• Welcome to Suomen Hamsteriyhdistys ry.
 

Yleinen näyttelypulina

Aloittaja iitu, 19.07.07 - klo:13:30

« edellinen - seuraava »

Mustikkamaan

#60
Sanotaanko näin, että jos on esim. lähes täydellisen värinen keltainen musta, joka on noin muutoikin sertin arvoinen. Sitä vastaan on vaikkapa yhtälailla sertifikaatin arvoinen creme, joka on yhtä kaunis. Ts. eläimet olisivat ulkonäöllisesti "tasan" samalla viivalla. Valitsisin keltaisen mustan ylemmälle sijalle, koska niistä on niin tajuttoman vaikea saada upean värisiä.

Käytännössä jokaisesta väristä on hyvin vaikea saada sitä täydellistä tai edes lähes täydellistä, mutta kyllä jonkin verran sijoja miettiessä ajattelen myös sitä hienon värin saavuttamisen vaikeustasoa.

En henkilökohtaisesti suosi tai vastaavasti "syrji" MITÄÄN väriä, kuviota tai turkkimuunnosta. Minusta jokainen väri on kaunis, jos se on standardin mukainen. Ts. minulla ei ole suosikkia, joka menestyisi paremmin vain siksi, että se on suosikkivärini.
Heidi Harju
[size=85]kasvatuksessa lyhytkarvaiset mustat syyrianhamsterit

Liru laru loru, moni turha poru ratkiriidaksi muuttuu. Löpö löpö löpö, se on ihan höpö, joka leikistä suuttuu![/size]

Heli

#61
Talvikoiden kohdalla ei minusta voi mitenkään puhua, että joku väri olisi suositumpi näyttelymenestyksen kannalta. Kun seuraa menestyneitä eläimiä vuosia taaksepäin, voi huomata että kukin väri on "kohdannut oman aikansa". Elikä menestys riippuu eläinten tasosta, ei väristä. Lähinnä siis siitä minkä värisiin eläimiin joku kasvattaja on suuresti panostanut. Viime vuosina normaalit ovat nousseet erittäin kovatasoisiksi, niitä ennen safiirit olivat hyvin menestyneitä ja jossain välissä helmetkin olivat hyvin kilpailukykyisiä.
Koska talvikkokasvattajia kuitenkin on tosi vähän, ei tällä hetkellä kaikkien värien taso valitettavasti ole ihan huippuluokkaa. Mutta en tosiaankaan usko, että normaalien loistaminen näyttelyareenoilla johtuisi siitä että tuomarit suosisivat sitä värinä.  :)

Helmien tilanne mua henk.koht. huolestuttaa kovasti. Yhteen aikaan meillä oli älyttömän hienot helmet täällä Suomessa, mutta ikävä kyllä ne tuntuvat kadonneen ja sitä tikkausta on hy-vin hankala saada takaisin. Varsinkin kun helmiin tosissaan panostavia kasvattajia ei taida tällä hetkellä olla yhtään.
Destiny's hamsterit 2001-2009

mirilii

#62
Ja ongelma on helmikasvatuksen kanssa siinäkin, että ainoat helmet eivät ole mitään kovin kauniita ja sitten uudet kasvattajat lähtevät eläinkaupoista hakemaan helmiä jalostuseläimiksi ja sitten meillä jyllääkin hybridiongelma entistä pahempana.

Elliska

#63
En kyllä usko että yksikään tuomari huomattavasti syrjisi joitain värejä. Tietysti kaikilla on omat lempivärinsä, mutta eiköhän ne niille hamstereille palkintoja anna, jotka ovat eniten standardin mukaisia.

Ja mirilii ja Heli jo mainitsikin talvikoiden helmi-ongelmat. Oma suosikkini on helmiäisnormaali, mutta näyttelytasoisia sellaisia ei löydy mistään Suomesta. Tietysti niitä voisi ulkomailta hakea (mm. Englannissa on nättejä helmiä), mutta harvempi jaksaa sinne asti lähteä hamstereiden perään.

