• Welcome to Suomen Hamsteriyhdistys ry.
 

Campbellien kasvatus

Aloittaja gimlixx, 13.07.15 - klo:14:59

« edellinen - seuraava »

Ana

No sen yhen-kaks päivää vähä näykkivät kun alkaa käsitteleen, mut ei mulla ainakaan sen jälkeen ollu noilla aikomustakaan. Tosi kilttejä, ja erittäin helposti kesyyntyviä olivat.

Ninde

Lainaus käyttäjältä: tammenterho - 19.07.15 - klo:13:37
Pureeko kaikki yksilöt siinä vaiheessa kun eivät ole vielä kesyjä?
Ei tietenkään pure, eihän se nyt mikään oletus ole. Tai "purevat" ihan yhtä paljon kuin minkä tahansa muunkin lajinen hamsterinpoikanen. Ihan ensimmäisenä tutustuisin lajiin vähän enemmän ja paremmin ihan henkilökohtaisesti (omistamalla useamman yksilön), ennen kuin heti suunnittelisin kasvattamisen aloittamista...

Alkemistin

Lainaus käyttäjältä: tammenterho - 19.07.15 - klo:13:37
Pureeko kaikki yksilöt siinä vaiheessa kun eivät ole vielä kesyjä?

Tuohon on aika mahdotonta vastata kunnolla. Eivät kaikki campbellit pure, se puoli on selvä. Toisaalta kaikista cämpsyistä ei tule lainkaan "kesyjä", ovat sen verran arvaamattomia. Joillakin se ns. kesyys vaihtelee iän ja tilanteen mukaan.

Unipallo

Mulla nuo kaksi olivat vähän arvaamattomia ihan luovutusiässä mutta olen ottanut operaatioksi niiden kesytyksen. Illalla ovat astiassa minulla sohvalla ja nyt eivät välitä enää kädestä puremismielessä. Kauhian vilkkaita ovat.  :fruit:

gimlixx

Pohdin tässä sellaista, että kun emolla on yhtäaikaa kahdet poikaset, ne vanhemmat ja sitten ne tuplana tulleet nuoremmat. Oletteko pitäneet ne vanhemmat poikaset neljäviikkoisiksi emon ja nuorempien sisarusten kanssa?
Meillä ainakin näyttäisi, että nuo vanhemmat poikaset asuvat keskenään toisessa pesässä ja emo on pienempien kanssa toisessa. Isommilla ikää nyt 24vrk ja pienemmillä 6vrk.

saija

Mä olen ottanut aina urospoikaset isänsä kanssa pois emon luota viimeistään kun huomaan tuplien syntyneen. Naaraspoikaset olen jättänyt emon ja uusien poikasten kanssa. Vähän tietty riippuu siitäkin, miten paljon noita poikasia on yms. mut itse oon halunnut vähän keventää emon taakkaa..

Pertti

Mun mielestä on erittäin sääli, että yhä edelleen campbelleita pidetään "arvaamattomina" tai jopa vihaisina.
Mikäli tälläisiä linjoja esiintyy, on ehdottomasti kasvattajien vastuulla kitkeä nuo ongelmat välittömästi pois.
Sama koskee myös "reviiritietoutta", campbelli ja muutkin hamsterit ovat lemmikkieläimiä, ja niiden ei missään normaalitilanteessa tulisi purra ketään.

Tuo reviiritietous oli valitettavan yleistä vielä kun mulle on tullut ekat campbellit joskus 2000-luvun alussa, mutta kasvattajien mielettömän duunin, yhteistyön sekä aika kovakätisen jalostuksesta poistamisen ansiosta niistä tuli yhtä "vaarattomia" kun muistakin hamstereista. Erityisesti brittituomarit useinkin kehuivat suomalaisten cämpsyjen luonteita, kun käsiä ei tarvinnut laastaroida arvostelun jälkeen  :xd:

Tässä hiljattain itseasiassa törmäsin jossakin myynti-ilmoitukseen, jossa myytiin campbelleja reviiritietoisina, sillä se on osa lajia. Ei ole. Ja sellaisten poikasten teettäminen joista jo lähtökohtaisesti tiedetään, että sieltä ei hyväluonteisia tule, on melkolailla vastuutonta ja lyhytnäköistä sekä -kantoista  :malla2:

