Kirjoittaja Aihe: Hamsterin hoito ja pito nykyään?  (Luettu 4916 kertaa)

Poissa Sputnik

 • Viestejä: 6
  • Profiili
Hamsterin hoito ja pito nykyään?
« : 15.01.15 - klo:17:59 »
Menin sitten lupaamaan tytölle hamsterin. Tästä alkaa olla kymmenen vuotta kun minulla viimeksi noita vekkuleita ollut. Aika kulunut ja kehitys mennyt eteenpäin näissäkin hommissa. Minun ensimmäinen hamsterini oli Kalle, tavallinen kultahamsteri, jonka sain kun entinen omistaja muutti ulkomaille eikä voinut Kallea enää pitää, ollessani 6-vuotias. Kallen häkki oli minimaalinen ja loppu traaginen, alkoholisoitunut setäni möi sen.
Mutta nyt on ajat toiset. Pitäisi saada siis tytölle tavan kultahamsteri, värillä ei niin väliä, mutta mitään pitkäkarvaista yksilöä en ota. Mistä hemputista saan hyväluonteisen ja terveen yksilön? Asumme Porvoossa ja täällä on Faunatar, jolla eettisen eläinkaupan sertifikaatti. Tarkoittaako se, että sieltä ostaessani hamsteri on kotimaista tuotantoa, terve ja valmiiksi kesytetty? Tietysti voisin tätä paikanpäältäkin kysyä, mutta onko teillä täällä kokemuksia? Täällä Porvoossa ei taida mitään kasvattajia olla?
Kerran minulla oli yksi hervottoman kokoinen valkoruskealaikukas hamsteri ja se kuoli alle vuoden ikäisenä. Se oli eläinkaupasta. En halua sellaista enää.
Ostin tässä jo terraarion, joka oli 90x45cm mitoilta ja ajattelin alkaa laittaa sitä hamsterin kodiksi. Kuivike nykyään ilmeisesti hamppua. Mitäs kun tarvitsisi siihen katoksi jonkun verkkosysteemin, ettei kissa syö elikkoa. Miten sellainen tehdään ja mistä materiaalit? Unelma olisi tehdä itse terraariosta sellainen "ulkoilmareplika" ja liittää sieltä kulkemaan putkistoja ja huoneita Habitrail -systeemillä, jotta eläin saisi hieman luonnonmukaisemman ympäristön ja rakentaa koko systeemin kaappiin. Habitrailista olen kuullut jotain nurinaa, mikä vika siinä on? Haluaisin eläviä kasveja terraarioon, onko jotain sellaisia, jotka sopii myös hamsterille?
Ja mikä on paras kuivaruokaa hamsterille nykyään? En halua syöttää sille mitään kakkaa, onko jotain täysin luonnonmukaista ruokaa näille nykyään?
Kiitos vastauksistanne!
« Viimeksi muokattu: 15.01.15 - klo:18:04 kirjoittanut Sputnik »

Vevve

 • Vieras
Vs: Hamsterin hoito ja pito nykyään?
« Vastaus #1 : 15.01.15 - klo:18:14 »
Heippa!

Eettisen eläinkaupan sertifikaatti-eläinkauppojen kaikki eläimet on ostettu kotimaisilta kasvattajilta, ei tukuista tai ulkomailta. Kesyydestä on vaikea sanoa, riippunee siitä millaiselta kasvattajalta eläinkaupan eläimet tulevat ja käsitelläänkö niitä myymälässä säännöllisesti.

