sisältä. (Tässä vaiheessa luukku pitäisi laittaa kiinni, mikä on mielestäni erittäin inhottava temppu hamsteria kohtaan jos se haluaakin pallosta pois. Jos luukun jättää auki, se on todella iso riski hamsterille - mitä jos hamsteri pääsee vain puoliksi ulos pallosta ja pallo jatkaakin pyörimistään hamsterin yli?) Oletetaan, että luukkua ei vielä suljeta. Hamsteri kääntyy lähteäkseen pois, mutta huomaakin yhtäkkiä että "maaperä" ei ole ollenkaan vakaa vaan liikkuu ihan miten sattuu, toisin kuin esim. tavallinen lattia tai juoksupyörä. Pyörä nimittäin kulkee vain kahteen suuntaan, kun taas juoksupallo heilahtelee vapaasti mihin tahansa ilmansuuntaan.
Hamsteri luultavasti hämmentyy ja koittaa löytää ulosmenoaukkoa, mutta epävakaa pinta jalkojen alla liikkuu miten sattuu, mikä on hamsterille todella epäluonnollista.

Saaliseläimenä hamsterin luonnollinen reaktio hämmentävässä tai vaaratilanteessa on pako, joten se lähtee juoksemaan - tai, epätasaisella pinnalla kun on, ravaamaan pystyssä pysyäkseen varovasti minne tahansa. Mutta vaikka hamsu kuinka juoksee, se ei vain pääse karkuun kamalasta pallosta. Juoksupyörässä hamsteri sen sijaan voisi koska tahansa hypätä sivusta pois, mutta juoksupallon kanssa asia on ihan toisin.

Kun hamsteri lähti juoksemaan, kuvitellaan että luukku suljettiin (sen avonaisen luukun vaaran mainitsinkin jo). Pallossa on ilmareikiä, ja kuvitellaanpa että ne ovat suuria ja ilma vaihtuu suht. hyvin.
Hamsteri ravailee hämmentyneenä pallossa koittaen löytää ulosmenoreittiä. Se saattaa välillä pysähtyä kokeillakseen, pysyykö maa sen alla vakaana. Hamsteri saattaa ruveta myös pesemään itseään, mikä voi merkitä myös hämmentyneisyyttä. Pallossa hamsteri ei edes näe eteensä sitä vähää, mitä avaralla lattialla tai dunassa. Pallossa, jossa ilma-aukot ovat suht. isoja, ilma saattaa vaihtua ainakin jotenkuten joten hajuja varmasti tulee, mutta koskaan ei voi olla varma mistä - pallohan liikkuu edelleen miten sattuu, hallitsemattomasti. Siellä hamsteri ei voi edes käyttää yhtä tärkeimmistä aisteistaan, tuntoaistia.

Kun hamsteri juoksee, on vaarana että sen jalka, varvas tai mahdollisesti kynsi joutuu ilmareikään ja juuttuu kiinni. Pyörimistään jatkava pallo ei siitä välitä, ja vaarana voi olla esimerkiksi venähdys.
Jos ilma-aukot ovat pieniä, ilma vaihtuu todella huonosti ja edelleen on vaarana, että hamsterin kynsi jää ilmareikään kiinni etenkin jos niitä ei ole leikattu tai jos ne ovat kuluneet huonosti. Asumuksessa ilma vaihtuu hyvin vain, jos katto on esimerkiksi ritilää tai verkkoa. Tiiviissä kannessa, jossa on vaikka sitten 100 0,5cm reikää, voi tulla hapenpuutetta - entä sitten juoksupallossa, jossa reiät voivat olla todella pieniä?
Näiden lisäksi on vaarana, että hamsteri törmäilee pallon kanssa seiniin, huonekaluihin tms. Tai jos eteen sattuu vaikka mattoon tullut mutka, voi pieni pompahdus säikäyttää hamsterin pahasti.
Törmäily voi kaiken lisäksi aiheuttaa hamsterin kuoleman.

Mielestäni kysymys "mistä tiedät, että hamsteri on iloinen?" viittaa lähinnä siihen, että tietyssä tilanteessa hamsteri ei kysyjän mielestä voi olla "iloinen" - ainakin itse ajattelen näin. Mielestäni hamsteri ei voi pitää juoksupallossa juoksemisesta. Jotta sen huomaisi, tarvitaan järjenkäyttöä ja päättelykykyä sekä taitoa ymmärtää eläimen eleitä - nehän eivät osaa kertoa meille mitään, joten meidän on vain yritettävä käsittää, mitä eläimen eleet tarkoittavat. Aina ei voi olla varma mistään, mutta esimerkiksi juoksupallon kanssa tulee esiin niin selviä eleitä ja faktoja, että omasta mielestäni hamsteri ei pidä juoksupalloilusta. Kuten se pakoreaktio.

Joku saattaa ihmetellä, miksi hamsteri sitten menee palloon myöhemmin uudestaan. Hamsteri ei välttämättä muista, että juuri tuo pallo tuntui epämukavalta ja inhottavalta. Pallossa on hamsterin hajua viime kerralta, ja se saattaa mennä mielelläänkin tutkimaan, onko pallo jotekin kiinnostava kun siellä kerran on aiemminkin käyty - tai siis, eihän hamsteri näin ajattele, mutta vaistot sillä hyvinkin saattavat toimia samaan tapaan.

