Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Ninde

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 112
31
Näyttelytuloksia / Vs: Tampere 23.2.2013 SHY ry
« : 15.04.13 - klo:18:49 »
Tuloksista puuttui pari mun jakamaa pk kunniamainintaa:

Erinomainen pää - Yam Yam's Banana Bomb om. Hanna Lappalainen
Hieno rexaus - Balandine's Queen om. Piia Lappalainen

32
Kasvatus ja genetiikka / Vs: Keskustelua sukusiitoksesta
« : 06.04.13 - klo:17:42 »
Mun tietääkseni tuo 6.25% on ihan yleisesti kaikille eläinlajeille annettu suositus.
Eihän se toki sitä tarkoitakaan että sitä läheisemmällä sukusiitoksella syntyisi kaksipäisiä jälkeläisiä, vaan yleisesti sitä että samat geenit alkaa kertautua ja riski ei-niin-terveisiin jälkipolviin suurentuu.

Ja kaventaahan se usein jo ennestäänkin pientä jalostuspohjaa ja vähentää geenien monimuotoisuutta. Siinä lienee useimmille perustetta jo ihan tarpeeksi. Aiheesta löytää googlettamalla artikkeleita (kissa/koirapuolelta) jopa suomeksi. Mm. jalostusagronomi Katariina Mäki on tutkinut ja kirjoittanut pienten populaatioiden jalostuksesta. Tässä yksi artikkeli:
http://katariinamaki.com/artikkelit/monimuotoinen.htm

En tiedä mistä tuo suositus on alunperin lähtöisin, mutta kyllä se yleisesti on käytössä useilla eläinlajeilla. Tämä olisikin mielenkiintoinen asia selvittää, mahtaisikohan em. Mäki tietää...

33
Kasvatus ja genetiikka / Vs: Keskustelua sukusiitoksesta
« : 04.04.13 - klo:20:58 »
Ihan yleinen suositushan tuo on, että pienten populaatioiden jalostuksessa suurin suositeltu sukusiitosprosentti on tuo 6,25% eli serkkuparitus. Ihan lajista riippumatta. Ei ole siis mielipiteistä kiinni. Toki joka lajin kasvattajissa on niitäkin, jotka eivät mistään yleisistä suosituksista välitä, itse en arvosta sellaisia henkilöitä ollenkaan. Mutta se on sitten jokaisen oma valinta mille tielle lähtee...

34
Sillä on noi silmärenkaat ja onhan se paljon ruskeampikin kuin tuon ikäiset kyyhkikset.

36
Olis varmaan kannattanut mainita se umborous heti, johtaa harhaan sellaisia jotka ei noista mitään tiedä.  :icon_e_wink:

Jotain feelua niissä "keltaisissa" on jotka yksivärisiltä näyttävät, kun keltainen kuitenkin on värimerkkinen. Ei ne kaaret voi noin vain kadota, kyllä siinä on silloin kyseessä joku muu väri kuin keltainen.

37
Tumma beigehän ei nimestään huolimatta ole sävyltään kovinkaan tumma. Näyttäisi aika lailla samalta mitä mullakin aikoinaan syntyi, ehkä jopa tummempikin mitä omat tummat beiget poikaset oli.

Toi jonnan linkin cämpsy ei kyllä ole tumma beige. Se on varmaan joku umborous sotkotus. Tälläisiä ne alkuperäiset tummat beiget oli:
Oikealla sinibeige ja vasemmalla tumma beige


Tumma beige on aabbpp eli punasilmäinen suklaa, eli on ihan järkeenkäypää, että se on suklaata vaaleampi. Tuo värin nimitys vain on todella harhaanjohtava.

38
Kyyhkynharmaa on myös sellainen väri, joka iän myötä alkaa rusehtamaan, mutta sille ei vaan voi mitään.

Paras väri on tietysti aina toinen samanlainen tai jokin sukulaisvärinen, kyyhkikselle siis toinen kyyhkis tai vaikkapa musta (kyyhkis on siis punasilmäinen musta). Tietysti siinä puolisonvalinnassa vaikuttaa myös se, minkävärisiä poikasia mahdollisesti haluaisi. Toki on rajoituksia siinä mitä ko. eläimet pystyvät periyttämään, eli ihan mitä tahansa ei voi/kannata toivoa.  :icon_cheesygrin:

39

Siis suklaahan on aabb eli ei siihen mitään umborousta tai cremeä tarvita (vaan mustaa ja ruskeasilmäisyyttä).

Nimenomaan, eikä muuta väitettykään?
Ei niin, mutta tarjottiin vaihtoehdoksi soopelisuklaata, jolla ei ole halutun/kysytyn suklaan kanssa mitään tekemistä. Värin nimitys saattaa siis olla harhaanjohtava, tätä halusin tarkentaa.  :yes:

40
Siis suklaahan on aabb eli ei siihen mitään umborousta tai cremeä tarvita (vaan mustaa ja ruskeasilmäisyyttä). Cremellä en ylipäätään lähtisi suklaata yrittämään, turhan hankalaa ja melko epätodennäköistäkin saada cremestä suklaata ulos.

