Suomen Hamsteriyhdistys ry

Hamsterit => Yleistä hamsterikeskustelua => : Mustikkamaan 25.11.10 - klo:17:58

: Poskipussi 4/10
: Mustikkamaan 25.11.10 - klo:17:58
Postitin tänään Poskipussin 4/10 Hamsteriyhdistyksen jäsenille. On perillä pääosin viikon puolivälin maissa, osalla aiemmin ja osalla myöhemmin - riippuu ihan lajittelukeskusten ja postipoikien reippaudesta :)

Onpa hemaseva kansi!  :lov
: Re: Poskipussi 4/10
: HamsterSailor 25.11.10 - klo:18:10
Odotan sitä jo :yes:  On vaan aina yhtä kivaa, kun Poskari tulee, vaikka mullekin sitä on tullut jo 3 vuotta :P
: Re: Poskipussi 4/10
: Sirpa 25.11.10 - klo:19:54
Ooh, nyt täytyy päivystää postiluukulla ahkerasti! (enkä mä saanut vielä tähänkään numeroon yhtään tekstiehdotusta edes lähetettyä... :nops: )
: Re: Poskipussi 4/10
: Vevve 25.11.10 - klo:19:59
: "Sirpa"
Ooh, nyt täytyy päivystää postiluukulla ahkerasti! (enkä mä saanut vielä tähänkään numeroon yhtään tekstiehdotusta edes lähetettyä... :nops: )

Ehdit sitten ensvuonna, kun mä oon päätoimittaja. Tuun karhuamaan niitä sulta  :D
: Re: Poskipussi 4/10
: Sirpa 01.12.10 - klo:13:34
Ilkeä postinkantaja varmasti panttaa mun Poskipussia  :rant:
: Re: Poskipussi 4/10
: Mustikkamaan 01.12.10 - klo:13:41
Osaan kuvitella et tästä päivästä lähtien niitä alkaa teille ropisemaan. SHY:llä on tommoi "sitten kun joudatte" -sopimus Itellan kanssa :D Mä en muista et monta päivää se tarkalleen käsittää, mut joillekin ne tulee melkein seuraavana päivänä ku toiset saa venaa tyyliin viikonki. Mä voisin ens vuonna vähän tarkistaa noita sopimusasioita ja samalla tilata ne extranet-tunnarit sinne sähkösiä lähetyslistoja varten - nykysin ku menee wanhaan tapaan manuaalisesti ni sekin voi viiä vähän aikaa.
: Re: Poskipussi 4/10
: Marla 01.12.10 - klo:16:04
Mjuuh, on se Poskari odotettu täälläkin, kun luukusta tulee vaan mainoksia ja laskuja... Sentään tuli Aku Ankka tänään. :haha
: Re: Poskipussi 4/10
: wiidii 01.12.10 - klo:23:10
Jee, uusin poskari. <3 Toivottavasti minun osoite on siellä sitten oikein, että postilla mene taas ikuisuuta ihmetellä mihin lähettää lehti. :D
: Re: Poskipussi 4/10
: Anonymous 02.12.10 - klo:11:02
Meilläki taitaa postinjakaja lueskella itte sitä jossain kun ei ole vielä tullut :shock:
: Re: Poskipussi 4/10
: Sirpa 02.12.10 - klo:14:38
: "taikahamsu"
Meilläki taitaa postinjakaja lueskella itte sitä jossain kun ei ole vielä tullut
Sama vika, prkl!  :ankst: Luulis nyt että olisi päiväposti jaettu puoli kolmeen mennessä, mutta joskus täällä tulee vielä vähän myöhemminkin, että sinänsä heikko toivo vielä ehkä on saada lehti tälle päivälle. Huomenna onkin sitten lähtö heti aamusta pois ja maanantaina postia ei jaeta ollenkaan, niin että menee tuplasti pidennetty viikonloppu ilman Poskipussia, jos se nyt ei tänään tule.
Ai miten niin malttamaton? Minäkö?

