Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Oranssi

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 9
31
Kasvatus ja genetiikka / Re: Poikaspäiväkirjat
« : 25.04.09 - klo:14:03 »
Pähkinä kirjoitti: "Eikö salaateilla ole nestettä poistava vaikutus? Sanoit myös tuossa että tummia salaatteja kannattaa ostaa. Mitä eroa näissä on vaaleisiin salaatteihin?"

Suomessa on sen verran kapeat kasvisvalikoimat, että tummia, kuituisia salaatteja kannattaa kyllä antaa hamsulle ja myös muille lemmikeille -  kaikkien muiden kasvisten ohessa tietysti. Salaatit ja muut kasvikset voi juottaa rapsakoiksi ja ne ovat siten imettäville emoille ja pikku poikasille tärkeätä ravintoa ja tärkein nesteen lähde. Ne aivan taatusti tuovat paljon enemmän nestettä kuin mahdollisesti vievät. On luontevinta hamsuille saada neste kasviksista. Ei syyriassakaan ole tarjolla juomapulloja.

Talviaikaan meidän hamsulan talvikasvisvalikoima koostuu noin kymmenestä laadusta, ja myös emot ja poikaset saavat niitä kaikkia: porkkana, omena, punttipersilja, roomansalaatti, tammenlehväsalaatti, parsakaali, kukkakaali, kotimainen kiinankaali, lehtikaali, vehnänoraat ja varovasti mangoldi. Kesäaikaan valikoimaan lisätään kaikkia niitä laatuja, joita torilta saa ja luonnosta löytää, esim voikukanlehdet ja ratamo. Vaaleissa salaateissa on enemmän nitraatteja, jotka eivät ole lemmikeille hyväksi. Mangoldissa ja pinaatissa on runsaasti oksalaatteja, siksi niitäkin annetaan varovasti.

Imettävä syyrialaisemo & poikue kuluttaa jättikanimitassa raikkaita kasviksia päivässä. Maitoa heruu hyvin, ja pirteä poikue jaksaa hyvin imeä, joka edelleen kiihdyttää maidon tuloa. Syntyy hyvä kehä, pirteä emo ja pirteät poikaset :) Toki kaikkea muutakin ruokaa tarjotaan runsain mitoin, ja poikueen kuppien täytyy olla niin matalareunaisia, että poikaset yltävät kaikkeen ruokaan.

Nyt joku tietysti kysyy, eivätkö kasvikset aiheuta hamsuille ripulia. Eivät, jos ruokinnan kokonaisuus on kunnossa ja hamsulassa on riittävän puhdasta. Pirteät poikaset kyllä pissaavat paljon. Onneksi poikaset alkavat käydä pesän ulkopuolella pissalla heti, kun niiden jalat alkavat kantaa tarpeeksi, ja heti kun ne yltävät, ne alkavat käyttää emon wc-laatikkoa. Sitä ennen ne käyvät sen vieressä, joten laitan emon wc:n ympärille puupellettejä poikasia varten. Meidän hamsulassa ei ole ikinä ollut ripulitapausta, ja poikueet selviävät erittäin hyvin.

Suloisia poikasia :)

32
Kasvatus ja genetiikka / Re: Poikaspäiväkirjat
« : 24.04.09 - klo:16:29 »
Tuplaa tuoreruokien määrä. Pidä yhtä aikaa tarjolla lihasose, kevytviili ja kasvissose (esim. maissi-peruna, parsakaali-peruna tai porkkana-peruna) ja anna emon valita mitä se syö. Sitä mitä se syö eniten, laita seuraavalla kerralla enemmän. Osta lehteviä kasviksia (tummia salaatteja, persiljaa, kiinankaalia esim.), leikkaa niiden päät ja upota kasvikset tunniksi veteen. Kun ne ovat rapsakoita, valuta ne ja tarjoile. Upota myös porkkanan, omenan, parsakaalin, kukkakaalin ym. tuorepalat ennen kuin tarjoat ne, niin emo saa niistä enemmän nestettä. Meillä eivät imettävät emot juo lainkaan pullosta vettä, ruokin niitä niin reilusti tuoreella, että saavat kaiken nesteen siitä, poikaset samoin. Isokin poikue voi selvitä, poikaset voivat vuorotella nisillä, nisien määrä ei ratkaise poikasten selviämistä. Maidon tulo ratkaisee, ja sitä voit edistää ruokinnalla. Onnea matkaan!

