• Welcome to Suomen Hamsteriyhdistys ry.
 

Yleinen pulina poikasten teettämisestä

Aloittaja Heli, 20.08.07 - klo:23:39

« edellinen - seuraava »

Sarantha

#840
Naaras on tuossa vaiheessa jo liian vanha saamaan poikaset, toisaalta tuossa tilanteessa nyt ei isompaa hätää pitäisi enää olla, naaras tuskin tulee kantavaksi enää jos ei ole puolessa vuodessa tullut. Ei ole mitenkään harvinaista että talvikko (varsinkaan talviaikaan?) jää tyhjäksi.

Talvikon kiimaa ei ihminen huomaa, joten niillä ei käytetä ns. astutusmenetelmää, vaan tehdään juurikin tuolla tavalla kuin kaverisi on yrittänyt, eli laitetaan naaras ja uros yhteen asumaan ja pidetään ainakin pari viikkoa, käytännössä siihen saakka kunnes naaraasta näkee että se on kantavana.
Talvikkoharrastusta 2006-2008.
Kotona tällä hetkellä 2 gerbiiliä, 2 maatiaiskissaa & bordercollie.

Nell_a

#841
Mitä mieltä olette poikueista, joiden tarkoituksena ei ole jalostus vaan pelkästään saada omaa kokemusta, lemmikkiluonteisia hamstereita ja jättää ehkä pari hamsteria kotiin? Itse harkitsen teettäväni tällaisen poikueen ensi keväänä, kun olosuhteet on täällä paremmat siihen. Ainakin marsufoorumilla kritisoidaan kovasti "huvikseen" poikueen teettämistä, miten on täällä hamstereiden keskuudessa laita? Kääpiöhamsteri poikue olisi siis kyseessä ja niitä olen omistanut yhteensä nelisen kappaletta, kaksi juuri tällä hetkellä.
[size=85]Normaali vkh tv Rusina 20.1.06-17.1.08
Safiiri vkh tv Jusa 5.2.08-6.10.09  
+ marsut ja koira[/size]

Mustikkamaan

#842
No itse en ymmärrä, minkä takia näyttelyjalostus olisi ainoa oikea muoto, lemmikeitähän nämä kaikki on.

Ideana on vain se, että terveys on ensisijainen asia, ja terveysseikkoihin (esim. perinnöllisiin vikoihin sekä hamstereiden sukuihin) tulee sen vuoksi tutustua hyvin ennen poikasten teettämistä.
Heidi Harju
[size=85]kasvatuksessa lyhytkarvaiset mustat syyrianhamsterit

Liru laru loru, moni turha poru ratkiriidaksi muuttuu. Löpö löpö löpö, se on ihan höpö, joka leikistä suuttuu![/size]

Nell_a

#843
Terveys on ilman muuta se tärkein asia, kaikissa lemmikeissä. Olenkin ensimmäisen eläinkauppahamsterini (joka oli oikein mukava ja terve) jälkeen hankkinut vain kasvattajilta joilta olen saanut rekisteripaperit mukaan ja näin on ollut tietoa suvusta. Tämän vaatisin tietysti myös poikueen vanhemmilta, jotta voi varmistua siitä että ovat eri sukua.

Onko tiineyksissä jotain erityistä huomioitavaa? Entä vuodenaikaa jolloin tiineydet onnistuvat parhaiten? Olen tutustunut parhaiten vain marsujen tiineyksiin ja marsuilla talvitiineydet ovat kaikista riskialttiimpia ja johtavat yleisimmin tiineysmyrkytykseen. Kuinka yleisiä tiineysmyrkytykset tai muut tiineysajan/synnytyksen komplikaatiot ovat?
[size=85]Normaali vkh tv Rusina 20.1.06-17.1.08
Safiiri vkh tv Jusa 5.2.08-6.10.09  
+ marsut ja koira[/size]

Anonymous

#844
Onko mahdollistä, että yhdistelmästä pk musta x lk creme vn tulisi musta valkokirjokilpikonna?
Poikasia on 9 ja värit näyttäisi olevan:
musta x4
musta vn x3
soopeli vn
musta valkokirjokilpikonna?

Vanhempien sukua ei ole tiedossa.

wiidii

#845
^Kumpi on emo ja kumpi isä?
Hallituksen jäsen 2017.
Choux Puffs -hamsterikasvatus tauolla.

Ninde

#846
^No ei kai sillä periaatteessa ole väliä kumpi on kumpi, kun ei ole mahdollista että tulee kilpparia musta-creme yhdistelmästä. Eli jomman kumman on oltava jollain tapaa keltainen, oletettavasti creme onkin vkkk (mikäli se siis on emo).

Keltaisen periytymisestä erinomainen taulukko täällä: //http://www.freewebs.com/vivaldines/keltaisenvrinjalostaminen.htm

GaneshaX

#847
Eli yksinkertaisuudessaan: emo on ollut ns. piilokilppari.
Roudan hamsterikasvatus
Creme, soopeli, ps creme ja minkki

Ninde

#848
Ei välttämättä ole piilokilpparikaan, cremen seasta kun voi olla niin vaikea erottaa niitä keltaisia laikkuja, joita sillä hyvinkin voi olla. (Piilokilppari = geneettisesti oltava kilpikonna, mutta laikkuja ei ole yhtään silmällä erotettavissa)

GaneshaX

#849
Onhan meilläkin yksi kilppari, josta ei erota laikun laikkua, mutta isä on keltainen.

