Suomen Hamsteriyhdistys ry

Hamsterit => Asuminen ja tarvikkeet => : Varicellae 08.05.12 - klo:17:47

: Luonnonmukainen elinympäristö hamsterille?
: Varicellae 08.05.12 - klo:17:47
Heips, olen uusi täällä foorumilla ja mieltäni on jo pitkään askarruttanut eräs asia.

Olen jo pitkään halunnut ottaa syyrianhamsterin, ja todennäköisesti kesän jälkeen siihen voisi olla mahdollisuus, kun saan eläintenhoitajan koulutuksen päätökseen. Itse olen harrastanut matelijoita, ja siitä sainkin ideanpoikasen hamsterin terraarion sisustamiseen. Eli kysymykseni koskee hamsterin sijoittamista terraarioon, joka jäljittelisi sen luonnonmukaista elinympäristöä.

Onko kukaan pitänyt hamsteriaan luonnonmukaisessa akvaariossa/terraariossa? Tai mitä mieltä ylipäätänsä olette tällaisesta? Olisi hienoa kuulla mielipiteitä asian suhteen, olivat ne sitten sen puolesta tai sitä vastaan.

Tällainen olisi terraario suunnitelmani, mikäli tähän päädyn:
Pohjalla tulisi olemaan kahdenlaista akvaariohiekkaa, joista toinen on melko hienojakoista (mahdollisimman pölyämätön) ja toinen suurirakeisempaa. Tarkoituksena olisi laittaa suurirakeisempaa hiekkaa enemmän, että hamsteri pääsee siinä vaivatta liikkumaan, eikä joudu mihinkään juoksuhautaan :D. Hiekan lisäksi pohjalla olisi liuskekiviä ja muutama suurempi kivi. Liuskekivet tulisivat terraarion molempiin päihin, ja niiden päällä olisi myös jonkin verran melko isorakeista puu- tai kookoshaketta. Ajattelin, että hiekan sisään olisi upotettu piilo tai pari, joissa olisi puu/kookoshaketta ja kuivattuja lehtiä lämmikkeenä (kuten muissakin piiloissa).
Terraariossa tulisi myös olemaan kelottuneita kiipeilyoksia ja korkkikaarnaa, joita pitkin hamsteri pääsisi kulkemaan ylemmille tasoille. Nämä tasot tulisi sijaitsemaan kovin korkealla ihan sen vuoksi, jos hamsteri sattuisi oksalta tai tasolta hyppäämään tai tippumaan.

Tietysti terraariossa tulisi olemaan hamsterille piilopaikkoja ja mökkejä, sekä juoksupyörä ja muut perustarvikkeet. Mikäli terraario osoittautuisi hamsterille liian viileäksi (onhan pohjamateriaali hiekkaa, mikä ei erityisemmin lämmitä), voisi toiseen päähän terraariota sijoittaa lämpömaton tai –lampun.

- Nina
: Vs: Luonnonmukainen elinympäristö hamsterille?
: Ely 08.05.12 - klo:19:01
Itsellä ei ole kokemusta luontaisen kaltaisen elinympäristön toteuttamisesta hamsterille, vaikka korkkipuuta, mopanipuuta, kiviä, oksia jne. on myös tarjolla, mietityttää kyllä että miten akvaariohiekka soveltunee syrkille, niitäkin on eri laatuja ja mistä ajattelemasi hiekat on oikeastaan tehty? Kuivike/hiekka ei saisi olla liian painavaa myöskään, käytin joskus maissikuiviketta joka näytti hieman isorakeiselta hiekalta, mutta se muodosti niin tiiviin ja painavan paketin ettei hamsterit siihen voineet kaivautua. Hamsterille luonnonmukaisin kuivike olisi varmaankin joku mullan, turpeen ja muun maa-aineen yhdistelmä (mitä siellä peltomailla nyt sitten onkaan  :icon_cheesygrin:) johon hamsteri voi kaivaa tunneleita, tärkeintä kuivikkeessa on kuitenkin se pölyämättömyys ja myrkyttömyys.

Se mistä kukaan tuskin on eri mieltä, on se että terraarion tulisi olla mahdollisimman iso pinta-alaltaan.

Mielenkiintoinen aihe joka tapauksessa  :peukku:
: Vs: Luonnonmukainen elinympäristö hamsterille?
: Varicellae 08.05.12 - klo:20:51
Kiitos vastauksesta!

En ole noita hiekkoja tarkemmin katsellut, mutta ainakaan niistä ei pitäisi liueta mitään ylimääräisyyksiä. Tietenkin hiekassa saattaisi olla se vaara, että saan ahneen hamsterin, joka saattaisi syödä isorakeista hiekkaa ja saada suolitukoksen.
Niin tosiaan, turvemultapohja voisi myös olla ihan käytännöllinen ja ennen kaikkea edullinen vaihtoehto. En itse tuota kaivautumispuolta tullutkaan ajatelleeksi, ja hiekka voi siinä mielessä olla huono vaihtoehto. Turpeen ja mullan kanssa sekaisin voisi laittaa eläinkauppojen matelijapuolelta löytyvää reptibarkkia, joka on melko suurikokoista tummaa haketta (käytän ko. materiaalia omilla matelijoilla), niin sekin toisi osaltaan ilmavuutta.

Juu, pinta-alaa saa olla ihan reilusti. Ei kai liian suurta terraariota ole olemassakaan (paitsi ehkä asuntoon verrattuna :’D). Miun suunnitelmissa olisi rakentaa noin 250litranen terrapönttö, kunhan saan tällä hetkellä olevan projektin valmiiksi. Ja ettei ihan tylsää tule, niin hamsu pääsee myös jaloittelemaan mahdollisesti päivittäin joko juoksutuspallossa, tai jollei pallosta tykkää, niin sitten pallo vaihtuu jyrsijä-aitaukseen :D
: Vs: Luonnonmukainen elinympäristö hamsterille?
: hamsuhamsuhamsu 25.05.12 - klo:09:10
Kivaa kun suunnittelet tollasta mutta minun mielestä ei hiekka oikein käy..se on jotenkin syötävää niille..Kokeile mörttö röpöä tai hae netistä lisää tietoa asiasta jos hiekkaa saa laittaa niin minkälaista.


Mutta kiva asumus tulee varmaan syrkille!!

 :applause: :icon_razz:
: Vs: Luonnonmukainen elinympäristö hamsterille?
: Varicellae 25.05.12 - klo:11:17
Mie päädyin edellisen kirjottajan kanssa siihen, että vaihan tuon hiekan turpeeseen. Hiekassa kumminkin ois ollu se riski, että joku pohjattomalla vatsalla varustettu hamsu muuttais meille ja söis pikkukiviä. Tupeen kanssa ei kaiketi niin suuri tuo suolitukoksen vaarakaan olisi :).

Kiitos, toivotaan että tuleva hamsu viihtyy :D
: Vs: Luonnonmukainen elinympäristö hamsterille?
: jonnaliina 01.06.12 - klo:14:07
Moikka!

En ole paljon täällä kirjoitellut, vaikka hamstereita on ollut jo vuosia. Nyt aihe oli niin mielenkiintoinen että päätin vastata itseänikin kiinnostavaan aiheeseen.

Eli tällä hetkellä kotona on kaksi robo poikaa, jotka kylläkin asuvat omissa asumuksissaan, sekä talvikko tyttö. Olen itse aina miettinyt tuota purua, kun se ei kuulosta kovinkaan luonnonmukaiselta.

Robot asuvat pleksikuutiossa, joissa katto auki. Molemmilla on kolme kuutiota (yhden mitta 35x35x35 cm). Olen kokeillut erilaisia pohjamateriaaleja. Nyt heillä on yhdessä purua, yhdessä turpeen ja hakkeen sekoitusta ja yhdessä maissikuiviketta. Näyttää olevan päivä- ja yksilökohtaista, mistä tykkäävät. Toinen on tehnyt pesän puruun, kun taas toinen viihtyy turpeessa. Hiekkaakin olen kokeillut. Se on ollut "ruokahuoneena", joten siellä ei kumpikaan nukkunut, mutta en huomannut että olisivat sitä syöneet. Tykkäsivät minusta liikkua siinä. Hiekka oli bilteman hiekkapuhallushiekkaa, jota käytetään paljon akvaarioissa. Turpeesta olen huomannut, että se ei saa olla liian kosteaa, ettei nosta terran kosteutta liikaa tai pahimmassa tapauksessa homehdu. Paras on mielestäni sekoittaa turpeeseen jonkun verran hienoa pölymätöntä hiekkaa.

