• Welcome to Suomen Hamsteriyhdistys ry.
 

Cushing?

Aloittaja lentsu, 08.03.09 - klo:13:28

« edellinen - seuraava »

lentsu

#30
Lainaus käyttäjältä: "Heli"Mut en tiiä, tämä hamsteritouhu on nykyään niin rakettitiedettä.  :D

 :peukku:  :D

Mustikkamaan

#31
Rekisteröinnistä vanhaan malliin ei ollut mitään hyötyä. Paperit homehtuivat jonkun kaapissa tai ullakolla, varmaan puolienkaan papereiden olinpaikkaa ei tiedetä. Kukaan niitä mihkään järjestänyt tai arkistoinut, ehkä joku yksittäinen rekisteröijä, mutta pitkälti niitä on säilytetty yhdessä mytyssä jossain muovikassissa. Se ei paljon sairauksilta pelasta...

Sukutietokannasta käsittääkseni tulee sellainen, että jokainen (myös ei-jäsenet luonnollisesti) saa lisätä ylläpitäjän kautta oman hamsterinsa sinne ja sen tietoja (kuolinpäivät, arvioidut sairaudet/viat sun muut). Eli siitä tulee sellainen oikeasti hyödyllinen rekisteri, jahka se nyt ikinä valmistuu (kun ei sitä kukaan pääse testaamaan, paitsi kourallinen talvikkoihmisiä).
Heidi Harju
[size=85]kasvatuksessa lyhytkarvaiset mustat syyrianhamsterit

Liru laru loru, moni turha poru ratkiriidaksi muuttuu. Löpö löpö löpö, se on ihan höpö, joka leikistä suuttuu![/size]

@amorous

#32
Lainaus käyttäjältä: "marlena"Ja oletteko ajatelleet ruokinnan osaa. Valmistajat ovat miettineet kaikille lajeille omat ruokansa. Mutta monet antavat hamsterille hevosille tarkoitettua ruokaa.  Pitäisi järjenkin sanoa että  Hevonen ja Hamsteri ovat ruuansulatukseltaan ja kooltaan erilaiset.  Ja niiden tarpeet ovat erilaiset. Ei ihme että esim. knikkejä alkoi tulemaan kuin liukuhihnalta. Joku aina jossain antaa ihan väärää ruokaa.  :oops:  
Itse kyllä myönnän käyttäväni hamstereiden perusseoksen runkona hevosenruokaa. :oops: Suomen Rehun hevosten mysliä: RACING PERFECT MIXIÄ Pääraaka-aineet: Höyryvalssattu ohra, kaurankuorijauho, maissihiutale, heinäjauho, melassileike, ohra, porkkanahiutale, seosmelassi, kasviöljy, glukoosi, kivennäis- ja hivenaineet, vitamiinit. Ja siihen sekoitan kissankuivamuonaa, näkkileivänpaloja,maapähkinöitä, pellavansiemeniä, litistettyä kauraa ja vasikoiden täysrehua.
Ei väriaineita ja minusta kivan monipuolinen, porkkanat ja maissit, eri viljalajeja. Ja saan sitä läheltä ja riittävän isoja määriä kerralla. "Virallisten" hamsuseoksien hinnoista en tiedä, mutta mun seos maksaa 1,25 €/kg. Tykkään kannattaa suomalaista rehufirmaa. Kerran ostin ulkomaisen myslirehusäkin hamsuille. Herran jee mikä ötökkämäärä siellä kuhisi. :huh Siitä lähtien merkkinä ollut Suomen Rehun perfect mix...
 
Viimeksi lauantaina Pertti-tuomari kehui kaikkien esillä olleiden massaa ja turkkeja. Toki siihen vaikuttaa varmaan hamsulan ilma ja tuoreruokinta. Itse en moittisi hevosen mysliä perusseoksen runkona. Toki sitä pitää terästää esim. kissankuivamuonalla.
Knikit luulisin osaksi johtuvan pepulleen putoamisista?? Niitä ei ole itselleni vielä kop kop vastaan...