Nyt kun pääsin kirjottamisen makuun, niin haluan samalla nostaa esiin campbellien nykyisen tilanteen ajattelen ulkomuotoluokkia ja sitä myötä jalostustyötä. Ne ketkä mun arvosteluja on seurannut on varmasti saanut kuulla tätä ihan tarpeeksi, mutta erityisesti campbellien kanssa on tärkeää muistaa pitää värilinjat mahdollisimman puhtaina. Toki aina ei ole näillä eläinmäärillä mahdollista yhdistää vain samanvärisiä keskenään, mutta siinä tapauksessa on tärkeää miettiä että yhdistettävät värit ovat edes samantyyppisiä. Ts. "väärän" värin käyttäminen antaa jotakin jalostettavalle värille. Hyvä ja puhdas normaali on tietysti aina hyvä hätävara, mutta valitettavasti normaalejakaan ei taida kukaan oikein kasvattaa (siinäpä muuten hyvä projekti jollekin!). Campelleillä on mielettömästi upeita värejä ja valinnanvaikeus saattaa iskeä, mutta trust me - vielä upeampia ne on kun ne on oikeasti kauniita, standardin mukaisia ja mahdollsiimman puhtaita  :yes:

Haluan myös nostaa esille hopeoituneet. Mun mielestä se on muunnos, josta pitäisi joko a) päästä kokonaan eroon, tai b) hopeoituneet pitää ehdottomasti pitää omissa linjoissaan. On sääli huomata, miten muuten kauniit eläimet alkavat hopeoitumaan (ja nykyisin tuo hopeoituminen tuntuu olevan enemmän sääntö kuin poikkeus). Itse en missään nimessä kannata hopeoituneen siirtämistä standardiin, vaan mun mielestä se pitäisi ehdottomasti ottaa pois koestandardistakin. Paitsi siksi, että sitä on hyvin hankala arvostella oikeasti ja siksi, että siitä tulee helposti oljenkorsi, ts. voidaan vapaasti sotkotella hopeoituneita muihin, koska ne kuitenkin saa näyttelyyn.

Olen myös hieman huolissani platinan lisääntymisestä myös Suomessa. Sinänsä se on kuviona hyvin kaunis, mutta ongelmat hyvin samankaltaisia kun hopeoituneiden kanssa.


Kyllä aina yhen voi ottaa!

Ely

En näe platinassa samanlaista ongelmaa kuin hopeoidussa, sehän on Tanskassakin jo standardissa. Menee suurinpiirtein vapaasti suomennettuna näin: "Väri on jossain määrin vaaleampi kuin ei-platinalla. Heterotsygoottina platina, homotsygoottina mustasilmäinen valkoinen. Perusvärissä selkäjuovaa ja kylkikaaria lukuunottamatta valkoisia karvoja jotka lisääntyvät iän myötä. Virhe: Valkoisten karvojen epätasainen jakautuminen."

Hopeoidut on vähän epämääräisiä kun niillä se kuvio kehittyy niin älyttömän hitaasti ettei nuorilla eläimillä ole mahdollisuutta pärjätä vanhemmalle eläimelle jolla kuvio on "valmis". Platinat kuitenkin syntyy melkein valmiina, kun pigmentti alkaa kehittymään niin platinat voi bongata melkein heti, hopeoidut antavat odottaa reilusti aikuisikään ennen kuin näkyvät.

Suurin ongelma näillä tällä hetkellä on kuitenkin eläinten vähyys, en usko että cämpsykasvattajat jotka täällä kirjoittelee sekoittelee värilinjoja huvikseen, vaan joutuvat tyytymään siihen mitä on kun ei muuta ole saatavilla.

