Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - metsku

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 26
16
Duna funeja ja duna fun largeja voi yhdistää 2 toisiinsa kun laittaa ne reiät vastakkain ja suorat putket. Mulla oli jossain vaiheessa 2 duna funia yhdistettynä tuolleen :)

17
^Oikeasti vaan hyvin harva pystyy pitämään hamsteriaan vapaana noin paljon. Jos siihen todella oikeasti pystyy niin siinä tapauksessa ehkä hamsterduna riittää mutta ei silti omasta mielestäni sen pienempi asumus. Ymmärrän kyllä pointtisi mutta minusta on "vaarallista" hyväksyä koskaan pieniä asumuksia vapauden varjolla. Joku saattaa ajatella, että no "kyllähän mä pidän sitä vapaana jolloin tää pikkuhäkki on ihan ok" mutta ei sitten todellisuudessa näin olekaan.

Kyllä ilman muuta marsuillekin pitäisi olla aitaus. Meillä tytöt asuu kesäisin leikkimökissä josta koko päivän vapaa kulku pihalle (itse aina palaavat myöhällä mökkiinsä :) ) mutta tällä hetkellä nuo 2 uutta pojanjöllikkää ovat kesytyksessä 130x60 katottomassa häkissä= pohjalaatikossa. Talvisin tytöt ovat kanien kanssa samassa huoneessa aina vapaana mutta täytyy seuraavana talvena miettiä miten tekee kun on nyt nuo pojatkin.


18
No ei tuo vielä mitään. Mulla ei ollut ikinä ollut ensimmäistäkään jyrsijää ennenkuin hankin puolen vuoden tiukan pohdinnan jälkeen 2 gerbiiliä. No, melkein heti tuntui, että täytyypä kokeilla hamsteria. No puolen sisällä gerbujen ottamisesta meillä olikin yhtäkkiä myös marsuja ja rottia. Vuoden sisällä tuli koirat, kanit ja hiiret. Ja monta kappaletta kutakin. Siinä sitten meni jonkin aikaa kaikkea kokeillessa, että mitkä tuntuu omalta.

Itse en ole koskaan oikein ihastunut johonkin tiettyyn jyrsijään. Vähän kaikkea toimii parhaiten :) Aina ajattelen, että en ota enää hamstereita (gerbiileitä ei enää) mutta aina edellisten kuoltua kuitenkin iskee hamsukuume. Nyt uutena eläimenä meillä myös chinchillat.

Tällä hetkellä uskon, että jatkossa 1-2 hamsua on hyvä (nyt on 2), samoin 3-6 hiirtä (nyt on 6), 2-3 rottaa (vielä on 4), 3-6 marsua (nyt on 6), pari chinchillaa (nyt on 2)  ja 1-2 kania (nyt on 2) on hyvä. Jostain syystä jyrsijät veivät mut aivan täysin jo heti alusta alkaen.

19
Kyllä se on ollut ennen ja on nytkin pitää hamsteria minidunan kokoisessa asumuksessa. Se vapaana juoksentelu ei korvaa häkin kokoa. Häkki on kuitenkin se missä se elämä enimmäkseen vietetään. Ihan turhaa siis ajatella, että pidänpä syrkkiäni  jossain minikokoisessa hamsterdunassa koska se pääsee 4 tunniksi pois sieltä joka päivä. Vapaana olo on toki ekstraa ja erittäin toivottavaa mutta ei korvaavaa. Eihän ihminenkään korvaa liian pientä asuntoa päivittäisellä juoksulenkillä. Lähtökohta on viihtyistä koti meille kaikille, eläimille ja ihmisille.

Marsut ovat täysin erilaisia eläimiä kuin hamsterit. Nimenomaan hamsterit ovat helposti tyytymättömiä ja tarvitsevat kokoonsa nähden huomattavan suuren tilan. Hamsujen häiriökäytöstä ei osata tulkita. Olen kuullut aika monelta harrastajalta kasvattajalta lausahduksia kuten: "no joillakin hamsterilla on tapana jyrsiä kaltereita", "joo, hehe, jotkut hamsterit on oikeita karkaamisen maailmanmestareita, kannattaa sit peittää dunan reunat metallilevyllä", "jotkut nyt vaan rynkyttää juomapulloa", "hamsterit on jyrsijöitä, ne jyrsivät kaikkea, suojaa dunan reunat", "joo ne addiktoituu juoksupyöriin, anna se vaan kahdeksi tunniksi illassa", "ei kannata käyttää häkkiä kun ne rupee sit jyrsimään niitä kaltereita" ym.