Juoksupalloa ei tarvita edes siivouksen aikana tai juoksutettaessa, vaikka tilaa ei kauhean paljon olisikaan. Hamsterille voi tehdä peuhupaikan esimerkiksi pahvilaatikosta tai terraariosta, sille voi ostaa juoksutusaitauksen ym. Enkä usko, että kovin monessa talossa on niin vähän tilaa ettei siellä mahdu edes hamsteria juoksuttamaan - ja jos niin pieni asunto löytyy, niin sitten en kyllä ymmärrä miksi se hamsteri on hankittu jos sille ei ole tilaa.
Juoksupallossa on mielestäni niin paljon ja voimakkaita vaaroja ja haittoja, että ne peittoavat helposti pallon hyödyt, joita ei mielestäni edes ole. Jos jonkun mielestä on, niin haluaisin kuulla mitä ja myös kunnon perustelut sille, miksi ne ovat niin hyviä asioita.
Lattialla tai peuhulaatikossa hamsterilla on paljon tilaa ja vapaus kulkea omia polkuja, säikähtäessä myös oma päätösvalta siihen, minne puikahtaa piiloon jos kokee sen tarpeelliseksi. Vapaana juoksuttamisessa on myös se hyöty, että hamsteri pääsee tutkiskelemaan aluetta itse ja voi vapaasti käyttää tunto- ja hajuaistiaan sekä, joskin huonoa, näköään. Juoksuttaminen vapaana lattialla, peuhulaatikossa tai sitten pallossa, ei kuitenkaan kuulu hamsterin elämään montaa tuntia päivässä. Hamsterin koti on se oma häkki, terraario tai duna, joka tuntuu ja tuoksuu turvalliselta. Hamsteri tuntee olonsa kaikista mukavimmaksi silloin, kun se saa oleilla tutussa ympäristössä.

Tämä on minun oma mielipiteeni juoksupallosta, ja siihen minulla on täysi oikeus kuten kaikilla muillakin. Minä en käytä juoksupalloa enkä koskaan tule käyttämään, tarkoituksenani on ajatella aina hamsterin (tai minkä vain muun eläimen parasta), ei omaa huvia. Enkä viittaa tällä erityisesti kehenkään.

Anteeksi pitkä ja hankalasti luettava viesti.
#6
Itse ostin tuon roborovskin heräteostoksena näyttelystä, mutta olin jo aikaisemmin suunnitellut kääpiöhamsterin (roborovskin tai talvikon) hankkimista ja kerännyt paljon tietoa kummastakin lajista parin kuukauden ajan.
Ennen näyttelyä olin varannut Espoosta talvikon, jonka hainkin nyt viime viikonloppuna, joten meiltä löytyi jo joitakin tarvikkeita kotoa. Robon mukaan tuli häkki, joten ei haitannut vaikka kuljetusboksia ei omasta takaa löytynytkään. Näyttelyn ajaksi laitoimme häkin hyvin suojattuna autoon ja kävin ostamassa pojalle dunan sekä loput tarvikkeet. Talvikolle hankittiin sitten kamppeet erikseen, minullahan oli rippilahjarahat käytössä... :D
Joten loppujen lopuksi olin kuitenkin kohtalaisen hyvin varautunut.
#7
Gerbiileissä hyviä puolia on, että ne ovat lähes hajuttomia (paitsi jos terra on liian pieni, siivotaan liian harvoin & liian vähän purua), ja helpompia käsitellä, ainakin oman kokemuksen mukaan. Syrkit tosin ovat jo niin isoja löllyköitä, että ovat jo ihan eri asia. Gerbiili on helppo saada kiinnikin, kun sillä on se häntä... XD
Gerbiilit ovat myös päiväeläimiä, toisin kuin hamsut, ja kovempia sisustamaan terraa.
Hamsut ovat tosiaan yöeläimiä, ja haisevat voimakkaammin. Niiden asumukset pitää siivota myös useammin. Omistajakokemusta minulla on roborovskista, niitä nyt ei saa edes koskea. :P
Gerbiilit ovat olleet meillä puolisen vuotta, hamsteri n. viikon, joten puhun aika voimakkaasti gerbiilien puolesta... Mutta yhtä kaikki, eläin mikä eläin, kaikki on yhtä ihania hyvine ja huonoine puolineen <3
#8
Ehdin jo lukea siitä, ettei etenkään kääpiöhamsuja saisi kovin pienille lapsille antaa hennon rakenteensa ja luonteensa vuoksi.
Pitää muuten paikkansa, lasten omistamien lemmikkien vastuu on aina viime kädessä vanhemmilla.

Jos nyt saisin edes aloitettua hamsteriharrastuksen ennen täysi-ikää (mutta täytyy sanoa ettei ikä voi estää minua :D ), niin kyllä minulla noita tulee olemaan vanhempanakin.
Jos saisin äidin suostumuksen niin meille muuttaisi heti lössi talvikoita tai roboja, mutta näillänäkymin voin hankkia niitä vasta kun asun muualla... :P