Soopelisuklaalla (eebbUu/eebbUU) ja suklaalla (aabb) ei oikeastaan ole mitään tekemistä keskenään, vaan soopelisuklaa on ruskeasilmäinen soopeli (soopeli on creme umborous), kun taas suklaa on ruskeasilmäinen musta. Eli yhteistä niillä on vain bb-geeni (joka muuttaa mm. silmät ruskeiksi), mutta niitä ei voi kutsua edes sukulaisväreiksi.

41
Keskustelua näyttelyistä / Vs: Valionarvot
« : 06.02.13 - klo:20:44 »
Hallitus on itse asiassa juuri ottanut asiakseen saada päivitettyä valiolistat ajan tasalle! (Vuoden Voittaja-listat itse asiassa jo päivitettiinkin  :icon_smile:) Vuonna 2010 näyttää valioituneen 13 hamsteria.
Hyvä juttu! Mulla olis tossa listassa nyt 2005 ja 2006 valiot, mutta tartteeko niissä olla mainittuna myös, että minä vuonna ovat valioituneet vai riittääkö samanlainen listaus kuin tuolla nettisivuilla on nyt? Mä voin jättää sulle noi 2007 ja 2008 vuodet, kun saat noi Poskarit sitten multa.  :icon_mrgreen:

42
Keskustelua näyttelyistä / Vs: Valionarvot
« : 06.02.13 - klo:20:25 »
Ilmomäärät on varmasti eri tasolla, mutta nykyäänhän sertit on vapautettu, että sinänsä tilanne ei juurikaan ole muuttunut ainakaan huonommaksi. Päinvastoin, parempihan se on sertien määrän suhteen - tasosta ja tuomareista sitten vain on kiinni se, miten paljon niitä jaetaan.

Tosiaan tuolla valiolistassa on kaikki valiot vuoteen 2004 saakka, sen jälkeen joku on lisännyt sinne omien/kaveriensa(?) valioita parilta lähivuodelta. Aloitin tuossa listaamaan vanhoista lehdistä valiot vuosilta 2005-2008, mutta siihen menee vielä hetki. Lisäystä on tulossa joka lajiin useammankin eläimen voimin.

Joka tapauksessa vika ei kuitenkaan liene näyttelyiden määrässä (ainakaan yksinään siinä), vaan jos valioita on viime vuosina ollut vähän, niin kenties eläinten taso ei vain ole tarpeeksi hyvä?

43
Keskustelua näyttelyistä / Vs: Valionarvot
« : 06.02.13 - klo:19:15 »
Mun mielestä ei ole mitään järkeä lähteä pudottamaan valionarvoon tarvittavien sertien määrää, ei sen valionarvon pidä olla mikään automaatio tyyliin joka toiselle eläimelle. Mä olen itse kasvattanut aikana jolloin sertejä jaettiin niinkin vähän kuin 1/sukupuoli/laji/näyttely ja siihen nähden sertejä jaetaan (tai on mahdollista jakaa) nykyisin todella löyhällä kädellä ja hamsut valioituu paljon helpommin.

Kyllä niitä cämpsyvalioita on itseasiassa useita kymmeniä, robovalioitakin aika lailla. Harmi kun nuo valiolistat ei ole ajantasalla, taitaa olla vuoteen 2004 asti listattuina http://www.hamsteriyhdistys.fi/nayttelyt/muotovaliot-ja-ittelit/suomen-muotovaliot/http://www.hamsteriyhdistys.fi/nayttelyt/muotovaliot-ja-tittelit/suomen-muotovaliot/

Mun kasvattamista cämpsyvalioista 4/7 oli naaraita ja kolme niistä oli myös jalostuskäytössä, eli omien kokemusten perusteella en suoralta kädeltä sanoisi, etteikö jalostuseläimiä pystyisi näyttelyttämään valioiksi asti. Hyvän naaraanhan _pitäisi_ palautua poikasten jälkeen vielä näyttelykuntoon. Eräs cämpsynaaraani saikin kaksi sertiään hyvän aikaa poikasten tekemisen jälkeen (ennen poikasia ei sertejä). Ja toisaalta taas parhaat jalostuseläimet eivät välttämättä itse edes ole niitä "kedon kauneimpia kukkasia", mutta ovat silti erinomaisia periyttäjiä.

Eli en kannata helpotuksia!  :eijei:

44
Yleistä hamsterikeskustelua / Vs: Poskipussi 1/13
« : 06.02.13 - klo:15:18 »
Mulle tuli lehti maanantaina. Oli kyllä tosi kiva tämä uusi ulkoasu, jotenkin kevyempi kuin ennen!

45
Siis olet ostanut joltain kasvattajalta nuo hamsut ja kasvattaja ei itse(kään) tiennyt minkä värisiä ne ovat?

Jos mahdollista, laita kuvia tänne (jalostuspuolella on "mikä väri" -ketju jossa voi kysyä hamsujen väreistä) tai sitten ilmoita ne näyttelyyn lemmikkiluokkaan. Ulkomuotoluokkaan ilmoittaessa täytyy väri olla jo selvillä, joskin tuomari kyllä määrittää ulkomuotoluokassakin värin, jos se onkin väärin.

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 112