Talvikko asuu rottahäkissä, jossa paljon tasoja, jottei putoa. Pohjalla oli aluksi purua. Tein yhdelle tasolle "metsän". Eli ostin ikeasta muovilaatikon, noin 10 cm korkea, johon laitoin turvetta, oksia ja kannon. Veera-talvikko ihastui tähän ja siirsi pesänsä kannon alle. Päätin vaihtaa myös pohjalle turpeen. Laitoin puoliksi haapahaketta ja puoliksi turvetta. En siis sekaisin vaan toisen toiseen päätyyyn ja toisen toiseen. Turve päädyssä on kaarnatunneleita, sammalta, kiviä jne. Kivet täytyy muistaa laittaa ihan pohjaan. Muuten hamsteri voi kaivautua kiven alle ja kivi pudota päälle. Kovin tuntuu Veera viihtyvän ja aamulla on turvetta lattialla asti. Haluisin kovasti tehdä itse Veeralle lasisen terraarion, johon saisi tasoja ja enemmän turvetta pohjalle. Se on vielä kuitenkin vasta suunnitelmissa.

Omien kokemusten perusteella uskaltaisin suositella turvetta ja hienoa hiekkaa. Soraa en ehkä laittaisi. Mieluummin isompia kiviä, joiden päällä on kiva kiipeillä.

Voin yrittää lisätä joku päivä kuvia noiden asumuksista.
: Vs: Luonnonmukainen elinympäristö hamsterille?
: Hamsu_Fani_ 01.06.12 - klo:19:07
Todella hieno aihe, erittäin kiinnostava! :yes:
Itselläni ei hamsua VIELÄ ole, mutta toivottavasti ellainen ilmestyy! KKaneja meillä on kaksi kappaletta, ja tätä samaa konstia olen pupusten kanssa käyttänyt, eli luonnollisia olosuhteita, varsinkin ulkoaitauksessa!
On meilläkin tosi hyvin toiminut ja tekisi varmaan joskus hyvää hamsuillekin, vaikka sitten ihan kokeiluna! :peukku:
: Vs: Luonnonmukainen elinympäristö hamsterille?
: jonnaliina 04.06.12 - klo:22:57
Löysin koneelta vanhoja kuvia hamsujen asumuksista. Oliskohan vuoden puolentoista vuoden takaa.

(http://i1187.photobucket.com/albums/z393/jonnaliina/robot1.jpg)

(http://i1187.photobucket.com/albums/z393/jonnaliina/robot3.jpg)