Onneksi umborouksia ei ole näkynyt vähään aikaan, menee mun mielestä samaan kategoriaan hopeoidun kanssa, saisivat olla värivirheitä eikä muuta.  :juuu:
"Good judgement comes from experience. Experience comes from bad judgement."

jonna

Ongelma on siinä että se hopeoituminen kulkee käsi kädessä mustan värin kanssa. Toisin sanoen, jokainen musta, sininen, vaaleansininen jne.hopeoituu ennenmmin tai myöhemmin, toiset enemmän, toiset vähemmän. Olen törmännyt myös muun värisiin jotka hopeoituu, näillä on yleensä hyvin vahvasti aa-tausta.
Jos siitä haluaa kokonaan eroon, niin varmaan helpoimmalla pääsee kun unohtaa nuo aa-sarjan värit  :icon_mrgreen: (vitsivitsi). "Ongelma" on se että se ei ole samalla tavalla uloskasvatettavissa oleva asia kuten jokin muu ulkoinen virhe. Siihen voi valinnoillaan jonkin verran vaikuttaa miten nopsaan eläin lähtee hopeoitumaan ja miten rankasti, vastaavasti taas sitä pystyy kuviona kasvattamaan niin halutessaan. Olen nähnyt useampia jotka ovat jo 4kk iässä tasaisesti ja kauniisti hopeoituneet, ja tuollaisena se onkin nätti.
Lähinnä nyt pitäisi ehkä miettiä sitä onko se virhe vai ominaisuus.

Platkujen ja täplikkäiden osalta ongelma on nuo piilo/vajaakuviolliset, sain taas yhden sellaisen Ruotsista. Ongelman ne tekee siinä kohtaa jos ei hoksi asiaa ja menee yhdistämään toiseen kuviolliseen.

Alkemistin

Lainaus käyttäjältä: saija - 24.08.15 - klo:19:51
Mä olen ottanut aina urospoikaset isänsä kanssa pois emon luota viimeistään kun huomaan tuplien syntyneen. Naaraspoikaset olen jättänyt emon ja uusien poikasten kanssa.
Meillä on tehty samalla lailla.  :yes:

Mitä tulee puhtaisiin värilinjoihin ja hopeoitumiseen, niin tästä toki voisi avautua vaikka kuinka.  :icon_e_wink:
Riittää varmaan kuitenkin jos sanon, että ahtaat suvut ja diabeteksen pompsahtaminen esille aika ajoin tekevät tilanteen jo vähintäänkin haastavaksi. Sen lisäksi pitää karsia (liian) reviiritietoisia tai ei-laumasosiaalisia yksilöitä pois linjoista, harvemmin kylläkin.

Meillä eivät urokset ole näykkineet missään tilanteissa ja naaraista osa pariin otteeseen omalla reviirillään - eivät säännönmukaisesti. Nekin lähinnä minua :prll: ja harvoin, eivätkä siippaani, joka niitä kasvattaa ja lähes päivittäin käsittelee. Kuljetusboksia tms. eivät vahdi.
Valitettavasti jos noistakin tulisi luopua, niin kanta supistuisi entisestään. Meillä on ollut varsin terveitä yksilöitä ja tuskin lainkaan diabetestä, joten ei millään raatsisi.

Mustaa on sen verran mukana, että hopeoitumista ilmenee, vaikka siitäkin on koitettu päästä eroon. Hopeoituminen on todella raivostuttavaa, sillä se saattaa tulla esille vasta pitkään poikastenteon jälkeen. Viimeisin pahasti hopeoitunut musta uros alkoi hopeoitua vasta reilusti yli puolivuotiaana. Mielellään jalostaisin hopeoitumisen kokonaan ulos, ja mellä taitaa tuo musta jäädäkin pois.  :dry:


jonna

Toivon todella ettei tästä hopeoitumisesta tehdä mitään maailmanluokan ongelmaa....
Ensinnäkin, jos nyt karsitaan pois kaikki hopeoituvat, niin se koskee aika isoa osaa kannasta. Kohta sitten mietitään mistä revitään jalostusmateriaalia, ja kukaan ei huoli sinistä, mustaa jne. Oikeasti, näillä on pahempiakin ongelmia kuin tuo hopeoituminen. En tiedä mistä tämä on nyt ykskaks pompannut näin isoksi asiaksi? Joo, jos ei halua hopeoituvia niin sitten ei kasvata värejä joihin se kytkeytyy, mutta kovin pitkälle ei pääse kasvatuksessa pelkästään muilla väreillä.
Mun nähdäkseni terveys ja luonne ajaa tämän hopeoitumisasian yli.

Alkemistin

Lainaus käyttäjältä: jonna - 11.11.15 - klo:11:35
Toivon todella ettei tästä hopeoitumisesta tehdä mitään maailmanluokan ongelmaa....

