Suomen Hamsteriyhdistys ry

Hamsterit => Asuminen ja tarvikkeet => : -Marylin- 26.03.10 - klo:20:06

: Juoksupyörä,sittenkään tarpeellinen?
: -Marylin- 26.03.10 - klo:20:06
Luin Helena Telkänrannan kirjoittamaa kirjaa Pienlemmikkien virikeopas, ja siellä oli yhdessä kohtaa puhetta juoksupyörästä.
Kirjoittaja mietti juoksupyörän tarpeellisuutta hamstereilla.
Hän mietti sitä että onko hamsterille juoksupyörästä oikeasti iloa, vai juokseeko se siinä vain tuottaakseen jotain mielihyvä hormooneja kehossaan, tehdessään toistuvasti samaa liikettä, jota mm. eläintarhassa tylsistyneet tiikerit tekevät kävelemällä täsmälleen samaa reittiä edes takaisin tuntitolkulla.
Kirjaili perusteli mietintöjään sillä, että luonnossahan hamsterit kulkevat pitkiä matkoja tutkiessaan ympäristöään ja varsinkin etsiessään ruokaa, ei suinkaan vain silkasta juoksemisen ilosta, varsinkin juoksupyörässä vain paikoillaan.
Kirjassa hän sanoi että parempaa virikettä hamsulle olisi päästää se säännöllisesti vapaaksi, piilotella sille ympäriinsä herkkuja jotta se niitä etsiessään saisi toteuttaa itseään ja saisi sillä tavalla myös liikuntaa.

Omalla hamsterillani on juoksupyörä muutaman kerran viikossa käytössä, mutta tämän kirjan aihe juoksupyöristä pisti pohtimaan että mistä me oikeastaan tiedämme juokseeko hamsteri juoksupyörässä vain pakonomaisesti, vai nauttiiko se siitä oikeasti? Hamsteri ei puhu, ei heiluta häntäänsä iloisena kuten koira tms. joten siitä on erityisen vaikea nähdä mikä on sen mielestä hauskaa ja mikä ei...

Ottakaa toki kantaa asiaan! Mitä mieltä te olette?  ;)
: Re: Juoksupyörä,sittenkään tarpeellinen?
: GaneshaX 26.03.10 - klo:20:54
Omalla kohdalla on ainakin niin, että kun hamsuja on oikeasti monta, niin ei todellakaan riitä aikaa juoksuttaa jokaista tuntitolkulla joka ilta. + herään aikaisin, joten pitää päästä nukkumaan ajoissa.

Hamsteri kuitenkin tarvitsee mahdollisuuden liikkua runsaasti. Suuri juoksupyörä palvelee hyvin yön aikana  :)
: Re: Juoksupyörä,sittenkään tarpeellinen?
: metsku 26.03.10 - klo:22:01
Olen miettinyt samaa itse asiassa mutta toki pidän hamstereilla kaikilla juoksupyörät koska en voi enkä ehdi niitä juoksuttamaan. Jatkossa en aio hamstereita ottaa (ehkä yhden syrkin pidän) siksi koska mielestäni ne eivät oikein sovi vankina eläviksi. Kuten jo aiemminkin olen sanonut niin kaikista jyrsijöistä joita minulla on ollut (marsut, rotat, gerbat, hiiret, degut) tarvitsevat hamsterit eniten tilaa tai ne alkavat häiriökäyttäytyä. Putkilla yhdistetyt häkit ja dunat tai terrat (eli tilaa on yhteensä todella paljon) pitävät ne tyytyväisinä mutta esim. yksi terraario 70cm ei kaikkia pidä.

Eilen siivosin talvikon ja syrkin kämppiä ja otin putket pois (tai syrkiltä yläkerran) jolloin jäivät hetkeksi vain toiseen kämppäänsä (syrkki 70cm terraan ja talvikko 60cm dunaan) ja molemmat alkoivat samantien protestoimaan. Talvikko rupes puremaan dunan yhtä kulmaa ihan vimmoissaan ja kun laitoin putken takas se oikeen pomppas sinne ja juoksi katsomaan mitä toisessa kämpässä on uutta. Syrkki taas kiipeili terrassaan ja yritti murtautua katosta läpi ihan pakonomaisesti. Molemmat tarvitsevat paljon tilaa.