GaneshaX

#64
Ja sitten näyttelykysymyksiä:
Voinko ilmoittaa samassa näyttelyssä hamsuni sekä ulkomuotoluokkaan että pet luokkaan?
Käykö silloin sama kaavake? Siis ruksin vaan kummatkin kohdat vai eri kaavakkeet?
Ilmeisesti hamsuja ei rekisteröidä mitenkään automaattisesti?
Eli ulkomuotoluokkaan voi mennä "tuosta vain?"

Onko hamsunäyttelyissä sama meininki kuin monissa muissa jyrsijä ja koiranäyttelyissä?
Tarkoitan että näyttelyyn tulee muutamat ihmiset aina liki 20eläimen kanssa jotka tietävät jo että heidän eläinten taso on todella kova.
Roudan hamsterikasvatus
Creme, soopeli, ps creme ja minkki

Heli

#65
Lainaus käyttäjältä: "Ellipsi"mm. Englannissa on nättejä helmiä
Onko tälläkin hetkellä?
Destiny's hamsterit 2001-2009

Elliska

#66
^ Jaa, en tiedä, chatista vain kuulin.

Ninde

#67
Lainaus käyttäjältä: "GaneshaX"Ja sitten näyttelykysymyksiä:
Voinko ilmoittaa samassa näyttelyssä hamsuni sekä ulkomuotoluokkaan että pet luokkaan?
Voit.
Lainaus käyttäjältä: "GaneshaX"Käykö silloin sama kaavake? Siis ruksin vaan kummatkin kohdat vai eri kaavakkeet?
Käy. Nykyään voi ilmoittautua myös sähköpostitse, ohjeet täällä: //http://www.hamsteriyhdistys.net/nayttelyynilmoaminen.php

Lainaus käyttäjältä: "GaneshaX"Ilmeisesti hamsuja ei rekisteröidä mitenkään automaattisesti?
Eli ulkomuotoluokkaan voi mennä "tuosta vain?"
Hamsterin voi rekisteröidä vasta kun se saa ulkomuotoluokasta L1-maininnan. //http://www.hamsteriyhdistys.net/rekisterointi.php

Lainaus käyttäjältä: "GaneshaX"Onko hamsunäyttelyissä sama meininki kuin monissa muissa jyrsijä ja koiranäyttelyissä?
Tarkoitan että näyttelyyn tulee muutamat ihmiset aina liki 20eläimen kanssa jotka tietävät jo että heidän eläinten taso on todella kova.
Harvassa taitaa tällä hetkellä olla ne joilla monta kymmentä eläintä osallistuu, mutta kyllä heitäkin aina välillä joukkoon mahtuu. Nämä henkilöt ovat usein kasvattajia ja heille on kehittynyt sen verran "hamsterisilmää", että he osaavat valita ja ilmoittaa sellaisia eläimiä jotka myös pärjäävät. En nyt ihan ymmärrä mitä tällä kysymyksen asettelulla ajat takaa, kun ihan yhtä hyvin yhdenkin hamsterin omistavan eläin voi olla lajinsa parhaimmistoa ja siten tasoltaan korkealla.

Ankkanen

#68
Huutelisin edelleen 6.sivulla olevan kysymykseni perään kuljetusbokseista, se kun tuntui jäävän tuonne piiloon..  :)

Kuljetusboksi saa olla itse tehty, jos se on riittävän kokoinen ja turvallinen, eikä liian hankala avata tuomaripöydällä.

arctican

#69
Mä olen nykyisin vähän skeptinen tuon periaatteen suhteen, että jokin väri olisi vaikeampi jalostettava kuin toinen. Siis tokihan käytännössä moni väri on toista haasteellisempi jo pelkästään pienten kantojen ja vähäisen jalostusmateriaalin takia, mutta siitä ajatuksesta olen ajan myötä vähän luopumassa, ettäkö joku väri olisi vaikeampi saada rotumääritelmän mukaiseksi kuin toinen.