Toisella kilpparilla taas on hyvin vähän ja erittäin pientä laikkua.
Roudan hamsterikasvatus
Creme, soopeli, ps creme ja minkki

Anonymous

#850
Piilokilppari  :x  :(
Emon kuva on tässä: //http://i498.photobucket.com/albums/rr343/sanojajakuvia/hanna005-2.jpg

GaneshaX

#851
Jos sukutaulussa on takana yksikin kilpikonna, osa sen naaras jälkeläisistä voivat teoriassa olla sukupolvesta toiseen kilpikonnia (vaikka laikkuja ei näkyisi)
Joko laikkuja ei näy tai ne peittyvät just esim. creemeen. Asia kyllä paljastuu, kun aikanaan jälkeläisiin sattuu syntymään erittäin näkyvästi kilppari tai keltainen uros :D
Roudan hamsterikasvatus
Creme, soopeli, ps creme ja minkki

Nell_a

#852
Lainaus käyttäjältä: "Nell_a"Onko tiineyksissä jotain erityistä huomioitavaa? Entä vuodenaikaa jolloin tiineydet onnistuvat parhaiten? Olen tutustunut parhaiten vain marsujen tiineyksiin ja marsuilla talvitiineydet ovat kaikista riskialttiimpia ja johtavat yleisimmin tiineysmyrkytykseen. Kuinka yleisiä tiineysmyrkytykset tai muut tiineysajan/synnytyksen komplikaatiot ovat?

Kaipaisin edelleen vastauksia kysymyksiini :)
[size=85]Normaali vkh tv Rusina 20.1.06-17.1.08
Safiiri vkh tv Jusa 5.2.08-6.10.09  
+ marsut ja koira[/size]

Oranssi

#853
Syyrianhamsut lemmikkioloissa lisääntyvät vuoden ympäri. Tiineys kestää yleensä tasan 16 vrk. Normaalin tiineyden rajat ovat 15.5 - 16.5 vrk. Synnyttävän emon ihanneikä on 6 - 8 kk, jolloin naaras on jo enimmän kasvunsa kasvanut ja henkisesti myös ehtinyt kypsyä emoksi. Naaraan tulee olla kesy, hyväkuntoinen ja ulkomuodoltaan laadukas. Uroksen tulee olla terve aikuinen ja sopia naaraalle. Omistajan ja hamsun suhde on tärkeä, emon tulee voida luottaa hoitajaansa täysin joka tilanteessa. Tiineysmyrkytykset ovat erittäin harvinaisia.

Yleensä hyvin hoidetun ja ruokitun emon poikue selviää hyvin. Todella suurikin poikue voi selvitä, poikaset vuorottelevat nisillä, suurin syyrianhamsun poikue minkä Suomessa tiedän oli 20 ja kaikki selvisivät. Poikuekoko voi olla 1 - 20, yleisimmin syntyy 6 - 12 poikasta. Pieni poikue on aina riskipoikue, synnytys voi viivästyä, mikä on vaarallista, ja muutaman poikasen on myös vaikeampi pitää yllä maidon tuloa kuin normaalikokoisen poikueen. Tilanteessa auttaa runsas tuoreruokinta.  

Raikkaat kasvikset sekä muhennosruuat ovat emon ja poikueen ruokinnassa todella tärkeitä, emo saa niistä nestettä imetyksen tueksi ja poikasetkin alkavat syödä kiinteätä ruokaa 7 - 10 vrk iästä alkaen ja samalla niiden nesteen tarve kasvaa suuremmaksi kuin minkä emon maito tyydyttää. Liha, kala, kana, maitotuotteet, soija ja pähkinät ovat tärkeitä proteiinin lähteitä, ja monipuolista kuivamuonaa tarjotaan runsain mitoin. Kaiken ruuan tulee olla pienimpienkin poikasten saavutettavissa.

Emo tarvitsee tilavan asumuksen, runsaat kuivikkeet ja pehmikkeet ja täyden rauhan hoitaa poikuetta. Ajoittainen pesän tarkistus tulee tehdä emoa häiritsemättä, kun emo käy vaikka syömässä. Nostan pahviputkella emon hetkeksi boksiin pussittamaan herkkuja ja kurkistan pesään todella nopeasti, sitten emo takaisin. Kesy emo ei tästä häiriinny. Pesän tarkistuksen idea on todeta että kaikki on ok ja poikaset hyvin syöneitä.

Synnytyskomplikaatiot eivät ole yleisiä, mutta silti niitä voi tulla, ja eläinlääkärikuluihin jokaisen kasvattamista aikovan on hyvä varautua ennakolta. Lisäksi hyvä eläinlääkäri kannattaa löytää jo ennakolta. En itse enää astuta naarasta niin, että synnytys ajoittuisi pe-la-su (su ilta on ok), sillä arkena on helpompi päästä klinikalle, jos jokin menisi vikaan tai synnytys viivästyisi. Poskipussissa oli kerran juttua viivästyneen synnytyksen hoidosta. Ko artikkeli auttoi meitä kerran, kun ainokainen jättikokoinen poikanen oli kuollut emon kohtuun ja se avustettiin sieltä ulos - tuolloin klinikalla vierähti iso osa viikonlopusta. Emolla oli jo tulehdus, vaikka synnytys oli myöhässä vasta 12 h. Emo selvisi :)

GaneshaX

#854
^ Milloin tuo artikkeli on julkaistu poskarissa? Olisi erittäin kiva päästä lukemaan se.
Roudan hamsterikasvatus
Creme, soopeli, ps creme ja minkki