• Welcome to Suomen Hamsteriyhdistys ry.
 

Yleinen pulina poikasten teettämisestä osa 2

Aloittaja ammie, 25.10.08 - klo:17:49

« edellinen - seuraava »

Heli

#285
Mä en muista minkä näköisiä meillä on nisätulehdukset ollut, mutta ihan ehdottomasti se on mun mielestä se kaikkein todennäköisin tässä vaiheessa kun on imettävä emo ja patti ilmestynyt juuri sopivaan paikkaan. Kuvista en lähde diagnoosia tekemään.

Se vaan että jos kyseessä on nisätulehdus eikä sitä hoideta, voi olla että käy ikävästi niin emolle kuin poikasillekin. Hamsterissa voi olla hyvinkin hankala huomata kivun aiheuttamia muutoksia käytöksessä. Jos selkeitä muutoksia havaitsee, voi olla jo myöhäistä...

Himppasen googleteltuani törmäsin johonkin frettien hoito-ohjeeseen jossa puhuttiin nisätulehduksen yhteydessä jopa kuolioitumisesta... Jos tuota väriä miettii... En tiedä onko todellisuudessa olemassa suurikin kuolioitumisen riski. Mutta sanoisin joka tapauksessa, että olisi syytä toimia pikaisesti.

http://personal.inet.fi/yhdistys/sfyry/sairaudet.htm
LainaaNisätulehdus

Nisätulehdusta tavataan freteillä penikoimisen jälkeen. Se saattaa syntyä vielä neljännellä imetysviikolla. Sairautta on olemassa kaksi muotoa; äkillinen ja krooninen. Äkillisen tulehduksen oireina ovat nisän turpoaminen, punoittaminen ja arkuus. Tulehdus saattaa muuttua kuolioiseksi hyvin nopeasti; tällöin nisä menee sinertäväksi.
   Tulehduksesta erittyvät solumyrkyt eli toksiinit ovat hengenvaarallisia eläimelle. Siksi nisätulehdus kannattaa hoitaa mahdollisimman pian. Mikäli kuoliota ei ole vielä kehittynyt, riittää antibioottikuuri. Krooninen nisätulehdus saattaa olla hoitamattoman, äkillisen tulehduksen seuraus tai se saattaa myös syntyä itsestään. Kroonisessa nisätulehduksessa ei usein ole muita oireita kuin nisän koveneminen ja maidon erityksen loppuminen.
   Nisätulehduksesta kärsivän emon pennut saavat yleensä tartunnan emon maidosta ja saattavat saada sen seurauksena ripulin, jolloin myös pennut tulee hoitaa antibiootilla. Nisätulehdus on herkästi tarttuva tauti, joten kontakteja muihin imettäviin emoihin tulee välttää. Joskus nisätulehduksen seurauksena on maidon loppuminen emolta. Lisänä voidaan tällöin käyttää koiranpennulle tehtyä maidonkorviketta (saa apteekista), johon on lisätty kermaa, niin paljon että rasvapitoisuudeksi tulee 20 %.
Destiny's hamsterit 2001-2009

petosiru

#286
Avaruushamsu; Miten se emä voi nyt? Saitko el.lääkäristä apua?

Olipa hauska näky äsken Fannin dunassa! Oli nukahtanut pesän suuaukolle poikaset vielä nisillään.. :lov
Vissiin ollu liian raskasta liikkua tissitakiaistaen kanssa, niin oli luovuttanut.   :haha
Sormet syyhyäis käsittelemään poikasia, mut mietin et pitikö silmät aueta ensin?
Vai riittääkö 2:n vkon ikä? Tuli nääs tänään täyteen..  :D
Eläimet ei ole mulle harrastus, vaan elämäntapa!
Ja ollu jo yli 20 vuotta.. ;D

[size=50]     Tai oikeestaan kohta 30, mut kuka niitä vuosia laskee.. ;o)[/size]

Ninde

#287
Syrkeillä silmien pitäisi aueta just tuossa kahden viikon iässä. Poikueiden kuulumiset sitten tuonne poikaspäiväkirjojen puolelle, kitoos. :)

Avaruushamsu

#288
Nyt Roudan Fantasyn kuulumisia, eilen Fantsu oli syönyt viimeisenkin poikasen :( Se oli kiukkuinen ja patti oli koppuraisempi eikä pehmeä jonka ajattelin olevan huono merkki. Valvoin koko yön jotta olisin aamulla valmiina soittamaan Veteriin jossa olen jo vuosia käynyt, sain ajan klo 14.00.