Eihän se mikään maailmanluokan ongelma ole heti, jos siitä puhutaan.  :icon_eek:  Mielestäni se joka tapauksessa pilaa värin, joten ongelma se on.

Lainaus käyttäjältä: jonna - 11.11.15 - klo:11:35
Mun nähdäkseni terveys ja luonne ajaa tämän hopeoitumisasian yli.

Totta kai, ei siitä varmaan ollutkaan kyse.

Lainaus käyttäjältä: jonna - 11.11.15 - klo:11:35
Joo, jos ei halua hopeoituvia niin sitten ei kasvata värejä joihin se kytkeytyy

Nimenomaan. Turha yrittää saada esim. mustataustaisille opaleille nättiä sinertävää sävyä selkään, jos hopeoituminen pilaa sen jo kolmikuisena. Tai jopa nuorempana. Selässähän tuo tuppaa ensimmäisenä näkymään, kaaret säilyvät puhtaina pidempään.

Lainaus käyttäjältä: jonna - 11.11.15 - klo:11:35
mutta kovin pitkälle ei pääse kasvatuksessa pelkästään muilla väreillä.

Tätä en tajunnut yhtään. Eikö tarkoitus olisi nimenomaan kasvattaa mahdollisimman puhtaita värilinjoja?

jonna

Välillä vaan tuntuu että joku asia kerrallaan on muotiongelma, josta puhutaan "koko ajan ja kaikkialla", kunnes joku keksii seuraavan ongelman, jota taas puidaan aikaa X. Vaikka olisi ihan niitä isompiakin ongelmia jalostuksen saralla  :icon_mrgreen: tämä siis yleisesti, koskien tyyliin kaikkea mitä nyt voi kasvattaa..
Nyt juuri pinnalla on hopeointi, jokin aika sitten se oli umbbari.

En tiedä miten kukin käsittää väripuhtaat linjat. mutta jos haluaa kasvattaa cämpsyjä väripuhtaasti, ilman hopeointia, ja pitää linjan vielä terveenä ja hyväluonteisena niin...
Tottakai värit olisi toivottavaa pitää puhtaana, mutta jos nyt ajattelee tämänhetkisiä valtavärejä, niin eipä niitä väripuhtaina kovin pitkälle kasvata, ellei halua tehdä rankkaa linjausta.
Enkä tiedä sitäkään miten pitkälle kukin kasvatuksensa suunnittelee. Itse pohdin asiaa useamman sukupolven päähän, ja jos nyt pohdin jo olleita sukuja ja eläimiä, ja sitä jos niitä olisi kasvattanut nimenomaan värilinjoilla, niin tällä hetkellä olisi aika komea umpikuja.

Unipallo

Kiinnostaisi tietää campbellien värien yhdistämisestä, onko mitään kiellettyjä yhdistelmiä? Löysin tällaisilta sivuilta http://myhammiesworld.blogspot.fi/2012/12/campbells-russian-hamster-colors.html
You need to know if your mottleds have this dominant ruby-eyed gene or not.  If they have it, you need to avoid breeding two ruby-eyed mottleds together.

Mrk

Iso ongelma campbellien kanssa näyttää olevan terveiden ja kilttien linjojen puute ja eläimien vähyys. Ei voi lähteä katkaisemaan linjoja täysin, jos ei ole jotain millä jatkaa? Tai vaihtoehtoina on lähteä kasvattamaan hybridejä tai haudata koko laji. Jos jollain on tietoa missä niitä täysin kilteistä ja terveistä linjoista kasvaa eri sukuisia campbellejä, niin otan tiedon erittäin mielelläni vastaan! Jos joskus 2000-luvulla ovat kasvattajat onnistuneet samaan paljon hyviä eläimiä, niin hienoa, mutta se ei tässä päivässä ihan hirveästi auta. Ilmeisesti niin moni on lopettanut kasvatuksen samaan aikaan campbellien kanssa, että nyt ollaan tilanteessa missä se työ pitää taas aloittaa lähtöpisteestä. Muutos ei tule tapahtumaan hetkessä ja vaatii useamman ison kasvattajan hommaan mukaan.

Standardin mukaisuutta voi sitten alkaa työstämään kun perusasiat ovat kunnossa, eli luonne ja terveys. :peukku: