Suomen Hamsteriyhdistys ry

Hamsterit => Kasvatus ja genetiikka => Aiheen aloitti: ennah. - 21.01.08 - klo:22:34

Otsikko: Kysymyksiä kasvattajille
Kirjoitti: ennah. - 21.01.08 - klo:22:34
Eli tässä olen nyt muutaman viikon aktiivisemmin etsinyt kasvatuksesta tietoa, mutta muutamiin kysymyksiin en ole saanut vastausta. Olen siis 16-vuotias, kasvatuksesta kiinnostunut naisen alku ja kotona vipeltää tällä hetkellä kaksi robotyttöä, lk kemu naaras ja pk hunaja (?) uros (en ole sotkemassa kahta viimeistä keskenään  :) ), siskolla vielä muutama lisää. Ja ei, en siis ole harkitsemassa mitään tehotuotantokasvatusta, vaan mietin, että olisi joskus mukava aloittaa pienimuotoista syrkkikasvatusta, kunhan tietoa tulee lisää ja saisi hommattua muutaman jalostukseen käyvän eläimen.  :roll:

1. Arctican sivujen värigenetiikka-osiossa mainittiin, että mitä pidempään väriä jalostetaan puhtaana, sitä paremmaksi se tulee. Samassa kappaleessa kerrottiin myös, että liiallinen homotsygotia voi kuitenkin aiheuttaa muutoksia terveydessä. Itseäni kiinnostaisi juuri vain muutaman värin jalostaminen mahdollisimman puhtaina linjoina, joten onko tällainen käytännössä katsoen edes mahdollista? Eli esimerkiksi mustaa lähtisi jalostamaan vain mustista ja mieluiten mustansukuisista yksilöistä, jolloin jossain vaiheessa suurin osa suvun hamstereista olisi siis mustia.

2. Menevätkö syyrialaiset kaupan? Entä onko värilla paljonkin vaikutusta poikasten myyntiin? Eli onko uusille kasvattajille enää tarvetta?

3. Mitkä värit ovat sellaisia, joita oikeasti tarvittaisiin puhtaina lisää? Puuttuuko Suomesta kokonaan joitain värejä?

4. Lopuksi joku saa nyt kertoa, minkä värinen tämä meidän poika oikeasti on. Itse sen hänet veikannut hunajaksi, mutta koska silmät eivät ole punaiset ja hän on kuitenkin inan tummempi, niin en luota omaan päättelykykyyni pätkääkään. Sitten taas ehkä vähän liian vaalea ruosteeksi (kuvissa huonon valo, oikeasti vähän vaaleampi) ja on kauttaaltaan samansävyinen, toki pitkä karva voi hämätä. Alunperin siis eläinkaupan ostos, joten kasvattajasta/suvusta ei tietoa. Minullekin saapui vasta kun tutullani ilmeni allergia.

(//http://www.vienon.net/olli.jpg)

Paljon kiitoksia jos joku jaksaa vastailla näihin (ehkä vähän tyhmiinkin) kysymyksiin!  ;)
Otsikko: Re: Kysymyksiä kasvattajille
Kirjoitti: arctican - 22.01.08 - klo:15:23
1. Esimerkiksi juuri mustilla ja mustansukuisilla on Suomessa lähes jatkuvasti niin vahva ja vaihteleva geenipooli, että mustien jalostaminen pelkkiä mustia käyttämällä voisi olla hyvinkin mahdollista. Mustia hamstereita syntyy niin paljon (etenkin jos laskee mukaan vielä punasilmäisen version eli kyyhkynharmaan), että pelkoa liiallisesta sukusiitoksesta ei juuri ole, jos kasvattaja itse viitsii pysytellä kärryillä suvuista.

