Suomen Hamsteriyhdistys ry

Hamsterit => Kasvatus ja genetiikka => : Dakku 06.07.07 - klo:13:29

: Syyrialaisen koko
: Dakku 06.07.07 - klo:13:29
On ollu välillä paljon puhetta, että mikä on se syyrialaisen oikea koko. Mikä se sitten on?

Tietääkseni, mahd. iso on hyvä. Pienet ei ole. Mutta sitten jotkut sanovat, että ne kaikki isot ei ole edes oikeanlaisia, liian massakkaita vaan. Enempää en uskalla sanoa  :lol:

Mitä mieltä itse olet, mikä olisi sopiva koko syyrialaiselle? Tosi iso mällykkä, vai pieni kuikelo?
Ajattelin luoda pientä keskustelua.
: Re: Syyrialaisen koko
: Heli 06.07.07 - klo:14:56
Mä voin vastata tällain tosi avaavasti, että sopusuhtainen.  :D Ei todellakaan mahdollisimman iso eikä tietenkään pieni kuikelokaan. En ymmärrä syyriksen standardia tältä koko-osuudelta lainkaan. Hamsterin tulee olla hamsterin, ei marsun, kokoinen.

Minun mielestäni.
: Re: Syyrialaisen koko
: Dakku 06.07.07 - klo:15:37
Tosi hyvin sanottu Heli!  ;)
: Re: Syyrialaisen koko
: Aya 06.07.07 - klo:21:35
niin, ja iso ja läski on sitten eri asia ;)

Eli hyvän kokoinen ei tarkoita että eläimen tulisi olla lihava.
: Re: Syyrialaisen koko
: Heli 06.07.07 - klo:22:33
Jotain rajaa silti sillä koollakin. Nykystandun mukaan syyris saa olla mielellään vaikka NORSUN kokoinen, kunhan ei ole lihava.  :D
Minusta osa kasvattajista on tuon koon vetänyt vähän överiksi.
: Re: Syyrialaisen koko
: Aya 06.07.07 - klo:22:40
täysin samaa mieltä, ei se enää ole eläimelle terveellistä.
: Re: Syyrialaisen koko
: turhake 07.07.07 - klo:10:06
Mä itse tykkään sellaisista... hmmh... no vissiinkin sitten nykystandun mukaan keskikokoisista syrkeistä.
Mielelläni kyseenalaistan myös noiden "broilereiden" terveyden. Kuinka hyvää tekee eläimelle jalostaa sitä lyhyessä ajassa mahdollisimman isoon kokoon? Miten eläinten luusto sopeutuu muutokseen?

Jaada jaada mutta jos tahtoo kasvattaa marsuja niin kasvattakoon sitten marsuja.  :roll:
: Re: Syyrialaisen koko
: blood.and.tears 08.07.07 - klo:01:06
Meidän laviini on 'isoista suvuista', emän olenkin nähnyt ja tämä tosiaan iso kaveri (en mitenkään suosi tätä mahd. suuri asiaa, yksilö vaan oli niin mahdottoman ihana  :lov ). Syrkkien koossa pitäisi olla joku standardi, ei siis mahd. iso. Esimerkiksi cämpsyn standussa kohdalla lukee näin: Täysikasvuisen ihannepituus on noin 8-10 cm.
Mielestäni syyrikselläkin täytyisi olla joku koko suositus, siis pituus mikä olisi paras syrkillä.
: Re: Syyrialaisen koko
: Elliska 08.07.07 - klo:15:56
Olen tässä alkanut miettiä, että ehkä minun naarashamsuni onkin poika, koska se on niin pieni ja täyttää pian vuoden :D Hamsterinäyttelyissä aina kummastelen syyristen kokoja, tuntuu että melli olisi joku käppäri. Tarkistan asian heti kun Melli illalla taas herää.
: Re: Syyrialaisen koko
: Mustikkamaan 12.07.07 - klo:09:18
Vaikka meidän standardi sanoo että "mahdollisimman suuri" ja sitä kautta kokorajoitusta ei ole, niin mä oon kyllä tylysti sanonut ulkkiksissa arvostellessani, jos hamsteri on liian suuri - eniten on vaikuttanut nuorten eläinten koko, jos esim. 2-kuinen eläin on saman kokonen ku normaalikokoinen aikuinen hamsteri. Ne kasvaa tällöin ihan liian lujaa vauhta - ja suurin osa niistä on myös hirmu lihavia. Mä en voi järkysti siitä miinustaa noin niin kuin sijoituksia ja arvosanoja ajatellen, koska muuten mä sotisin törkeesti meidän standua vastaan (jonka suhteen oon ehdottomasti sitä mieltä et joku rajoitus siihen pitää laittaa ihan siksi, että tuomareilla olisi vapaammat kädet arvostella kokorajoituksia), mutta oon maininnut siitä aina.