Olen siis tullut siihen tulokseen, että hamsteri sopii lemmikiksi vain jos sille pystyy järjestämään juuri niin isot tilat kun se tarvitsee. Toisille yksilöille riittää vähempi mutta jos hamsu näyttää tarttevan kolme häkkiä niin ne pitäs sille järjestää. Tästä päästään siihen juoksupyörään eli kaikkien meidän hamstereiden juoksupyörässä ravaaminen on vähentynyt lisätilan myötä mutta kaikki silti juoksevat melko paljon ja koska se on niille tärkeää niin pitäköön juoksupyöränsä.

Itse ihmettelen tuota putkien käytön vähyyttä ja jonkinasteista halveksuntaa mikä niihin liitetään. Onhan ne ärsyttäviä pestäviä ja kasattavia mutta kyllä hamsterit niitä rakastaakin! Lisäksi niillä saa paljon lisää juoksutilaa (tarkoitan, että se putki tulee ulos sieltä häkistä) ja mikä parasta niillä voi luoda kulkureittejä eri paikkoihin.
: Re: Juoksupyörä,sittenkään tarpeellinen?
: GaneshaX 26.03.10 - klo:23:46
: "metsku"
Itse ihmettelen tuota putkien käytön vähyyttä ja jonkinasteista halveksuntaa mikä niihin liitetään.

 :pihalla:

Kyllä meillä on ainakin jokaisella hamsulla reilun kokoisia pahviputkia. Niitä pieniä muovisia en tosin ymmärrä. Ne ovat yleensä hirveän pieniä ja eihän hamsteri voi/saa edes jyrsiä niitä.
 (okei, niissä Ferplastin fretti/rotta kokoisissa putkissa on kyllä kokoa, mutta siihen niiden ominaisuudet sitten jäävätkin  ;)  )
: Re: Juoksupyörä,sittenkään tarpeellinen?
: Anonymous 27.03.10 - klo:16:42
^Meilläki käytetään pahviputkia ja jopa talvikot tykkää repiä sekä kelliä niissä. Mielummin  pahvisia kun muovisia meillä ainaki syrkit sen kokosia etteivät edes mahtuis niistä kulkeen.
: Re: Juoksupyörä,sittenkään tarpeellinen?
: Vevve 27.03.10 - klo:17:08
Mä en käytä juurikaan juoksupyöriä, syynä lähinnä se että olen todella herkkäuninen ja hamsut asuvat samassa huoneessa kanssani. Jos mahdollisuus olisi, pitäisin kyllä pyöriä varsinkin noilla energisimmillä tapauksilla.
En kuitenkaan koe että se mitenkään haittaisi ettei pyöriä ole. Syrkillä pidän pyörää joskus iltaisin, mutta sillä tuntuu olevan muutenkin ihan tarpeeksi puuhaa ilman että tarvitsee tuhota esimerkiksi asumusta jyrsimällä.
: Re: Juoksupyörä,sittenkään tarpeellinen?
: Louna 27.03.10 - klo:18:39
Mun mielestä juoksupyörä on yksi hyvä virike muiden joukossa, mutta se ei koskaan korvaa muita virikkeitä tai tilaa (ts. liian pieni asumus on liian pieni, vaikka siinä olisi kuinka hieno juoksupyörä). Olen myös huomannut, että jokainen hamsteri pitää hieman erilaisista virikkeistä ja puuhailumahdollisuuksista ja toiset vaativat enemmän tilaa kuin toiset.

Muutama esimerkki omista hamstereista, joita olen joskus omistanut.

Hamsteri A oli mun eka hamsteri vuonna kivi ja kirves, liian pienessä häkissä asuva syyrialainen. Se sai joka päivä juosta useita tunteja vapaana huoneessani, jossa oli sille järjestettyjä kiipeily- ja kaivelupaikkoja. Vapaana ollessa hamsteri puuhaili monipuolisesti kaikkea mahdollista, mutta häkissä juoksi ihan maanisesti juoksupyörässä. Pyörä otettiin pois -> hamsteri alkoi purra jatkuvasti häkin luukun kaltereita. Olen myöhemmin vetänyt tästä tapauksesta johtopäätöksen, että hamsteri juoksi pyörässä vain pakonomaisesti tylsyyttään, eikä runsas vapaana pitäminen korvannut liian pientä häkkiä, johon ei saanut laitettua niin paljon virikkeitä kuin hamsteri olisi tarvinnut.