2. Tämä asia vaihtelee varmasti hyvin paljon kasvattajan aktiivisuuden, asuinpaikan, ajankohdan, "maineen" ym. mukaan, joten mitään yleispätevää vastausta on vaikea antaa. Meiltä syyrialaisia kysytään jatkuvasti todella paljon, enemmän kuin olisi myydä, mutta kaikkialla ei välttämättä ole sama tilanne. Värillä on jonkin verran vaikutusta: Esim. useimmat eläinkauppiaat sanovat myyvänsä parhaiten "kirjavia" poikasia, eli käytännössä kuviollisia kuten laikukkaita, nauhallisia ja kilpikonnia. Kaupoissa mustat ja normaalit taas näyttävät liikkuvan hitaammin, luultavasti vain sen vuoksi, että niitä on suhteellisen paljon tarjolla. Kasvattajan on kuitenkin mahdotonta valita väriään sen perusteella, millä olisi eniten kysyntää, sillä hamsterinostajat vaikuttavat olevan melkoisen oikukkaita laumasieluja. Välillä on nimittäin havaittavissa ihan selkeitä buumeja jonkin tietyn värin kanssa, eli kaikki haluavat juuri sitä samaa tiettyä väriä, vaikka hamsteri tulisi ainoastaan lemmikiksi. Hetken päästä taas muotiväri vaihtuu, ja ne ennen halutun väriset eivät kelpaakaan enää niin hyvin.

3. Varmasti kaikkia värejä saisi olla nimenomaan puhtaana enemmän. Lähes kokonaan puuttuvia ovat vaaleanharmaan ja tummanharmaan sukuiset.

4. Jos hamsu on kauttaaltaan saman värinen, se tuskin on puhdas hunaja, kuten itse epäilitkin. Valon vuoksi varmaa vastausta on vaikea antaa. Minusta korvat eivät ole yhtä tummat kuin cremellä, pikemminkin rusehtavat, joten ehkä jotain karamellia laittaisin arvaukseksi. Varminta faktaa väristä saisi kuitenkin vain jälkikasvun tai sukutaustojen perusteella.
Otsikko: Re: Kysymyksiä kasvattajille
Kirjoitti: ennah. - 22.01.08 - klo:21:23
Kiitos vastauksesta!

1. Tähän ykköseen siis vielä tarkennukseksi. Eli värin jalostaminen on siis käytännössä katsoen mahdollista niin kauan ilman "haittavaikutuksia", kun sukusiitosta ei tapahdu?

4. Tuo karamelli voisi olla ehkäpä aika lähellä. Oman entisen cremeni kanssa nämä olivat aivan eri väriset kauttaaltaan, joten se tuskin on hirveän todennäköistä, kuten epäilitkin jo korvien perusteella. Valitettavasti hänellä on ikääkin jo sen verran, ettei uskalla enää lähteä pojalla astuttamaankaan (18 kk).
Otsikko: Re: Kysymyksiä kasvattajille
Kirjoitti: Juuli - 22.01.08 - klo:21:25
Onko tuolla syyrialaisella mustat vai ruskeat silmät? Mietin vain, sillä karamellithän ovat ruskeasilmäisiä.
Otsikko: Re: Kysymyksiä kasvattajille
Kirjoitti: ennah. - 22.01.08 - klo:22:13
Ai katsos vain, olin taas liian hätäinen. Meiltä löytyy siis mustat silmät. Eli kauttaaltaan tuollainen vaalean kellertävä (pitkät karvat vaaleampia), vatsa vaalea (melkein valkoinen), korvat tuollaiset tumman-punertavan-vaalean läpikuultavat ja jalat vaaleat. Lyhyesti siis jonkun verran vaaleampi kuin kuvassa.  ;)
Otsikko: Re: Kysymyksiä kasvattajille
Kirjoitti: Aya - 23.01.08 - klo:10:43
^ruskeita silmiä voi olla aika vaikea erottaa mustista, koska ne näyttävät lähes mustilta.
Otsikko: Re: Kysymyksiä kasvattajille
Kirjoitti: Mustikkamaan - 23.01.08 - klo:17:10
Ei-mustat/harmaat korvat paljastavat yleensä eläimen olevan ruskeasilmäinen.
Otsikko: Re: Kysymyksiä kasvattajille
Kirjoitti: Ceizarinna - 21.08.08 - klo:15:44
Tämä on varmasti ihan tyhmä kysymys, mutta ei sitä muuten viisastu...

