• Welcome to Suomen Hamsteriyhdistys ry.
 
Menu

Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Näytä viestit Menu

Viestit - fxjvgxb

#1
Mulla olisi kysyttävää talvikon asumuksen koosta. Syrkkiuros kuoli ihan vastikään, ja sillä oli käytössään häkki + siihen yhdistetty 70cm duna. NYt sitten tuo duna jäi tyhjän pantiksi eikä ainakaan hetkeen ole uutta asukasta tulossa joten ajattelin että yhdistäisin tuon dunan, nykyisen talvikon asumuksen jatkeeksi, muoviputkilla. Kummatkin dunat on siis 70x40x30 kokoisia.

Useammasta paikasta (mm. Satumetsän sivuilta) kuitenkin löytyy maininta, että jos talvikolla on liian iso asumus niin eläin voi muuttua aggressiivisemmaksi koska puolustaa sitä reviiriään liikaa tms.

Onko tuosta kokemuksia? Uskaltaako noita dunia alkaa yhdistelemään?

Mitään "kokeiluja" kun en haluaisi suorittaa, talvikko on ihanan kiltti ja sosiaalinen enkä halua luonteen muuttuvan, samoin kun en halua stressata eläintä liikaa sillä että laittaisi liian ison asumuksen. Olisi kuitenkin kiva laittaa lisätilaa aktiiviselle nuorelle hamsulle.
#2
Talvikot on yleensä meillä kovasti olleet sellaisia että kiipeävät heti kädelle. Roborovskeilla tapana nuuhkia ja sitten kipittää piiloon, yhdellä oli tapana kiivetä käteen, istua siinä hetki ja pinkoa sitten matkoihinsa. Syrkit olleet vähän vaihtelevia, muutama on tullut mielihyvin käteen.
Nykyinen syrkki tulee kyllä "tervehtimään" mutta ei itse kiipeä käteen.
#3
Kiva kuulla että olet innostunut hamsuista. :) Meillä on parhaillaan talossa tepsutellut samaan aikaan hamsujen kanssa neljän erittäin metsästysintoisen vinttikoiran lauma, ilman sen kummempia ongelmia. Hamsteri kyllä tottuu normaaliin elämisen ääniin. Kunhan nyt ei otuksen korvan juuressa huudeta yötä päivää ja hamsteri on tosiaan vähän rauhallisemmassa paikassa, ei "näyteikkunalla" jossain missä on jatkuvasti vilskettä ja viuhunaa.

Hamsujen kanssa pötkii varsin pitkälle perustiedoilla, käytännössä ne asiat sitten oppii ja hamsterin hoito nyt ei onneksi ihan ruudinkeksimistä olekaan. Kuten ylempänä vastaillut tosiaan sanoi niin muista toki että campbellit ja roborovskit ovat laumaeläimiä. Tosin, niidenkään yhteiselo ei aina onnistu täydellisesti ja voi joutua erottamaan eläimiä ja pistämään ne eri asumuksiin - itselläni aikoinaan kolmen robopojan lauma hajosi, ja silloin tietysti piti hankkia kaksi uutta asumusta tarvikkeineen lisää ja myös keksiä niille paikat.

Vanhempien kanssa kannattaa ottaa juttutuokiolla esille hamsterin hankinta. Voittehan vaikka eläinkaupassa käydä katsomassakin niitä - tai, jos mahdollista, niin kasvattajalla mikä olisi vielä parempi. Hamsteri on kuitenkin varsin helppo, hajuton ja huomaamatonkin otus, eikä sillä edes ole pitkää häntää (tuo nimittäin tuntuu tosi monia jyrsijöihin tottumattomia kauhistuttavan).