Hamsteri B (syyrialainen) asui aavistuksen liian pienessä dunassa (muistaakseni hamsteridunaa hintsusti pienempi gabber), ei välittänyt juoksupyörästä lainkaan ja koitti jyrsiä itsensä ulos dunasta ja järsi kattokaltereita. Ei välittänyt kiipeilyvirikkeistä, vaan tykkäsi joskus kaivaa tunneleita ja järsiä pahvijuttuja ja kuljetella niitä paikasta toiseen. Otin juoksupyörän ja pahiten tilaa vievät kiipeilyjutut pois dunan pohjalta, aloin antaa reippaammalla kädellä puruja kaiveluun ja enemmän pahvilaatikoita, kanamunakennoa, putkia ym. repimistä ja tutkimista varten -> dunan ja kattoritilän luukun pureminen loppui, ja hamsterista tuli aktiivisempi puuhailija. Se kaiveli tunneliverkostoja ja muokkaili sisustusta ahkerasti, ja puuhastelu oli monipuolista, ei esim. yhden kohdan maanista kaivamista tmv. Myöhemmin aloin pitää juoksupyörää taas toisinaan häkissä, ja se juoksi siinä joskus, ei kuitenkaan jatkuvasti. Duna olisi saanut olla suurempi, mutta luulen, että tilaa oli kuitenkin riittävästi, kun olosuhteet ja virikkeet vaihdettiin vastaamaan hamsun mieltymyksiä, eikä siellä ollut turhia kiipeilytelineitä ym. viemässä tilaa mielekkäämmältä tekemiseltä.

Sen jälkeen kun on ollut mahdollisuus ostaa isompia asumuksia lemmikeille, kaikki mun hamsterit ovat asuneet reilun kokoisissa dunissa ja terrassa, eikä ongelmia ole ollut, kun virikkeitä on mahtunut runsaasti ja tilaa on jäänyt vielä ihan vaan juoksentelemiseen ja kaiveluunkin ym.  :) Juoksupyörää on kyllä käytetty, mutta kukaan ei ole saanut hepulia jos olen ottanut sen pois, eikä siinä muutenkaan ole juostu jatkuvasti. Pyrin tarjoamaan hamsterille aina mahdollisimman paljon erilaisia virikkeitä ja otan pois sellaisia, joista se ei välitä. Välillä koitan tarjota jotain uutta, mutta selvästi eri hamsterit ovat kiinnostuneet erilaisista asioista, ei kaikki välitä kiipeillä ja joku taas ei välitä putkista jne :) Toki tarjolla on aina vähän kaikenlaista tekemistä, mutta hamsterin mieltymyksiä ajatellen jotain juttuja enemmän kuin muita.
: Re: Juoksupyörä,sittenkään tarpeellinen?
: metsku 27.03.10 - klo:21:41
Tarkoitin noilla putkilla siis niitä yhteenliitettäviä muoviputkia. Niitä pitää siis olla monta jotta niistä on iloa. Meillä niitä pitkin pääsee toiseen kämppään ja roboilla sitä on vain juoksua varten.
: Re: Juoksupyörä,sittenkään tarpeellinen?
: Enkeli89 28.03.10 - klo:11:23
meillä juoksupyörän tarpeellisuus on ihan hamsterista riippuvainen; ennemmin anna vilkkaalle yksilölle juoksarin kuin jyystää kattokaltereita; virikkeellisyytenä juoksupyörä on siis häkissä purkien ja laatikkojen lisäksi ensimmäisiä asioita
: Re: Juoksupyörä,sittenkään tarpeellinen?
: Minihamsteri 29.03.10 - klo:12:21
Meillä hamsterit pääsee kyllä joka päivä juoksemaan jos haluaa.
Siispä juoksupyörää ei varmaan tarvitsisi, mutta pidän varalta,
koska eihän sitä tiedä kuinka se juoksee siinä sitten yöllä.
Olen kyllä miettinytkin jos ottaisin sen pois.
Itse pidän sitä tarpeellisena silloin, jos hamsteri ei pääse ollenkaan
tai pääsee harvoin juoksentelemaan huoneeseen.
Jos taas hamsulla on hyvät tilat ja oltavat asumuksessaan,
eikä se liiemmin halua tulla sieltä ehkä ulos, niin voihan tuon
sinne laittaakkin. Mielestäni ei ole pahitteeksi vaikka hamsulla
juoksupyörä olisikin.  :)
: Re: Juoksupyörä,sittenkään tarpeellinen?
: Hamsufani97 30.03.10 - klo:18:05
Pilvellä on aina juoksupyörä, mutta ei se siitä mun mielestä mitenkään "riippuvainen" ole. Monesti oon nähnyt Pilven silppuamassa pahviputkia - ja laatikoita, pajukeppejä purraan paljon ja heinäpesässä lymytään. Mutta kyllä sitä juoksupyörääkin käytetään. Sulevikaan ei mielestäni ollut riippuvainen juoksupyörästä mutta kyllähän nuo molemmat sitä ovat käyttäneet ;D
: Re: Juoksupyörä,sittenkään tarpeellinen?
: Marla 30.03.10 - klo:18:13
Mulla on juoksupyörä vain parilla hamsulla, koska vähämeluisia pyöriä on todella hankala löytää, ja niiden pitäisi olla syrkillekin sopivia. Korvatulpista huolimatta en pysty nukkumaan, jos lauma hamstereita juoksee pyörillään, joten sen vuoksi en niitä meluisia pyöriä pidä.
Yritän kehitellä ennemmin noille erilaisia pahvisia virikkeitä, joita saavat silputa ajankuluksi, ja vapaana annan juosta niin usein kuin oma aikani sen sallii.
: Re: Juoksupyörä,sittenkään tarpeellinen?
: GaneshaX 31.03.10 - klo:07:52
: "metsku"
Tarkoitin noilla putkilla siis niitä yhteenliitettäviä muoviputkia.

