Suomen Hamsteriyhdistys ry

Näyttelyt => Keskustelua näyttelyistä => Aiheen aloitti: Minski - 15.08.09 - klo:21:23

Otsikko: Ohjeita näyttelyyn
Kirjoitti: Minski - 15.08.09 - klo:21:23
Tässä yleisiä ohjeita ja linkkejä liittyen hamsterin näyttelyttämiseen. Jos mieltäsi askarruttaa jokin näyttelyyn liittyvä asia niin kysy toki, mutta ennen kysymystäsi voit katsoa löytyisikö vastaus jo näistä linkeistä:

Mitä näyttelyyn tarvitaan:

- Hamsterin näyttelyboksista (+ mitä boksiin)? (http://www.hamsteriyhdistys.fi/foorumi/index.php?topic=5337)
- Mitä tarvitset näyttelyyn mukaan? (http://www.hamsteriyhdistys.fi/foorumi/index.php?topic=5394)


Näyttelyyn ilmoittautumisesta:

- Näyttelyyn ilmoittautuminen (http://www.hamsteriyhdistys.fi/nayttelyt/kuinka-ilmoitan-hamsterini-nayttelyyn/)
- Ilmoittautumislomake hamsterinäyttelyyn (http://hamsteriyhdistys.fi/ilmoittautuminen/) - Ilmoittautumislomake avataan näyttelykohtaisesti kutsussa esitetyn päiväyksen mukaan!
- Postitse lähetettävä ilmottautumiskaavake (pdf) (http://www.hamsteriyhdistys.fi/uusisivu/wp-content/uploads/2011/07/Nayttelyilmo_28072011.pdf)
- Ikälaskuri (http://www.hamsteriyhdistys.fi/nayttelyt/ohjeita-nayttelyyn/ikalaskuri/)
- Ilmottautumismaksut (http://www.hamsteriyhdistys.fi/nayttelyt/ohjeita-nayttelyyn/ilmoittautumismaksut/) - Tarkistathan kunkin näyttelyn ilmoittautumismaksut kuitenkin viime kädessä näyttelykutsusta!


Näyttelyn kulku, valmistautuminen, säännöt:

- Näyttelyitä hamstereille (http://hamsteriyhdistys.net/nayttelyitahamstereille.php)
- Näyttelyyn valmistautuminen (http://hamsteriyhdistys.net/n_valmistautuminen.php)
- Näyttelyn kulku (http://hamsteriyhdistys.net/n_kulku.php)
- Näyttelyyn liittyviä uudistuksia (2006) (http://hamsteriyhdistys.net/nayttelyihinliittyviauudistuksia.php)
- Suomen Hamsteriyhdistys ry:n näyttelysäännöt (http://www.hamsteriyhdistys.fi/nayttelyt/ohjeita-nayttelyyn/nayttelysaannot/)
- Ruusukepalautukset (http://www.hamsteriyhdistys.fi/nayttelyt/ohjeita-nayttelyyn/ruusukepalautukset/), Ruusukepalautuslista (http://www.hamsteriyhdistys.fi/foorumi/index.php?topic=10461.0)


Lisää voit kysellä Yleinen näyttelypulina (http://www.hamsteriyhdistys.fi/foorumi/index.php?topic=6880.0)-ketjussa!


Suomi - Englanti - Ruotsi -näyttelysanastoa

väri - colour - färg
perusväri - top coat - grundfärg/pälsfärg
pohjaväri - undercolour/basecolour - bottenfärg/underfärg/basfärg

turkki - coat - päls
karvanvaihto - moult(ing) - hårfällning

kapea - narrow - smal
leveä - broad/wide - bred/utsträckt
lyhyt - short - kort
pitkä - long - lång
ohut - thin - tunn
paksu - thick - tjock
epätasainen - uneven - ojämn
tasainen - even - jämn
vaalea - pale - ljus
tumma - dark - mörkt

merkit - markings - teckningar
tikkaus - ticking - tipping
kylkikaaret - (side) arches - sidomarkeringar
selkäjuova - dorsal stripe/spinal stripe - ål
kulmakarvat - eyebrown - ögonfläckar/ögonbryn

tyyppi - type - typ
koko - size - storlek
pää - head - huvud
kuono - muzzle - nos
häntä - tail - svans
knikki - curved tail/kinked tail - svansknyck


Näyttelyruusukkeiden päävärit (voivat joissakin tilanteissa olla poikkeavat)

    * 1. sija = punainen
    * 2. sija = sininen
    * 3. sija = keltainen
    * 4. sija = tummanvihreä/turkoosi
    * 5. sija = vaaleanvihreä
    * 6. sija = lila/violetti


    * Paras veteraani = keltainen
    * Paras nuori = valkoinen
    * Tuomarin suosikki = punainen


    * Kunniamaininta = lila/violetti tai vaaleanpunainen, tai näiden yhdistelmä (ulkomuotoluokissa ei käytetä ruusuketta, vaan vaaleanpunaista korttia)

    * Sertifikaatti on sini-valkoinen kortti
Otsikko: Re: Ohjeita näyttelyyn
Kirjoitti: Mustikkamaan - 12.04.11 - klo:08:56
Sihteerin tehtävät

Sihteerin pääsiallinen tehtävä on kirjoittaa hamstereiden arvostelukaavakkeisiin tuomarin sanelemat kommentit, myös ulkomaisen tuomarin kommentit kirjoitetaan suomeksi. Tehtävä on todella antoisa erityisesti kasvattajille, sillä siinä pääsee näkemään suomalaista hamsteritasoa ja kuulemaan tuomareiden mielipiteitä erilaisista hamstereista. Tehtävää voikin suositella kaikille, jotka pystyvät kirjoittamaan käsin suhteellisen ripeästi ja ovat käyneet näyttelyissä aikaisemmin.

Sihteeri on tuomarin apuna muussakin mielessä, hänen on pidettävä huoli, että erityisesti ulkomainen tuomari pysyy aikataulussa ja noudattaa suomalaisia näyttelysääntöjä. Kotimaiset osaavat pitkälti niitä noudattaakin, mutta joskus heitäkin täytyy hoputella. Sihteerin on myös syytä välillä kysyä, tarvitseeko tuomari esim. kahvia tai virvokkeita ja tarvittaessa sitten juoksuttaa assistenttia juomahaussa. Päivän päätteeksi sihteeri kirjoittaa sijoitukset ja muut palkinnot palkintoluetteloon, jonka täyttämisessä vaaditaan huolellisuutta, siitä ei saa puuttua mitään tietoja.

Käsi helposti väsyy sihteerinä ollessa ja joskus on hirmuinen kiire, sillä etenkin ulkomuotoluokan tuomareita on vähän saatavilla ja siten yhdelle tuomarille on saatettu lykätä hurja määrä eläimiä. Onkin tärkeää muistaa, että sihteerin tehtävä on antaa tuomarille mahdollisuus työskennellä mahdollisimman jouheasti, eli sihteerin ei kuulu jutella tuomarin kanssa, kysellä asioita arvosteltavista eläimistä, puhua omaan kännykkäänsä tai hoitaa poikasten myyntiä. Siten sihteeri onkin aika kiinni tehtävässään koko päivän, lähinnä ruokatauolla on mahdollisuus hoitaa henkilökohtaisia asioita.

Tottakai jos tulee ihan äärimmäisen pakko vastata kännykkään, niin se on ymmärrettävää, pääasiallisesti kuitenkaan ei. Jos tulee sellainen hetki että on ihan pakko käydä esimerkiksi myymässä poikasia, tulee sihteerin järjestää itselleen tuuraaja, tuomaria ei siis jätetä yksin odottelemaan. Muutamasta eläimestä voi tuomarilta kysyä jotakin mieleen tulevaa, mutta ensisijaisesti on mahdollistettava tuomarin nopea työskentely. Erittäin tärkeää on, ettei sihteeri pyri millään tavoin vaikuttamaan tuomarin arvosteluihin (esimerkiksi paljastamalla eläinten "henkilöllisyyksiä" tai ehdottamalla palkintoja tietyille eläimille), sillä vaikka useimmat tuomarit eivät lopulta anna ulkopuolisen vaikuttaa omiin päätöksiinsä, voi näytteilleasettajille tällaisesta toiminnasta tulla sisäänpäinlämpeävä kuva.

Mikäli sihteeri ei tiedä jotakin käytännön asiaa (vaikkapa palkitsemisjärjestelmästä, luokkajärjestelmästä tai tuloskaavakkeen täytöstä), on hänen ehdottomasti kysyttävä sitä joltakin joka tietää, jottei virheitä satu. Sihteerin käsialalla ei ole väliä (ei siis tuhlata aikaa nyhväämällä kauniita kirjaimia), mutta palkintoluettelon täytössä täytyy käyttää siistiä käsialaa hamstereiden ja joskus omistajienkin nimien ollessa monimutkaisia. Arvostelukaavakkeita voidaan aina tulkita tarvittaessa useammankin ihmisen voimin, jos jostain koukerosta ei millään meinaa saada selvää.

Joistakin miinuspuolista huolimatta sihteerin työskentely antaa erityisesti kasvattajille antoisaa informaatiota. Siksi voinkin suositella sitä kaikille, jotka ovat käyneet joissakin näyttelyissä ja tietävät jo, mitä näyttelyissä pääpiirteittäin tapahtuu. Jos on vielä kovin epävarma itsestään, suosittelen ensimmäiselle kerralle lemmikkiluokan sihteeröintiä, tai sellaisen ulkomuotoluokan, jossa on kotimainen tuomari ja jossa on vähän eläimiä arvosteltavana.

Sihteeri saa tottakai myös lämpimän lounaan, pullaa, kahvia ja mehua, jotta jaksaa koko päivän kestävän työnsä.


Edit:

Kunniamaininnat annetaan ulkomuotoluokissa kortteina, useimmiten kesken arvosteluiden, kortit laitetaan arvostelukaavakkeen päälle. Siksi sihteerin tulee kirjoittaa itselleen jo siinä vaiheessa ylös annatut kunniamaininnat sekä antamisen syyt, jotta kaikki kunniamaininnat tulisi myös palkintoluetteloon.

Eläinmäärät lasketaan palkintoluetteloon siten, että määrä on todellisesti arvosteltujen hamstereiden määrä. Siten poissaolijoita ei lasketa mukaan, ja mikäli arvosteluun on jostain syystä tullut ylimääräisiä eläimiä, ne lasketaan tottakai mukaan.
Otsikko: Vs: Ohjeita näyttelyyn
Kirjoitti: Vevve - 29.10.12 - klo:16:46
Hamsterin kuljettaminen näyttelyyn pakkasella

SHY järjestää näyttelyitä myös talvisin, ja joskus keli voi mennä hyvinkin kylmäksi. Viileällä ilmalla hamstereita kuljettaessa tulee omistajan huolehtia tarkkaan, ettei hamsteri pääse vilustumaan tai kylmettymään. Syyrialainen hamsteri voi mennä talvihorrokseen alle +6°C lämpötilassa, ja lemmikkihamsterille tila voi olla kohtalokas.