Tähän ovat vaikuttaneet omat ja toisten jalostuskokemukset: Esimerkiksi jotain cremeväriä saa yhdistää puhtaana sukupolvesta toiseen, ja silti niiden todella syvän väristen ja tummien cremejen synty tuntuu olevan ihan sattumanvaraista.  Kahdesta puhdassukuisesta cremestä voi syntyä lähes luonnonvalkoisen vaaleita ja taas päin vastoin kahdesta luonnonvalkoisesta tai vaikka normaalista erinomaisia cremejä.

Sama juttu usein keltaisilla ja keltaisilla mustilla.

Oikeastaan ainoat värit syrkeillä, joita itse pitäisin ehkä vähän muita helpompina jalostusväreinä, ovat kaikki valkoiset ja niistä erityisesti mustasilmäinen valkoinen, jossa lähestulkoon ainoa haaste on saada aikaan riittävän tummakorvaisia yksilöitä. Valkoinen on yleensä puhdas valkoinen, jos se ei muuten ole sotkeutunut esim. pissasta tai ruuasta.  xD

Luonnonvalkoisissa taas on olemassa vähintään yhtä monta sävyä kuin cremeissä, mutta melko harvoin ne ovat niin tummia tai niin vaaleita, että se näyttelymenestystä estäisi. Toisaalta luonnonvalkoisista taitaa olla edelleen tuomarien kesken eriäviä mielipiteitä, mikä sävyistä on se oikea. Toiset tykkää tummemmista ja toiset lähes ms. valkoisista. Itse yritän pitää ihannettani siinä välimaastossa.  :S

maria-helena

#70
Lainaus käyttäjältä: "GaneshaX"Onko hamsunäyttelyissä sama meininki kuin monissa muissa jyrsijä ja koiranäyttelyissä?
Tarkoitan että näyttelyyn tulee muutamat ihmiset aina liki 20eläimen kanssa jotka tietävät jo että heidän eläinten taso on todella kova.

GaneshaX tarkoitti varmaan sitä, että kasvattajat joilla on sitä "hamsterisilmää" omistavat niitä korkeatasoisia hamstereita. Ja jos sitten he tuovat 20 todella hyväkuntoista hampsteria näyttelyyn, on meidän "tavallisten hamsuharrastajien" hankala saada omat lemmikkimme sijoittumaan...
Joo.. on tuon
Lainaa-napin käyttö vähän hakusessa..[/size] :oops:
Toivottavasti joku tajusi, mitä ajoin takaa.

arctican

#71
Lainaus käyttäjältä: "maria-helena"GaneshaX tarkoitti varmaan sitä, että kasvattajat joilla on sitä "hamsterisilmää" omistavat niitä korkeatasoisia hamstereita. Ja jos sitten he tuovat 20 todella hyväkuntoista hampsteria näyttelyyn, on meidän "tavallisten hamsuharrastajien" hankala saada omat lemmikkimme sijoittumaan...

Ja Ninde taas varmaan tarkoitti sitä, että sillä "tavallisella hamsuharrastajalla" ei tarvitse olla kuin se yksi hyvätasoinen hamsteri, joka saattaa näyttelyssä pestä koko kasvattajien lauman. Useinhan näin käy esim. silloin, jos joku on hankkinut kasvattajalta hamsterin lemmikiksi, josta kehittyy ajan myötä näyttelymielessä erittäinkin tasokas eläin. Täytyy myöntää, että meiltäkin on "karannut" ihan tavallisille harrastajille lemmikeiksi hamstereita, jotka ovat jo poikasena näyttäneet lupaavilta näyttelytähdiltä.

Eihän kenenkään kannata kadehtia toisten hyvätasoisia eläimiä tai näyttelymenestystä sen takia, että niiden takia oma eläin ei pärjää, koska koko näyttelyn idea on siinä, että parhaat eläimet palkitaan. Jos jollain on näyttelyllisesti sinun hamsteriasi parempi hamsteri, onhan se ihan oikeus ja kohtuus silloin että tämä kyseinen eläin pärjää paremmin. Joku on todennäköisesti nähnyt paljon vaivaa sen hamsun hoidossa tai jalostuksessa.