Kaikki tuo on väärin. Tarpeeksi isossa asumuksessa riittävin virikkein mitään yllä mainittua ei tapahdu. Lemmikkihamsterin luonteesta riippuen se voi viihtyä suht pienessä asumuksessa mutta usein ne tarvitsevat hyvin isojakin, etenkin naarassyrkit.

Kaneja ei tulisi pitää häkissä koskaan. Kani ei ole häkkieläin. Joko iso aitaus tai oma huone.

20
^Mininduna käy mielestäni korkeintaan yhdelle uroshiirelle, ei millekään muulle eläimelle. Ja mieluiten sille hiirellekin isompi.

21
Putkille tarkoitetut reiäthän on tosi isot.

22
^Kuulepas, se on ihan tasan eläinrääkkäystä pitää syrkkiä (tai talvikkoa) minidunan kokoisessa asumuksessa. Hamstereiden häiriökäyttäytymistä on tutkittu loppujen lopuksi aika paljon ja ne eivät todellakaan voi hyvin noin pienessä tilassa vaikka susta tuntuisi miltä. Hamsterit liikkuvat luonnossa todella pitkiä matkoja ja etsivät ruokaa. Jonkun minidunan kulkeminen päästä päähän vie aikaa pari sekunttia. Miten sä voit hetkeäkään ajatella, että hamsterin kaltainen eläin voisi viihtyä sellaisessa luukussa? Mikä sinusta tekee niin paljon paremman elävän, että katsot oikeudeksesi hyväksyä sen, että joku sulkee  isokokoisen syyrialaisen johonkin naurettavan pieneen muoviboksiin?

Olen tehnyt tässä vuosien aikana kyselytutkimusta. Olen kysellyt eri eläinlajien kasvattajilta silleen vaivihkaa häiriökäytöksestä. Kaikki ovat pitäneet "ihan normaalina" jotain dunan syömistä tai kaltereiden pureskelua. Monet kuittaavat sen, että "joo joillakin on tapana." Ei sellaista tapaa olekaan, se on häiriökäytöstä. Mutta kun ei sitä tunnisteta sellaiseksi niin ei sille mitään tehdäkään.

Nasu, kun se häkkisi täyttänee lain minimimitat niin eläinsuojelu ei kauheasti voi auttaa PAITSI että ottaisin sinuna sinne yhteyttä ja kysyisin voisiko sieltä joku soittaa ja kertoa äidillesi, että olisi syytä hommata isompi häkki.

23
Ok. No mut yritä nyt tosiaan tehdä asialle jotain, ihan törkeen pieni se häkki.

24
Miksi se antoi sen hamsterin ostaa jos ei häkkiä? Kauanko sä jouduit sitä hamsteria vonkumaan? Mitä tapahtuu jos sä vaan ostat etkä kysy siltä? Ihan kauhea asenne aikuisella ihmisellä mutta just tätä tää on. Ajatellaan, että kyllähän tommonen pieni ja aivoton hamsteri voi elää vaikka kenkälaatikossa. Niin surullista. Nyt ei kuitenkaan auta voivottelu vaan on toimittava. Missä sä asut?

25
No onko sulla mummoa tai pappaa tai jotakuta jonka voisit ylipuhua? Entäs jos vaan ostat omilla säästöilläsi sen isomman?

26
No näytä vaikka tämä äidillesi: minä olen 36v äiti- ihminen itsekin. Syyrialainen hamsteri on pienestä koostaan huolimatta eläin joka liikkuu luonnossa yhdessä yössä useita kilometrejä. Myös vankeudessa elävä hamsteri tarvitsee paljon tilaa. Syyrialaiselle hamsterille on hyvä olla vähintään n. 100cm leveä asumus.