1. Montako asumusta hamsulassanne on?Minkälaisia?

2. Voiko otuksia asuttaa muovisissa laatikoissa, siis myrkyttömiä ja mahdollisimman läpinäkyviä tarkoitan, jossakin kuvassa näin tuolla kuvaketjun puolella...? Jos voi niin millaisissa, esim. merkki, kokoa... u know.

Kiinnostunut kiittää! :)
Otsikko: Re: Kysymyksiä kasvattajille
Kirjoitti: p-e-t-r-a - 19.09.08 - klo:18:10
Mäkin kysyn tähän samaan ketjuun.
Kun mua kiinnostaisi hankkia ainaki yks uus hamsu ja olisin jonkin verran myös kasvatuksesta kiinnostunut.

1. Kuinka paljon ikäeroa naaraalla ja uroksella saa korkeintaan olla.
2. Mikä on paras ikä tehdä ensinmäinen poikue naaraalle?
Otsikko: Re: Kysymyksiä kasvattajille
Kirjoitti: Sarantha - 19.09.08 - klo:22:12
Hamsterin laji olisi hyvä kertoa! Koska puhuit toisessa topikissa talvikoista, vastaan nyt niitä koskien.

1. Ei kovin olennaista, ei voi sanoa mitään tiettyjä ikiä. Jos minulla olisi esim. vanhahko uros, niin miettisin tapauskohtaisesti, kannattaako yhdistelmä toteuttaa.
2. 4-6 kk. Kannattaa yhdistää jossain 3kk lopulla, niin on aikaa sitten yrittää pidempään, mikäli heti ei tule kantavaksi.
Otsikko: Re: Kysymyksiä kasvattajille
Kirjoitti: Katar - 05.01.09 - klo:22:22
En viittiny uutta topicia alottaa enkä löytänyt parepaa paikkaa postittaa tätä.

Oon ymmärtänyt että hamsteri liikku enimmäkseen viiksikarvojensa havaintojen perusteella ja muutenkin aistii niillä paljon. Kun rexillä on kiharat viikset niin aiheuttaako se mitään negatiivistä häiriöö/häiritseekö se hamsun aistimuksia jne.?

Sori vähän tyhmä kysymys  :mrgreen:
Otsikko: Re: Kysymyksiä kasvattajille
Kirjoitti: Mustikkamaan - 06.01.09 - klo:13:00
Kyllä mä uskon että jokainen tämän kaltainen mutaatio aiheuttaa jotakin "ongelmaa". Mutta kunhan ei mennä yli eikä ympäri, niin ei välttämättä ole kyse kovin merkittävästä ongelmasta. Esmes luppakorvaiset kanit pystyvät liikuttelemaan korviaan paljon huonommin, ja minusta korvien liikuttaminen äänen suuntaan on jäniseläimelle hirmu tärkeä asia. Että kyllä ne kiharat viikset (nehän "lyhenevät" hirmusti) varmasti jossain määrin ovat haitalliset, mutta en usko että radikaalissa määrin häiritsevät.
Otsikko: Re: Kysymyksiä kasvattajille
Kirjoitti: Marla - 21.01.09 - klo:13:42
Onko mahdollista (tai no, mahdollista ja mahdollista mutta järkevää) käyttää jalostukseen 11 kk vanhaa naarasta? Menee kyllä yli tuon suosituksen, sen tiedän, mutta neito on hyväkuntoinen ja kaikin puolin terve. Ensimmäinen poikue kumminkin olisi kyseessä...
Hieman itseä epäilyttää tuon iän puolesta.