Onnea hamsterinhankintaan, toivottavasti löytyy oma pikkukaveri sinullekin :)
#4
Lainaus käyttäjältä: Veikkoni - 07.07.12 - klo:18:34
Voiko hamsteria ja akaattikotiloita laittaa samaan terraan tms. asumukseen? :wassat:

Komppaan Eveä, ei voi laittaa koska noissa kotiloissa tosiaan on kaikenlaisia pöpöjä. Hamsterissakin kyllä. Luultavasti hamsteri voisi myös yrittää käydä kotilon kimppuun, tai jotain, erakkoeläimiä kun ovat. Hamsterit ja kotilot siis eri asumuksiin, niin on parempi kummallekin.
#5
Lainaus käyttäjältä: Commafenno - 06.07.12 - klo:16:03
Haluaisin vastauksia valjaista. Onko ne turvalliset? Jotkut on sitä mieltä et ne on rääkkäystä ja jotkut sitä mieltä et hamsterin kuuluu päästä ulos koska se on hamsulle kiva ja turvallinen tapa liikkua. Entä jos ostaisin valjaat, miten löysälle ne pitää laittaa? Mun mielestä ois mukavaa antaa hamsterin liikkua turvallisesti vaikka jossain lattialla. Ulos en varmaan mahdollisten bakteerien takia veisi hamsua. Onko jollain kokemuksia valjaista?

Jos meinasit tuolla ulos viemisellä sitä, että hamsteri vietäisiin ihan pihalle tepastelemaan, niin se ei kyllä mitään herkkua hamsterille olisi. Suurimman osan ajastaan luonnossa se viettäisi jossain maanalaisissa onkaloissaan ja nousisi maan pinnalle vain kun on pakko - ja silloin se stressaisi siitä äärimmäisen paljon, koska hamsteri olisi varsin turvaton taivasalla, sen kun voisi nopeasti joku lintu tms eläin napata välipalakseen.

Kanit, marsut, rotat ja fretit voivat nauttiakin valjaissa tepastelusta, mutta siitä pienemmät eläimet, hiiret gerbiilit hamsterit yms ovat liian pieniä valjaisiin. Joko valjaat olisivat liian löysällä, jolloin hamsterin liikkuminen olisi luultavasti vain hankalaa ja se räpistelisi valjaista irti, tai sitten valjaat olisivat liian tiukalla ja naps, hamsterilla voisi olla joku kylkiluu poikki.

Älkää siis ostako hamsterinvaljaita. Hamsterille saa kyllä helposti rajattua alueen missä sitä juoksuttaa. Esim dvd- tai vhs-kasetteja pinoamalla olen itse tehnyt aitauksia hamstereille. Tai sitten yksinkertaisesti vain kerännyt turhat krääsät lattialta ja tilkinnyt mahdolliset kolot, ja hamsteri lattialle vapaaksi. Ei se niin vaikeaa ole.
#6
Lainaus käyttäjältä: Pipatus - 05.07.12 - klo:10:29
Kysyn nyt tässä samassa ketjussa, että millainen Syyrialaisen kuljetusboksin pitäisi olla?
http://www.petnetstore.fi/tuotteet/kanit-jyrsijat-fretit-hakit-kuljetus-ja-ulkoilu/jyrsijan-kantolaukku-expedition
Onko tuon mallinen hyvä?
Meidän lähi eläinkaupassa myydään tuollaisia, mutta isompia Ja pohjaväriksi voi valita limenvihreän tai pinkin :D

Mitä mieltä olette?