Heli

#33
Lainaus käyttäjältä: "@amorous"Knikit luulisin osaksi johtuvan pepulleen putoamisista?? Niitä ei ole itselleni vielä kop kop vastaan...
Mun mielipide on edelleenkin se, että jos häntä pyllylleen putoamisesta katkeaa niin jotain on silloin vialla. Eli knikin syntytavalla ei ole merkitystä, vain sillä että se on.

Okei, okei, kyllä tapaturmiakin voi sattua, mutta noin pääosin.
Destiny's hamsterit 2001-2009

lentsu

#34
Mun käsitys on, että jos luu murtuu se aiheuttaa turvotuksen. Jos löytää hamsterin eilen viivasuorasta hännästä siis yhtäkkiä kunnon turvotuksen ja sen jälkeen turvotuksen laskeuduttua knikin, voi ajatella, että jotain on sattunut (ja tämä ei ole kovin yleistä, mulla näin on käynyt tasan kerran. Eikä silti välttämättä murtuma, voipi olla jokin ihme tulehduskin). Muuten laittaisin knikit perimän piikkiin enkä edes tuossa turvotustapauksessa ihan kokonaan sulkisi sairauden ja perinnöllisyyden mahista pois. On ihan selvästi nähty, että knikit periytyvät, joskaan kukaan ei tietääkseni vielä ole tutkinut periytymismekanisimia. Toki ruokinnallakin voi saada aikaan huonoa kehitystä, mutta ajattelisin niin, että jos häntä menee kinkkuun ruokinnasta, siihen on myös perinnöllinen taipumus - minkä vain ruokinta alleviivaa. Mun mielestä nuo "se varmaan putosi" jutskat voi siis unohtaa, paitsi jos siitä on todisteita ja havaintoja.

Hamsterin rintalasta kannattaa myös tunnustella. Piikit siinä liittyvät tavallisesti periytyvään knikkiin (knikki voi olla vaikkei rintalastassa tuntuisi mitään, mutta piikki voi siis olla myös siellä). Ja katsokaa ne hampaat kanssa. Muistan aina näyttelyn jossa Vanhasen Satu tsekkasi yhtäkkiä kaikkien syrkkien hampaat hännän ohella. Purentavikoja ja osittain päällekkäin kasvavia etuhampaita löytyi yllättävän paljon. Luut voi olla vinksallaan muuallakin hännässä jos hokaa tarkistaa.

Tällä on nyt kauheasti tekemistä cushingin taudin kanssa. Keskustelu pääsee käsistä... :roll:  :pihalla:

Oranssi

#35
Syyrialaisilla ei ole suuria ongelmia tällä hetkellä mielestäni.

Kun aletaan välttää sukusiitosta ja tutkitaan sukuja taaksepäin mieluiten yli 10 polvea ennen astutusta, jos mahdollista, eikä astuteta yli 10 kk ikäisiä naaraita, niin eiköhän kanta pysy jatkossakin terveenä. Lujasti uskon niin. Knikit eivät ole ongelma, ainakaan meillä ei ole sellaisia, hamsuja 12 aikuista ja 5 nuorta. Poikaskuolemia meillä ei myöskään ole, niiden syy lienee emojen & poikueiden hoidossa ja eritoten ruokinnassa. Niihin asioihin voisivat kaikki poikaskuolemia kokeneet panostaa enemmän. Hamsut ovat samoista suvuista alun perin kuin kaikilla muillakin.

Ruokinnasta: erään kirjani mukaan hamsun ruoka voidaan koostaa 1/2 kaninruuasta ja 2/3 rotanruuasta, jos käytetään täysravintopellettejä. Hamsuille on myös omat täysravintopelletit markkinoilla. Meillä syödään sekaruokaa, jonka koostan eri hamsun siemenseoksista, koiranruuasta, myslistä, kanin ja rotan pelleteistä, raa'oista juureksista ja lehtevistä kasviksista (emot ja poikaset saavat niitä erityisen runsaasti) sekä pilteistä, bonista ja omista muhennoksista. Soijalla korvaan lihaa jkv. Vehnänalkoita, pellevarouhetta (varoen) ja kasviöljyjä annan myös. Turkit, ihot ja hännät ovat hyvässä kunnossa. Emolla & poikueella on kalkkikivi astutuksesta vieroitukseen välisen ajan. 5 - 6 vk iästä lähtien nuoret saavat riittävät kivennäiset ruuasta. Eliniät: naaraat noin 2 v ja urokset noin 2 v 6 kk. Toki yksilöllistä vaihtelua on.