Mun mielestä normaalikokoinen ja normaalimassainen hamsteri (ts. ei liian lihava) painaa 170-200 grammaa. Tää on siis näppituntumalla testattu "normaalimassainen" ja silmämääräisesti mitattu "normaalikokoinen" ja yleisesti niiden painot on olleet tota luokkaa. Melkeimpä joka kerta, kun hamsteri on painanut yli tuon, olen voinut todeta, että kyseessä on ylisuuri tai liikalihava eläin. Tähän väliin tietysti huomautan, että älkää mittailko hamstereiden painoja saavuttaaksenne ihanteellisen painon - tämä on vain vertauskuva minun mielipiteelleni oikeankokoisesta hamsterista. Pienempiäkin hamstereita on - osa on hentoisia ja osa vain pieniä, eikä se tarkoita kuitenkaan että niitä pitäisi lihottaa tuohon mainitsemaani "painoluokitukseen". Parhaimman kuvan hamsterin oikeasta massasta ja "lihaksikkuudesta" saa ihan näppituntumalla.
: Re: Syyrialaisen koko
: mantsikka:> 21.07.07 - klo:14:34
Minä hämmästyin viime Grand Galassa, miten isoja syyriksiä siellä olikaan bokseissa!  :shock:  suorastaan marsuja! Kai meillä omat on sitten jotain hiirulaisia, vaikka ei ne kyllä mitään laihojakaan ole.

Muistakaa, kasvattajat, ettei kokoa kokoajan vain maksimoitaisi.. menee järkyttäväks muuten koko touhu.  :S
: Re: Syyrialaisen koko
: Minski 21.07.07 - klo:15:43
Mun mielestä syyristen koko ei yksinään ole isontunut vaan mielestäni kyllä kääpiöidenkin yhtälailla. Ainakin kun itellä oli kakarana kääpiöhamsu niin se oli varmaan puolta pienempi kun nykyset kääpiöt.

Mutta on kyllä totta, että syyrikset on isoja. Siinä on vielä sekin juttu, että mun silmään alkaa nykysyyriksillä tollanen hamster duna tuntuun jo liian pieneltä asumukselta, jonka kuiteskin pitäs olla sopivan kokonen. Ei sekään oo kiva, kun alkaa tunteen huonoo omaatuntoo pitää syyristä hamster dunassa :|
: Re: Syyrialaisen koko
: Heli 21.07.07 - klo:16:16
: "Minski"
Mun mielestä syyristen koko ei yksinään ole isontunut vaan mielestäni kyllä kääpiöidenkin yhtälailla. Ainakin kun itellä oli kakarana kääpiöhamsu niin se oli varmaan puolta pienempi kun nykyset kääpiöt.

Yhdessä välissä kääppärit oli TOSI isoja. Mutta mun mielestäni esim. talvikot on nykyään kivan kokoisia. Tai ainakin mulla on ollut tässä nyt paljon ihan kääpiökokoisia talvikoita.  :)
Muista kääppärilajeista en osaa sanoa.

Mutta kääpiöillä tosiaan on se ihannekoko mainittu standardissa eikä onneksi toivota mahdollisimman suurta.
: Re: Syyrialaisen koko
: turhake 25.07.07 - klo:21:55
^Tohon nimenomaan toivoisinkin muutosta syyrialaisten standardissa. Koon tulisi olla tarkemmin määriteltynä. "Mahdollisimman suuri" ei mielestäni ole eläimen terveyden ja hyvinvoinnin kannalta kovin edullinen maininta standussa.
: Re: Syyrialaisen koko
: Vilma 15.09.07 - klo:15:11
Itse tykkään hieman isommista yksilöistä, joilla massaa, ei suinkaan läskiä.
Naaraat saavat mielestäni olla hieman suurempia kuin urokset.
: Re: Syyrialaisen koko
: mona 19.09.07 - klo:15:19
mun mielest ei pitäs alkaa hirveesti miettii monta grammaa hamsteri painaa. sen pitää olla hyväkuntoisen näköinen. toi oli vaan mun mielipide.
: Re: Syyrialaisen koko
: Heli 19.09.07 - klo:18:21
^No tässä keskustelussa tais olla puhe vähän jostain muusta...
: Re: Syyrialaisen koko
: Katar 21.07.08 - klo:13:44
: "Mustikkamaan"
Mun mielestä normaalikokoinen ja normaalimassainen hamsteri (ts. ei liian lihava) painaa 170-200 grammaa. Tää on siis näppituntumalla testattu "normaalimassainen" ja silmämääräisesti mitattu "normaalikokoinen" ja yleisesti niiden painot on olleet tota luokkaa. Melkeimpä joka kerta, kun hamsteri on painanut yli tuon, olen voinut todeta, että kyseessä on ylisuuri tai liikalihava eläin.