Mun mielestä toi on oikein passeli. Itse olen pidemmillä matkoilla käyttänyt toisinaan myös pienikokoista häkkiä kuljetuksessa (n. 45x30x30cm).
#7
Nykyinen syrkkipoika kyllä päästelee unissaan ääniä. Säksätystä, piippailua, ja välillä yllättävän kovaa "rääkymistä". Ei ole mitään ollut hätänä, unissaan on äännellyt.
#8
Kirjoitin tänne jo aiemmin, mutta tosiaan. Vielä lisäyksenä, en mielellään itse siksi hankkisi hamsteria kuin ehkä varhaimmillaan kuudesluokkalaiselle. Nuorempikin voi toki osata käsitellä hamsteria, mutta siinä on sekin, että hamsteri on yöeläin.
Jollekin 7-vuotiaalle voidaan kyllä selittää että hamsteri on yöeläin jne, mutta jos lemmikki heräilee vasta jopa klo 23 aikaan illalla, jolloin jokaisen tuon ikäisen tulisi olla unten mailla, niin yleensä joko sillä lapsella loppuu kiinnostus hamsteria kohtaan, tai sitä hamsteria kielloista huolimatta aletaan herättelemään silloin kun muksulla tekee mieli lemmikkiä pällistellä.
En sano että kaikki lapset ovat tuollaisia sitten, mutta en vain ymmärrä mitä iloa mistään yöeläimestä on pienelle lapselle. Esimerkiksi kahden marsun omistaminen voisi olla parempi vaihtoehto. Mutta tietysti päävastuun tulee olla AINA aikuisella.

Surullisen usein näkee myös niitä tapauksia, että "helppona lemmikkinä" hankitaan hamsteri ties mille Ville viisvuotiaalle, eivätkä vanhemmat perehdy eläimen hoitoon itse alkuunkaan tms. Lopputulos voi olla sellainen, että eläin asuu liian pienessä häkissä, joka siivotaan milloin sattuu, ja jos hamsteri sattuisi tarvitsemaan eläinlääkäriä, niin vanhemmat ovat sitä mieltä ettei nin pienen eläimen takia kannata vaivautua.
Eli: Pitäkää huoli, että myös lasten vanhemmat ottavat selvää hamsterin hoidosta, perusasioista.
#9
Lainaus käyttäjältä: metsku - 05.07.12 - klo:11:43
^Oikeasti vaan hyvin harva pystyy pitämään hamsteriaan vapaana noin paljon. Jos siihen todella oikeasti pystyy niin siinä tapauksessa ehkä hamsterduna riittää mutta ei silti omasta mielestäni sen pienempi asumus. Ymmärrän kyllä pointtisi mutta minusta on "vaarallista" hyväksyä koskaan pieniä asumuksia vapauden varjolla. Joku saattaa ajatella, että no "kyllähän mä pidän sitä vapaana jolloin tää pikkuhäkki on ihan ok" mutta ei sitten todellisuudessa näin olekaan.

Kyllä ilman muuta marsuillekin pitäisi olla aitaus. Meillä tytöt asuu kesäisin leikkimökissä josta koko päivän vapaa kulku pihalle (itse aina palaavat myöhällä mökkiinsä :) ) mutta tällä hetkellä nuo 2 uutta pojanjöllikkää ovat kesytyksessä 130x60 katottomassa häkissä= pohjalaatikossa. Talvisin tytöt ovat kanien kanssa samassa huoneessa aina vapaana mutta täytyy seuraavana talvena miettiä miten tekee kun on nyt nuo pojatkin.

Itselleni on tullut tavaksi pitää hamstereita vapaana lähes aina iltaisin siinä missä itsekin saatan iltavirkkuna yömyöhään kukkua koneen tai telkkarin äärellä. Häkki vaan lattialle ja luukku auki, monesti kipuavat sinne sitten omia aikojaan. Mulla oli aiemmin kesyrottia ja ne oli kovia tuhoamaan kaikkea vähänkin kiinnostavaa asunnosta, niin opin laittamaan kämpän siihen kuntoon, ettei siellä mitään vaarallista ole. Ja meillä jos joku vähän vanha sohvan jalkaa nakertaa niin haitanneeko tuo.

