• Welcome to Suomen Hamsteriyhdistys ry.
 

Yleinen pulina poikasten teettämisestä osa 2

Aloittaja ammie, 25.10.08 - klo:17:49

« edellinen - seuraava »

Hilmeliini

#855
kuoleeko niitä poikasia yleensä ensimmäisten viikkojen aikana monta? vai kuoleeko aina ollenkaan?
Kolme pupua ja kaksi hamsteria, kasvatus loppunut 2013.
Lk creme ps n. Musti Somali Neekeriina
Lk norre laikukas n. Sirpa Unelma Kaarina

EmmaTi

#856
Kyllä niitä saattaa jonkun verran kuolla.
Joskus ei kuole yhtään, ja joskus voi kuolla kaikki...

Hilmeliini

#857
no, voi kai laittaa isän kanssa, kunhan tarkkailee etteivät ala tappelemaan tai kinaamaan. joskus isällä saattaa palaa käämit poikasiin, joskus se hyväksyy ne ihan hienosti.  :)
joten kokeile, uroksia on erilaisia. jos isä hyväksyy pojat "kämppiksiksi" niin hieno juttu, jos taas ei, niin erota ne heti, ettei tule haavereita. :)
Kolme pupua ja kaksi hamsteria, kasvatus loppunut 2013.
Lk creme ps n. Musti Somali Neekeriina
Lk norre laikukas n. Sirpa Unelma Kaarina

Vevve

#858
Meidän hamsula menee talvikkotauolle.  :S

//http://veeranhamsterit.blogspot.com/2011/12/talvikkotauko.html

Hilmeliini

#859
montako kertaa uroksenne ovat astuneet/kauanko astutus on kestänyt?
meillä osku astui6 kertaa, irma ei tullut tiineeksi...  :(
Kolme pupua ja kaksi hamsteria, kasvatus loppunut 2013.
Lk creme ps n. Musti Somali Neekeriina
Lk norre laikukas n. Sirpa Unelma Kaarina

EmmaTi

#860
Lainaus käyttäjältä: "Hilmeliini"montako kertaa uroksenne ovat astuneet/kauanko astutus on kestänyt?
meillä osku astui6 kertaa, irma ei tullut tiineeksi...  :(

Olen antanut uroksen ja naaraan olla yhdessä (valvon vieressä) niin kauan kun ne ovat jatkaneet astumispuuhia. Yleensä n. puoli tuntia, sen jälkeen molempien mielenkiinto alkaa suuntautua muihin puuhiin. Uroshan astuu siinä ajassa varmaan 20-30 kertaa hyvinkin, eipä ole tullut laskettua  :)

Joskus on käynyt niin että homma on kestänyt vain n 10min, silloin on kyllä naaras jäänyt tyhjäksi.. ainakin kahdella eri kerralla on käynyt näin.

mirauh

#861
Millaisia vaikeuksia olette kohdanneet kasvatuksenne alkutaipaleella ja mitkä asiat sen sijaan ovat sujuneet hyvin?

Kysymys yleisesti kasvattajille, olisin todella kiinnostunut kuulemaan lajista riippumatta mitä asioita kannattaa itsekkin muistaa ottaa huomioon välttääkseen mahdolliset ongelmat
Miran hamsterit: kotisivut - syyrialaisien kasvatusta

GaneshaX

#862
Lainaus käyttäjältä: "Hilmeliini"montako kertaa uroksenne ovat astuneet/kauanko astutus on kestänyt?
meillä osku astui6 kertaa, irma ei tullut tiineeksi...  :(

Mä annan uroksen ja naaraan olla keskenään niin kauan, kuin kiinnostus riittää. Eli yleensä puolesta tunnista kolmeen varttiin. Valvonnan alla tietysti.

Astumisen määrää ei ole ikinä tullut laskettua, aika tiuhaan tahtiin uros kiipeää selkään.
Roudan hamsterikasvatus
Creme, soopeli, ps creme ja minkki

Lakupekka

#863
Mites hamsterilta sokeriarvo mitataan? Mikä on normaali sokeriarvo?

Täällä on harkittu ja vakavasti punnittu kiinarien pienimuotoista kasvattamista jo aika kauan. Laji tuntuu itselle todella mieluiselta ja nämä otukset todella nappaavat mun sydämeen.
Sydämen hamstrasivat pikku paholaiset,

Syrkki Wen ‹3
Kiinari Elli. ‹3

Minnaw

#864
^Sokerit tarkistetaan hamsterin virtsasta tähän tarkoitetun stixin avulla. Tikku kastetaan virtsaan ja liuskan tulosta vertaillaan taulukkoon. Jos virtsassa on sokeria, niin taulukosta voidaan katsoa kuinka paljon sitä on (eli 1+ on vähän, ja esim 4+ jo todella paljon).
Oxalis - talvikkokasvatus
http://oxalis.omasivu.fi/

Unskie

#865
Siitä ehkä on täällä foorumilla jotain, mutta noin yleisesti tuli mieleen; miten pian kukin yleensä tarkastaa syntyneiden poikasten lukumäärää/onko kuolleita, jne?
VKH talvikko, ei mielikuvituksettoman lemmikki.

http://dewilkaakat.blogspot.com

EmmaTi

#866
Lainaus käyttäjältä: "Unskie"Siitä ehkä on täällä foorumilla jotain, mutta noin yleisesti tuli mieleen; miten pian kukin yleensä tarkastaa syntyneiden poikasten lukumäärää/onko kuolleita, jne?