Ne pikkuriikkiset muoviputket nyt kun vain sattuvat olemaan liian pieniä aikuiselle syrkille. Ja jos niitä jyrsii, niin ei sekään hyvä ole  :roll:
: Re: Juoksupyörä,sittenkään tarpeellinen?
: metsku 31.03.10 - klo:08:43
: "GaneshaX"
: "metsku"
Tarkoitin noilla putkilla siis niitä yhteenliitettäviä muoviputkia.

Ne pikkuriikkiset muoviputket nyt kun vain sattuvat olemaan liian pieniä aikuiselle syrkille. Ja jos niitä jyrsii, niin ei sekään hyvä ole  :roll:

Tarkoitin kääpiöhamstereille niitä putkia. Meillä kyllä syrkkityttö mahtuu myös mutta meillä on hälle nyt terraario-ylähäkkiyhdistelmä jonne pääsee ilman putkea. Muutenkin kääppärit vilkkaamman oloisina nauttivat putkista enemmän kun syrkit.

On tietysti yksilöllistä ketkä niitä putkia rakastaa enemmän ja ketkä vähemmän mutta monikaan hamsu ei varmaan kieltäytyisi lisäliikkumatilasta ja mahdollisuudesta hilpasta turvallista putkea pitkin toiseen asumukseen tutkimaan paikkoja? Mielestäni on todella hauskaa laittaa siihen kämppään jossa hamsteri/hamsterit ei nuku jotain uutta ja sit katsella kun ne herätessään heti ekana ravaa toiseen kämppään katsomaan mitä kivaa siellä on. Varsinkin talvikko, robot on enemmän paikalleenjääviä.
: Re: Juoksupyörä,sittenkään tarpeellinen?
: s.at.u 31.03.10 - klo:09:08
Meillä on vaan yks juoksupyörä, kaks talvikkoa. Juoksupyörä on Tapsalla, en edes oo kokeillu mitä Saga siitä sanois. Tapsa käyttää juoksupyörää öisin aika ahkerastikin, mutta ei se riippuvainen siitä oo. Tekee paljon muutakin. Ja vaikka siit aika kova ääni kuuluukin, niin ei se miun yöunia haittannu, oon tottunu siihen jo. Nythän Tapsa majailee siskon huoneessa, eipä sekään oo mitään juoksupyörän äänestä valitellut. Jos mie löytäisin sen Karlien puisen juoksypyörän jostain, hommaisin kuitenkin sellasen Sagalle ja se sais sillä totutella. On se kauniimpi kun ne muoviset, ja tosiaan hiljaisempikin. Vaikka mie siihen ääneen oon tottunu, ni ei se hiljasuus pahitteeks ois.  xD
: Re: Juoksupyörä,sittenkään tarpeellinen?
: GaneshaX 31.03.10 - klo:11:44
On juu varmaan kivoja, mutta kun ne putket on silti suurelle aikuiselle syyrialaiselle aivan liian pieniä.  :|