(http://i1187.photobucket.com/albums/z393/jonnaliina/robot4.jpg)
: Vs: Luonnonmukainen elinympäristö hamsterille?
: Regret 08.06.12 - klo:23:54
Tätä ketjua on ollu tosi mielenkiintoista lukea ja  ketjun aloittaneen idea on kyllä hyvä, mutta tosiaan itsekkin hamstereita aiemmin harrastaneena vierastan ajatusta hiekasta. Nyt kun aloin tätä ketjua lukemaan niin täytyy kyllä sanoa, että hyviä ideoita on ollut ja pakko alkaa itsekkin miettimään josko sitä joskus perinteisen purun tai mörttiröpön tilalle laittaisi jotakin luonnonmukaisempaa :icon_smile: Jonnaliinan asumuskuvat vaikutti mielenkiintoisilta ja etenkin melko veikeiltä. Ihan mahtava idea :yes: Ja toihan käy todella hyvin sisustuselementistä, kun kirjahyllyn uumenissa vilistää hamstereita :icon_cheesygrin:
: Vs: Luonnonmukainen elinympäristö hamsterille?
: larps 13.06.12 - klo:19:27
Melko kiehtova aihe, pakko sanoa. Itselläni on syyrialaisella käytössä muovipohjainen häkki, josta luonnollisuus kaukana, mutta tavoitteena olisi saada sisusta pysymään sellaisena. Ostin pojalle hamppukuitua, josta tykkään paljon enemmän kuin purusta, mutta nyt aloin miettimään, josko siihen miksaisi jotakin.. Mitä luulette, onkohan puutarhamyymälöissä myytävät karikkeet pikkueläinystävällisiä? Bongasin ylempää ReptiBarkin, josta ajatus sitten lähti (josko vähän halvemmalla pääsisi).. sekottelisi sitä vähän hampun joukkoon tai lähinnä päälle, saisi mukavaa peuhumateriaalia pikkuiselle.
: Vs: Luonnonmukainen elinympäristö hamsterille?
: jonnaliina 15.06.12 - klo:20:21
Turvetta ainakin olen ostanut puutarhamyymälöistä. Pitää vain katsoa pussia hieman tarkemmin. Osassa on lannoitteita tai väriaineita, ne kannattaa jättää kauppaan. Lannoittamatonta luonnon turvetta ainakin itse olen ostanut. Jr-farmilla on hauskoja pohjamateriaaleja, joita ainakin nettikaupoista saa. Niissä on mukana tähkiä, lehtiä ym. kivoja juttuja.
: Vs: Luonnonmukainen elinympäristö hamsterille?
: Monsterhamster 21.06.12 - klo:11:35
Itse olen jo pidempään haaveillut luonnonolosuhteilla varustellusta terraariosta, jossa asukkeina olisi pieni lauma roboja. Saa kyllä nähdä toteutanko suunnitelmaani ikinä...
Mistä olette turvetta ostaneet? Joskus käytin kesyhiirilläni turvetta jota sai ihan Talouspörssistä, muistaakseni pitivät kyllä kovasti ja taisi imeä hajutkin mukavasti.
: Vs: Luonnonmukainen elinympäristö hamsterille?
: blurr 21.06.12 - klo:23:31
Osaisiko joku mahdollisesti matelijoita harrastanut sanoa, miten esim. matelijoille tarkoitetut pohjakuivikkeet sopisivat?
Esim. tämä männynkaarnahake: http://www.petshop.fi/terrarium_accessories/decoration/substrates/plant_based/lucky_reptile_eco_bark.html
: Vs: Luonnonmukainen elinympäristö hamsterille?
: noora 02.07.12 - klo:12:41
MonsterHamster, minäkin haaveilin kauan moisesta, ja nyt hiljattain olen toteuttanut haaveeni. Harmi, ettei mulla ole nyt kameraa. Kuva tulee lähipäivinä kunhan saan kameran lainaan.
Roboja terrassa on neljä ja itse terra on 120 x 70 cm kokoinen liukuovellinen.
Pohjamateriaalina mulla on ainakin toistaiseksi kokeilussa turve-hiekka-seos.
Sisustuksena on kelopuita, juurakoita, korkkikaarnaa, kiviä, puinen juoksupyörä ja pesämökki tietty.
Taustapaperina on aavikkoteema ja toisella lyhyellä sivulla on "tiiliseinätausta". Se on kovaa muovia, ei styroksia mitä hamsterit pystyisivät järsimään.
Ai niin ja menee kai tuo kylpyhiekka-astiakin koristeesta kun on tuommoinen kiven näköinen matelijoille tarkoitettu kuppi.
Mulla toi oli sinänsä kiva ja helppo prokkis kun ei tarvinnut hommata mitään uutta. Matelijaharrastajana kaapeista löyty kaikki mitä terra veti.
Robot tuntuis viihtyvän mainiosti, eikä mitään nahinoitakaan ole vielä tullut. *Koputtaa puuta*
: Vs: Luonnonmukainen elinympäristö hamsterille?
: noora 02.07.12 - klo:12:42
Ai niin, turvetta saa ihan esim. rautakauppojen tai Robin hoodin tms. puutarhapuolelta nimellä luonnonturve.
: Vs: Luonnonmukainen elinympäristö hamsterille?
: noora 29.08.12 - klo:21:51
Mä ja kamera ei vain tulla toimeen, mutta tässä huono kuva tosta yllä kuvailemastani roboterrasta.
(http://i1100.photobucket.com/albums/g403/noora21/PICT1404.jpg)
: Vs: Luonnonmukainen elinympäristö hamsterille?
: larps 07.02.13 - klo:17:14
Täällä on nyt vihdoin saatu valmiiksi opinnäytetyöksi valmistuva hamsterin luonnonmukainen asumus.. \o/ !