Mutta totta, monilla ei varmaan toteutuisi tuo ajatus siitä että hamsteria todella pitäisi tuntikausia vapaana.
Marsuillekin varmasti olisi hyvä olla vapaana lähes yhtä paljon kuin kanienkin, kaniahan pitäisi kohdella oikeastaan vähän samaan tyyliin kuin sisällä olevaa koiraakin, ettei sitä mihinkään pikku kopperoon teljetä vaan annetaan olla siellä missä ihmisetkin ovat.
#10
Lainaus käyttäjältä: lentsu - 25.03.12 - klo:20:11
Tämä "naurettava höpötys" on peräisin kasvattajilta, joilla on aika villisti enemmän kokemusta roborovskeista ja niiden käyttäytymisestä sekä ajallisesti että lukumääräisesti kuin sinulla, Metsku. Ja tällä viittaan muihin, itseäni pidempään roboja pitäneisiin kasvattajiin kansainvälisesti. Mutta olen jo huomannut aikaisemmista keskusteluista niin tällä kuin muillakin foorumeilla, että sinä et perusta mitään kokemuksesta etkä tilastoista. Vain oma pääsi on tärkeä.

Erinomainen sivusto roborovskeista, niiden majoittamisesta ja hoidosta on http://oakfarmrabbitsandrodents.co.uk/robo/housing.html, jos englanninkieli on ok. "For groups of Roborovskis it is a very bad idea to have cages with more than one 'room' or compartment, as they can become very territorial over different sections, and can end up fighting and causing serious injuries, or even death."

Herättelen henkiin vanhaa ketjua, mutta tuohon englanninkieliseen tekstinpätkään (ja sivustoon) viitaten - täysi peesi. Jos useampi hamsteri asuu tuollaisessa putkilla yhdistetyssä hommassa, on iso mahdollisuus että sopuisampikin jengi alkaa nahistelemaan keskenään, juurikin siksi että niillä oikeasti alkaa helposti syntyä tuossa tilanteessa tuollaisia reviirikiistoja.
Putkilla saa kivasti yhdistettyä monta asumusta, mutta jättäisin ne yhdistämiset talvikoille, kiinareille ja syrkeille, tai yksin asuville cämpsyille ja roboille.
#11
Duna Fun Large on paljon parempi vaihtoehto. Ja siinähän on niitä putkiakin? Niillä voi yhdistää kaksikin häkkiä toisiinsa. :)
#12
Lainaus käyttäjältä: Jasu - 04.07.12 - klo:14:56
Eikös robot ja muut kääpiöhamsterit ole laumaeläimiä, elikkäs vähintään kaksi nuppia per häkki. Itse en kyllä käppänää löisi yksikseen asumaan minidunaan..

Talvikot voivat joskus harvoin tulla toimeen kaverin kanssa mutta ovat pääsääntöisesti erakoita, kiinarit viihtyvät myös yksin. Robot ja campbellit ovat yleensä onnellisimmillaan kaverin kanssa. Itselläni kuitenkin on ollut roboja asumassa yksinkin kerran vuosia sitten, kun pitkään yhdessä asuneelle kolmelle veljekselle alkoi tulla tappeluita. Piti erottaa robot, ja olivat jo sen ikäisiä silloin että uskon että uuteen lajikumppaniin tutustuttaminen olisi lähinnä ollut vielä pahempi stressi kuin mitä yksin joutumisesta seurasi. Yksi roboista asutti 70cm dunaa ja loput kaksi olivat minidunissa. Ihan onnellisilta otuksilta vaikuttivat senkin jälkeen. Yksi talvikko on myös asustanut joskus jonkin aikaa minidunassa tosin muutti sitten isompaan duna hamsteriin myöhemmin.

Lainaus käyttäjältä: metsku - 04.07.12 - klo:11:02
Kyllä se on ollut ennen ja on nytkin pitää hamsteria minidunan kokoisessa asumuksessa. Se vapaana juoksentelu ei korvaa häkin kokoa. Häkki on kuitenkin se missä se elämä enimmäkseen vietetään. Ihan turhaa siis ajatella, että pidänpä syrkkiäni  jossain minikokoisessa hamsterdunassa koska se pääsee 4 tunniksi pois sieltä joka päivä. Vapaana olo on toki ekstraa ja erittäin toivottavaa mutta ei korvaavaa. Eihän ihminenkään korvaa liian pientä asuntoa päivittäisellä juoksulenkillä. Lähtökohta on viihtyistä koti meille kaikille, eläimille ja ihmisille.