Mun neljästä syyriksestä kolme painoi yli 200g ja yksi 180g. Naaraat tietenkin enemmän. Sukua eivät toisilleen olleet kuin veljekset, kaikki hyvin sporttisia tapauksia. Muiden hamsuihin verrattuina katsoin aina, että ovatpa omani isoja, ei kuitenkaan ylimääräistä paljoa löytynyt. Minusta olivat juuri ihanan kokoisia, että tuo 200g rajana on turhan alhainen minusta. Tosin kokeneempana tiedät varmasti paremmin.
: Re: Syyrialaisen koko
: Pikkuotus 24.07.08 - klo:09:50
Vaikka hamstereiden koko vaihteleekin paljon, voisiko tänne laittaa sellaisen kesimääräisen aikajanan, joka kuvaa hamsterin kehitystä. Esim. tyyliin x vrk - silmät aukenevat, x vrk - alkaa syödä kiinteää ruokaa jne.

Onko hamsteri puolen vuoden iässä täysikasvuinen? Missä iässä hamsteri on gerbiilin kokoinen?
: Re: Syyrialaisen koko
: Minnaw 24.07.08 - klo:10:26
^Hamsterin poikasen silmät aukeavat n. 2 viikon iässä, jo ennen tätä ne alkavat omatoimisesti maistelemaan kiinteää ruokaa.

Syyrialainen hamsteri on gerbiilin kokoinen (jos miettii keskikokoista gerbiiliä) varmaankin noin 3-4 viikon iässä. Kääpiöhamsterithan eivät gerbiilin kokoiseksi kasvakaan (isokokoisiakin yksilöitä toki on).
: Re: Syyrialaisen koko
: Scarlett 24.07.08 - klo:11:20
Olen miettinyt tuota kokoasiaa, ja Pikkuotus kysyikin juuri saman, mikä on itseäni askarruttanut. Oma 7-viikkoinen hamsterini on gerbiilin kokoluokkaa, on kuulemma ollut poikueen pienin ja on pieni edelleen. Koska itselläni ei ole hamstereita ennen ollut, en ole osannut ajatellakaan, kuinka pieni se sitten on - vai lienekö se nyt sitten tarpeellistakaan. Kunhan nyt kasvaisi terveeksi, ei se iso koko nyt niin tärkeä ole. Proteiinia ja monipuolista ruokaa olen sille antanut.
: Re: Syyrialaisen koko
: Nilla 24.07.08 - klo:12:11
Itse pidän sellaisista aika isoista, isolla en siis tarkoita lihavaa, vaikkakin massaa pitäisi olla kohtalaisesti (selitimpäs tas hyvin  :roll: )
: Re: Syyrialaisen koko
: Katar 24.07.08 - klo:12:29
^No niin hyvin, että ainaki mä oon samaa mieltä sun kaa  :)
Mulla on paha taipumus tykätä lihavahkoista eläimistä, ne on vaan kertakaikkiaan niin vastustamattomia. Mutta en ihannoi pulleutta niin paljon, että vaarantaisin eläimen terveyden moisen takia. Joten rasvaa ei saa kertyä mihinkään. Joka tapauksessa isot hamsterit ovat todellakin mieleeni, pitkulaisista laihoista en tykkää  :| Vaikka rääpäleet kyllä ovat omalla tavallaan liikuttavia.
: Re: Syyrialaisen koko
: Aya 24.07.08 - klo:12:35
^^^poikaset kasvavat hyvin erilaista vauhtia, osa on jo luovutusiässä valtavan kokoisia, toiset taas kehittyvät hitaammin. Vaikka hamsterit kasvavatkin eri vauhtia, ei se tarkoita etteivätkö ne voisi olla täysikasvuisena saman kokoisiakin. Joskin tottakai koko eroja on aina.

^^Koko ja massahan ei tosiaan ole sama asia, vaikka monet niin tuntuvat ajattelevan. Pieni hamsteri voi olla lihava, eikä se siitä silti isoa tee. Samoin tottakai myös isokokoinen hamsteri voi olla sopusuhtainen ja lihaksikas, eihän sen missään nimessä ainakaan lihava tarvitse olla.