//Sitäpä minä tosiaan hieman uumoilinkin...
Otsikko: Re: Kysymyksiä kasvattajille
Kirjoitti: Minnaw - 21.01.09 - klo:13:44
^On liian vanha kyllä saamaan ensimmäiset poikaset.
Otsikko: Re: Kysymyksiä kasvattajille
Kirjoitti: Sennni - 03.03.09 - klo:18:30
Hei!
Haluaisin teettää 2 talvikollani poikasia. Tyttö on kohta 1v, eli onko se liian vanha? Poika on myös n. 1v.  Kummatkin ovat terveitä. Kiitos jos vastaatte :)
Otsikko: Re: Kysymyksiä kasvattajille
Kirjoitti: Sennni - 03.03.09 - klo:18:32
Miksi yli 11kk vanha naaras ei voi saada ekoja poikasia?
Mikä se suositus ikä on?
Otsikko: Re: Kysymyksiä kasvattajille
Kirjoitti: GaneshaX - 03.03.09 - klo:18:42
Lantio alkaa luutumaan n. puolen vuoden iässä. Siksi.
Suositus on 4-10kk
Otsikko: Re: Kysymyksiä kasvattajille
Kirjoitti: Elliska - 03.03.09 - klo:20:35
Lainaus käyttäjältä: "Sennni"Hei!
Haluaisin teettää 2 talvikollani poikasia. Tyttö on kohta 1v, eli onko se liian vanha? Poika on myös n. 1v.  Kummatkin ovat terveitä. Kiitos jos vastaatte :)
1v talvikkonaaras on liian vanha, ensimmäiset poikaset pitäisi saada 3-6kk iässä (älä kumminkaan laita naarasta alle kolmikuisena asumaan uroksen kanssa).
Otsikko: Re: Kysymyksiä kasvattajille
Kirjoitti: Sarantha - 03.03.09 - klo:21:24
Lainaus käyttäjältä: "GaneshaX"Suositus on 4-10kk

Tämä on vissiin syrkkien suositusikä? Tuossa ylempänä puhuttiin talvikoista... Minä olen oppinut, että talvikon tulisi saada ekat poikaset noin 4-6 kk iässä. Itse olen laskenut naaraan ja uroksen yhdistämispäivän niin, että naaras ehtii ensimmäiseen mahdolliseen synnytyspäivään mennessä täyttää 4 kk.
Otsikko: Re: Kysymyksiä kasvattajille
Kirjoitti: Elven - 04.03.09 - klo:10:01
Mä nyt sotken hiiret tähän esimerkkiin, koska niitä olen lähinnä kasvattanut, mutta koska samat säännöt pätee kaikille pikkujyrsijöille, niin ei anneta lajien hämätä.
Eli, Hiirien suositus astutusikä on myös 3-6kk. Kerran sitten astutin hiiren, joka oli VIIKON yli 6kk. Seurauksena, hiiri oli 7kk ikäinen, kun astutus ja raskaus oli ohi, ja synnytyksen aika koitti. Lopputulos: kuollut hiiri, poikaset ei mahtuneet läpi syntymään.

Sen jälkeen olen ollut todella tarkka tuon ensisynnyttäjän iän kanssa. Ei siis riitä, että jyrsijän astuttaa ennen tuota yli-ikärajaa, vaan itse synnytys on tapahduttava ennen sitä.

Eli siis te joilla on 10-11kk ikäisiä naaraita ja haluatte poikasia... Niin ostakaa uusi naaras tähän tarkoitukseen. Ei siinä muu auta.
Eri asia sit, jos naaras on jo yhden poikueen saanut nuorempana, niin voi sillä tehdä toisen hieman vanhempanakin.
Otsikko: Re: Kysymyksiä kasvattajille
Kirjoitti: Olive - 04.03.09 - klo:11:39
Saattaahan suurin osa pitää paikkansa jyrsijöiden kesken, mutta suositusiät vaihtelee lajeittain ja kyllä vuoden ikäsen gerbiilin voi vielä astuttaa, tosin se ei tuu enää niin helposti tiineeksi.
Sen ikäistä hamsteria ei voisi enää missään nimessä, hiiristä ja rotista en tiedä.
Otsikko: Re: Kysymyksiä kasvattajille
Kirjoitti: Elven - 04.03.09 - klo:16:42
Niin tietysti astutusikä on hieman eri lajikohtaisesti, mutta se mitä tapahtuu kun ikä on ohi... Se on kaikilla sama. Mitä vanhempi ensisynnyttäjä, sitä isompi riski, että poikaset ei mahdu syntymään.
Otsikko: Re: Kysymyksiä kasvattajille
Kirjoitti: Sarantha - 04.03.09 - klo:21:59
Hyvä että kerroit tuon varoittavan esimerkin, Elven, niin paljon näkee noita "voinko astuttaa vaikka on sen ja sen ikäinen" -kyselyitä, että jos vaikka muutama ottaisi tuosta esimerkistä opikseen.

Minun mielestäni se kertoo myös jotain harkinnan puutteesta, jos yhtäkkiä pitäisikin saada lähemmäs vuoden ikäiselle hamsterille poikaset. Jos ne poikaset haluaa, niin miksi sitä hamsua ei ole astutettu aikaisemmin? No ehkä siksi, että se poikasajatus pälkähti juuri omistajan päähän, ja totta kai ne poikaset siinä tapauksessa pitää saada justnytheti, kun kerran naaraspuolinen hamsteri talosta löytyy.
Otsikko: Re: Kysymyksiä kasvattajille
Kirjoitti: Nell_a - 29.05.09 - klo:14:58
Mikä on sitten kääpiöhamsterin maksimi ikä toiselle poikueelle? 1 vuosi?
Otsikko: Re: Kysymyksiä kasvattajille
Kirjoitti: Vevve - 29.05.09 - klo:16:48
^ Vuosi se taitaa olla. Yli vuoden ikäisinä ne harvoin tulevat enää ollenkaan tiineiksi.
Otsikko: Re: Kysymyksiä kasvattajille
Kirjoitti: Marla - 29.05.09 - klo:23:39
Lainaus käyttäjältä: "Sarantha"Jos ne poikaset haluaa, niin miksi sitä hamsua ei ole astutettu aikaisemmin? No ehkä siksi, että se poikasajatus pälkähti juuri omistajan päähän, ja totta kai ne poikaset siinä tapauksessa pitää saada justnytheti, kun kerran naaraspuolinen hamsteri talosta löytyy.
Tai sitten hamsteri on vaikkapa tullut taloon jo useamman kuukauden ikäisenä, eikä ole sopivanlaista urosta tullut vastaan ennen kuin huomaakin naaraan jo olevan hieman liian vanha. Voihan toki sitä urosta kuumeisesti etsiä, voi löytyäkin, mut mä jostain syystä luulen, ettei ensikertalaiselle lainailla uroksia kovinkaan herkästi, vaan se on sitten melkein ainoa mahdollisuus yrittää hankkia jostain oma - joko löytää kasvattaja, joka suostuu myymään jalostuskäyttöön, tai sitten ostaa eläinkaupasta.
Otsikko: Vs: Kysymyksiä kasvattajille
Kirjoitti: Meven - 15.03.12 - klo:14:05
Ajattelin herätellä tätä topaa eloon.. Itse kun yhä haaveilen talvikoiden kasvattamisesta, mutta tie sinne on vielä aika pitkä. Alustavasti oon pohtinut, että voiskohan viimeistään 2015 olla jo semmonen vuosi, ku vois alkaa harkita ekaa poikuetta, mutta elämä näyttää.

Oon ahkerasti yrittänyt kerätä tietoa vähän kaikesta, tänään aloin kokoamaan wordiin liudan kysymyksiä, joihin kirjoitan itselleni vastaukset jne jne. Nyt onkin muutama kysymys, joita olen pohtinut. Luin mm. tämän (http://www.satavarvas.net/turkinpippurin/alkaisinko_kasvattamaan.html) artikkelin, mutta muutama juttu jäi epäselväksi.