Juoksupyörät meillä on kaikilla syrkeillä. Meteli on kova ja siksi välistä täytyy sulkea kaksi ovea, ennen kuin pystyn nukkumaan. Olen kokeillut varmaan kaikki markkinoilla olevat pyörämallit. Silti en luovu pyöristä, koska hamsut tarvitsevat paljon enemmän liikuntaa, kuin mitä pystyn niitä juoksuttamaan.
: Re: Juoksupyörä,sittenkään tarpeellinen?
: HamsterSailor 31.03.10 - klo:14:55
Päästän hamsterit iltaisin aitaukseen tai huoneeseeni, mutta silti ne tykkää pyöristä. Varsinkin Sissi. Vaikka loppujen lopuksi ne tekee suurimman osan yöstä omia viritelmiä duniin, eikä juokse pyörässä  :)
: Re: Juoksupyörä,sittenkään tarpeellinen?
: Anonymous 31.03.10 - klo:19:58
^Mutta jos sinulla olisi useampi hamsu kuin 1-4 niin varmasti tuo onnistuukin mutta esim. mullaki on suht monta hamsua joita en tod kerkii ottaan joka ilta juokseen aitaukseeen.
: Re: Juoksupyörä,sittenkään tarpeellinen?
: MirkkuH 31.03.10 - klo:20:22
Meillä on kaikilla roboilla pyörät, puiset, hiljaiset...olkkarissa on yhdellä muovinen, joka vinkuu ikävästi :c8 , mutta olen saanut nukutuksi ja Loviisa-talvikolla muovinen kanssa, se ei pidä niin hirveetä vinkunaa. Puisia tilasin zooplussasta lisää, että saan kaikille semmoiset ja tarttee niitä peseskelläkin kerran viikoon vähintään, kun penteleet pissaavat&kakkivat niihin. Otan välillä pyörät pois, kun laitan hiekkaa; silloin se ilo irtoaa, kun joka toinen kolisuttelee juomapulloa :kieli
: Re: Juoksupyörä,sittenkään tarpeellinen?
: Miharu 01.04.10 - klo:12:47
Meillä on Aapolla juoksupyöränä sellainen muovinen ja eipä siitä kuulu oikeastaan mitään ääntä, muuten kuin silloin, kun Aapo on kasannut sen alle puruja, niin sitten kuuluu sellaista rahinaa. Mutta jopa siihen on tottunut ja enemmän meillä tuo jänö ääntelee, kuin hamsteri.  :)
: Re: Juoksupyörä,sittenkään tarpeellinen?
: Cindy 02.04.10 - klo:18:05
Meillä Toshio on ollut jo 2 viikkoa, enkä ole vielä juoksupyörää ostanut. Minusta hamsterit pärjää ihan hyvin ilman juoksupyörää, kunhan asumus on virikkeellinen. Toshion duna on aika virikkeellinen, mutta aion silti vielä ostaa juoksupyörän tässä lähiaikoina. ;) Ja en ainakaan aio sitä koko ajan pitää dunassa.
: Re: Juoksupyörä,sittenkään tarpeellinen?
: Maranth 05.04.10 - klo:10:08
Mä pidän Dinolla koko ajan juoksupyörää, mutta öisin siitä lähtee kyllä kova ääni. Nyt olen siihen jo tottunut, joten kolina ei haittaa.  :mrgreen:
: Re: Juoksupyörä,sittenkään tarpeellinen?
: Ananas 06.04.10 - klo:14:09
Vatul on juoksupöyrä, mut otan sen aina yöks pois kun me nukutaan samas huonees(no oikeastaan sillon ku mä nukun niin se on hereil). Ei oo mitään riippuvainen. Ja jos juoksupyörä jää vahingos yöseks niin se alkaa kyl sit vast 7 mis juosta( mä herään normaalisti viikonloppuisinkin 7). Meil on kyl puuha-aitaus rakenteilla, mut meiän perheen miehet ei vaan näköjään jaksa väsätä. :haha
: Re: Juoksupyörä,sittenkään tarpeellinen?
: sarilau 15.04.10 - klo:09:30
Mie annoin Himille juoksupyörän taas eilen vähäksi aikaa. Se on nyt monena iltana saanut eläinnurkkauksessa olla vapaana 15-30 minuuttia. Hyvin tuntuu viihtyvän. Tuntuu kuitenkin, että se on siitäkin kehittänyt addiktion. Kun tulen häkin lähelle, niin alkaa kiertää kehää oven suussa sillä tarkoituksella, että päästä ulos. Viisas eläin siis. Kun ei ole ollut ennen syyrialaista, niin olen vähän "hukassa" tämän ilta aktiivisuuden kanssa. Tuntuu, että en keksi sille oikein sopivaa tekemistä häkkiin. Häkki on minusta aika iso, että ei sen ainakaan siitä pitäisi olla kiinni. Esim. talouspapereista tämä ei rakentele ja revi niinkuin meidän aiempi talvikko teki. Viereisessä häkissä Hilma-Prinsessa on niin tyytyväinen elämäänsä että, ei mitään ongelmaa..
: Re: Juoksupyörä,sittenkään tarpeellinen?
: metsku 15.04.10 - klo:11:02
: "sarilau"
Mie annoin Himille juoksupyörän taas eilen vähäksi aikaa. Se on nyt monena iltana saanut eläinnurkkauksessa olla vapaana 15-30 minuuttia. Hyvin tuntuu viihtyvän. Tuntuu kuitenkin, että se on siitäkin kehittänyt addiktion. Kun tulen häkin lähelle, niin alkaa kiertää kehää oven suussa sillä tarkoituksella, että päästä ulos. Viisas eläin siis. Kun ei ole ollut ennen syyrialaista, niin olen vähän "hukassa" tämän ilta aktiivisuuden kanssa. Tuntuu, että en keksi sille oikein sopivaa tekemistä häkkiin. Häkki on minusta aika iso, että ei sen ainakaan siitä pitäisi olla kiinni. Esim. talouspapereista tämä ei rakentele ja revi niinkuin meidän aiempi talvikko teki. Viereisessä häkissä Hilma-Prinsessa on niin tyytyväinen elämäänsä että, ei mitään ongelmaa..