Kuivikkeeksi käy ihan tavan kutteripurukin, tai haapahake taikka sitten se hamppu, ihan miten itse parhaaksi kokee. Hamppuhake on tosiaan nykyään aika suosittua mutta ei siinä peruspurussakaan mitään vikaa ole  :icon_smile:

Minä olen tehnyt terraarionkannen rautakaupasta saatavasta myyräverkosta siten, että leikkaan verkosta palan joka on noin 4-5cm suurempi kuin terraario joka puolelta, ja taittelen ylimääräisen verkon terraarion reunojen myötäisesti alas. Tässä kuva: http://veeranhamsut.kuvat.fi/kuvat/Hamsula+ja+asumukset/Asumuksia/hiiriterra1.jpg

En usko, että elävät kasvit pysyvät syyrianhamsterin käsittelyssä elävänä, vaan ne varmaankin tulevat kaivetuksi juurineen ja jyrsityksi  :icon_cheesygrin: Olen joskus antanut itse kasvatettuja vehnänoraita hamstereille.

Habitrail taitaa olla haastava siivota, mutta mikäpä siinä jos sitä jaksaa siivoilla.

Kannattaa lueskella artikkeleita http://hamsterit.net sivustolta.

Ruokinnasta tuolla:
http://hamsterit.net/johdatus-hamsterin-ruokintaan/

Vevve

 • Vieras
Vs: Hamsterin hoito ja pito nykyään?
« Vastaus #2 : 15.01.15 - klo:18:17 »
Lisäys: tässä saksalainen blogi, jossa on paljon siistejä asumusideoita:
http://hamstergehege.blogspot.fi/

Ja vielä kasvattajista: Porvoossa ei ole virallisia hamsterikasvattajia, mutta esimerkiksi täällä Helsingissä on useita kasvattajia, jos jaksaa tulla hakemaan.
« Viimeksi muokattu: 15.01.15 - klo:18:19 kirjoittanut Vevve »

Poissa speedy gonzales

 • Viestejä: 67
  • Profiili
Vs: Hamsterin hoito ja pito nykyään?
« Vastaus #3 : 26.01.15 - klo:22:40 »
Itse varasin hiiren Kuopiosta eettisestä eläinkaupasta, mut peruin sitte varauksen, kun mukana ei saanu papereita eläimestä. No, se hiiri tuli sitten pidemmän matkan päästä ja sain paperitkin.  :loov: Tulee vaan itelle mieleen, että voiko siihen sitten varmasti luottaa, että ne elukat tulee hyvältä kasvattajalta. Jos tietysti saa kasvattajan nimen ja yhteystiedot mukana, niin mikäpä ettei vois ostaaki.  :juuu: Mulla oli aikasemmin tuolla syrkillä ferplastin putkilla yhdistettynä kaks häkkiä. Niissä oli 6cm se halkaisija. Aika nopeesti se kasvoi niin isoks, että piti ottaa ne pois. Muutenki tuommonen yks iso terra, mikä syrkillä on nykyään käytössä on paljo helpompi siivota.
Onni on pienen tassun kosketus, eläimen usko ja luottamus! Kotona on kaikenmaailman ötököitä.

Poissa Sputnik

 • Viestejä: 6
  • Profiili
Vs: Hamsterin hoito ja pito nykyään?
« Vastaus #4 : 10.02.15 - klo:20:53 »
Tervehdys taas!
Nyt meille on tulossa torstaina 5vk vanha mustavalkoinen tyttö hamsteri eläinkaupasta, kun siellä nyt sattui sellainen olemaan. Tyttö kun sai päähänsä, että eläimen on oltava mustavalkoinen. Yritin kovasti, että sen nimeksi oltaisiin laitettu Zeta Reticuli tai vähintäänkin Seesami, mutta Hamtaro se kuulema on... :icon_eek:
Terraarioprojektini on jäänyt vähän vajaaksi alkuperäisestä suunnitelmasta, yritän liittää tähän kuvan sen nykytilasta. Hamppukuivike ( ja pesämateriaali) on ihanaa, rakastan sitä! Siinä on kyllä tallella varsin autenttinen tuoksu, ei niinkään minua haittaa kunhan tuoksu ei tartu lapsiin ja kulkeudu päiväkotiin tms. herkkänokkaisen kukkahattutädin aistinjärjestelmään.
Ostin ison 30cm halkaisijaltaan juoksupyörän, kun sitä kultahamsterille suositeltiin, mutta nyt se esteettisesti hallitsee häkkiä liikaa mielestäni, voisiko se kuitenkin olla pienempi?
Lisäksi tuo ruokinta aiheuttaa edelleen harmaita hiuksia, kun kaupassa ei ole mitään hyvää valmisruokaa. JR Farmin sekoitus taitaa olla ainoa missä ei ole jotain epämääräisiä pellettejä, puristeita tai kökkäreitä, mutta siinä sitten juustoa ja nautaa.