1. "Minkälaisia sukulinjoja lajissa on?" oli eräs kysymys. Minä kysynkin nyt, mistä voin asian selvittää? Onko olemassa jokin yhtenäinen tietokanta (kuten esim. koirilla)?
2. Tästä pääsemmekin sukusiittoisuuteen. Pitääkö sukusiitosprosentti laskeskella itse, kun saa molempien mahdollisten vanhempien sukutaulut? Onko tähän olemassa jotakin muuta keinoa? Pyrittekö aina nollan sukusiitosprosenttiin vai mikä on suurin, joka saisi olla?
3. Artikkelissa mainittiin myös, että tulisi valita puhtaita värilinjoja. Mitä tällä tarkoitetaan? Sitäkö, että jos vaikkapa kasvatan helmiäisnormaaleja, yhdistän aina kaksi sellaista enkä esim. normaalia ja helmiäisnormaalia?
4. Hybridit. Mistä tiedän, ettei jossakin suvussa ole hybrideitä? Näkeekö sen sukutauluista?
5. Käskettiin selvittää, mikä on kasvattamansa lajin taso ja saatavuus sekä ongelmat ja muut erityispiirteet. Nämä kai selvinnee vain kysymällä joltakin kasvattajalta eli tuskin on mitään "tietokantaa" olemassa?
6. Miten te kasvattajana suhtautuisitte siihen, että mm. vitoskysymykseni kanssa ottaisin teihin vain suoraan yhteyttä ja kysyisin? Eli vastaatteko mielellänne vai onko parempi kysellä täällä foorumilla vaan?
// 7. Oon hävittänyt tiedot, niin pitää kysyä uusiksi. Eli miten talvikoiden värit periytyikään? Eli mitä tulee mistäkin yhdistelmästä ja mitkä oli resessiivisiä jne. Lähinnä mietin helmen periytymistä.

Lisäksi otan vastaan ihan mitä tahansa vinkkejä, mitä ikinä keksittekään. Mitä olisi vielä tärkeää pohtia (artikkelissa mainittujen lisäksi) tai tietää? Miten kasvatus ylipäätään kannattaisi joskus sitten aloittaa? Onko vielä kenties jotakin hyviä linkkejä aiheesta (myös englanniksi käy)?
Otsikko: Vs: Kysymyksiä kasvattajille
Kirjoitti: Minnaw - 15.03.12 - klo:16:25
Miepäs vastailen, vaikka omasta talvikkokasvatuksesta onkin jo parisen vuotta aikaa. Ehdin niitä kuitenkin kasvatella silloin vuosien 2007-2011 välillä.

1. Talvikoiden tämän hetkisestä linjojen monipuolisuudesta en tiedä, mutta aikoinaan talvikoille kaavailtiin tämmöistä tietokantaa. Täältä löytyy se vanha versio: http://talvikot.net/db/index.php?mitka (http://talvikot.net/db/index.php?mitka) Parhaiten pääset nykyisistä suvuista selville näyttelyiden sekä kasvattajien kotisivujen kautta, josta löytyy sukutiedot. Lisäksi myös omistamalla talvikoita ja saaden niiden sukupaperit itsellesi voit tarkastaa että missä mennään  :peukku:

2. Sukusiitoslaskuri: http://www.talvikot.net/db/sukusiitosastelaskuri.php (http://www.talvikot.net/db/sukusiitosastelaskuri.php)
En ota kantaa nyt sukusiitosprosentin suuruuteen (koska siihen ei kai ole mitään tarkkaa sääntöä). Serkkuparitukset on mielestäni vielä ok, mutta tämän jyrkemmin en itse lähtisi linjaamaan, eikä serkkuparituksiakaan kannata tehdä kuin vain jalostusmateriaalin riittämättömyydessä.

3. Puhtailla värilinjoilla tarkoitetaan sitä, että perusväri aina paranee, kun käytetään samaa perusväriä. Eli näin ollen tulisi suosia talvikoiden kohdalla normaali-normaali ja safiiri-safiiri pareja, jotta perusväriä saataisiin parannettua. Kuitenkin hyvän perusvärin omaava normaali ja hyvän perusvärin omaava safiiri voivat olla toisilleen joskus myös se parempi vaihtoehto, jos niiden suvut täydentävät toisiaan (matala sukusiitosprosentti). Helmiäinenhän ei ole väri, vaan kuvio. Helmiäiskuvio voi esiintyä kummassa tahansa perusvärissä, ollen näin joko helmiäisnormaali tai helmiäissafiiri. Eli vaikka yhdistätkin helmiäisnormaalin ja normaalin värisen talvikon, olet tällöin yhdistänyt kaksi samaa perusväriä, eli suosit puhdasta värilinjaa. Tällöin osa poikasista on normaaleja ja osa helmiäisnormaaleja.

4. Hybrideitä ei näe sukutauluista, eikä hybridiä voi välttämättä edes tunnistaa ulkonäön perusteella. Täytyy vain luottaa, että asiantuntevat kasvattajat eivät käytä linjoissaan hybrideitä. Suvuttomien eläinten käyttö lisää aina hybridiriskiä, siksi jalostuseläimet kannattaa aina ensisijaisesti valita tunnetuista linjoista.

5. Lajin taso selviää aika hyvin näyttelyitä kiertämällä. Ilmottaudu esimerkiksi sihteeriksi ulkomuotoluokan talvikoille. Siinä oppii valtavasti! Myös kasvattajien luona vierailu ja heidän jalostuseläintensä näkeminen auttaa.
Ongelmana talvikoilla on ensisijaisesti juuri hybridit (tosin nekin nyt valistuksen kautta ilmeisesti vähentyneet), myös heikko lisääntyminen on varsinkin talvisaikaan melkoinen vitsaus. Omistamalla talvikoita pääset perille niiden erityispiirteisiin (talviturkki, sosiaalisuus jne.) Kokemuksesta oppii!

6. Minun kokemukseni mukaan talvikkokansa on oikein avointa, eli ota vain reippaasti yhteyttä!  :peukku:

7. Normaali-väri on dominoiva ja safiiri resessiivinen.
normaali x normaali = normaalinväriset poikaset
--> huom! kuitenkin jos molemmat vanhemmat kantavat safiiria niin osa poikasista on safiiria
normaali x safiiri = normaalinväriset poikaset
--> kaikki poikaset kantavat safiiria
--> huom! jos normaali kantaa safiiria voi yhdistelmästä syntyä myös safiiria
safiiri x safiiri = ainoastaan safiirin värisiä poikasia

Helmet periytyvät niin, että jotta saisit helmiäiskuvioisia poikasia, tulee vähintään toisen vanhemmista olla helmiäiskuvioinen.
Eli helmiäisnormaali + normaali = helmiäisnormaaleita ja normaaleita poikasia
helmiäisnormaali + helmiäisnormaali = helmiäisnormaaleita ja normaaleita poikasia

Itse suosittelen aloittamaan kasvatuksen niin, että omistat ensin muutamia talvikoita, joiden kanssa käyt ulkomuotoluokissa = opit tunnistamaan niiden vahvuudet ja heikkoudet ja pääset sisälle lajin perushoitoon. Ensimmäiset poikaset kannattaa teettää esim. yhteistyössä jonkun jo pidempään kasvattaneen harrastajan kanssa.

Tsemppiä talvikoiden pariin! :yes:
Otsikko: Vs: Kysymyksiä kasvattajille
Kirjoitti: Meven - 15.03.12 - klo:18:03
Minnaw,
kiitos vastauksista!

Tuosta kuvion periytymisestä vielä.. Eli sekö menee niin, että hamsteri ei voi vain kantaa helmen "geeniä" piilevänä vaan se pitää aina myös olla sillä näkyvänä? Onko sekin siis ns. dominoiva geeni vai liittyykö nämä määrittelyt vain väreihin?
Otsikko: Vs: Kysymyksiä kasvattajille
Kirjoitti: Jadelini - 31.03.12 - klo:18:35
Ostin talvikkotyttösen Faunattaresta 2 kk ikäisenä. Onko se normaalia että sen koko elämän ajan oli selässä sellainen möykky? Se kasvoi vanhetessa. Mieltäni on viime aikoina alkanut vaivata tämä. Kiitos mahdollisista vastauksista  :)

Onko robossa ja talvikossa kauheasti eroja? Olen lukenut paljon mutta olisi hienoa kuulla muiden näkemys tästä asiasta (: Kiitos !!
Otsikko: Vs: Kysymyksiä kasvattajille
Kirjoitti: krisuliiih - 19.07.12 - klo:14:07
Eli roborovskeista kyselisin.

-Kuinka yhdistäminen kannattaisi tehdä? Milloin erotan pariskunnan toisistaan?
-Jos haluan kasvattaa laikukkaita, kannattaako yhdistää laikukas-laikukas pareja usein?
-Mistä erotan normaali laikukkaan ja resessiivilaikukkaan? En ole tätä vieläkään oppinut..
-Periytyykö robojen värit/kuviot mitenkä? Eli ovatko dominoivia vai resessiivisiä?
-Minkä ikäisinä roboja kannattaa käyttää kasvatukseen? Uroksen suositus? Naaraan suositus?
-Millaisissa asumuksissa robonaaras voi synnyttää? Miniduna? Modattu laatikko(vai tuleeko poikaset läpi)?

Tässä nyt jotakin, nyt aloittelen ihan vain lemmikkirobojen kasvatusta, hieman saa ehkä tuntumaa siihen kasvatukseenkin.. Ja olen tietenkin perushoidot ym. asiat selvittänyt, en suinpäin ajattelematta lähtenyt yhdistelemään pariskuntaa.
Otsikko: Vs: Kysymyksiä kasvattajille
Kirjoitti: Vevve - 20.07.12 - klo:02:30
Lainaus käyttäjältä: krisuliiih - 19.07.12 - klo:14:07
Eli roborovskeista kyselisin.

-Kuinka yhdistäminen kannattaisi tehdä? Milloin erotan pariskunnan toisistaan?
-Jos haluan kasvattaa laikukkaita, kannattaako yhdistää laikukas-laikukas pareja usein?
-Mistä erotan normaali laikukkaan ja resessiivilaikukkaan? En ole tätä vieläkään oppinut..
-Periytyykö robojen värit/kuviot mitenkä? Eli ovatko dominoivia vai resessiivisiä?
-Minkä ikäisinä roboja kannattaa käyttää kasvatukseen? Uroksen suositus? Naaraan suositus?
-Millaisissa asumuksissa robonaaras voi synnyttää? Miniduna? Modattu laatikko(vai tuleeko poikaset läpi)?

Tässä nyt jotakin, nyt aloittelen ihan vain lemmikkirobojen kasvatusta, hieman saa ehkä tuntumaa siihen kasvatukseenkin.. Ja olen tietenkin perushoidot ym. asiat selvittänyt, en suinpäin ajattelematta lähtenyt yhdistelemään pariskuntaa.

Kirjoittamani ohje robopoikueen teettämiseen: http://xn--kpihamsterit-gcba6y.net/?p=robonlisaantyminen

Yhdistelmä riippuu kasvatatko dominoivaa vai resessiivistä. Jotta saat aikaan resessiivisiä, täytyy molempien vanhempien kantaa väriä. Itse suosittelen kuitenkin tekemään melko paljon "ulkosiitosta" normaaliin koska laikut suht uusina kuvioina ja tukkutaustaisina omistanevat suurin osa suhteellisen sisäsiittoisen sukutaustan.

Tietopaketti joka sisältää kaikki robojen värit ja kuviot ja miten ne periytyvät: http://xn--kpihamsterit-gcba6y.net/?p=robovarit_kuvasarja

Miniduna, terra, modattu loota, samat säännöt pätee kuin aikuisillakin. Lukaise läpi nuo linkkaamani linkit, sisältävät kaiken kysymäsi.
Otsikko: Vs: Kysymyksiä kasvattajille
Kirjoitti: krisuliiih - 20.07.12 - klo:13:17
Vevve, kiitos vastauksesta!

Pitääpä katsoa nuo läpi, en olekaan noita löytänyt ennen.

Muoks// Mistä siis erotan dominoivan ja resessiivisen laikukkaan toisistaan?
Otsikko: Vs: Kysymyksiä kasvattajille
Kirjoitti: Vevve - 20.07.12 - klo:16:53
^Kuten kuvista näkyy, resessiivisen kuvio on selkeäpiirteinen kun taas dominoivan tuollainen suttuisempi. Nykyään resessiivisen nimi on laikukas, dominoivan täplikäs.
Otsikko: Vs: Kysymyksiä kasvattajille
Kirjoitti: krisuliiih - 20.07.12 - klo:18:24
Vevve, ok. Yritän tunnistaa nuo mun omat kumpia on. Pitäisi valita se "oma" väri mitä haluaisi lähteä kasvattamaan. Ehkä mahdollisista poikasista saisi kaverit tänhetkisille roboille, jos veljekset hyväksyis niitä kun ei toisiaan hyväksyneet.