33
Kumpikaan vanhemmista ei näytä kuvissa satiinilta, mitä jomman kumman pitäisi olla, jotta poikanen voisi olla. Isä on pk normaali laikukas, emo lk musta.

34
Kasvatus ja genetiikka / Re: RD/"white"/"vironlaikukas"
« : 16.04.09 - klo:17:26 »
Voidakseen väittää, että knikki linkittyy tiettyyn kuvioon, pitäisi voida osoittaa, ettei ko knikkejä ole mikään muu aiheuttanut, ja sitä tuskin kukaan voi tässä tapauksessa tehdä. Tumman white urospennun isällä saattaa olla knikki, mutta sen aiheuttajaa me kukaan emme tiedä. Itsellä kotona whiteja kahdesta eri yhdistelmästä, osa nuoria ja osa vanhoja, ja suorat hännät joka ikisellä, samaten kuin vanhemmillaan. Tervetuloa vaikka kokeilemaan. Knikeistä on jo oma topiccinsa, jossa siitä aiheesta sopii mutuilla ja teoretisoida, tämä topicci on kuviokeskustelua varten.

35
Kasvatus ja genetiikka / Re: RD/"white"/"vironlaikukas"
« : 15.04.09 - klo:14:53 »
Tuo tumma white poika on aivan hirmuisen söpö :) Mikä sen perusväri on? Omiin käpäliini ei ole vielä sattunut yhtään knikkistä  whitea tai vironlaikukasta, joten eipä maalailla mörköjä seinille syyttä.

36
Kasvatus ja genetiikka / Re: RD/"white"/"vironlaikukas"
« : 14.04.09 - klo:13:47 »
Löytyykö Firefly's Olivian suvusta Firefly's Kismet? Minulla on kotona Kismetin sisko Kastanja, pk normaali umborous, hieno vanha neiti. Kismetin ja Kastanjan suvussa suoraa emolinjaa ylöspäin on Illan Viimeinen Tähtöinen, lk normaali vironlaikukas. Kastanja ei ole white, sillä on aivan tumma vatsa. Toki kuvio on voinut tulla teidän poikasiin myös isän puolelta.

Edit: teinkin jo sukuselvitystä, ei ole emo Kismetin sukua. Eli isän puoli nyt tarkastelun alle.

37
Kasvatus ja genetiikka / Re: RD/"white"/"vironlaikukas"
« : 14.04.09 - klo:13:16 »
Vaalea tyttö (selällään) ja tumma poika ovat white :) Creme whiteilla myös kuonon seutu vaalenee, ja vaaleus lisääntyy iän myötä. Jommalla kummalla vanhemmalla on sitten myös white kuviot, kummallakohan?

38
Kasvatus ja genetiikka / Re: Värigenetiikkakysymyksiä
« : 08.04.09 - klo:16:42 »
Luonnonvalkoinen on Sgee ja hopeanharmaa voi olla Sg tai SgSg. Jälkimmäinen on puhdasvärinen hopeanharmaa, ensimmäinen rusehtaa. Kumpaa risteytetään? Tulos on nimittäin eri. Tulos riippuu myös siitä, kantaako hopeanharmaa cremeä vai ei.

Jos oletetaan, että hopeanharmaa ei kanna cremeä ja sillä on vain yksi hopeageeni Sg, lapsoset ovat seuraavanlaisia: hopeanharmaa SgSg 1:4, hopeanharmaa Sg 2:4 ja normaali 1:4.