Terraario on saksalaisten hamsteriharrastajien keskuudessa suosittu IKEAn Detolf-vitriini. Pohjamateriaaleina hamppukuivike, pesty leikkihiekka ja Excavator -kaivuuhiekka/-savi sekä hamppukuvikkeen ja turpeen sekoitus. Hamppukuivike oli lähinnä eläinkaupan työharjottelun kautta saatu suhteellisen edullinen kokeilu ja mainio siitä, ettei pöllyä.

Hiekka-alueelle torpattu mustikanvarpuja pääsiäisohran vielä vasta matkatessa kauppoihin. Pesänä koverrettu haapapölli ja ilmeisesti vessana vasemman nurkan ikkunallinen pesämökki, josta putki maan pinnalle (näkyy tässä kuvassa melko heikosti). Virikkeenä mm. heinää, ruokapiiloja kuivikkeiden seassa ja alla, suuri halk. 29cm juoksupyörä sekä tuo kaivuualue.

Alun perin himoitsin koko terraarion pituudelta hiekkaa, jonka päällä kaiken maailman risukasaa ja pääsiäisohraheinikkoa, mutta en uskonut että tämä vitriini olisi sitä määrää kestänyt. Tuossakin jo yli kymmenen kiloa hiekkaa :D

Hamsterin käytös on silminnähden muuttunut. Aiemmin erittäin arka ja omissa oloissaan viihtyvä syrkkini tulee joka ehtoo kärkkymään iltapalaa, puuhailee, juoksee, etsii eväitään.. Aamuisin hiekka on täynnä pieniä käpälänjälkiä ja kaivuusavi uusia tunneleita täynnä. Paras hamsteriteko, jonka olen eläissäni tehnyt.

muokattu 17:17 jahas, en minä saanutkaan tuota kuvaa hyvin esiin :D
: Vs: Luonnonmukainen elinympäristö hamsterille?
: Alkemistin 07.02.13 - klo:19:19
Onpas kyllä hieno! :peukku:
Miten paljon excavatoria meni ja mistä ostit? Jotain tuontyyppistä olen kaipaillutkin. Voisi laittaa ensin hamsujen puuhahäkkiin kokeiltavaksi tms.
Missä se haapapölli on kuvassa, vai olenko taas ihan silmätön? :wassat: Meillä on muuten samanmoinen juoksari ja samaa kokoa. Tytöt oppivat kiipeämään sen päälle aika nopeasti. :dry:
: Vs: Luonnonmukainen elinympäristö hamsterille?
: Tierra 07.02.13 - klo:20:13
Voi veljet on hieno! Tuo vitriinihän on saman hintainen kuin joku alle metrinen terraario. Ollapa vähän syvempi (tai korkeampi kun noin päin) niin saisi gerbiileillekin mahtavan asumuksen   :no: Kääppärit menis varmaan kylläkin hukkaan tuossa = D
: Vs: Luonnonmukainen elinympäristö hamsterille?
: Unipallo 08.02.13 - klo:09:12
Mulla on noita matelijoita sekä hiekalla että turvehiekkaseoksella. En haluaisi laittaa kyseisiä matskuja hamsun alle pölyämisen takia. Kilppareilleni käytän lannoittamatonta luonnonturvetta (puutarhaliikkeistä tai Honkkarista tms). Turve pölyää IHAN tajuttomasti. Matelijoille kostutan sitä ihan kaatamalla sinne vettä ja möyhimällä käsin. En tiedä miten hamsuterran pölyämistä vois estää. Onko hamsulle kiva asua kovin pöllyävässä materiaalissa. Turvepöly on myös todella hienojakoista.
: Vs: Luonnonmukainen elinympäristö hamsterille?
: Nipsu-Naksu 08.02.13 - klo:11:45
Onpas hienoja ja aihe muutenkin erittäin mielenkiintoinen! Täytyy itsekin koikeilla alkaa väsäilemään jotakin vastaavaa, kiinnostus heräsi kovasti. Inhottaa nämä kaikenlaiset muovihäkkyrät mitä jyrsijöille myydään.