Mustikkamaan

#36
...Ja sitten siirrytäänkin sädekehän kiillottelusta takaisin cushingin pohdiskeluun tässä triidissä, kiitoksia :)
Heidi Harju
[size=85]kasvatuksessa lyhytkarvaiset mustat syyrianhamsterit

Liru laru loru, moni turha poru ratkiriidaksi muuttuu. Löpö löpö löpö, se on ihan höpö, joka leikistä suuttuu![/size]

Oranssi

#37
Tuossa aiemmin otettiin esiin moninaiset ongelmat hamsujen kanssa, ja totesin vain, että eipä ole näkynyt. Sädekehää ei ole eikä tarvita. On vain kivaa ja suht sujuvaa arkea eläinten kanssa. Nyt poistun kotiin päin :)

lentsu

#38
"Pakko" todeta vaan tuosta poikaskuolemista, että Oranssilla on ollut onnea, jos on välttynyt kokonaan kyseiseltä kokemukselta. Mulla on kerran kuollut koko poikue näkymättömästä syystä (ulkoisesti terveen näköiset poikaset menehtyivät 2-3 viikon iässä yksitellen), kerran kuollut suuresta poikueesta ensimmäisinä elinpäivinään kaikki muut paitsi 3 jotka elivät terveinä ja saivat jälkeläisiäkin (emolla oli synnytyksen jälkeen ongelmia, joista se selvisi) ja kerran tuntemattomasta syystä osa poikueesta alkoi yksitellen jäädä kehityksestä jälkeen ja lopputuloksena kaikki poikueen laikukkaat kuolivat 1-2 viikon iässä. Kaikki yksiväriset selvisivät.

Nämä poikueet ja emot hoidin kuten kaikki liki 100 muutakin. En voi katsoa, että hoidolla tai olosuhteilla olisi ollut mitään tekemistä tapahtumien kanssa. Jokin vain oli vialla.

Ainakaan omien lukujeni perusteella poikuekuolemat eivät ole yleisiä, mutta niitä tapahtuu. Siltä varalta, että jollakin on käynyt niin hitsin huono onni, että poikuekuolema on osunut matkan varrelle jo alkumetreillä, en pidä kovin myötätuntoisena toimintana lyödä ketään tällaista kasvattajaa tai harrastajaa ruokinnalla päähän tyyliin "et ruokkinut tarpeeksi hyvin".

Kasvatustyössä on aina onnea ja epäonnea. Se menee välillä arvalla, ei omilla valinnoilla. Toki hoidollakin on merkitystä paljon, mutta kun eläimet hoidetaan hyvin, voi silti jokin mennä niin ettet vaan kerta kaikkiaan voi sille mitään.

Heli

#39
Lainaus käyttäjältä: "Oranssi"Poikaskuolemia meillä ei myöskään ole, niiden syy lienee emojen & poikueiden hoidossa ja eritoten ruokinnassa. Niihin asioihin voisivat kaikki poikaskuolemia kokeneet panostaa enemmän.
No höpön-löpön!  xD Älä nyt jaksa oikeasti naurattaa enää noilla jutuillasi.  :D
Destiny's hamsterit 2001-2009

Minski

#40
Lainaus käyttäjältä: "Sundae"Ongelmallista on myös se, että jotkut eivät ole millään tasolla tietoisia pienemmistä tahi suuremmista ongelmista, joita on jossain takana esiintynyt. Eikä kaikki ongelmat todellakaan esiinny juuri sukutaulun eläimillä vaan esim. sisaruksilla ja asioita pitäisi kerrata, niistä pitäisi saada tarpeeksi keskustelua ja pistää ylös. Kaikkea ei todellakaan pysty huomaamaan kovin lyhyellä aikavälillä eikä yksin.