Jos hopeaharmaa on Sg ja kantaa cremeä, voi syntyä myös ms valkoista, luonnonvalkoista tai cremeä yhteensä noin puolet poikueesta.

Jos hopeanharmaa on SgSg eikä kanna cremeä syntyy puolet ja puolet SgSg ja Sg hopeanharmaita.

Jos hopeanharmaa on SgSg ja kantaa cremeä syntyy yhtä paljon kaikkia näitä: SgSg, Sg, luonnonvalkoinen ja ms valkoinen.

Ja korjatkaa taas jos tuli virheitä, kiitos.

39
Kasvatus ja genetiikka / Re: RD/"white"/"vironlaikukas"
« : 06.04.09 - klo:13:22 »
Näin Biancasi näyttelyssä, ja voi tosiaan olla white, mutta ihan varma en osannut olla. Vatsa oli tosiaan valkoinen. Meillä on useampi white, ja niiden silmät ovat ihan tavanomaisen tummat. Näyttelytin oman white poikani lauantaina, ja white kuvion nimenä oli tosiaan laitettu luetteloon. Vironlaikukkaina näyttelyyn ilmoitetut oli luetteloa tehtäessä muutettu resessiivisiksi laikukkaiksi, mikä on mielestäni hieman hassua, koska kuvio ei tämän tietämän mukaan ole resessiivinen vaan juuri semidominoiva. Ja kyllä, white vanhempi saa kuviottoman puolison kanssa puolet poikueesta white lapsia.

Expon sunnuntain virallinen tuomari Andrew Bryan piti kuulemma kovasti Soundlover'sin omistajamasta lk cinnamon vironlaikukas uros Benjaminista, kasv. Anzukka. Uros nappasi useammankin ruusukkeen, Kuman turkista ja Tuomarin Suosikki -palkinnon, onnittelut!

40
Kasvatus ja genetiikka / Re: Värigenetiikkakysymyksiä
« : 06.04.09 - klo:13:13 »
Käyttämällä aina kun mahdollista tuplahopea-vanhempia. Tuplahopea merkitään SgSg. Hopeanharmaan lisäksi tuplahopeaväri on mustasilmäinen valkoinen, joka on tuplahopea+creme geneettisesti eli SgSgee. Näiden lisäksi voit käyttää Sg-hopeanharmaata, joka yleensä hieman rusehtaa, ja luonnonvalkoista Sgee. Poikasista valitset aina väriltään ja tyypiltään parhaat tuplahopeat jatkojalostukseen. Jos yhdistät SgSg ja Sg, saat lapsosiin puolet kumpaakin. Voit käyttää myös hopeasoopelia ja hopeanharmaa umborousta, mutta silloin osa poikasista on aina umborous. Hopeaväreistä oma suosikki on vahvoilla värimerkeillä varustettu hopeaharmaa umborous satiini SgU, joka on ei-standariväri ja kaunis sellainen.

41
Keskustelua näyttelyistä / Re: Yleinen näyttelypulina
« : 05.04.09 - klo:16:30 »
Kiitos tiedosta! Meidän klaani saattaa innostua lähtemään tuonne. Voi kunpa sinne tulisi myös *viralliset* hamsteriluokat. Jyväskylä on meille liian kaukana, ja elokuuhun on niin pitkä aika. En ole ainoa, joka ajattelee näin, vinkiksi sinne Tampereelle päin! Expon englantilaiset tuomarit tuntuivat viihtyvän, saattaisivat tulla uudestaan, jos joku kysyisi...

42
Sain juuri Exposta sunnuntain tuoreita kuulumisia puhelimitse:

Onnittelut Soundlover's Heli ja (Fin Mva) Soundlover's Desert Rose*** :)! Onnittelut myös Paras nuori pk Oranssin Fina & omistaja Minna ja Paras nuori lemmikkisyyrialainen Oranssin Fido & omistaja Tiina!