Marsut ovat täysin erilaisia eläimiä kuin hamsterit. Nimenomaan hamsterit ovat helposti tyytymättömiä ja tarvitsevat kokoonsa nähden huomattavan suuren tilan. Hamsujen häiriökäytöstä ei osata tulkita. Olen kuullut aika monelta harrastajalta kasvattajalta lausahduksia kuten: "no joillakin hamsterilla on tapana jyrsiä kaltereita", "joo, hehe, jotkut hamsterit on oikeita karkaamisen maailmanmestareita, kannattaa sit peittää dunan reunat metallilevyllä", "jotkut nyt vaan rynkyttää juomapulloa", "hamsterit on jyrsijöitä, ne jyrsivät kaikkea, suojaa dunan reunat", "joo ne addiktoituu juoksupyöriin, anna se vaan kahdeksi tunniksi illassa", "ei kannata käyttää häkkiä kun ne rupee sit jyrsimään niitä kaltereita" ym.

Kaikki tuo on väärin. Tarpeeksi isossa asumuksessa riittävin virikkein mitään yllä mainittua ei tapahdu. Lemmikkihamsterin luonteesta riippuen se voi viihtyä suht pienessä asumuksessa mutta usein ne tarvitsevat hyvin isojakin, etenkin naarassyrkit.

Kaneja ei tulisi pitää häkissä koskaan. Kani ei ole häkkieläin. Joko iso aitaus tai oma huone.

Jos vuorokaudessa on 24h joista hamsteri nukkuu sen puolet ajasta, ja sen jälkeen on loput hereillä (näin heitettynä nuo tuntimäärät) ja olisi sitten vaikka n.10h kunnolla hereillä, josta 5h se saa viettää vapaana 100 neliön kokoisella alueella juoksennellen, ja loput 5h häkissä missä on virikkeitä ja tekemistä, niin mielestäni siinä ei ole mistään eläinrääkkäyksestä kyse. Iso häkki on _aina_ parempi, sinne mahtuu paljon enemmän kaikkea ja eläimellä on enemmän elintilaa, mutta en tuomitse jos hyvinhoidetulla hamsterilla sattuisi olemaan hieman pienempi häkki. Kunhan kyse ei ole mistään 40x30x30cm kokoisesta, mikä taitaa olla se lain antama minimirajakin.

Marsuista minulla ei juuri kokemusta löydy, mutta en usko että nekään ovat kovin tyhmiä otuksia ja jos kaksi suht isoa marsunmöllikkää viettää ison osan päivästään 120cm pitkässä häkissä jota koristaa mökki, heinäkaukalo ja juomapullo, niin tuskin se mitään järin mukavaa elämää on. Muutamalla tutullani - joista yksi myös kasvattaa marsuja virallisella kasvattajanimelläkin - kuitenkin tuollaista on. Marsullekin olisi paras joku tilava aitaus tms.