Edit klo 15.07: postinjakelu on vähän verkkaista täällä Hervannassa ja just äsken kolahti luukusta päivän posti ja myös TUOREIN POSKIPUSSI! Jee!! Nyt lukemaan, mutta kansi ainakin on ihana.
: Re: Poskipussi 4/10
: HamsterSailor 02.12.10 - klo:15:16
Mullekkin tuli tänään :)
: Re: Poskipussi 4/10
: jennu 02.12.10 - klo:16:10
Tännekkin oli Poskari jo tullut :) Tosi ihana kansi ja jutut vaikuttaa kivoilta vaikka lehteä en olekkaan vielä ehtinyt lukemaan.
: Re: Poskipussi 4/10
: ammie 02.12.10 - klo:17:06
: "Sirpa"
Edit klo 15.07: postinjakelu on vähän verkkaista täällä Hervannassa ja just äsken kolahti luukusta päivän posti ja myös TUOREIN POSKIPUSSI! Jee!!

Tällä puolen Hervantaa saatiinkin Poskari jo kahden aikaan tai sitä ennen, kun olin kauppareissulla.   :D  

Kansi tosiaan oikein kivan jouluinen ja söpö ilmestys ja näytti olevan pitkä ruokinta-artikkelikin lehdessä, niin pitää se lukaista, jahka ehdin.  :)
: Re: Poskipussi 4/10
: Vevve 02.12.10 - klo:17:10
Meillekin tuli tänään, mutta kerkesinkin jo selailemaan lehden messuilla. Ruokintajuttu on loistava ja todella perinpohjainen!  :)
: Re: Poskipussi 4/10
: Marla 03.12.10 - klo:17:58
Eilen tuli Poskari, en ole vielä sen tarkemmin ehtinyt lueskella, mutta hyvältä vaikuttaa. :)
: Re: Poskipussi 4/10
: Henni 03.12.10 - klo:18:13
Mullekin tuli eilisessä postissa, mutta posti oli tullut todella myöhään joten tänään aamulla sain lehden. Kansi on ainakin hieno. :)  Lehteä en vielä ole kerennyt lukemaan.
: Re: Poskipussi 4/10
: Yoda 12.12.10 - klo:12:57
Oli todella hyvä se ruokintajuttu. Tuli ihan itsekin sen viidoittamana perehdyttyä omaan hamstereitten ruokintaan. Fruktoosia sisältävät piltit ja kissan napit mm. jää tästedes pois ostoslistalta. Kiitos tästä ajatuksia herättävästä kirjoituksesta! (:
: Re: Poskipussi 4/10
: Ely 19.12.10 - klo:21:31
Huomasin tuota omaa ruokintakirjoitustani lueskellessa että yksi kappale oli kokonaan jäänyt pois, ilmeisesti siksi olin pistänyt vahingossa Martinalle sähköpostina ensimmäisen kappaleen kahteen kertaan.  :oops: :lol: Mokoma kirjoitus oli olemassa ennen julkaisua pdf-muodossa jota en kehdannut kovin paljoa levittää, koska OpenOffice rikkoi linkkejä, sotki tekstiä ja muutti kuvien sijaintia, lopputulos näytti epämiellyttävältä.

Tässä (http://http://ely.bluehamsters.net/yleistietoa-ja-historiaa/ruokinnan-perusteet) se versio jonka halusin tavoittavan tämän yhteisön, sai jäsenlehteä tai ei :)
: Re: Poskipussi 4/10
: Mustikkamaan 20.12.10 - klo:11:40
Sainpas aikaseksi lukea tuon nyt. Ihan hyvä teksti sinänsä, vahvisti aika lailla munkin käsitystä vaikka en oo lukenut mitään tieteellisiä tekstejä :D Ja tulipa jotain uuttakin! Oon yrittänyt selvittää itseasiassa että mitä kasveja noilla mein hamsujen luontasilla elinalueilla esiintyy ja mitä ne niistä syö, mutta en ole löytänyt - kielitaito ei varmaankaan riitä.

Syyriksestä olen löytänyt ainoastaan sen että ne syö tyyliin mitä vaan mitä helposti löytyy - käytännössä niiden ravinto voi koostua lähestulkoon yhdestä viljalajikkeesta mitä siltä pellolta löytyy missä asuvat (siis sikäli mikäli kotiutuvat johonkin ihmisen kyhäämään peltoon) + mitä siinä matkalla vastaan tulee, hyönteisiä ja kasveja.

