Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - rundi

Sivuja: [1]
1
Kasvatus ja genetiikka / Re: Kasvattajan vastuusta...
« : 20.04.11 - klo:14:05 »
lentsu, ehdottomasti oon samaa mieltä, että jos on varaa valita niin mieluiten itsekin käytän suvultaan tunnettua ja mahdollisesti kauniimpaa eläintä, kuin sitä rupuista, Someron torilta ostettua, Kuivan Kesän Oravaksi nimettyä eläintä. Mutta täysin en silti itse sulje sukutauluttomia tai rumempia pois pienessä kannassa, siinä en näe mitään järkeä kun uutta verta tarvitaan aina.

PiiaL, emälinjasta tykkään monesta syystä. Vaikka poikanen saa periaatteessa puolet geeneistään isältä ja puolet äidiltä, niin se on se äiti, joka lopulta vaikuttaa poikasiin enemmän. Emä kantaa ne, imettää ja "opettaa" ne tavoille. Hermostunut emä jättää usein hermostuneita poikasia, stressihormoni siirtyy emänmaidosta poikasilleenkin. Tiedetään myös emän (ihmisenkin, koiran, jne.) periyttävän tietynlaista perimäainesta, maternaali-DNA:ta eli mitokondrio-DNA:ta, jota ei isältä saa. Tässä mtDNA:ssa mutaatiovaihtelu on hyvin pientä, eli jos sulla on käsissäsi kullanarvoisen hyväkuntoinen ja unelmanaaras, niin todennäköisemmin se periyttää ominaisuuksiaan poikasilleen, kuin tämän naaraan veli. Näin yksinkertaistettuna.

2
Kasvatus ja genetiikka / Re: Kasvattajan vastuusta...
« : 19.04.11 - klo:21:59 »
lentsu, hyvä ettei sentään yöunet menneet. Mun tarkoitukseni ei ole hyökätä kenenkään kimppuun ja vielä vähemmän aloittaa jotain ajojahtia. Mua vaan hieman huvittaa ja ihmetyttää, että pitkään kasvattanut katsoo niin kovasti alaspäin sukutauluttomia eläimiä ja tästä kärjistys. En vaan millään ymmärrä, että miksi sukutauluttomat tai rumat eläimet pitäisi jättää kokonaan pois jalostuksesta, tai miten muka rumista eläimistä ei voi saada ajan mittaan kauniita jalostamalla. Jos sulla on tästä jotain hiljaista tietoa ja me muut ollaan ihan hakoteillä, niin miksi et tahtoisi yrittää meidän näkemyksiä muuttaa?

Olit jo kerennyt postaamaan tässä välissä. Siis älä nyt vedä hernettä nenään, ainakaan mulla ei ole sua mitään vastaan syrkki-, talvikko- tai kinkkikasvattajana, eikä robotuomarina. ;)  Mutta robot on oikeasti hieman erilaisia muihin hamsuihin verrattuna ja sen huomaat varmasti ajan kanssa, kun pääset kokeilemaan. Kompetenssilla viittasin pelkästään robojen kasvattamiseen.
Mun tarkoituksena on asioiden riitely, ei ihmisten. ;)

3
Kasvatus ja genetiikka / Re: Kasvattajan vastuusta...
« : 19.04.11 - klo:14:26 »
En jaksanut lukea koko ketjua, pari viimeistä sivua sai jo naurahtamaan ääneen. Pakko siis naputella jotain, vaikken mikään alan asiantuntija olekaan.