Tieto ei aina kulje läheskään riittävästi, joskus jopa ollenkaan. Joitakin ei huvita puhua tietyistä asioista, osa asioista unohtuu tai "unohtuu", kasvattajia lopettaa ja tärkeitä asioita jää unholaan, kun niitä ei käsitellä aktiivisesti tai niistä ei tiedetä tarpeeksi.
Pitää varmasti paikkansa. Ainakin voin omalta kohdaltani sanoa, etten tosiaankaan ole varmasti tietoinen joistain hyvin hyvin monien sukupolvien takaisista asioista. Me uudet harrastajat ei olla kuultukaan monista esimerkiksi tässä topicissa esille tulleista ongelmista ja mistä oltaisiinkaan voitu kuulla, kun asiat on tapahtuneet joskus silloin, kun ite ei omistanut sitä ensimmäistäkään lemmikkihamsteriaan. Netistäkään tietoja jonkun suvun ongelmista ei myöskään löydä mistään, kaikki tieto on ilmeisesti vain joidenkin vanhempien kasvattajien mielessä. Jostain sitä tietoa olisi kyllä erinomaista saada meille vähän uudemmille/nuoremmillekin kasvattajille, mutta miten. Ei oikein voi jokaisen oman hamsunsakaan sukutauluja pistää foorumille ja sanoa, että tutkikaa onko tässä suvussa jossain vaiheessa ollut jotain ongelmia ja kertokaa mitä löytyi. Knikeistä on hyvä knikkilista, tosin siinäkin vain viime vuosien hamsut listattuna ja kuitenkinhan knikkejä on ollut yhtä kauan kuin hamsujakin, joten sekin lista on vähän laahaava. Mutta entä sitten kaikki muut terveysongelmat, joista ei ole mitään listoja ?

Ja onhan varmasti toki niinkin, että jossain ammoisien sukupolvien päässä jotain löytyykin, muttei sitä olekaan ilmennyt enää aikoihin jälkipolvilla, koska voihan kaikki "taudit" laimentua, muuttaa muotoaan, heikentyä ajan saatossa. Tarkoitan, ettei automaattisesti kaikki mitä on ollut vuonna x tarkoita, että ne olisivat yhtä paha ongelma edelleen.

Lainaus käyttäjältä: "Heli"En tiedä millaista esmes. parjattu supa on tällä hetkellä (olen kuullut juttuja että olisi parantunut?), mutta viimeksi kun minä sitä ostin, se oli ihan ka-ma-laa.
Meillä on ollut Supa jo vuosia pääasiallisena siemenseoksena ja hamsut on olleet hyväkuntoisia; pärjänneet ulkomuoto- ja lemmikkiluokkien puolella hyvin ja elinikäkin on ollut ihan normaali ja joillain yksilöillä korkeampikin; vanhimmat on olleet sellaisia 2 v 7 kk ikäisiä. Joten ei se Supa nyt niin kauhean kamalaa ruokaa ole voinut olla :)

Lainaus käyttäjältä: "Oranssi"eikä astuteta yli 10 kk ikäisiä naaraita, niin eiköhän kanta pysy jatkossakin terveenä. Lujasti uskon niin.
Lisäisin tuohon vielä niinkin päin, että ei myöskään käytettäis naaraita ja uroksia liian nuorina, minusta se on aivan yhtä tärkeä ellei tärkeämpikin asia kuin se yläikäraja, mutta jostain syystä koen, ettei sitä pidetä yleisesti ottaen minään, jos naaras on 3 kk tai uros 4 kk ja ihmettelen miksei.