Mitä tää meinaa: "Optimaalisimmasta rasvan tarpeesta ei ole vielä näyttöä, mutta sen arvellaan olevan 4­20 % hamsterin ravinnosta, tämä on kuitenkin täysin yksilöriippuvaista."?

Tarkotetaanko tolla 42 % vai miten tää sit lasketaan? Toi Rapunzelihan oli tutkinut kans jyväseosta tehdessään näitä rasvajuttuja ja sanoo omilla sivuillaan ""Yleinen käsitys" on pitkään ollut, että hamsteri tarvitsisi jostain syystä rasvaisempaa ravintoa kuin muut jyrsijät. Tälle ei kuitenkaan ole mitään tieteellistä perustaa, ja itse asiassa hamsterin ruoansulatusjärjestelmän rakenne viittaa täysin päinvastaiseen; rakenne mahdollistaa sen, että eläin pystyy hyödyntämään myös köyhempää ja karkeampaa ravintoa - mahdollisesti se jopa tarvitsee sitä voidakseen parhaalla mahdollisella tavalla." (http://koti.mbnet.fi/rapunzel/hamstereille.html (http://koti.mbnet.fi/rapunzel/hamstereille.html)) Niin mietin et eiks tommoi - sikäli mikäli nyt ymmärrän oikein - 42 % olis aika paljon? Vai onko se 4,2 %? Mä en jotenkin nyt osaa laittaa tota mihkä järkevään perspektiiviin.

Must nää terveellisten siemen- ja pähkinälajien tarkennukset oli tosi hyviä. Tietää entistä paremmin että mitä ostaa marketista omaan seokseen. Vaikka hirvittävän vaikeahan se on antaa juuri oikeita määriä eri aineita sisältävää ravintoa siksi, että a) hamsut valikoi parhaat päältä (ja kokemukseni mukaan ne ennemmin nääntyvät kuin syövät "pahat jyvät") ja b) en osaisi edes itseäni ruokkia niin, että kaikkea tulee juuri oikea mikrogrammamäärä tai olkoot mikä yksikkö tahansa :D Kyllähän se aika pitkälti mututuntumalla menee.

Toi koiranraksujuttu oli kans hyvä, en tiennytkään että niissä saa olla BHA:ta ja BHT:tä - tarvii kattoo että mitä sitä omille koirilleenkaan syöttää. Itsehän annan sen helppouden takia, saa sekä eläinproteiinia että joitakin vitamiineja, ja niissä on useimmiten viljaakin minkä oon aatellut olevan käytännössä "ok". Eiväthän nuo paljoa niitä edes syö suhteessa siemeniin, pähkinöihin ja tuoreruokaan - nakertavat varmaan yhen napun viikossa jos sitäkään  :D

Tossa lähdeluettelossa olis hyvä mainita myös tuon julkaisun painovuosi ja nettisivuista että koska olet sen itse lukenut - päivittyvät aika ajoin.

Varmasti kaikkia myös kiinnostaa, mitä sinun hamstereidesi jyväseos sisältää ja missäkin suhteessa? :)
: Re: Poskipussi 4/10
: Ely 22.12.10 - klo:00:19
No voi hitto, jäi vielä tuollainen typo. Kaikki väliviivat hävisivät kun kopioin suoraan pdf-versiosta. Eli rasvan tarve on 4-20 % päivittäisestä ravinnonsaannista ja tuo riippuu siitä miten hyvin hamsterin elimistö osaa käyttää sen hyödyksi.

Jos kaipaa hamsterin ruokintaan helppoutta eläinproteiinin kannalta, niin eläinkaupasta voi löytää ihan kuivattua lihaa. Luomusertifioiduista eläinruokavalmisteista ei myöskään löydy noita mainitsemiani, haitallisia lisäaineita.

Omat hamsterit saa tuota Prestige Hamster Crispyä, Supa hamsteria, JR Farm Wellness - Food für Hamsteria ja näistä tehtyä sekoitusta olen täydentänyt sitten hamsterista riippuen eri määrillä auringonkukansiemeniä, manteleita, cashew pähkinöitä, chiasiemeniä, tattaria, kauraa, hampunsiemeniä ja johanneksenleipäpuu-paloja. Jotain muutakin saattoi olla seassa vaan en tähän hätään muista mitä.
: Re: Poskipussi 4/10
: lentsu 22.12.10 - klo:11:35
Kiitos Ely loistavasta artikkelista!  :) Niin kauan ja paljon kuin mulla on hamstereita ollutkin, en ole vieläkään keksinyt aivan optimaalista ruokintaa niille. Uskoisin, että tuossa sinun artikkelissasi on täydet ainekset.