Raadollisesti mä näen jalostamisen niin, että otetaan eläin, jolla on mahdollisimman paljon sellaisia ominaisuuksia, joita sä arvostat. Sen jälkeen etsit vastakkaista sukupuolta olevan samanlaisen eläimen ja katsot, että sillä on tarpeeksi haluamiasi ominaisuuksia. Sitten katsotaan miten nämä eläimet sopivat yhteen, niiden ei tulisi kerrata toistensa virheitä. Jos ne sopivat, tehdään poikasia. Poikasten kanssa jatketaan samaa tyyliä, katsotaan sieltä omasta mielestä paras yksilö ja yhdistetään se eniten sopivan, vähiten virheitä kertaavan eläimen kanssa. Tätä jatketaan niin pitkään kuin kiinnostaa, jossain vaiheessa sulla pitäisi olla käsissä eläimiä, jotka synnyttävät lisää vanhempiensa ja isovanhempiensa näköisiä eläimiä, kunhan aina pidät yhden poikasen linjasta, jolla alunperin aloitit. Niissä näkyy sun linjan "leima", naapurin Irma pystyy sanomaan kadulla vastaan tulevasta eläimestä, että tää on syntynyt sun linjoista.

Tähän voi päästä eri systeemeillä. Voidaan tehdä tiukkaa linjausta, jossa kerrataan eläimen takana olevia samoja eläimiä uudestaan ja uudestaan. Pointtina päästä nopeasti tasaiseen ulkomuotoon. Eläinten toivotaan muistuttavan näitä sukutaulussa kertautuvia eläimiä. Miinuksena vahvassa linjauksessa on usein terveys- tai elinkelpoisuusongelmat.

Esimerkkinä voisin ottaa erään entisen talvikkokasvattajan eläimet. Saako täällä sanoa nimiä? No mä sanon kuitenkin. Truefabled -talvikot oli hienoja ja pystyit sanomaan vilkaisulla, että tuo on Truefabled. Niillä oli tosi vahva TF-leima, tyyppi ja pää. MUTTA useamman vuoden tiukan linjaamisen jäljet alkoivat lopulta näkyä. Truefabledit alkoivat olemaan broilereita. Tyyppi "meni yli", kulahti, jo hyvin nuorella eläimellä. Naaraat piti lisäännyttää jo tyyliin alle kolmikuisina, muuten eivät tiinehtyneet. Silmät rupesivat herkästi mulkoistumaan. Kertoo musta ainoastaan negatiivisia asioita linjan eläimistä enkä näe järkeä tuossa tilanteessa jatkaa linjaamista hetkeen.

Toinen vaihtoehto on käyttää väliin jotain ihan muun sukuisia eläimiä, jopa niitä Kammottavia Sukutauluttomia Äpäröitä, Jotka Pitkällä Päällään Uhkaavat Tuhota Kaiken Näyttelyhamsterien Parissa Tehdyn Työn. Jos poikueeseen syntyy vain rumia elukoita ulkosiitoksen (=kaksi täysin erisukuista eläintä yhdistetään) myötä, niin se saattaa kertoa esim. oman linjasi olevan heikko jättämään tyyppiä. Tai ettei vanhempien geenit vaan sopineet yhteen. Joka tapauksessa siitä poikueesta valitaan se vähiten rumin. Ja se sitten yhdistetään vaikkapa näihin oman sukuisten eläinten kanssa ja linjataan pikkasen, jotta saataisiin ulkonäköä takaisin sinne "oman" näköisiin eläimiin.

Itse arvostan hirveästi emälinjaa. Hyvä sellainen on kullan arvoinen. Yhdistät hyvän suvun omaavaan naaraaseen minkälaisen uroksen kanssa tahansa, niin aina tulee enemmän tai vähemmän nättejä poikasia, joissa on jotain samaa kuin naaraan emässä, sen emässä, emänemänemässä, jne.

Eli kyllä, rumillakin voi ja pitää kasvattaa. Kaikista eläimistä ei ole näyttelytähdiksi, mutta ne rumimmat eläimet voivat olla aivan mielettömiä jalostuseläimiä. Ei ne tittelit hamstereillakaan periydy!