Itselläni on sitten lapsuudessa ollut kanikin. Se on totta että kania ei pitäisi sulloa häkkiin. Meillä kanilla oli häkki jonka sivussa oleva luukku oli koko ajan auki, kani sai kulkea täysin vapaasti ympäriinsä kuten meidän koiratkin, ainoastaan öisin kanilla oli häkistä luukku kiinni kun kukaan ei voinut 24/7 pupua valvoa.
#13
Mulla on parhaimmillaan ollut 6 hamsteria samaan aikaan makuuhuoneessani. Ainoa häiritsevä kokemus oli se kun kerran yöllä heräsin ja aloin rymistelemään ja samantien hamsterit lopettivat touhuilunsa ja tulivat kurkkimaan mitä tapahtuu - 6 pimeässä kiiluvaa silmäparia olivat aika pelottava näky :D
Juoksupyöräily tms äänet eivät ole minua häirinneet. Päinvastoin jos joku ei jaksanut rapistella ja touhuilla jonain iltana, mulle tuli jo hätä, että onkohan kaikki kunnossa kun niin hiljaista.
#14
Lainaus käyttäjältä: metsku - 21.06.12 - klo:00:17
^Kuulepas, se on ihan tasan eläinrääkkäystä pitää syrkkiä (tai talvikkoa) minidunan kokoisessa asumuksessa. Hamstereiden häiriökäyttäytymistä on tutkittu loppujen lopuksi aika paljon ja ne eivät todellakaan voi hyvin noin pienessä tilassa vaikka susta tuntuisi miltä. Hamsterit liikkuvat luonnossa todella pitkiä matkoja ja etsivät ruokaa. Jonkun minidunan kulkeminen päästä päähän vie aikaa pari sekunttia. Miten sä voit hetkeäkään ajatella, että hamsterin kaltainen eläin voisi viihtyä sellaisessa luukussa? Mikä sinusta tekee niin paljon paremman elävän, että katsot oikeudeksesi hyväksyä sen, että joku sulkee  isokokoisen syyrialaisen johonkin naurettavan pieneen muoviboksiin?

Olen tehnyt tässä vuosien aikana kyselytutkimusta. Olen kysellyt eri eläinlajien kasvattajilta silleen vaivihkaa häiriökäytöksestä. Kaikki ovat pitäneet "ihan normaalina" jotain dunan syömistä tai kaltereiden pureskelua. Monet kuittaavat sen, että "joo joillakin on tapana." Ei sellaista tapaa olekaan, se on häiriökäytöstä. Mutta kun ei sitä tunnisteta sellaiseksi niin ei sille mitään tehdäkään.

Nasu, kun se häkkisi täyttänee lain minimimitat niin eläinsuojelu ei kauheasti voi auttaa PAITSI että ottaisin sinuna sinne yhteyttä ja kysyisin voisiko sieltä joku soittaa ja kertoa äidillesi, että olisi syytä hommata isompi häkki.

Jos tuon kokoisessa asumuksessa joku hamsteriaan pitää, niin siitä saattaa itselle rapsahtaa syyte jos menet eläinrääkkääjäksi ko. henkilöä haukkumaan ihan vain asumuksen koon perusteella, jos muut asiat on hyvin. Vastakysymykseksi voin siis esittää: Mikä susta muka tekee niin paljon paremman ihmisen, että katsot olevasi kykenevä tuomitsemaan muita eläinrääkkääjiksi, jos heillä ei ole sinun ihanteesi kokoinen häkki lemmikillään?

Tiedän kyllä hamstereiden luonnonmukaisesta elämisestä, eli ei ole uutta että kulkevat pitkiä matkoja luonnossa, jopa 20km saattaa mennä yön aikana, jos en väärin muista tuota tietoa. Mutta tuollaisen perusteella ei hamsterille riittäisi edes se 100cm pitkä häkki - kulkeehan senkin päästä päähän yhtälailla parissa sekunnissa?

Mulla on ollut syyrialaisia väliaikaisesti muutaman kuukauden ajan hieman minidunaa isommissa asumuksissa. Eivät ole alkaneet kiertää ympyrää, ei ole ollut kaltereiden järsimistä tai muuta häiriökäyttäytymistä. Tervepäisiä eläimiä ovat olleet ja saaneet jaloitella useita tunteja päivittäin asumuksensa ulkopuolella.