Osaisko joku sanoa miten tuo hamppukuivike sopii pitkäkarvaiselle syyrialaiselle? Itsellä kun ei ole mitään hajua millaista kyseinen kuivike on..
Mä kun vihaan purua kun se jää pitkään karvaiseen pyrstöön kiinni ja levii sitten lattioille kun hamsterin nostaa pois terraariosta ja purua kun ei meenaa saada pyrstöstä irti kun sotkeutuu karvoihin. Jokin toisenlainen, ja luonnonmukaisempi ratkaisu on siis toiveissa. Oisko tuo meille se oikea? Mörttiröpöä käytin aikaisemmin hamstereilla, mutta aikaisempi omistaja sanoi ettei se tälle sovi ja se nyt ei purua parempi mun mielestä ole.
: Vs: Luonnonmukainen elinympäristö hamsterille?
: Crodino 08.02.13 - klo:14:15
Aihe on todella mielenkiintoinen ja kiinnostus heräsi itselläkin. Mielestäni on hyvä tavoitella hamstereille luonnonmukaista ympäristöä jos siihen riittää kiinnostus ja raha.
Mutta mutta, kaikki hamsu lajithan tulee eripuolilta maailmaa, niin minkälainen on luonnollinen elinympäristö eri lajeille, vai onko kaikille suht. sama?
: Vs: Luonnonmukainen elinympäristö hamsterille?
: Alkemistin 08.02.13 - klo:15:52
^Niinpä. :icon_e_wink:  Katselin joskus satelliittikuvista sitä Aleppon seutua, josta syrkit ovat kotoisin ja lueskelin kasvillisuustekstejä. Eihän se luoteisosa mitään aavikkoa ole, vaan kasvillisuus on välimerellistä. :icon_smile: Monet käppärit tulevat kyllä karuiltakin seuduilta.
: Vs: Luonnonmukainen elinympäristö hamsterille?
: Vevve 08.02.13 - klo:16:10
Eri lajien elinympäristöt ovat hyvinkin erilaiset. Esimerkiksi eurooppalaiset peltohamsterit tykkäävät pesiytyä ihmisten tekemiin puistoihin ja puutarhoihin.

http://www.iucnredlist.org sivustolta latinankielisellä nimellä löytää lajitietoa, siellä on myös nuo elinympäristökuvaukset.
: Vs: Luonnonmukainen elinympäristö hamsterille?
: -Titiuu- 08.02.13 - klo:16:29
Tämä aihe on niin mielenkiintoinen, että ajattelin pistää lusikkani soppaan...tai tässä tapauksessa syrkkiemme asumukset julki  :icon_smile:
Meillä punaisena lankana on ollut, että tarjotaan erilaisia luonnonmateriaaleja ja "osioita", joista sitten jokainen valitsee ne mieluisimmat oman maun mukaan...jos jokin ei lainkaan ole tykättyä, hylätään aines. Pk:lla ei ole purua, muilla on ja samanlaiset juoksupyörät on nykyisellään kaikilla ja tuo lautanen on vek.

Salmarin:
https://lh6.googleusercontent.com/-fFu8FqVYO3c/URUDKMXERJI/AAAAAAAACpQ/nHAk5nRInQw/s720/IMG_2241.JPG (https://lh6.googleusercontent.com/-fFu8FqVYO3c/URUDKMXERJI/AAAAAAAACpQ/nHAk5nRInQw/s720/IMG_2241.JPG)
Rytkyn:
https://lh5.googleusercontent.com/-vYFFxohQsHM/URUDJmjRwdI/AAAAAAAACpA/k_2rh8gZh_w/s800/IMG_1461.JPG (https://lh5.googleusercontent.com/-vYFFxohQsHM/URUDJmjRwdI/AAAAAAAACpA/k_2rh8gZh_w/s800/IMG_1461.JPG)
Titiuun:
https://lh3.googleusercontent.com/-2YYGPvfxPMM/URUDJ6eyhYI/AAAAAAAACpI/XXkBPh0XgxY/s800/IMG_1467.JPG (https://lh3.googleusercontent.com/-2YYGPvfxPMM/URUDJ6eyhYI/AAAAAAAACpI/XXkBPh0XgxY/s800/IMG_1467.JPG)

