• Welcome to Suomen Hamsteriyhdistys ry.
 

Valkotäpläinen/valkolaikukas aka RD/white/vironlaikukas

Aloittaja soundlovers, 05.02.09 - klo:15:24

« edellinen - seuraava »

soundlovers

#15
Lainaus käyttäjältä: "lentsu"Lisäksi mustilla on ihan tavallisesti värivirheitä - valkoista vatsassa, valkoista tassuissa ja leuan alla isojakin läikkiä + valkoisia karvoja ilman että takana on mitään kuviota.
Itse ainakin erotan tuollaisen musta "white:n" värivirheellisestä jos sellaisia meille vielä syntyy... Olivat sen verran erikoiset ne valkoiset  korvat mitkä Y-poikueen naaraalla oli  :)
Meiltä löytyy Anzukan kasvatti lk cinnamon resessiivinen laikukas uros Benjamin, joten saas nähdä mitä tässä keksitään vielä joskus sen suhteen. ;)

Oranssi

#16
Meillä Oranssissa on white hamsuja kolmesta eri yhdistelmästä: Oranssin D, Oranssin F (eivät ole mitään sukua keskenään) sekä Anzukalta ostettu vielä täysin erisukuinen nuori naaras. Minskillä on syntynyt whiteja, Anne Purasella vironlaikukkaita ja whiteja, Rio Grandessa vironlaikukas jo 90-luvulla, jne. Kyse on ollut lähinnä vain siitä, ettei niitä ole osattu tunnistaa. Kokeneet kasvattajat ovat varmaan ihan intuitiivisesti välttäneet käyttämästä white hamsuja jalostukseen, koska white kuviota on pidetty värivirheenä, ja näin ollen vironlaikukkaita ei ole päässyt syntymään, niin paljon kuin meillä olisi niihin aineksia ollutkin... White on helppo tunnistaa, nyt kun silmä on harjaantunut. Muistatko, kun Kauklahdessa ihmeteltiin porukalla meidän D-lapsia? Kolme viidestä on white :)

Anzukka

#17
Joskus minulle sanottiin että kun yhdistää whiten ja vironlaikukkaan saa 1:2 vironlaikukasta ja 1:2 whiteä (: jos tämä oletus pitää paikkansa soundloversilla voisi syntyä tällaista koska kyseessähän ovat erisukuiset ja nuoret(?) eläimet  mikäli ei knikkejä tai muita sairauksia esiinny (:
Syyrialaiset hamsterit väreissä lk, pk, satiini, rex, normaali, musta, creme kuvioissa valkolaikukas. Campbellit tauolla.

Hiiriä monessa väri- ja turkkimuunnoksessa!
annekristiinaseppala(a)hotmail.com

lentsu

#18
Lainaus käyttäjältä: "Anzukka"Joskus minulle sanottiin että kun yhdistää whiten ja vironlaikukkaan saa 1:2 vironlaikukasta ja 1:2 whiteä (: jos tämä oletus pitää paikkansa soundloversilla voisi syntyä tällaista koska kyseessähän ovat erisukuiset ja nuoret(?) eläimet  mikäli ei knikkejä tai muita sairauksia esiinny (:

Jos white on kantaja, kuten nyt ymmärtäisin (mua kyllä hämää tämä, että jonkin värin kantaminen näkyy ilmiasussa, hamstereilla aika uusi ilmiö, muissa eläimissä kyllä olen kuullut) niin resessiivinen periytyminenhän menee juuri noin.

Mites muuten Ruotsissa? Tiedättekö onko esim. Lotte kasvattanut sittemmin rd:tä? Hänhän vei aikoinaan ainakin yhden Patrician rd:n Ruotsiin. Sieltähän voisitte saada vähän lisää geenipoolia.

Mustikkamaan

#19
Siis kun must idea on nimenomaan se, ettei tää "vironlaikukas" (resessiivinen laikukas) ole resessiivinen vaan dominoiva. Semidominantiksiko sitä sitten kutsutaan...?
Heidi Harju
[size=85]kasvatuksessa lyhytkarvaiset mustat syyrianhamsterit

Liru laru loru, moni turha poru ratkiriidaksi muuttuu. Löpö löpö löpö, se on ihan höpö, joka leikistä suuttuu![/size]

lentsu

#20
Sitten tuon värin nimi pitäisi ihan ensimmäiseksi kyllä vaihtaa. :c8 Sanoisin, että viron laikukkaasta puhuminen on näin ollen paljon valaisempaa kuin rd:stä puhuminen.  

Resessiivinen laikukas joka on dominoiva?  XD Varsinaisesti dominoiva se ei kyllä voi olla, kun täällä on puhuttu kantajista ja niiden yhdistämisestä. Semidominoiva se sitten lienee, mutta ei missään tapauksessa dominoiva. Dominoiva periytyminenhän menee aina niin, että ko. ominaisuutta ei voi todellakaan kantaa.

Pitääkin kaivaa bilsan oppikirja esiin ja perehtyä semidominoivaan periytymiseen. Täähän menee kiinnostavaksi.  :)

Mustikkamaan

#21
Mä elän käsityksessä, että sitä nimenomaan ei kanneta - vaan joko on "white" eli heterotsygootti tai "vironlaikukas" eli homotsygootti.

Mutta saatto mennä multa ajatus väärinkin tietysti.

Itselläni ollut "white" naaras, joka jätti yhden white-poikasen ja yhden ei-whiten. Loput olivatkin laikukkaita, enkä tutkinut niiden täpläkorvia tarkemmin.
Heidi Harju
[size=85]kasvatuksessa lyhytkarvaiset mustat syyrianhamsterit

Liru laru loru, moni turha poru ratkiriidaksi muuttuu. Löpö löpö löpö, se on ihan höpö, joka leikistä suuttuu![/size]

lentsu

#22
Ahaa, tuohan olisi tosi loogista. Sitten periytyminen menisi täsmälleen kuten hopeanharmaalla.

Mutta siinä tapauksessa esim. tässäkin ketjussa linkitetyn tietolähteen River Road Hamsteryn sivuilla on täysiin kökköä tietoa:

"Breeding for Recessive Dappled follows the same genetic rules as for any other recessive gene."  :roll:

http://home.comcast.net/~cricetus/dappl ... escription

Vedetäänkö tämä alas? :pihalla:

Ja tämä: http://www.lupunegrus.net/fairyland/dappled.html

 :pihalla:

Mutta oikeasti, tämähän on mielenkiintoista, jos väri ei olekaan resessiivinen, kuten tähän asti on informoitu. Hirveän hauskaa, että on jotain uutta. Syrkkipuolella tällaista ei olekaan ollut tosi pitkään aikaan, vuosiinvuosiinvuosiin... *muistaa miten joskus ihmeteltiin Suomen ensimmäistä keltaista mustaa: Mikä toi voi olla?*  :)  :D

Scarlett

#23
Kyseessä tuntuu olevan välimuotoinen periytyminen, jossa kaikki erilaiset alleeliyhdistelmät muodostavat erilaisen fenotyypin. Silloin kumpikaan geeni ei ole sen selvemmin dominoiva kuin resessiivinenkään.

lentsu

#24
"Semidominant:  producing an intermediate phenotype in the heterozygous condition <a semidominant gene>"

Siis aivan kuten hopeanharmaa. Aika vaihtaa rd:n nimi. Se ei siis todellakaan ole resessiivinen, jos nyt saadut tiedot pitävät paikkansa. Tätähän olisi hauska kasvattaa. (pianko hulluus iskee?) xD

Välimuotoisesta periytymisestä löytyi googlettamalla paljonkin tietoa.

Scarlett

#25
Mielestäni nuo tuommoiset alleelit voisi olla hyvä merkitä yläindeksillä, kun kumpikaan ei ole se dominoiva eikä resessiivinen alleeli. En osaa esimerkkiä tähän kirjoittaa, mutta esim. samalla tavalla kuin tuolla sivulla samaan tapaan periytyvä hevosten voikkogeeni:
http://www.hevosmaailma.net/Varit/creme.shtml

lentsu

#26
Kun hevosten värit ovat mulle ilmiasuaan lukuunottamatta aika hepreaa, en suoraan osaa tuosta esimerkistä kääntää "hamsteriksi". Miten ratkaisisit sen ilmaisemisen, onko kyseessä heterotsygootti vai homotsygootti? Hopeanharmaallahan on tähän asti tehty vain näin:
SgSg homotsygootti
Sgsg heterotsygootti

Nythän nuo on heitetty tuohon vain peräkkäin, vaikka ko. geeni voi yhdistyä mihin tahansa väriin muuttaen ko. värin ilmiasua (hopeamusta, hopeasoopeli, luonnonvalkoinen, mustasilmäinen valkoinen + lukemattomat kombinaatiot joita ei virallisessa standardissa mm. hopeablondit).

Tämä siis vilpittömänä kysymyksenä. Mielestäni ihan aiheellinen huomautus. Samalla voisi kiinnittää enemmän huomiota siihen, että myös hopeanharmaan periytyminen menee tosiaan noin poiketen muista dominoivista väreistä.

Scarlett

#27
Jos/kun tämän vironlaikukas-white -tapauksen kanssa on todella niin kuin nyt oletetaan, katsoisin sen edustavan tätä välimuotoista periytymistapaa, eli kumpaakaan geeniä - "tavallista" tai kuviota aiheuttavaa - ei voi katsoa dominoivaksi tai resessiiviseksi toiseen nähden. Eli tämä välimuotoinen periytymistapahan on se, mikä koulukirjoissa esitetään ihmekukka-esimerkillä, jossa valkoinen ja punainen kukka tuottavat vaaleanpunaisen jälkeläisen (vrt. kuvioton ja vironlaikukas tuottavat whiten, tai mikäli olen oikein käsittänyt, homotsygootti hopeanharmaa ja normaali tuottavat heterotsygootteja hopeanharmaita? Ja sitten tuo hevosesimerkin rautias + tuplavoikko tuottavat (tavallisen)voikon.)