Eläinlääkärissä saikin sitten iloisempia uutisia :) Fantsulla kyllä oli nisätulehdus ja siinä kuolio kuten mustasta väristä päättelinkin, mutta se oli jo itsestään paranemassa, ja kuolioitunut alue oli kutistunut ja käpristynyt ja irtoamassa ja alla terveen oloista ihoa :) Fantsu sai antibiootit ja tulehduskohtaa puhdistetaan Betadinella kaksi kertaa päivässä, sillä pitäisi parantua.

Se oli ihan uskomatonta, luulin että Fantsu joudutaan lopettamaan mutta se näyttää nyt toipuvan ja pääsee viettämään eläkeläisen elämää, se saa meidän ison poikasterran itselleen, ja Fantalta en vaadi muuta kuin että sillä on hyvä olla, se joutui jo kokemaan niin paljon.

Elikkäs näin, tyytyväinen olen :)

Minski

#289
^ Hienoa, että asia selvisi hyvin päin, vaikka vauvojen menetys tietty olikin kurja juttu.

Lainaus käyttäjältä: "Minski"Mielenkiinnosta vain yritin etsiä netistä tietoa ja kuvia muiden maiden hunaja-kyyhkynharmaista ja niiden tasosta, kun kiinnostaa kovasti, että mikä on värin laita muualla. Yhden ainoan kuvan maailmalta löysin kyseisestä väristä koko netistä: http://syrischehamster.dwerghamster.nl/ ... kro-kl.jpg
Tämä ei nyt liity tähän topicciin suoranaisesti, mutta kun ei tämä liity oikein mihinkään muuhunkaan olemassa olevaan keskusteluun enkä nyt uuttakaan aihetta ihan tämmöiselle viitsinyt aloittaa niin laitoin tähän :)
Alkoihan niitä hunaja-kyyhkynharmaita löytyä maailmalta enemmänkin, kun vähän enemmän vielä tonki nettiä:

LainaaA good honey black will look like this as a baby:
http://www.brownsit.co.uk/Hamsters/_201 ... G_4682.jpg
LainaaMy honey black girl Roo
http://i15.photobucket.com/albums/a385/ ... er/roo.jpg
Ei kuitenkaan kovin yleinen väri muuallakaan maailmaa ole ja aikalailla samaa tasoa näyttävät olevan kuin meillä Suomessakin.
Hamsteriton tätä nykyä

petosiru

#290
Minkä ikäisinä syrkkipoikasista näkyy ovatko pk/lk? Kun en nyt muista oliko 3 vkoa.. vai kuin?
Eläimet ei ole mulle harrastus, vaan elämäntapa!
Ja ollu jo yli 20 vuotta.. ;D

[size=50]     Tai oikeestaan kohta 30, mut kuka niitä vuosia laskee.. ;o)[/size]

GaneshaX

#291
Siinä about kolmen viikon jälkeen.
Roudan hamsterikasvatus
Creme, soopeli, ps creme ja minkki

Meven

#292
Alkaa muakin kiinnostaa nämä kaikki kasvatusjutut. Tekisi mieli alkaa teettää poikasia ja perehtyä genetiikkaan sun muuhun oikein kunnolla. Edes yks poikue näin alkuun. Ois ihanaa seurata poikasten kehitystä ja katsoa, että millasia poikueita kulloinkin tulisi ja onnistuisko mahdollisissa tavoitteissa.. Ihan järjetöntä, miten on kuukaudessa voinu iskeä hirveä hamsteri-innostus ja kiinnostus!