Sen on tuon sisustuksen jälkeen huomannut, että edes aktiivisin adhd-yksilö ei pyri lainkaan ulos/hypi seinille. Mutta koko ajan syntyy uusia ideoita, jotka odottaa toteuttamistaan... :nuija:  :jiihaa:
: Vs: Luonnonmukainen elinympäristö hamsterille?
: larps 22.02.13 - klo:11:59
Hajime, Excavatoria käytin tähän hätään yhden pussillisen eli vajaat viisi kiloa. Auttamatta liian vähän, sain vaan yhden kumpareen aikaiseksi, mutta on niin kallista, että päätin aloittaa yhdellä! Se tuntuu olevan näppärää, ainakin teoriassa saa kaavittua ämpäriin, vettä perään ja uudelleen muotoilemaan! Palkkapäivänä ostan toisen pussin, saa vähän syvemmäksi :)
Haapapölli on tuo iso möntti oikeassa laidassa, puoliksi hautautuneena heinään ja puruun :D

Terran korkeus on kieltämättä harmillisen pieni.. rakensin koulussa pieneläinraksassa tähän pleksistä ja tummista vanerilevyistä lisää laitaa, mutta se on erittäin epäesteettisen näköinen. K-raudasta aion lähteä metsästämään pienisilmäistä verkkoa, josta teen kannen, ettei hamsteri nyt vaan tule tuolta yli. Juoksupyörää on yrittänyt kiivetä, muttei toistaiseksi ole onnistunut :D

Unipallo, Turve ei ole tuntunut hamsterini menoa haittaavan. Veikkaan, että hamppuun sekoitettuna hillitsee pöllyämistä. Ainakaan hamsteri ei aivastele tai muutenkaan anna ymmärtää, että nyt on ahdistavan pölyisää. Oireet kuitenkin huomaisi suhteellisen nopeasti. Kannettomuus auttanee tähänkin ongelmaan :)

Niksu-Naksu, vaikka toi hamppu on tosi näppärää (kapoisan oloista mörttiröpöä), luulen että pienimmät osaset tarttunevat karvoihin siinä missä purukin :(

Sain juuri kasan ohran siemeniä, joten heinikonkasvatus alkaa, hahaa!
: Vs: Luonnonmukainen elinympäristö hamsterille?
: Alkemistin 22.02.13 - klo:20:42
^ Vasta tänään muistin kysellä eläinkaupassa Excavatorin perään (Tren Koskikeskuksen Faunattaressa, kun täällä nyt visiteerataan), mutta eivät olleet saaneet sitä vielä kauppaan. Harmi, täytyy yrittää kotipuolessa tai keksiä jotain korvaavaa.
: Vs: Luonnonmukainen elinympäristö hamsterille?
: Tiusanen 11.10.13 - klo:23:54
Mielenkiintoinen aihe! Ja tungenpa omankin lusikkani soppaan  :icon_mrgreen:

Meillä asustelee yksi talvikko neitokainen, jonka asumuksen olen yrittänyt sisustaa mahdollisimman hamsteriystävällisesti,  virikkeellisesti ja luonnonmukaisesti.

Neidin asumuksena toimii 60x45x45cm Exoterra (peruja aikaisemmasta herppi- ja hämppyharrastuksestani).
Pohjalla on 10-15cm kerros Hajusieppoa sekoitettuna kuorikatteeseen ja heinään. Piilloina toimii korkkikaarnat, kannon aluset sekä heinäkasa (pehmeää höttöheinää mitä jää kanien heinistä "yli"). Pesälämmikkeenä tarjoan pääosin tuota em. heinää sekä wc:paperia. Myös korkkikaarna putkia on käytössä ja näistä osan olen upottanut turpeeseen, niin että vain suuaukot ovat näkyvissä.
Korkeutta olen käyttänyt hyödyksi rakentamalla tasoja korkkikaarnoista, siltoina tasoille toimii putken malliset k-kaarnat.
Ruokakuppia en käytä lainkaan, vaan jemmailen ruoat pitkin terraariota. Muutaman kerran viikossa heitän terraan 3-4 jauhomatoa jotka neiti saa sitten metsästää itselleen iltapalaksi herättyään iltapuuhiinsa.
Mitään suurempia virikkeitä ei hamsulla ole, vaan päivät(yöt) täyttyvät kaivelemisesta putkissa juoksenteluista sekä ruoan etsinnästä. Ajattelin kyllä hankkia puisen juoksupyörän jonka voisi muutaman kerran viikossa pistää neidin iloksi.