Uskon niin siksikin, että se mitä kirjoitat, on suoraan linjassa arkihavaintojeni kanssa. Puurot ja piltit ensinnäkin - yhteen aikaan oli minullakin tapana syöttää niitä runsaasti. Näennäisesti hamsterit voivat hyvin, mutta todellisuudessa ne kuolivat (keskimäärin, aina on sekä pitkään eläviä että lyhyen elämän eläviä yksilöitä) nuorempina kuin nykyiset hamsterini, jotka syövät näennäisesti "köyhempää" ja vähemmän lihaa sisältävää, enemmän siemeniin ja pähkinöihin + kasviksiin perustuvaa ravintoa. Niinä kausina, kun olen ollut erittäin laiska ja syöttänyt hamstereille pääasiassa siemenseosta vähäisin lisukkein, on ollut erittäin harvinaista, että yksikään hamsteri on kuollut alle 2-vuotiaana. Myös knikit ovat olleet harvinaisempia. Tämä on oikesti pistänyt minut miettimään yliruokinnan, jota on perinteisesti harjoitettu erityisesti hamsterin herkkänä kasvukautena, haittoja!

Artikkelistasi sai hyviä ideoita sen ruokalistan täydentämiseen, joka on jäänyt jäljelle karsittuani siitä kaiken hamsterille haitalliseksi osoittautuneen.

Itse en kyllä syötä Supaa enää lainkaan. 1990-luvulla pidin sitä kelpo ruokana, mutta en tiedä onko laatu huonontunut vai yksinkertaisesti vaan tullut parempia ruokia markkinoille, niin olen sen sitten jättänyt kokonaan listalta.
: Re: Poskipussi 4/10
: Ely 22.12.10 - klo:12:26
Tuo siemenseos siis joka nyt on käytössä sisältää pienen osan supaa, en tiedä sen laadusta muuta kuin sen että ne vihreät papanat sisältää kahta haitallista väriainetta. Kun tuo nykyinen seos on loppumaisillaan, vaihdan Supan Rapunzeliin. On pitänyt sitä muutenkin tilata ja en koe supan olevan mitenkään hamsterin ruokinnan kulmakivenä. :)
: Re: Poskipussi 4/10
: Ninde 22.12.10 - klo:13:39
: "lentsu"
Itse en kyllä syötä Supaa enää lainkaan. 1990-luvulla pidin sitä kelpo ruokana, mutta en tiedä onko laatu huonontunut vai yksinkertaisesti vaan tullut parempia ruokia markkinoille, niin olen sen sitten jättänyt kokonaan listalta.
Sanoisin, että on sekä huonontunut että on tullut parempia markkinoille ja useampia merkkejä kuin ennenmuinoon.  :)
: Re: Poskipussi 4/10
: Anonymous 22.12.10 - klo:14:17
Meillä tuoreruokinta on lähes samalla mallilla kun lentsulla ja erittäin harvoin saavat mitään soseita taikka puuroja (jotka kyllä sitten teen itse ja sekoittelen siihen kaikkea). Meillä syövät pääsääntösesti versele lagan hamster naturea mutta sekoittelen siihen muitakin ruokia.
: Re: Poskipussi 4/10
: lentsu 22.12.10 - klo:14:25
Mistä saa hampunsiemeniä? Kuulostaa tosi ravinnerikkaalta, mutta en ole nähnyt niitä missään myytävänä ja toisaalta kuulostaa myös hieman hmmm... huumaavan ravinnerikkaalta.  :mrgreen: Niin että saako niitä mistään? Siis hamsterille, ei minulle!  :haha
: Re: Poskipussi 4/10
: Mustikkamaan 22.12.10 - klo:14:33
Kai niitä ainakin luontaistuotekaupoista saa, niistä tehään kaikenlaista - se on eri lajike kuin tämä tietynkaltasta olotilaa aiheuttava.