Kuvailemasi syrkin käytös on valitettavaa ja omiin kokemuksiini perustuen nimenomaan syrkeillä esiintyvää käytöstä. Ainoa ratkaisu on tarpeeksi iso tila. Meillä yksi syrkki addiktoitui juoksupyörään ja oli luonteeltaan hermoheikko, joko ravasi häkissä samaa rataa tai juoksi juoksupyörässä, se kuoli 8kk ikäisenä. Toinen syrkki söi kalteria aluksi vaikka sillä oli todella iso ja hieno häkki ( sellanen n. 80cm leveä ja yli metrin korkea, tasoja, riippukeinuja, tunneleita, purua, pahvia...) mutta lopetti hieman vanhempana. Kolmas syrkki puri kalteria pakkomielteenomaisesti vaikka sillä oli mielettömät tilat ja se pääsi vapaaksi joka ilta. Näiden tällä tavalla käyttäytyvien syrkkien on parasta antaa asua jossain huoneessa kokonaan vapaana tai laittaa johonkin todella isoon terraarioon (saattavat kyllä sitten raapia kulmia ja laseja mutta eivätpähän syö kaltereita). Annoin tuon kolmannen syrkin pois eli yksi meillä on. Se asuu 1m levessä ja 50cm syvässä terrassa jonka päällä on häkki kokoa 45x45x45. Jyystää kaltereita aina välillä mutta lopettaa kun annan sille ruokaa eli lahjon sen siis. Se kalterin jyystäminen ei ole kuitenkaan pakonomaista.