Jaa se kuva tuli nyt jotenkin tonne alas ja väärinpäin ja on tosi pieni ja heikkolaatunen. Yritän tällä tabletilla tässä väkertää. Onnetonta touhua, koittakaa kestää.

Tohon etualalle pitäisi saada jokin luonnonputkilo, vähintään 30cm pitkä ja lisäksi haluan sienimökin tai jonkun tonne 2. pesäkopiksi, siellä takana kun on uskokaa tai älkää yksi kookosmökki.
« Viimeksi muokattu: 10.02.15 - klo:21:00 kirjoittanut Sputnik »

Poissa Sputnik

 • Viestejä: 6
  • Profiili
Vs: Hamsterin hoito ja pito nykyään?
« Vastaus #5 : 11.02.15 - klo:20:40 »
Onko jossain jotain reseptiä jos tekee itse hamsterille siemenseoksen??

Poissa Alkemistin

 • Ylläpitäjä
 • Viestejä: 1205
  • Profiili
  • Halimaan hamsut
Vs: Hamsterin hoito ja pito nykyään?
« Vastaus #6 : 12.02.15 - klo:17:39 »
Ostin ison 30cm halkaisijaltaan juoksupyörän, kun sitä kultahamsterille suositeltiin, mutta nyt se esteettisesti hallitsee häkkiä liikaa mielestäni, voisiko se kuitenkin olla pienempi?
---

Jaa se kuva tuli nyt jotenkin tonne alas ja väärinpäin ja on tosi pieni ja heikkolaatunen. Yritän tällä tabletilla tässä väkertää.

Hieno juoksari, älä vaan vaihda!  :icon_e_wink:  Toki siis hieman pienempikin käy (22cm tms), mutta syrkki/kultahamsteri valitsee itse aina isomman, jos saa. (Joo, tästä on ihan tutkimus olemassa  :icon_cheesygrin:  )

Onko jossain jotain reseptiä jos tekee itse hamsterille siemenseoksen??

Ei nyt suoranaisesti, mutta ns. makroravinneohjeita löytyy esim. hamsterit.net ruokintaosiosta.

Poissa Sputnik

 • Viestejä: 6
  • Profiili
Vs: Hamsterin hoito ja pito nykyään?
« Vastaus #7 : 16.02.15 - klo:09:22 »
Tässä nyt vähän päivitystä meidän hamsteriprojektista ja kuvia terraariosta ja itse ötökästä  :sydan:  Ostin kun Lidlissä oli tuollaisia ledvalolistoja niin terraarioon sellaiset, niin on valaistuskin nyt tuolla terraariossa. Itse ötökkä tuli meille siis viime torstaina ja lähtiessään piti sellaisen metakan, että sisaruksensa jäi mökin ovelle katsomaan silmät pyöreinä. Pari päivää ollaan tässä nyt totuteltu puolin ja toisin toisiimme ja onhan tuo kyllä ihan huippu otus. Ei ole vielä ainakaan purrut ollenkaan, vaikka pelkäsin sitä aika paljonkin ensialkuun... :icon_rolleyes: Se kyllä kakkaa ihan julmetun paljon ja vielä heittelee niitä kakkojaan ympäriinsä kun on käsiteltävänä.. meidän pikku kakkakone Salama-Bim (sanon sitä Salama-Bimiksi, vaikka siis Hamtaro se tytön mukaan on).