Harmi vaan, ettei taida ihan kannattaa mitkään kasvatuspuuhat, kun on vasta eka hamsu itellä ja siitäkin tulee joka päivä mieleen uusia kysymyksiä. Ja pitäs ostaa ihan uus uros ja naaras, kun ei tuolla talvikkopojalla uskaltais mitään edes teettää (ku se on eläinkaupasta, eikä taustasta oo MITÄÄN tietoa). Eikä mulla oo edes tiloja täällä. Eikä sitä ja tätä. Mut ehkä joskus tulevaisuudessa, kun on etenkin enemmän kokemusta ja tietoa hamstereista.  (: Tyydyn nyt vaan kattelemaan kuvia ja lukemaan näitä miljoonia keskusteluja..

iidaer

#293
Mua myös kiinnostaa hamsterikasvatus jonkinverran. Mielenkiintoista puuhaa.
Marsupoikueita meillä on syntynyt neljä, ja joskus syntyi hamsupoikuekin, vuosia sitten. Kaikki meni hyvin. Myös entisen naapurimme hamsukasvatustouhuja seurasin sivusta usein :).

Meillä on kaksi 5kk ikäistä robonaarasta, ja tavallaan tekisi mieli astuttaa niistä toinen, ja jättää itselle pari lapsosta, ja etsiä lopuille hyvät lemmikkikodit.
Toisaalta taas hamsterin ottaminen sijoitukseen kiinnostaisi paljon! Robojen lähinnä.
Laittaako kasvattajat hamstereita yleensä sijoitukseen (?)en tiedä sitten :D. Siinäkin olisi loistava tapa tutustua kasvatukseen.

Jokatapauksessa, tekisi mieli tutustua hamsterikasvatukseen paremmin, mutten tiedä mistä aloittaa, jos aloitan lainkaan. Onhan kyllä ihan hauska netinkin välityksellä lukea poikasjuttuja  :) .

Cindu

#294
Minkälainen riski poikasten teettämisessä on? Tai mitä riskejä siinä on olemassa ja ovatko riskit suuria vai pieniä?  :roll:
[size=85]Cookie Dough \'\'Pipari\'\', naaras syyrialainen hamsteri, pks keltainen musta s. 09.09.10 ?
R.I.P Söpö uros roborovski normaali, s. 2008-10.08.10 ?[/size]

lentsu

#295
Isoin riski on että poikanen/poikasia jää sisään sekä naaraan kohtutulehdus. Kohtutulehdus voi tulla, vaikka synnytys menisi hyvinkin. Tavallisia nämä tapaukset eivät ole, mutta periaatteessa aina on varauduttava myös eläinlääkärikuluihin. Jos siihen ei ole mahdollisuutta, on parempi jättää naaras astuttamatta.

Näissä tapauksissa naaras siis kuolee, jos ei saa asianmukaista hoitoa. Myös eläinlääkärin pitää tietää, mitä tekee. Mulla on eläinlääkärinkin hoitamana kuollut yksi naaras kohtutulehdukseen aikoinaan, koska ell määräsi liian miedot antibiootit, enkä itse vielä osannut silloin tujumpia aineita sille vaatia.

Saana

#296
Lainaus käyttäjältä: "iidaer"Laittaako kasvattajat hamstereita yleensä sijoitukseen (?)en tiedä sitten :D. Siinäkin olisi loistava tapa tutustua kasvatukseen.
Riippuu toki kasvattajasta, mutta aika monelle kyllä kelpaa sijoituskoti siinäkin mielessä, että omassa hamsulassa on rajalliset tilat. Sijoituskodin tulisi mielellään olla suhteellisen lähellä, että lainaus sitten onnistuisi mahdollisimman pienellä vaivalla.