Kuten jo aiemmin olen monesti mielipiteitäni esittänyt niin olen sitä mieltä, että syyrialainen hamsteri on erittäin vaativa eläin jonka tulisi saada elää sellaisissa tiloissa, että sen ei tarvitsisi stressata eikä purra kaltereita tai raapia lasia tai jyystää muovia. Harvalla ihmisellä vaan on mahdollisuutta pitää hamsteria vapaana tai antaa sille omaa huonetta. On ikävää kuinka monesti ihmiset vaan ignooraavat hamsterinsa jotka kuluttavat hereilläoloaikansa yrittämällä asumuksestaan vapauteen. Olen itse meinannut etten ota syrkkiä enää koskaan mutta toisaalta tarpeeksi isoon asumukseen voisi ottaakin koska ainakin tuo nykyinen tyttö on todella valloittava. Jos esim. yhdistäisin tuon 1m terra-häkkisysteemin toiseen terraan niin olisi luultavasti tyytyväinen hamsteri silloin. Jotkut syrkit ei kyllä tyydy kuin totaalisen vapauteen.
: Re: Juoksupyörä,sittenkään tarpeellinen?
: sarilau 21.04.10 - klo:08:42
Turhauttaa tuo juoksupyörä!!!
Pääsin tässä jo näin hyvään tulokseen juoksupyörä aikaa säästelemällä. Tässä Himi odottaa häkistä ulos pääsyä lemmikkinurkkaan.

(http://http://img9.petsie.org/petsie020253130_b.jpg)

Nyt kuitenkin eilen se taas vaan istuskeli häkissä vaikka "ovi" oli auki. Selvästkin odotteli, josko se pyörä tulis sinne hänen luokse eikä hänen tarvis lähteä minnekään. Onneksi tulee tuo petexpo ja ainakin pari pävää tulee pyörätöntä aikaa sen takia. Saisi keksiä muuta tekemistä!
: Re: Juoksupyörä,sittenkään tarpeellinen?
: Elida 21.04.10 - klo:09:48
Juoksupyörä ei mielestäni ole tarpeellinen ollenkaan, mutta jos hamsteri ei siihen kiinny liikaa, niin onhan se ihan hauska lisä. Itse olen satunnaisesti nukkunut (huonosti) hamsterin häkin vieressä ja voinen melko tarkasti kertoa mitä se hereillä ollessaan (ehkä yhteensä 8h yössä, mutta useammassa pätkässä eli nukkuu aina välillä) asumuksessaan (häkki 100 x 50 x 50) puuhailee:

Yön aikana Eppi raahaa ruokaa paikasta toiseen ja varmaan syökin sitä, juo kerran tai pari juomapullostaan, kiipeilee niin kaltereissa kuin pitkin puusiltoja, pahvilaatikoita ja häkissä olevaa muuta sälää, repii pahvia ja kuljettelee palasia ympäriinsä, kuopii puruja oikeisiin paikkoihin (esim. vessakopin alla ei saa olla puruja lainkaan!) sekä juoksee pyörässä. Vapaana Eppi saa olla monta kertaa viikossa 15-45 minuuttia kerrallaan ja silloin se tutkii huonetta (mitään erityisiä vapaanaolovirikkeitä sillä ei ole). Kun Eppi kyllästyy, se kiipeää häkkinsä päälle ja sieltä luukusta takaisin sisälle häkkiin.

Onko kukaan kokeillut syrkeille rotta-/frettikokoisia muovitunneleita? Toki niitäkin voi jyrsiä, mutta ovat ainakin riittävän suuria. Itse koko ajan suunnittelen 100 x 50 -kokoisen terraarion hankkimista tuohon häkin alle ja olen miettinyt, jos yhdistäisin häkin ja terraarion tuollaisella tosi isolla putkella (ajattelin, että se olisi turvallisin tapa).
: Re: Juoksupyörä,sittenkään tarpeellinen?
: Randij 20.05.10 - klo:18:09
Meillä on kummallakin tietenkin pyörät. Meidän hamstereille se ei ole turha!!  :P
: Juoksupyöräfriikki hamsteri?
: sirius151 13.04.11 - klo:18:59
Elikkäs kuinka paljon hamsterinne käyttävät juoksupyörää / osaavatko käyttää? Oma hamsteri on vielä vähän vaiheessa, koska se kävelee pyörän ohitse... Onko hauskoja kokemuksia juoksupyöristä?  :sydan
: Re: Juoksupyöräfriikki hamsteri?
: Markka 13.04.11 - klo:19:03
Iskä on löytäny Bellan "kuolleena" juoksupyörästään meni herättää äidin ja oli aikalailla paniikissa . Sit kun iskä tuli herätettyään äidin Bella olikin jo juoksentelemassa :P