Mitään biotooppiterraa en ole edes yrittänyt väkertää, vaan ajatuksena on ollut  enemmänkin vain saada olohuoneeseen "pala luontoa" vaikka se luonto ei juuri aro tai puoliaavikkoa esitäkään  :icon_lol:

Kuvia voin laittaa, kunhan saan kamerani takaisin kotiin  :icon_e_wink:
: Vs: Luonnonmukainen elinympäristö hamsterille?
: Alkemistin 12.10.13 - klo:19:02
Kuvia voin laittaa, kunhan saan kamerani takaisin kotiin  :icon_e_wink:

Olisivat kivoja. :icon_razz:
Hajusiepon koostumuksen jo tsekkasin. Meillä on turvetta, joten ilmeisesti saan vähän vastaavaa kuiviketta sekoittamalla siihen puruja. Mistäs korkkikaarna(putki)a mahtaisi saada edukkaasti? Raatsisi ostaa useammankin. :icon_e_wink:
: Vs: Luonnonmukainen elinympäristö hamsterille?
: Tiusanen 12.10.13 - klo:23:17
En tiedä mitä nuo korkkikaarnat maksavat muualla nykyään, mutta tässä yksi kauppa josta itse varmasti lähtisin tilailemaan http://www.reptilemaniacs.com/korkkikaarna-pyorea-p-1143.html (http://www.reptilemaniacs.com/korkkikaarna-pyorea-p-1143.html)
: Vs: Luonnonmukainen elinympäristö hamsterille?
: Alkemistin 12.10.13 - klo:23:46
^Tuota olenkin käyttänyt mm. piilojen ja jättijauhisten tilaamiseen. Hyvä kauppa.  :peukku:
: Mitä kasveja syrkkitytön iloksi?
: Lompsu 09.09.14 - klo:14:07
Hei! Meillä on käynnissä terraarion totaalinen uudistus ja Zoo Mediltä odotellaan jo innoissaan Excavator claytä, jonka tonkimisesta Tellu tulee varmasti olemaan ihan onskuna :icon_mrgreen:
Mutta pieneen kaalini ilmeni semmoinen ajatus, että sinne excavatoriin voi upottaa ruukkuja ja esim korkkipuuta johon voisi iskeä kasveja. Näin alkuun mietin, että hommaan persiljaa ja vaikka vesikrassia, mutta jos joku tietää näyttäviä ja hamsteriystävällisiä kasveja niin neuvoja otetaan vastaan, sitäkin piti vielä kysyä, että onko ne ruskeat saviruukut paras vaihtoehto ja pitääkö niitä keittää ennen käyttöä?
Yrttejä on varmasti ihana retuuttaa, mutta olisi kiva jos saisi terraan jotain hieman pysyvämpiäkin kasveja :icon_cheesygrin: onko joku muuten kokeillut terraarioihin myytäviä sammalia hamsulassa? Mietin että nekin voisi olla kivan näköisiä kun korkkiin virittäisi...
: Vs: Mitä kasveja syrkkitytön iloksi?
: Alkemistin 18.09.14 - klo:22:35
Eipä tule mieleen muuta kuin yrtit oikeastaan ja ns. kissanruoho (tai oikeastaan mikä vaan ohra, vehnä, apilakin itse kasvatettuna - ulkoa saattaa tulla ikäviäkin öttiäisiä, vaikka useimmat ovat harmittomia). Sammalista olen kuullut jotain huonoa ja nyt harmittaa, kun en muista yhtään tämän enempää siitä asiasta.  :dry:  Siihen voi varautua, että kaikki kasvava menee ihan uusiksi - naarashamsu kuitenkin kyseessä.  :icon_cheesygrin: