Kirjoittaja Aihe: Hamsterin kotiutuminen/kesyyntyminen ja stressi  (Luettu 7651 kertaa)

Poissa Sartsukka

 • Viestejä: 3
  • Profiili
Meille tuli tänään syrkki naaras, vaikuttaa todella kiltille yms, niin olen mielestäni jostain lukenut että hamsun pitäisi antaa tutustua rauhassa uuteen kotiin n.2 päivää. Niin onko se totta ja voinko ottaa sen jo kädelle?

Poissa Ely

 • Viestejä: 1119
  • Profiili
  • Lavender's hamsterit
Pitää paikaansa että hamsterin kannattaa antaa tutustua uuteen ympäristöönsä ensin rauhassa pari päivää uuteen kotiin tultuaan.
"Good judgement comes from experience. Experience comes from bad judgement."

Poissa Marpai

 • Viestejä: 16
  • Profiili
Hamsterin kotiutuminen/kesyyntyminen ja stressi
« Vastaus #2 : 31.12.14 - klo:23:27 »
Meillä on ollut nyt viikon ajan syyrialainen hamsteri (luovutusikäinen poikanen). Hamsteri oli synnyinkodissaan tosi reippaan oloinen, täysin käsikesy ja utelias. Tänne uuteen kotiin tultuaan oli tietysti hämillään ja tutustui asumukseensa pikkuhiljaa. Ollaan nyt alettu kesyttämään hamsteria ottamalla se ensin pahviputkeen ja siirtämällä pahvilaatikkoon. Pahvilaatikossa ollaan pidetty puruihin hierottua kättä. Hamsteri ei kuitenkaan tule kädelle vaan kiertää mielummin kaukaa. Haistelee kyllä kovasti, mutta selkeästi alkaa stressaantua; menee kerälle ja kerran kuulin myös hampaiden naksuttelua. Antaa kyllä koskea itseensä. Vaikuttaa kuitenkin enemmän stressaantuneelta kuin uteliaalta ja kiinnostuneelta. Tänään käsittelyn jälkeen hamsteri meni omassa häkissään peseytymään samantien suojaisaan paikkaan ja jäi ns. "taivasalle" nukkumaan kerälle. On tehnyt näin nyt 2-3 kertaa esim. heräämisen jälkeen, että hetken haahuilee ympäriinsä ja jää vielä torkkumaan kerälle, mutta ei mene enää pesäänsä. Ja nyt sitten käsittelyn jälkeen myöskin teki noin. Päivät nukkuu puruihin kaivamassa pesässään (mökki jossa puruja, vessapaperisilppu ei kiinnosta). Onko ihan normaalia käytöstä tuo taivasalla torkkuminen? Sitten kun saa olla itsekseen niin touhuaa kyllä normi hamsterin touhuja, mutta ei ehkä syö ihan kauheasti vielä. Yhtä perheemme jäsentä myös puree toistuvasti, en keksi syytä, että miksi näin. Ei kyllä uhkaile mitenkään ennen kuin näykkäisee, ihan kuin vain maistaisi mitä edessä on. Ja käsiä on hierottu puruihin jne, joten ei pitäisi olla kyse siitä, että käsissä haisee joku ruoka tms.

Mutta, mitä tässä voisi tehdä ja onko normaalia käytöstä vielä tässä vaiheessa kotiutumista? Itseäni vähän ihmetyttää tuo käytöksen muutos asuinpaikan vaihduttua. On kuin ihan eri hamsteri mitä on ollut ensimmäiset viikkonsa kasvattajalla. Samoin taivasalla kerällä torkkuminen ihmetyttää. Muutoin ei kyllä ole esim. mitenkään sairaan oloinen, enemmänkin stressaantunut ja arka  :itqvinq:  Päivärytminsä on myös muuttanut ihan täysin. Käytännössä valvoo vain silloin, kun me ihmiset nukumme. Ihan kuin tarkoituksella odottaisi yön rauhaa, vaikka kasvattajalla ollessa on ollut hereillä jo alkuillasta ja saattanut heräillä päivälläkin jne.

Mutta jos jollakin olisi neuvoja tähän tilanteeseen niin mielelläni ottaisin vastaan.

Poissa Marpai

 • Viestejä: 16
  • Profiili
Vs: Hamsterin kotiutuminen/kesyyntyminen ja stressi
« Vastaus #3 : 21.01.15 - klo:14:19 »
Jatkan nyt vielä aiheesta... Nyt tilanne on sellainen, että hamsteri tuntuu kotiutuneen, mutta vielä mietityttää tuo kesyttäminen. Kädelle ei tule ja jos häkistä poimiminen on tosi vaikeaa, kun on niin vikkelä ja käytetäänkin sitten heinäpesää mihin menee mielellään ja nostetaan pois häkistä. Samoin juoksutusaitauksesssa säntää heti karkuun. Tietty olen varmaan itsekin liian hidas liikkeissäni  :msilly: Paidan hihaa kiipeilee jne, mutta kädessä olo on hirveetä. Ei pure enää ketään eikä muutenkaan ole millään lailla ärhäkkä. Alkaa vain epätoivo iskeä, että miten tuon saa kesytettyä, kun on niin vilkas. Helposti myös alkaa vauhti kiihtyä, jos on yhtään "liian" pitkään juoksutusaitauksessa tai vaihtoehtoisesti menee jonnekin piiloon kököttämään.

Juoksupyörässä viihtyy ja mietinkin, että viihtyykö jo liikaa. Jos pyörän ottaa pois niin kiipeilee kattokaltereissa minkä ehtii ja putoilee sieltä alas ja ravaa hirveää vauhtia ympäriinsä. Aamulla on jo rauhallisempi, kun on yön touhunnut.

Mutta jos joku osaisi antaa jotain vinkkiä tai valaa uskoa siihen, että vielä tuo hamsteri kesyyntyy (vaikka ikää jo 2kk) niin ois kiva. Itsellä meinaa usko loppua! Mitä mieltä ootte tuosta juoksupyörästä, kannattaako ottaa pois välillä?

Poissa Murmelsson

 • Viestejä: 114
  • Profiili
Vs: Hamsterin kotiutuminen/kesyyntyminen ja stressi
« Vastaus #4 : 21.01.15 - klo:16:02 »
Minulle tuli ensimmäisenä mieleen se, että minkä kokoinen asumus on ja mitä kaikkea siellä on sisällä?
Juoksupyörää en ehkä säännöstelisi, ellei hamsteri selkeästi vietä siellä kaikkea aikaansa, eli suunnilleen myös nuku ja pissaa siellä.

Meillä on käteen totuteltu niin, että ollaan jätetty käsi asumukseen ja oltu vaan jonkin aikaa siinä, vaikka hamsteri ei edes tulisi haistelemaan. Kädellä ollaan pidetty joskus jotakin ruokaa. Vaatii kyllä runsaasti kärsivällisyyttä tuo ja täytyy myöntää että välillä meni paikat aika pahasti jumiin! :D
Ekan hamsterin kanssa oli apuna myös juoksutusaitaus, jonne mahtui myös itse istumaan. Yhdistimme siis kaksi juoksutusaitausta ja kävimme hamsterin kanssa aitauksessa istumassa, jolloin hamsteri pääsi itse kiipeilemään syliin ja käsille.

Toisaalta sekin on ihan täysin mahdollista, ettei hamsterista koskaan sellaista käsilöllykkää tule. Jos saat perustoimenpiteet tehtyä, eli tarkistukset sun muut, niin voi olla ettei ehkä edes kannata yrittää totuttaa hamsteria sen enempää kädessä olemaan. :/

Poissa Marpai

 • Viestejä: 16
  • Profiili
Vs: Hamsterin kotiutuminen/kesyyntyminen ja stressi
« Vastaus #5 : 22.01.15 - klo:10:45 »
Asumus on 80x40 ja sieltä löytyy kaivelulaatikko mikä puruja täynnä ja toimiikin hamsterin ruokakätköjen paikkana ja alkuun nukkuikin siellä. Sitten on juoksupyörä, pajusiltoja, kukkaruukku, erillinen taso, pesämökki ja pahviputki. Kaikkia näitä kyllä käyttää touhuissaan. Mietin myös, että olisiko syytä ostaa isompi asumus... Toisaalta vapaana juoksutusta voisi juurikin kokeilla niin, että laajentaisin vähän tuota juoksutusaitausta, jotta mahtuu itse istumaan sinne. Ihan selvästi hamsu on viime päivinä tullut odottelemaan, että jos pääsisi vähän jaloittelemaan. Jos siitä olisi apu tuohon kattokaltereissa kiipeilyyn ja vähentäisi ehkä juoksupyörässä oleilua. Aika paljon taitaa yöllä juosta, kun pissaileekin juoksupyöräänsä. Toisaalta aamut menee hamstratessa ja pesää järjestellessä, joten ei nyt aivan vaan juokse.

Poissa Verde

 • Viestejä: 4
  • Profiili
Vs: Hamsterin kotiutuminen/kesyyntyminen ja stressi
« Vastaus #6 : 26.01.15 - klo:08:38 »
No, ei meidänkään syrkki vapaaehtoisesti kädelle kiipeä ja se on jo 10kk, joten tilanne tuskin ikinä muuttuu... Muuten siis on täysin kesy, syö kyllä kädestä eikä lainkaan pelkää ihmisiä, koskaan ei ole purrut tai ärhennellyt, lattialla juostessaan kiipeilee päällä ja tunkee paidan alle jne - kädellä vaan yksinkertaisesti ei viihdy eikä omasta aloitteestaan siihen tule.  En ole pitänyt asiaa edes ongelmana, ajatellut vaan että se on sen luonteinen ja saa sitten rauhassa olla. Pidän kädessä vain sen mitä tarvis on ja muuten annan sen mennä omia menojaan.

Poissa Minz

 • Viestejä: 12
  • Profiili
Vs: Hamsterin kotiutuminen/kesyyntyminen ja stressi
« Vastaus #7 : 07.03.15 - klo:11:45 »
Meillä tulee huomenna viikko täyteen hamsterin tulosta, eka ilta meni tutustuessa dunaansa, mutta seuraavasta päivästä asti ollut semmonen lellikki, tuntuu että ostettiin sylikoira eikä hamsteria :D Luke siis kiipeilee kädelle ihan itse, aloitettiin käsissä pitely hamsterin "ehdoilla" eli kädessä sai olla, noin 5cm korkeudessa puruista, ja siitä sai lähteä kun huvitti, enimmäkseen myös käveltiin kädeltä kädelle ja liikuttiin. Keskiviikkona oli jo tulossa kädelle tutustumisboxista itse ja pysyy nyt pitkiäkin aikoja käsistä tehdyssä kupissa tai rintakehää vasten. Yhden ihmisen sylissä olon jälkeen saa olla tutustumislaatikossa rauhassa vähän aikaa. Puruihin on sekoitettu myös vähän siemeniä, manteleita ja kuivanappuloita, joihin se sitten kiinnittää huomiota jos ahdistaa ihmiset...
lk seepianharmaa uros
Tarinan Lucky Luke "Luke"
7.1.15-

Poissa whispie

 • Viestejä: 20
 • Tuntematonkuuluisuus.
  • Profiili
Vs: Hamsterin kotiutuminen/kesyyntyminen ja stressi
« Vastaus #8 : 21.03.15 - klo:13:05 »
Meille tuli tuossa torstaina talvikkouros, nuori tapaus ja touhukas itsekseen. Annettu nyt alkuun olla rauhassa, mitä nyt ruokakippoa nostanut putsattavaksi niin heti alkaa hampaiden narinaa tulla. Aluksi säikähdin ääntä, aiemmat jyrsijäni ei noin ole ärähelly ni tuli yllätyksenä :D toki syrkit ja rotat nyt on erikastia, muttamutta. Ajattelin tänään sitten alottaa käteen totuttelun illalla, mikäli narinaa pukkaa/stressaantuu ni annetaan enemmän aikaa tottua uuteen kotiin. Ja ei nyt liiemmin tarvitse tässä hätäilläkkään :)
Bruno (kiinanharjakoira, s. 07.02.14)
Mönkylä (venäjänkääpiöhamsteri talvikko, s. 09.02.15)