Ennen tuota kauheaa ragettamiskohtausta olisit voinut edes lukea viestini kunnolla. Siispä pieni lainaus mukaan aiemmasta tekstistäni: "Eihän tuonne kyllä hirveästi mahdu, mutta hei ihmiset, ennenkin on ollut oikein tyytyväisiä hamstereita tuon kokoisissa häkeissä. Jos hamsterilla on virikkeitä ja se pääsee jaloittelemaan en näe ongelmaa tuon kokoisessa asumuksessa. Voisin pitää omaakin hamsteriani sellaisessa, ainakin väliaikaisesti - olen itse tottunut vaan paljon isompiin häkkeihin."
<--- Olivatko aiemmin kaikilla hamsterit jotenkin häiriintyneitä, kun mitään megasuuria häkkejä ei ollut myytävänäkään? Totesin vain, että hamsteri VOI kyllä olla tyytyväinen tuon kokoisessakin häkissä, JOS se saa jaloitella runsaasti vapaana ja sillä on virikkeitä häkissä ja häkin ulkopuolella. Jos hamsteri siis nukkuu päivän siinä pienehkössä häkissään, mutta heräiltyään pääsee esim 4-5 tunniksi juoksentelemaan 100 neliön kokoisella alueella varsin vapaasti, kuten itselläni hamstereilla on ollut tuollainen alue käytössään jaloitellessaan, niin onko tuo nyt niin paha?
Lisäksi totesin että kyllä tuollainen asumus menisi ainakin väliaikaisesti. Huomautin myös, että isompi on aina parempi, mutta ei tuon kokoisesta häkistä voi kenellekään piiskaa takamukselle antaa.

Tähän väliin täytyy myös todeta, että marsuharrastajien keskuudessa on ihan OK laittaa kaksikin kappaletta marsuja 120cm pitkään häkkiin. Täällä tuota 120cm pitkää häkkiä aletaan sitäkin kohta pitää ihan liian pienenä syyrialaiselle hamsterille, joka on noin kolme kertaa marsua pienempi.

Muoks: Pienenä lisäyksenä, kannattaa myös katsoa sitä hamsterin luonnetta. Joku superaktiivinen pallero tulisi hulluksi vaikka miten isossa häkissä, joku taas pärjää mainiosti hieman pienemmässäkin. Mutta talvikon, robon tai campbellin voisin aivan hyvin laittaa minidunaan ja mielestäni kenelläkään ei ole silloin oikeutta tulla haukkumaan minua eläinrääkkääjäksi, sillä omilla hamstereillani on aina ollut puhdasta vettä, laadukasta jyväsekoitusta, tuoreruokaa, puhtaat purut, luonnonmukaisia virikkeitä ja saavat juosta vapaana päivittäin.
#15
Tuo riippuu niin kovasti lapsestakin, onko villi vai rauhallinen ja miten vastuullinen on jne. En antaisi kyllä hamsteria alle 11-12 vuotiaalle, tuo on mielestäni se "alaikäraja". En ymmärrä, miksi jollekin 6-vuotiaalle pitäisi hankkia lemmikki, joka saattaa alkaa heräilemään vasta klo 22-23 tienoilla illalla.

Ja vastuu alaikäisen lemmikistä on sitten aina aikuisella. Tuskin kukaan esim 12-vuotiaalle hankkii koiraa, ja antaa sitten tämän 12-vuotiaan hoitaa kaiken sisäsiisteyden opettamisesta tapakasvatukseen, vaan se päävastuu on aikuisella. Hamsteri toki on sellainen lemmikki että 12-vuotiaskin osaa antaa ruokaa, vaihtaa vedet ja siivota häkin, ja käsitellä hamsteria, mutta jos eläin sattuisi esim sairastumaan ja tarvitsemaan lääkitystä olisi mielestäni vastuu silloin aikuisella.
Valitettavan monesti kuulee näistä tapauksista, missä vanhemmat hankkivat lapselle hamsterin, mutta eivät esim sen sairastuessa vaivaudu viemään eläinlääkäriin tms, koska "tulisi liian kalliiksi tuommosen rotan hoito".