Supa on aivan hirvittävän huonoa tänä päivänä, tuntuu ettei se muuta enää sisällä kun niitä värjättyjä nappeleita. Joskus oli hauska kun tuli ne banaanilastut vakkaristi siihen, mutta vastaavasti ne sit kompensoi noilla värinapeilla... Ite en tosiaankaan osta, teen seoksen ite kaikenlaisista siemenistä.

Tosiaan lisäksi on tullut paljon hyviä jyvämerkkejä ja jopa Best Friendin hamsuille tarkoitettu seos on tosi hyvälaatusen olosta - verrattuna siis siihen mitä markettiseokset olivat ennenmuinoon (tai no, mitä ne halvimmat on tänäkin päivänä).
: Re: Poskipussi 4/10
: lentsu 22.12.10 - klo:14:41
Pitänee tehdä laajempi ltkauppakierros... vakkariluontaistuotekaupassa hamppua ei ole eikä ole ollut, kaikkea muuta kylläkin olen ostellut noille sieltä, seesamia, cashewia, saksanpähkinöitä, tattaria yms..

Mä olen syöttänyt Versele Lagan HamsterNaturea lisukkein viimeisen reilun vuoden ajan. Rapunzelia pitäis varmaan kokeilla, kun siitä niin paljon puhutaan hyvää.
: Re: Poskipussi 4/10
: Ely 22.12.10 - klo:15:09
Punnitse&Säästä-kaupasta saa edullisesti noita kaikkia, jos siis sattuu asumaan kaupungissa missä noita kauppoja on :) Ruohonjuuri, Ekolo... Niistä löytyy varmasti. Muistakin ekokaupoista saattaa löytyä ja jos ei löydy niin niitä voi aina pyytää tilattavan.

Tosiaan lisäksi on tullut paljon hyviä jyvämerkkejä ja jopa Best Friendin hamsuille tarkoitettu seos on tosi hyvälaatusen olosta
Ainakin Best Friend Festival Hamsterin sisältö näyttää omituiselta sivujen mukaan: http://www.bffestival.fi/Frame_tuotteet1.html#hamsteri (http://www.bffestival.fi/Frame_tuotteet1.html#hamsteri)
Kura? Dari? Sokeri!?

Tuo lisätty C-vitamiini on myös ihan turha.

Vaan kuten sanottu, on niitä huonompiakin varmasti.
: Re: Poskipussi 4/10
: Mustikkamaan 22.12.10 - klo:15:37
No hyvin onnistuit nappaa siitä sen epäolennaisimman seikan asiakokonaisuudesta :D Kuten sanoin, vertasin markettiruokiin.

Sokerilla varmaan pidetään joitakin pellettejä kasassa tai tehdään niistä maistuvampia, osaisin kuvitella (vaikka en itsekään ajatuksesta tykkää, mutta sokeriahan käytetään vähän joka elikon ruoassa). Kurasta ja darista en tiiä, oletin että ne on jotain sellasia jyviä mistä en ole kuullutkaan, mutta guuglaus ei tuottanut niille mitään ruokaan liittyvää vastausta, onkohan kura sitten sitä itteesä :D Nehän myös vitaminoi kaikenlaisia ruokia ihan vaan siks että se kuulostaa hyvältä - säilyy se vitamiini siellä tai ei, tai on se tarpeellista tai ei.

Mut joo, monipuolisempi toi on ku miltä esim. Supa nykysin vaikuttaa ulkomuotonsa perusteella - varmaan joku 40 % värillisiä nappeleita (mitä oon kuullut että ne väriaineet toimii syövän syntyä edesauttavina) ja loput rasvalla kuorrutettua vehnää   :roll: Mutta eipä noista jyväseoksista mikään oo mun mielestä sellasenaan ok.