Ja mitä tuohon välimuotoisesti periytyvien ominaisuuksien merkintätapaan tulee, esim. tuolla: http://tinyurl.com/bfh5yr
suositellaan, että periytymistavan ilmaisemiseksi käytettäisiin yläindeksejä, koska isokirjain-pienikirjain -merkintätapa viittaa suoraan siihen "perinteiseen" dominoiva-resessiivinen -periytymistapaan.

Esim. tuolla:
http://www.saunalahti.fi/samans/jutut/easygen3.html
kerrotaan, että koirien merle-tekijästä käytetään merkintää M, ja ei-merlestä m:ää, vaikka voisi olla parempi käyttää noita yläindeksimerkintöjä.

Tämä siis ihan ehdotuksena vain, jos väri/kuvio alleelimerkintöineen virallistetaan, niin voisi olla hyvä tehdä merkinnät yläindeksein :)
Harmi, kun tänne ei voi kirjoittaa noita yläindeksejä, mutta esim. merkintätapa voisi olla vaikkapa:
rd^rd^ - normaali/villi muoto (ei kuviota)
rd^rd* - white
rd*rd* - vironlaikukas

En tiedä pääsinkö nyt ihan kiinni kysymykseesi, lentsu?

Ja en nyt tiedä sitäkään, oliko tämä nyt kovin olennainen asia, johon tartuin, mut kirjoittelinpa nyt kuitenkin. Toivottavasti en mennyt ajatuksenjuoksuni kanssa ihan metsään ja kirjoitellut ihan mitä sattuu.

Edit: typotuksen- ja linkkienkorjailua ja yleistä selventämisyritystä

Mustikkamaan

#28
Mun mielestä ehdottomasti pitäis tehdä sen oikean kaavan mukaan, eli merkitä yläindeksiin. Vastaavasti ku hiirien tan-kuvio, joka on semidominantti niin ikään.

Menee tosi hankalaksi, jos tehdään jollain "omalla tavalla". Esmes mun oli kauheen hankala sisäistää hiirten tanin periytymistä sen jälkeen, kun "kaikki" periytymisestä saatu info oli hamsuilta - ja hopsu the semidominantti merkittiin dominoivan tapaan. Yks kasvattaja sai mulle sit "vähän" vääntää rautalangasta :D
Heidi Harju
[size=85]kasvatuksessa lyhytkarvaiset mustat syyrianhamsterit

Liru laru loru, moni turha poru ratkiriidaksi muuttuu. Löpö löpö löpö, se on ihan höpö, joka leikistä suuttuu![/size]

lentsu

#29
Mä lämpenin nyt oikein kunnolla tälle periytymiskeskustelulle ja kaivoin eilisiltana vanhat BHA (British Hamster Association) informaatiolehdykät esiin. En ole koskaan ennen niin erityisesti ajatellut tuota "semi-dominanttia" periytymistä, mutta muistelinkin, että joistain väreistä siitä oli maininta noissa "leafleteissa" (jos kuulostaa vieraalta opukselta, se on siis vuodelta 1991 tai jotain). Luotan noiden lehdyköiden tietoon ennen kaikkea siksi, että ne olivat Roy Robinsonin ajalta, eli silloin kun BHA:n ylin tuomari näissä asioissa oli kokenut geenitutkija (kyse ei siis vain kasvattajien villeistä arvauksista). Aina jos oli epäselvää, kysyttiin Royltä. Sittemmin tuo symppis vanha setä (oli kunnia tavata hänet kerran Englannissa) on kuollut, joten vastaavaa auktoriteettia ei enää ole... no tämä historiasta... mutta siis noista lehdyköistä lueskelin eilen, että semi-dominantteja periytyvyydeltään ovat myös laikukas ja valkonauhainen. Ja jos tarkemmin ajattelee, niinhän niiden pitääkin olla, yhdistyväthän ne mitä erilaisimpiin väreihin ja myös toisiinsa, mutta aina ne johonkin yhdistyvät, eli ilmiasussa on myös se toinen tekijä näkyvissä.

Eli niidenhän kannalta tämä menee näin
DsDs homotsygootti laikukas, ei synny, kuolee sikiöasteella
Dsds heterostygootti laikukas, laikukas ilmiasu
dsds normaali

Kahden laikukkaan yhdistelmä siis synnyttää sekä laikukkaita, normaaleja että ei-syntyviä homostygootteja.

Valkonauhainenhan käyttäytyy eri tavalla, eli sekä homotsygootit BaBa että heterostygootit Baba syntyvät nauhallisina. Niissähän ei edes juuri eroa ole, homotsygooteilla saattaa olla leveämmät nauhat korkeintaan.

Mutta tämä siis liittää itse asiassa viron laikukkaan ihan samoin periytyvien kuvioiden joukkoon mitä syrkeillä ennestäänkin on. Semi-dominantteja kaikki. Erona on vain se, minkä asteisena ja millaisena väri/kuvio esiintyy homo- tai heterostygoottina. "Vanha" laikukas on laikukas heterostygoottina (ja homotsygootithan kuolevat ennen syntymistään, joten muita ei ole) kun taas viron laikukas on laikukas homotsygoottina.

Opinpahan taas jotain uutta ainakin ajattelun tasolla.:)