Sijoituksesta kannattaa tehdä kirjallinen sopimus, mikäli sijoituskoti ei ole entuudestaan tuttu. Siihen kannattaa kirjata mm. kuinka monta kertaa eläintä saa lainata, kuka maksaa eläinlääkärikulut ja missä vaiheessa omistajuus siirtyy kokonaan sijoituskodille. Kun tuo paperiasia on hoidettu niin ei tarvitse ainakaan myöhemmin mahdollisten ongelmien tullessa miettiä mitä pitäisi tehdä tai pahimmassa tapauksessa alkaa riitelemään asiasta.

Zinde

#297
Lainaus käyttäjältä: "Cindu"Minkälainen riski poikasten teettämisessä on? Tai mitä riskejä siinä on olemassa ja ovatko riskit suuria vai pieniä?  :roll:
Riskejä tosiaan ovat nuo, mitä lentsu jo kertoikin. Lisäksi riskinä voi olla poikasten kuoleminen. Mun hamsterin vahinkopentueesta kaikki kuolivat. 2-3 poikasta parin päivän sisällä ja 2 vähän myöhemmin.
Sitä en osaa sanoa onko suuri vai pieni riski.

Mustikkamaan

#298
Noh, tää nyt menee vähän ohi aiheen (poikaspäiväkirjat), mutta:

Ite tein ihan jatkuvasti ennen pk-lk-yhdistelmiä, enkä yhtään osannut kuvitella, mitä haittaa siitä muka olisi - koska en jalostanut pitkäkarvaisuutta ja aattelin, ettei se liioin vaikuta lyhkisten turkinlaatuun. Nyt hamsuja arvostellessa olen huomannut sen juuri olevan toisin: lyhkisten turkit ovat pääsääntöisesti semmosta puolipitkää mallia ja osalla on ihan järkyttävän paljon pitkiä karvoja, jopa tupsuja. En voi sanoa yleensä näyttelyssä kuin ehkä yhdestä-kahdesta lyhkiksestä, että on hyvän pituinen turkki. Eli turkin pituudesta puhun - tiheys ja turkin kunto on sitten taas asioita erikseen.

Mutta loppuin lopuksi: miten voi kunnolla jalostaa hyvää laatua, jos sekottaa koko ajan johonkin muuhun. Jos tekee pk-lk-yhdistelmiä, eikä pidä poikasista jatkuvasti sitä parasta lyhytkarvaista, vaan valitsee välillä pitkiksen ja välillä lyhkiksen jatkamaan sukua. Siinä ei oikein pysty ikään kuin kiinnittämään huomiota siihen turkkiin. Siks mulle on nykysin ehdottoman tärkeää, että käytän aina ja vain lyhytkarvaista - vaikka sitten väärän väristä. En tiiä pääsenkö puusta pidemmälle (etenkin kun nykyisin knikkiongelma on niin laaja kuin on), mutta ainakin yritän päästä johonkin selkeään lopputulokseen käyttämällä hyvin suppeaa valikoimaa.

Onnea Napelle  :lov Mitä tuolta meinaa tulla?

Mein talvikkotyttö pisti tänään iltapäivällä sitten niin 15-0 urokselle, että otin sen pois, vaikka tarkoitukseni oli yrittää niitä pitää vielä pari päivää kimpassa :S Saas nähdä, tuleeko sieltä sitten yhtään mitään.
Heidi Harju
[size=85]kasvatuksessa lyhytkarvaiset mustat syyrianhamsterit

Liru laru loru, moni turha poru ratkiriidaksi muuttuu. Löpö löpö löpö, se on ihan höpö, joka leikistä suuttuu![/size]

lentsu

#299
Ei voikaan jalostaa hyvää laatua, jos sekoittaa koko ajan johonkin muuhun. Mutta jos sekoittaa joskus hyvästä syystä johonkin tietyssä tarkoituksessa, ei siitä haittaa ole. Se on sitten eri asia, jos ei hommassa ole linjaa eikä näkemystä. Jos suku on lk x pk , pk x pk, taas lk x pk ja taas lk x pk selvä se että turkit ovat aivan persuuksista. Mutta jos suku on vaikka lk  x lk, lk x lk, pk x lk, lk x lk, lk x lk jne ei se yks pitkis siellä juuri hallaa tee.