Erisukuisten ja suvuttomien käyttö on tärkeää myös geenipoolin laajentamiseksi ja elinvoimaisuuden säilyttämiseksi. Esimerkkinä robot. Muutama vuosi sitten niitä oli ihan mahdoton löytää mistään. Kasvattajia oli kaikki kaksi eivätkä eläinkaupatkaan niitä myyneet. Oli elintärkeää saada uutta verta, ettei tarvitsisi vain linjata tai jopa rutsata. Siihen ollaan päästy mielestäni aika hyvin tähän päivään mennessä, kun varsinkin Mirkku ja Vevve ovat asialle tehneet jotain. Nyt on helpompaa ruveta rakentamaankin sitä omaa linjaa, kun tietää saavansa tarvittaessa muualta väliin hieman jotain muuta.

Ja miksi eläinkaupparobot tai muut vastaavat ovat yleensä niin rumia? Pienikokoisia ja rupusia ravunsyöttejä hirveän pitkillä päillä. Koska ne on yleensä tukusta. Tukussa robot asuu monenkymmenen yksilön laumoissa eivätkä tee muuta, kuin lisääntyvät. Ei tukuissa lasketa sukukertoimia, hyvä kun osaavat edes erottaa robot marsuista. Siellä ne sukupolvesta toiseen sikiävät keskenään, isät, äidit, tyttäret, veljet, siskot, jne. Ei kauhean positiivisesti näytä vaikuttavan tuo tukkujen harrastana "linjasiitos".

Ja toisena esimerkkinä tiedättekö miksi suomalaiset sairastavat niin paljon esim. reumaa? Koska meidän kansa on tosi linjattua/sisäsiittoista. Geenipooli on kapea ja meillä on paljon samoja ihmisiä tuolla jossain takana suvuissamme. Liian vähän uutta verta ja huonot geenit tuppaa monistumaan.

Mitä tulee robojen jalostamiseen, niin en tiedä lentsun kompetenssista puhua aiheesta ainakaan kokemuksen syvällä rintaäänellä, jos hänellä on ensimmäiset robot hommattu pari kuukautta sitten. Robojen kanssa oon itse huomannut, ettei ulkonäön jalostaminen ole niillä ehkä niin helppoa, kuin muilla kääppäreillä. Paljon linjaamalla ei välttämättä tule ihan niin hyvää jälkeä, kuin käyttämällä usein sekaan muun sukuista. Joskus, tai itse asiassa aika usein, näteimmät robot tuntuvat syntyvän ulkosiitoksen avulla. Mutta tämäkin tuntuu olevan ihan päivästä ja kuun asennosta kiinni..

Lyhyesti: oon Mrkn ja Helin kanssa samaa mieltä.

Ainiin, yksi asia vielä. Miksi ne syrkit on tällä hetkellä puikuloita? Olisko niin, ettei niiden parissa ole välttämättä tarpeeksi pitkäjänteistä, jalostuksesta jotain ymmärtäviä kasvattajia, jotka jaksaisivat tehdä duunia asian eteen? Monet "wanhat parrat" ovat lopettaneet viime vuosina hamsujen parissa eikä uudempi sukupolvi ole vielä välttis päässyt kuin vasta alkuun..

4
Kasvatus ja genetiikka / Re: Kuvia robolapsista <3
« : 14.03.08 - klo:18:13 »
^ Käskystä! :käsilippaan:

Isänsä poika.
Eikä tytärkään kauaksi jää.

5
Kasvatus ja genetiikka / Re: Kuvia robolapsista <3
« : 12.03.08 - klo:13:46 »
Lainaus käyttäjältä: "yetta"
...  :lov  Joko hällä on nimi? Laitathan lisää kuvia kunhan kakara kasvaa! Säännölliset kehityskuvat kehiin vaan  :D

Poika on nimeltään Bric'A-Brac OG Bling, eli ihan OG vaan. Koitetaan saada aikaiseksi kehityskuvia, nyt kun on sellainen kamerakin, jossa toimii salama lähietäisyydeltä kuvattaessa.

OG:n siskokin näyttää aika kivalta, täytyy sitäkin koittaa kuvata joku päivä.