Yhdistyksen aktiivit olivat näyttelyn jälkeen kuulemma lähdössä maistattamaan englantilaisille tuomareille mämmiä johonkin yksityistilaisuuteen - jos ymmärsin oikein... Toivotan hauskoja juhlia kaiken kovan työnteon jälkeen!

43
Matkustin messuille Turusta lauantaina kahden hamsun kanssa, työpäivien väliin viime tipassa järjestyneessä rakosessa - ja menestys yllätti iloisesti :)

Oranssin Frilla, lk musta vn n, ikä 2.16, om. Erja Knuth, oli lemmikkisyyrialaisten 1 ja paras nuori, onnea ja kiitos!!! Frillan sisko Flora, pk musta white, joka asuu meillä, oli lemmikkisyyrialaisten 3, ja sijan 2. näiden välistä nappasi Soundlover's Beauty Black, joka on samaa sukua kuin Frilla ja Flora, eli kuin perheeseen tuli sekin sijoitus, kiva. Virallisella puolella menestyi parhaiten kolmas sisko Fina, pk musta naaras, om. Minna Vainio, ollen Paras Nuori Pk, hienoa! Kasvatteja oli paikalla yhteensä 5 nuorta F:aa, joille lemmikistä ERI x 2 ja EH x 2 ja virallisesta EH x 2 ja H x 1. Tuo H:n saanut uros on oma mussukkani Fuchs ja sen arvostelu oli päivän ainoa pieni järkytys. Uros on 2.16 iässä 155 g ja kuulemma *pieni*.

44
Kasvatus ja genetiikka / Re: Värigenetiikkakysymyksiä
« : 05.04.09 - klo:14:30 »
Luonnonvalkoinen on Sgee ja hopeasoopeli on SgeeU. Kaikki syntyyvät poikaset ovat geneettisesti ainakin cremejä. Suurin osa perii myös hopeageenin, yhden tai kaksi. Mustasilmäisiä valkoisia tai tuplahopea-hopeasoopeleita voi tulla 1:4, luonnonvalkoisia ja hopeasoopeleita molempia 1:4, ja cremejä tai soopeleita 1:4.

Ylläoleva tilasto perustuu oletukseen, että hopeasoopelilla on vain yksi umborous-geeni U. Jos umborous-geenejä onkin sillä kaksi, ovat kaikki syntyvät poikaset umborous ja silloin ei valkoisia tai cremejä synny, vaan 3:4 poikasesta on hopeasoopeleita ja 1:4 soopeleita.

Tilasto muuttuu siitäkin, jos hopeasoopeli on tuplahopea eli SgSgeeU(U). Tällöin ei cremejä tai soopeleita poikasia synny, vaan kaikissa poikasten väreissä on mukana hopeageeni.

Ja jos ylläolevassa on virheitä niin korjata saa ;)

45
Kasvatus ja genetiikka / Re: RD/"white"/"vironlaikukas"
« : 03.04.09 - klo:14:40 »
Komppaan Minskin tunnistusta  :)  Tervetuloa joukkoon uudet white-harrastajat! Jännää nähdä keitä Expossa on. Useampi vironlaikukas ja muutama white?

Omieni väriksi merkitsen: pk musta white, pk keltainen musta white, pk normaali umborous white, pk creme white, lk hopeanharmaa umborous white (om. Siniluomat, Kirkkonummi). White nimitys ei ole virallinen vielä, mutta kuvaava sen on. Kuvio kun näyttävimmillään muistuttaa paljon kanien white-kuviota.

Yhdistämällä white + white pitäisi tulla 1:4 vironlaikukkaita, 2:4 whiteja ja 1:4 täysin kuviottomia hamsulapsia. Whiteja ja vironlaikukkaita on nyt niin paljon että ihan järkeväänkin jalostukseenkin löytynee mahdollisuuksia, eli jalostukseen jossa ei käytetä sukusiitosta ja vaalitaan samalla luonnetta, kokoa, tyyppiä, turkkia, hyvää perusväriä, jne.

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 9