Vaikka tuntuu, että hamsterin kaltaisella otuksella ei ole aivoja eikä "tunteita" niin tosiasia on, että hamsteri kärsii todella paljon noin pienestä häkistä. Se on eläin siinä missä koirakin eikä sitä voi vaan lykätä pieneen häkkiin. Sen on käytännössä muodostettava reviirinsä annettuun tilaan ja jos se luonnossa on metrejä (pesäluolaston koko) niin on sen vankeudessakin oltava isohko.

Hamstereita on tutkittu. Kun ne rupeavat häiriökäyttäytymään (jyrsivät häkin kaltereita, ravaavat tuntitolkulla juoksupyörässä, kiertävät kehää ym.) niiden stressiarvot veressä nousevat ja aivoissakin tapahtuu muutoksia. Käytös muuttuu pakonomaiseksi ja tapa (esim. se kaltereiden purenta) muuttuu ainoaksi toiminnaksi johon hamsteri enää pystyy.

Tyttäresi on fiksu ja vastuuntuntoinen koska haluaa hamsterilleen kunnollisen kokoisen asumuksen. Se ei maksa paljon jos vaikka käytettynä ostaa. Meillä kaikilla elollisilla on oikeus elämisen arvoiseen elämään. Hamsterin pieni koko ei tee sen elämästä vähempiarvoista. Syyrialainenkin voi elää yli 3 vuotta. Se on pitkä aika tuommoisessa kopperossa.


27
^Hyvä  :fruit:

28
^No ei sinänsä mutta se, että yhdessä yössä jyrsitään tuohon kuntoon on aika huolestuttava merkki. Toki kun ei ole oltu näkemässä toimintaa niin varmaksi ei voi sanoa. Ja seuraavat yöt kertovat myös paljon. Jos joka yönä on tuollaista jälkeä voi melkein sanoa, että toiminta on pakonomaista = huolestuttavaa. Mutta ilmeisesti kyseinen syrkki on jättänyt tasot rauhaan nyt?

Mulla on tuolla talvikolla omien mittapuideni mukaan suht pieni terraario (n. 80x40x40) mutta se sisältää lasitasoja kolmessa kerroksessa joten ajattelin kokeilla poikatalvikkoa sinne. Tila on riittävä sille, päättelen sen siitä, että se ei käytä ollenkaan (kaiketi?) ylintä kerrosta. Ainakin siellä on ihan puhdasta ja purut koskemattoman näköisiä.

Kuitenkin yhtenä päivänä sieltä kuului kummallista kovaa ääntä. Välillä taukosi ja jatkui taas. Kun menin katsomaan niin tämä jyrsi lasisen tason reunaa, siis lasia. Se jyrsi sitä ja sen jälkeen kaivoi puruja ja toisti tätä. Aikani sitä katseltuani päättelin, että se halusi kaivaa. Terrassa ei ole kovin syvästi purua koska aiemmat hamsterit eivät ole niin välittäneet. Laitoin jätkälle tuommoisen 30cm korkean kaivelutornin täyteen purua ja lisäsin itse terraankin vähän. Sen jälkeen en ole kuullut enkä nähnyt sen syövän lasia.

Vaikka jyrsijä on jyrsijä niin silti kaikki jyrsiminen ei ole sen normaalia käytöstä. Esim. dunan jyrsiminen on pakokäytöstä. On myös iso ero sillä jyrsiikö hetken teroittaakseen hampaita tai esim. repiäkseen pesämateriaalia vai onko toiminta pakonomaista.


29
Pyydä isukkia nikkaroimaan semmoinen taso joka peittää melkein kokonaan toisen kerroksen (pieni reikä vaan johonkin ja tikkaat sinne). Sitten vielä katosta riippumaan kaikkea niin syrkilläsi on melkein kaksinkertainen tila nykyiseen verrattuna.

30
^Täysin totta on se, että eri yksilöt tarvitsevat eri tavalla tilaa. Tuo tason jyrsiminen vaan kertoo siitä, että juuri tuolle syrkille tilaa on liian vähän. Korkeutta on kyllä dunaan nähden hyvin ja sen vois hyödyntää esim. laittamalla melkein koko toisen kerroksen mittaisen tason.

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 26