P.S. Paitsi tulihan se joku ohjelma, missä se ukkeli söi semmosta mutasta "savea" ja oli kauhian terve - ehkä ne on Best Friendillä aatellu että kura kun kura, niin son terveellistä :D
: Re: Poskipussi 4/10
: lentsu 22.12.10 - klo:15:57
Mun villi arvaus on että siit on jäänyt A pois...  :D
: Re: Poskipussi 4/10
: EmmaTi 22.12.10 - klo:17:10
c-vitamiinia eli askorbiinihappoahan käytetään hapettumisenestoaineena tietyissä elintarvikkeissa joten sillä on merkitystä tuotteen säilyvyyden kannalta.
: Re: Poskipussi 4/10
: Jinny 23.12.10 - klo:10:41
Olisikohan tätä ruokintajuttua mahdollista saada skannattuna? Vaikka yksityisviestillä, jos sitä ei haluta laittaa ihan yleiseen jakoon. Sain kyllä Poskipussin ihan ajallaan, mutta näemmä hukkasin sen ennen kuin ehdin lukea sitä ollenkaan :pihalla: Olin ihan varma että laitoin sen pöydälle tärkeiden papereiden pinoon, mutta en löytänyt sitä eilen siivouksen yhteydessä mistään :| Ja nyt harmittaa kovasti koska tuo juttu kuulostaa todella mielenkiintoiselta.
: Re: Poskipussi 4/10
: Mustikkamaan 23.12.10 - klo:11:10
Toi teksti on tossa missä Ely kirjottaa että "Tässä on teksti" - siinä tässä-sanan kohalla on linkki, vaikka se näkyyki huonosti.
: Re: Poskipussi 4/10
: Jinny 23.12.10 - klo:11:11
Katos vaan, enpä ollutkaan huomannut :) Kiitos kun vinkkasit!
: Re: Poskipussi 4/10
: Mustikkamaan 23.12.10 - klo:11:13
^Mulla kans kesti tovi hakea että missä se teksti on, kun Ely niin sanoo että "tässä se on" mutta meikä ei näe missään  :D

: "lentsu"
Mun villi arvaus on että siit on jäänyt A pois...  :D

Arvaa repesinkö nauruun eilen illalla - aivot on käyny meinaa vähän hitaalla. Mä en millään hiffannu että mihin sä oot sitä A:ta tunkemassa - aattelin että nyt on pakosti Satulla mielessä joku semmoi wihannes mistä en ole kuullutkaan! Guugletin meinaa "akura" ja "kuraa" enkä löytänyt muuta kö jotain japanilaisia piirrettyjä :D Illalla ku rupesin nukkumapuuhiin ni yhtäkkiä se välähti: KAURA. Oli kato liian yksinkertasta ollakseen ymmärrettävää  xD Mä nauroin varmaan vartin niin hirveesti että kyynelet vaan valu! Ukko tuli kyselee et "et mikä ihme sulle tuli" ku kuuluu niin hulvaton kikatus makkarista, sit men ees pystyny kunnolla puhuu ku kerroin tota - ja jopa se hiffas heti alkuun että se on kaura...  :roll:
: Re: Poskipussi 4/10
: Rossu 23.12.10 - klo:11:20
Mulle ei oo vieläkään tullu :S Oon kyllä jäsen.
: Re: Poskipussi 4/10
: Mustikkamaan 23.12.10 - klo:11:24
^Otappa yhteys sähköpostitse jäsenrekisterinhoitajaan. Muista kertoa oma nimesi kokonaisuudessaan ja osoitteesi.
: Re: Poskipussi 4/10
: Ely 23.12.10 - klo:17:45
: "Ely"
Tässä (http://http://hamsterit.gnawer.net/?sivu=ruokinta) se versio jonka halusin tavoittavan tämän yhteisön, sai jäsenlehteä tai ei :)
Parempi?  :D
: Re: Poskipussi 4/10
: Rossu 23.01.11 - klo:15:59
Tuli vain mieleen tosta ruokintajutusta, että onko karoteenin(a-vitamiinin esiaste) kanssa sama juttu, kuin a-vitamiinin kanssa?
: Re: Poskipussi 4/10
: aa-aa 20.09.11 - klo:23:54
Voiko tuota juttua lukea vielä jostakin kun tuo linkki ei enää toimi?
: Re: Poskipussi 4/10
: Ely 20.09.11 - klo:23:55
: "aa-aa"
Voiko tuota juttua lukea vielä jostakin kun tuo linkki ei enää toimi?
http://ely.bluehamsters.net/yleistietoa ... -perusteet (http://ely.bluehamsters.net/yleistietoa-ja-historiaa/ruokinnan-perusteet)