6
Kasvatus ja genetiikka / Re: Kuvia robolapsista <3
« : 11.03.08 - klo:19:03 »
Meidän tulevaisuuden toivo, ikää kuvassa viisi viikkoa.


7
Yleistä hamsterikeskustelua / Re: Roborovski kysymyksiä
« : 11.03.08 - klo:19:00 »
Cami, miksi juuri eläinkaupoista eikä kasvattajalta? Esimerkiksi allekirjoittaneella on pian luovutusikäinen poikue, josta varmaan riittäisi pari urosta lemmikiksi. ;)

8
Kasvatus ja genetiikka / Re: HYBRIDIT ja eläinkaupat
« : 08.02.08 - klo:14:01 »
Lainaus käyttäjältä: "Niina-03"
[eheee... olen ollut eläinkaupoissa ja koiranruoassa lienee se pienin kate 5% jos on uskominen hinnoittelua. Eniten katetta oli kaloissa, tilpehööreissä ja tarvikkeissa, eläinten myynti ei kannata ollenkaan.

Joo olet ihan oikeassa, mun moka koiranruokien suhteen. Kuuluvat tosiaan sinne "alimpaan kastiin".

Kun kerran eläimissä on pieni kate, niitä myydään verrattaen vähän eli voittoa on tosi vaikea eläimillä tehdä, niin en vaan hiffaa miksi niitä on pakko sitten pitää kaupoissa? Miksei ohjata kasvattajien luo poikaskyselijöitä? Siinähän rupeaa sitten enemmän ihmisiä ramppaamaan kasvattajilla kylässä, kyllä sieltä aina joku eläinsuojeluviranomaiset soittaa tarkastuskäynnille, jos katsovat sen aiheelliseksi. Näin kasvattajiakin olisi paremmin "valvonnan alaisina".

9
Kasvatus ja genetiikka / Re: HYBRIDIT ja eläinkaupat
« : 07.02.08 - klo:13:01 »
Kasvattajat ovat kaiken pahan alku ja juuri. Itsekkäitä, omaan napaan tuijottavia paskiaisia, kun eivät suostu myymään vaivalla ja usein rakkaudella kasvattamiaan poikasia eläinkauppoihin, joista eläinkauppias voi ne myydä eteenpäin kunnon tax free -hinnalla kelle tahansa usein ilman sen suurempaa seulontaa. Ihme meininkiä oikeesti, etteivät kasvattajat hiffaa millaisiin ongelmiin nämä bisnestä pyörittävät kauppiaat joutuvat, kun heidän on pakon edessä tilattava varsinkin niistä epämääräisistä tukuista joitain hybridirykäsyjä ja myytävä niitä sitten hienoina mandariinitalvikkoina (ei ne mitään hybridejä ole, vaan ihan normaali mutaatio!!11). Menee kohta konkkaan kaikki eläinkaupat teidän takia, senkin ahneet riistokasvattajat!

... ja faktahan on, et eläimistä saatavat rahat eivät kauppaa pelasta. Suurin voitto ainakin liikkeissä, joissa allekirjoittanut on työskennellyt, on tullut kaloista ja muistaakseni koiranruoista. Niitä myytiin suhteessa eniten ja niissä oli suurin kate. Eli mun mielestä eläinkauppojen ei loppupeleissä edes tarvitsisi myydä liikkeissä eläimiä, vaan kuten eräskin mesta tekee, antaa kyselijöille SKJL:n kasvattajalistan ja pyytää sieltä etsimään sopivan kasvattajan, jolta kysyä eläintä. Tämä on toiminut kuulema oikein hyvin, koska monikaan eläinkauppaan menevä ei edes tiedä, että jyrsijöitä ja kaneja saa kasvattajiltakin.

Lyhyesti; ei niitä jyrsijöitä ole pakko pitää siellä eläinkaupassa myynnissä, jos se on niin vaikeaa. Kuten joku muukin totesi, se moraali on ihan hyvä olla olemassa.  ;)

10
Mä kelasin ilmota yhden robon.  :huh

Sivuja: [1]