Itse oon tehnyt niin, että jos hamsu on yöllä synnyttänyt, niin annan olla seuraavan päivän ajan koskematta ja sitten illalla kun emo tulee syömään, kurkkaan mökin kannen alle pikaisesti, emon tietämättä.
En oo siinä vaiheessa kyllä laskeskellu enkä sen kummemmin näe onko kuolleita tms vaan lähinnä totean että poikasia joko on tai ei ole.
Emo yleensä syö kuolleet pois.

jonna

#867
Tuntuu nyt kovasti olevan tapetilla nuo ruotsalaiset hamsterit.
Ottakaa nyt ihan rauhassa tämän asian kanssa.
Yhtään linjaa ei ole vielä todennettu varmasti sairaaksi, tai "kelvottomaksi", asia varmasti on kasvattajien tiedossa ja tarkkailussa. Ehkä on aihetta epäillä, ehkä ei, aika näyttää. Tuskin kukaan vastuullinen kasvattaja teettää tieten tahtoen sairaita yhdistelmiä, ja jos tuo tapetilla ollut linja olisi sairas, en vaan jaksa uskoa että sillä edelleen tieten tahtoen Ruotsissakaan kasvatettaisiin? Ei ole kenenkään etu käyttää epäkelpoa materiaalia, siinä sahaa vain omaa nilkkaansa ja tekee hallaa omalle kasvatukselleen.
Tilanne näyttää nyt siltä että jokaisen ruotsalaistaustaisen syrkin otsaan on lyöty leima "sairas". Asia ei varmasti ole näin. Ruotsissa on paljon eri linjoja, eritaustaisia eläimiä, ja kaikki nämä on lyöty nyt samaan koppaan.
Sain Ruotsista mm. englantilaistaustaisia ja vanhoja suomalaislinjoja omaavia eläimiä. Jos teilaan nämä nyt sairaaksi ja jalostuskelvottomiksi ruotsalaisuuden perusteella, niin itse asiassa lyön leiman ENglantiin ja Suomeen.

Jokainen joilla on nyt näitä "aihetta epäillä"-sukuja, varmaankin tiedostaa asian ja osaa toimia sen mukaisesti jatkossa. Hysterisointia ja lietsontaa tuskin tarvitaan tässäkään asiassa.

Toivis että tuli suunnilleen oikeaan ketjuun

Rose

#868
Kysyisin, että miten kaukaista sukua saisi olla että poikaset kannattavaa teettää? Esim. jos emän eiei ja isän eeee on mahdollisesti nyt samasta poikueesta, niin kannattaako olla teettämättä tällä yhdistelmällä, vai onko haitatonta jos on noin kaukaisesti sukua?

Pertti

#869
Se riippuu hyvin pitkälti siitä, että mitä ominaisuuksia on eläimessä/eläimissä joihin linjasiitosta tehdään. Pääsääntöisesti pidetään sääntönä, että sukusiitosprosentin tulisi pysyä ainakin alle 6,25, joka siis on serkusparitus. Tästä voitaneen päätellä, että tuo kuvaamasi yhdistelmä on ihan "sallittu". Kuitenkin pitää ottaa huomioon, että mikäli tuossa suvussa joka tulee kertaantumaan hamstereiden taustalla on esimerkiksi periytyviä sairauksia tai vikoja, ne herkemmin periytyvät myös tuleviin jälkeläisiin.

Mitään "akuutteja" sukusiitoksen oireita, kuten hedelmällisyyden heikentymistä ja poikuekoon pienenemistä tuosta tuskin seuraa, mikäli seuraava paritus on totaalinen ulkosiitos. Kannattaa kuitenkin ehkä miettiä muitakin vaihtoehtoja, jos ei ole tiedossa nimenomaista syytä/syitä miksi haluaa linjauksen tehdä.

Kannattaa myös muistaa, että Suomen hamsterikanta on hyvin pieni jos sukuja avattaisiin esim 10-20 polvea, joten suurimmassa osassa poikueita sukusiitosta kuitenkin tapahtuu, vaikka sitä ei rekisteripaperien perusteella huomaisikaan.
Kyllä aina yhen voi ottaa!