Lainaus käyttäjältä: "Oranssi"Knikit eivät ole ongelma
No kyllä se tuon knikkilistan mukaan jo aika ongelmalta näyttää, ihan liian pitkä on se lista. Ja ellei se ole ongelma nyt niin mielestäni siitäkin voisi aivan hyvin välttää tekemästä ongelmaa odottamalla, että kasvatukseen käytettävät hamsut on edes kasvunsa loppuun kasvaneita. Itse en ainakaan jaksa käsittää, että hamsun joka vielä itsekin kasvaa pitäisi kiireellä saada poikasia; ei knikkiongelmaa pitäisi vähätellä tai kohta se oikeasti on isompi ongelma.

Mutta meni jo taas ohi aiheen :oops:
Hamsteriton tätä nykyä

Heli

#41
Lainaus käyttäjältä: "Minski"Meillä on ollut Supa jo vuosia pääasiallisena siemenseoksena ja hamsut on olleet hyväkuntoisia; pärjänneet ulkomuoto- ja lemmikkiluokkien puolella hyvin ja elinikäkin on ollut ihan normaali ja joillain yksilöillä korkeampikin; vanhimmat on olleet sellaisia 2 v 7 kk ikäisiä. Joten ei se Supa nyt niin kauhean kamalaa ruokaa ole voinut olla :)
Minä en kyllä parhaimmalla tahdollanikaan voi sanoa tämän näköistä seosta monipuoliseksi ja terveelliseksi:


Mutta ei sen syömiseen varmaankaan kuole.  :D
Destiny's hamsterit 2001-2009

@amorous

#42
Lainaus käyttäjältä: "Heli"
Lainaus käyttäjältä: "Minski"Meillä on ollut Supa jo vuosia pääasiallisena siemenseoksena ja hamsut on olleet hyväkuntoisia; pärjänneet ulkomuoto- ja lemmikkiluokkien puolella hyvin ja elinikäkin on ollut ihan normaali ja joillain yksilöillä korkeampikin; vanhimmat on olleet sellaisia 2 v 7 kk ikäisiä. Joten ei se Supa nyt niin kauhean kamalaa ruokaa ole voinut olla :)
Minä en kyllä parhaimmalla tahdollanikaan voi sanoa tämän näköistä seosta monipuoliseksi ja terveelliseksi:


Mutta ei sen syömiseen varmaankaan kuole.  :D
Litistettyä maissia, herneitä, ohraa ja muita jyvälajeja, pähkinöitä ja auringonkukan siemeniä, liha-/kalapitoista kuivamuonaa. Ehkä minun näkemyksen mukaan vähän liikaa auringonkukkaa, mutta aika köppääsesti moitittu...Jos se nyt aivan väärää olis, niin tuskin Minskin seinät olisi täynnä palkintoja...
No Heli miltäs sen pitäisi näyttää täydellinen hamsuseos?  :roll:

Mustikkamaan

#43
^Näitä jyväkeskusteluita on vaikka millä mitalla, siirrytäänkö sinne suunnalle?

viewtopic.php?f=4&t=43&start=530
Heidi Harju
[size=85]kasvatuksessa lyhytkarvaiset mustat syyrianhamsterit

Liru laru loru, moni turha poru ratkiriidaksi muuttuu. Löpö löpö löpö, se on ihan höpö, joka leikistä suuttuu![/size]

Heli

#44
Lainaus käyttäjältä: "@amorous"No Heli miltäs sen pitäisi näyttää täydellinen hamsuseos?  :roll:
On niitä seinät täynnä palkintoja semmoisillakin jotka ei supaa syötä.  xD En ehkä sitä käyttäisi mittarina.  ;)

No @amourous, seoksen ei tarvitse olla täydellinen, mutta olisi mukavaa jos se olisi sellaista ettei siitä 75% mene roskiin. Nuo ohrat ja kaurahiutaleet, joista seos suurimmaksi osaksi koostuu, jäävät kupin pohjalle.
Hamsteri ei myöskään valitse syömäänsä ruokaa sen värin perusteella, joten väriaineet voi aivan hyvin jättää pois.

Nää nyt ehkä ne suurimmat epäkohdat.
Sanoisin että eri seoksia yhdistelemällä saa ihan kivat sapuskat.
Destiny's hamsterit 2001-2009