Näyttelyiden tarkoitus on nimenomaan kannustaa harrastajia ja kasvattajia jalostamaan (ulkomuotoluokat) ja hoitamaan (lemmikkiluokat) eläimiään paremmin, joten heikompi näyttelymenestys kannattaa ottaa vain vastaan haasteena ja kenties oppia siitä jotakin seuraavaa kertaa varten.  Ulkomuotoluokissa yleensäkin vain murto-osa eläimistä edustaa sitä kirkkainta jalostuskärkeä, ja kaikki hamsterit eivät jonkun tietyn rakenteellisen puutteen tai värinsä takia koskaan voi ulkomuotoluokissa menestyäkään.  Jos menestys on tavoitteena, kannattaa silloin tällaista hamsteria näyttelyttää ainoastaan lemmikkipuolella (jossa periaatteessa mikä tahansa hamsteri voi menestyä, kun on hyvin hoidettu), ja kenties myöhemmin hankkia tai jalostaa ulkomuotoluokkiin sopivia hamsuja.

maria-helena

#72
^Itse en siis kadehdi kasvattajia, vaan palkinnot menevät niille, ketkä ne ansaitsevat. Taisin ilmaista itseni vähän epäselvästi.. Tarkoitin juuri sitä, että usein ne joille palkinnot menevät ovat juuri kasvattajia tai muuten kokeneita hamsteri-ihmisiä, jotka ovat tietysti nähneet vaivaa jalostuksen ja hoidon suhteen. Niillä, jotka sitten ovat kokemattomampia, on toki mahdollisuus hankkia hyvä poikanen kasvattajalta, ja näin pärjätä näyttelyissä.. Mutta monesti saattaa se, jo aikaisemminkin mainittu "hamsterisilmä" puuttua, esim. tuomari voi havaita helpommin mahdollisia pikkuvirheitä (esim. liian pitkät kynnet yms.), mitä hamsunomistaja ei ole välttämättä huomannut, mutta mitkä harjaantunut kasvattaja huomaa ja osaa sitten hoitaa asiat ennen näyttelyä..
Tuli taas sekavaa tekstiä, mutta tarkoituksena ei ole olla mitenkään hyökkäävän kuuloinen.. ;)

yetta

#73
Mitenkäs se homma nyt menikään ulkkiksissa, jos hamsua on aikoinaan asuinkaveri nyrsäissyt takamuksesta ja siellä on karvattomat pikku pläntit, arvet siis joihin ei karvaa ole kasvanut? Ne kyllä huomaa kun hännänjuurestakin on karvaa tappelussa lähtenyt. Hitto kun poikien piti aikoinaan tapella ihan yks kaks, tuo yksi komea kun tekisi mieli ilmoittaa ulkkikseen mutta sillä siis on takamuksessa karvattomat (parantuneet tosin) kohdat. Ääh.  :kieli

arctican

#74
Vielä vähän offtopicia maria-helenalle:

Yukon on just yksi näistä lapsena erittäin lupaavan näköisistä poikasista, jonka myin uuteen kotiin siitä syystä, että se ei vain sattunut sopimaan sen hetken jalostussuunnitelmiin, eikä kotona ole tällä hetkellä tilaa ihan pelkästään "näyttelyhamstereita" pitää. Eli jos Yukon on yhtään kehittynyt siihen suuntaan, mitä sisaruksia olen nähnyt, se kyllä kannattaa ehdottomasti tuoda ainakin kerran ulkomuotoluokan arvosteluun. Nythän Oulussa on hieno tilaisuus Grand Galassa kokeilla, jos pääsette paikalle.   :peukku:

Terveisiä vielä siskolikalta: Yackety-yak jäi meille asumaan   :sydan